Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érzelmi zavarok és stresszorok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érzelmi zavarok és stresszorok"— Előadás másolata:

1 Érzelmi zavarok és stresszorok
kihatása a segítői munkára

2 Miért fontos a téma? Mindannyian küzdünk érzelmi zavarokkal és ebből fakadóan kényszeres magatartások rabjai vagyunk. A segítői szakmákat választók 80%-a beteg motivációval rendelkezik. Látszólag irányíthatatlan félelmek, érzések és ebből fakadó diszfunkcionális cselekedetek akadályozzák az egészséges életvitelünket. (Lehet, hogy segítői munkánkban sikeresek vagyunk…) Sokszor csak a gyógyítási kudarc irányítja a figyelmet arra, hogy van még "valami" a háttérben, ami a tanácsadás során nem került a felszínre. Gyakran azért nem beszélünk erről, mert szégyenkezünk, vagy nem vagyunk tisztában az érzelmeink és cselekedeteink közötti kapcsolattal.

3 Mi az érzelmi zavar? Melanie esete Klasszikus alkoholista otthona volt
Kaotikus, kiszámíthatatlan, erőszakos Szülei szegények voltak (nagyon) Anyja hétvégén a gyerekeket az autóba pakolta, végigjárták a luxus negyedeket, és csodálták a szép autókat és házakat. Anyjába belevésődött a szegénység és szégyen tudata olyan mélyen, hogy később, amikor jólétben éltek, ez az érzés még mindig jelen volt. Melanie nem hozhatta haza barátait, mert házuk olyan szegényes volt. A szülők alkoholizmusa még rontott a helyzeten, mert amit meg tudtak volna engedni maguknak, azt elitták.

4 Melanie esete Amikor a szülők ivászata kontrol- lálatlanná vált, Melanie az utcára került. Amikor nagy ritkán hazament, a a szülők gyakran hullarészegen fe- küdtek a földön, a lakás összetörve. Fizikailag és érzelmileg is távol voltak. Melanie úgy élte túl ezt a korszakot, hogy eladta magát az osztálytársainak, hogy pénzt keressen az ebédre. Ezért később utálta magát, de ebben a helyzetben nem volt választása. A családi szégyen, mely már eddig is beburkolta a lelkét, most még inkább erősödött, és a fájdalom ettől fogva nem szűnt. Ilyen erős érzések és fájdalmak kiáltanak az orvosság után.

5 Melanie esete 16 évesen kezdte alkohollal és droggal tompítani sajgó érzéseit. (Nikotin ötéves korától.) Mindenféle bűncselekményt követett el, hogy meg tudja venni „orvosságát”. Ezért az ifjúsági börtöntől kezdve mindenféle büntetésvégrehajtásban volt része. A következő 9 éven át kétszer volt abortusza, egy gyermeket örökbefogadásba adott, rengeteg romboló kapcsolata volt, és végül súlyos egészségügyi gondokkal küzdött. Egy utolsó kitörési kísérlet során olyan csoportra talált, ahonnan végül terápiába került.

6 Anna esete Anna egy konzervatív keresztény család- ban nőtt fel. Lelkiismeretes, kedves és szelíd volt. Mindenféle sérült játékot és és állatot gyűjtött és gyógyított. Nagyon segítőkész volt, de akármennyire igyeke- zett, anyja soha nem volt elégedett: „Tudod te ezt még ennél is jobban!” Abban az igyekezetben, hogy ennek megfeleljen, Anna szuperfigyelmes lett, még az anyja hangulati rezgéseit is felismerte. A gondoskodásban világelső lett. Senki sem vette észre, hogy gondoskodása a saját elhanyagolt- sága tünete volt, a szeretet és törődés iránti vágya kifejezése. Így lett ő a család szociális munkása. 19 évesen találkozott egy fiúval, aki nagy bajban volt. Szükség volt a segítségére. Anna megtalálta azt, akit keresett. Valakit, akit szerethet, aki körül lehet gondoskodni, akinek mindent megbocsájthat.

7 Anna és Colleen esete A gyülekezetben figyelmeztették őt, de ő nem hallgatott senkire. Férjhez ment és hamarosan gyermeket szült. Most már két emberről gondoskodhatott, a férjéről és a kicsi Colleenről. Nemsokára férje ellenállt Anna kísérleteinek, hogy hívőt faragjon belőle. Elváltak, Anna egyedül maradt a kicsivel. Kialakított házában néhány lakrészt, hogy azok kiadásával keresse az élethez szükséges pénzt. Vigyázott mások gyerekeire, később üzletet nyitott földszinten. Ilyenkor Colleen egyedül maradt a lakásban, és rendszerint bezárkózott a vécébe. (Búcsúzáskor elhangzó mondat: „Ne feledd szívem, hogy Te vagy nekem a legfontosabb a világon.”) Colleen apjától fizikálisan, anyjától érzelmileg elhagyatottnak érezte magát, miközben anyja fűnek fának segített. Coleen apja néha feltűnt és megígérte, ha Colleen majd nagy, lesz ő is többet törődik vele. Amikor Colleen már nagy volt, apja halott volt. Colleen apa után vágyott, nagyon.

8 Colleen esete Colleen anyja újra férjhez ment egy rendes, gyülekekezetbe járó, komoly emberhez, és mint Anna – munkaholista. Ketten találtak alkalmazást egy iskolában. Colleen az iskolában lakott. Miközben anyja tanított, Colleen a pad alatt játszott vagy aludt. Sajnos Colleen és mostohaapja versenyzett Anna szeretetéért, ezért nem bírták egymást elviselni. A A színfalak mögött gyakran veszekedtek egymással Kívülről viszont jó képet kellett mutatni: boldog család. Colleen 17 évesen kezdett drogozni és alkoholt inni. Bárokban és diszkókban találkozott olyanokkal, akik kíváncsiak voltak rá, akik szépnek találták őt. Találkozott egy fiúval, aki szerelmet vallott neki, és ez adta neki a megbecsültség érzését. Fogalma sem volt, hogy anyja történetét ismétli. A barátjáról gondoskodott, de hamar kiderült, hogy megcsalja őt, és a kapcsolatnak keserű vége lett. Colleen hamar másik férfit talált, akivel ugyanezt élte át. Kiderült, hogy Colleen vonzódik olyan férfiakhoz, akik kihasználják és kontrolálják őt, hogy ezután otthagyják.

9 Közös pontok Mindketten beteg családba születtek.
Mindketten szenvedtek visszaélést és mellőzést. Mindketten tapasztaltak fizikai és érzelmi elhagyatottságot. Körülményeik kiszámíthatatlanok és kaotikusak voltak. Magányosnak, nem szeretettnek és ijedtnek érezték magukat. Megtanulták, hogy nincs szükség rájuk és nem akarják őket. Rákényszerültek, hogy felnőtté váljanak és gondoskod- janak magukról. Mindketten addiktív magatartással kezelték fájdalmukat.

10 Mi az érzelmi zavar? Diana esete
Öt évesen fel kellett vállalnia idegbeteg apja ápolását, mi- közben anyja dolgozni ment. Biztosítani kellett, hogy apja vegye be a gyógyszerét és ne kövessen el öngyilkosságot Nem hibázhatott. Szülei hideg, rituális életmódot folytattak. Megszállottan ügyeltek a tisztaságra, rendre és a pontosságra. Nagyon foglalkoztak a külsejükkel, és ennek érdekében hajlandóak voltak nagyon szigorúan fegyelmezni önmagukat.

11 Mi az érzelmi zavar? Amikor emlegették, hogy a kis Diana kissé pufók, azonnal ellensúlyozta a súlyfelesleget szigorú diétával. Nyolc évesen kezdett szisztematikusan éhezni. Néhány hónapon belül kórházba került, ahol kényszer-táplálni kellett őt, mert vészesen fogyott. Húsz év múlva úgy nézett ki, mint egy Holocaust túlélő. (165 cm, 37,5 kg, mentálisan instabil, megtorpant fizikai és nemi fejlődéssel, Peter Pan szindróma) Terápiába került (28 évesen): „Miért tettem én ezt magammal? Soha nem leszek normális, soha nem mehetek férjhez. A Szüleim akarták, hogy egyek, de én jobban tudtam.”

12 Mi a kényszeres magatartás?
Valaki a csoportban így szólt hozzá: „Nem tehetsz róla, Diana. Ez nem a te hibád. Amit tettél, választás nélküli cselekvés volt. Miért cselekedett így? Nem tudta volna jobban? Nem engedelmeskedhetett volna szüleinek?

13 Mindhármuk problémája
Társadalmi, erkölcsi, értelmi szinten ezek a fiatal nők mind tudtak jobbat: Dianne-nek táplálkozástudományi diplomája volt, de haldoklott az alultápláltság miatt! Keresztény családban felnőve Colleen tudta, hogy részegítő italokat inni nem helyes, de jól akarta magát érezni. A fizikai gyötrelem és érzelmi kín, amelyet Melanie átélt amikor magát prostituálta szörnyű volt, de szüksége volt ebédpénzre.

14 A függő személy (az addiktív személy)
Elsődleges társfüggő (házastárs, szülő, barát) Másodlagos társfüggő (szülő, gyerek, barát) 1. Tanulja a hangulati változást Felfedezi, hogy egy bizonyos drog, folyamat vagy tevékenység jól esik; kezd megváltozni a magatartása 1. Tanul alkalmazkodni Észreveszi, hogy elveszíti a szeretett személyt és nem tudja miért; pánikot érez. 1. Tanul alkalmazkodni Észreveszi, hogy valami nem jól működik és azt véli, hogy ez az ő hibája. 2. Keresi a hangulati változást Eldönti, hogy ez az új érzés egy jó érzés, és bevezet az ehhez való alkalmazkodás érdekében alig észrevehető változásokat. 2. Keresi a kontrolt Fájdalmas aggodalmat él át, és igazítja a saját magatartását, hogy a Status quo-t helyreállíthassa. 2. Igyekszik kompenzálni Igyekszik figyelmet felhívni: szerepet kezd játszani – hős, rossz fiú, magányos farkas, bohóc 3. Elfoglalja magát a „droggal” Meg van győződve, hogy a „használat” az egyetlen út a jó érzéshez, ezért sokat is kockáztat ennek érdekében. 3. A probléma mindent elfoglal Megszállottan igyekszik a szeretett személyt „javítani”. Ezen a ponton elfoglalja a keringési pályát az illető körül. 3. A fájdalom mindennél erősebb Alárendeli magát a helyzetnek. Kezdődik a veszteségek miatti fájdalom 4. A fájdalom elkerüléséhez kell a szer Él a szerért; annyira felelőtlen, hogy nem tud magáról gondoskodni; ő most a baba király 4. Szétesik a személyiség Annyira fáj, hogy megfontolja az ivást, az öngyilkosságot vagy a válást, hogy a fájdalomtól meneküljön. 4. Önmagával van elfoglalva Állandó fájdalomban, félelemben él és addiktív magatartásban keres enyhülést.

15 Mi a kényszeres magatartás?
Vannak szabályok és „szabályok”. A dühös apa azt mondja hangosan a fiának: „ne verekedjél!” Ez egy önellentmondásos magatartás. Mi- közben a gyermek hallja, megérti, hogy nem szabad verekedni, tapasztalja, érzi, hogy apja ugyan úgy haragszik (verekedés alapja), jóformán ugyan azt teszi. Az értelem nem elég. Beteg szülők átadják betegségeiket a gyermekeiknek. A gyermek megtanul egy szabálykészletet intellektuális szinten, és egy szabálykészletet érzelmi szinten. Melyiknek fog engedelmeskedni?

16 Menekülés önmagunk elől
„Ha beismernénk, hogy tehetetlenek vagyunk bensőnkkel szemben, önelégült- ségünkre halálos csapást mérnénk. Ezért tűnik életbevágónak, hogy elutasítsuk a lelkünkben levő riasztó valóságot… Ostoba dolognak tűnik vállalni a szenvedést, amikor visszautasítással akár el is kerülhetjük.” (Lawrence Crabb)

17 Szerfüggések Viselkedési függések Kapcsolat-függések
Önmagunk megértése “…minden fej beteg és minden szív erőtlen.” (Ézs 1,5b) Függőségek három csoportja: Szerfüggések Viselkedési függések Kapcsolat-függések

18 Szerfüggések Alkohol Kábítószer Gyógyszer Nikotin Koffein

19 Viselkedési függések Evési-függések édesség-függés Vásárlási függés
TV-függés (filmek, sorozatok)

20 Viselkedési függések Számítógép-függés Internet-függés Szex-függés
Munka-függés (Munkaholizmus)

21 Viselkedési függések Adrenalin-függés Indulataink Játék-függés
(72 vagy 92?  29ezerrel több napi szívverés!) Indulataink Játék-függés

22 Könyvekbe, Regényekbe, újságokba menekülés stb.
Viselkedési függések Vallás-függés Sport függés sport-rajongással Aktív sportolással Könyvekbe, Regényekbe, újságokba menekülés stb.

23 Kapcsolat-függések Társfüggés Kényszeres segítés Szerelem-függés

24 Segítség: Nem vagyunk egyedül, mindannyian menekülünk önmagunk és problémáink elől. A megosztás, kibeszélés révén indulhat el a gyógyulási folyamat életünkben.


Letölteni ppt "Érzelmi zavarok és stresszorok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések