Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 SPORTJOGÁSZ SZAKKÉPZÉS Sportmenedzsment tantárgy 0. óra Dr. Muszbek Mihály okleveles szakközgazdász, Sportunio vállalatcsoport ügyvezető igazgató.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 SPORTJOGÁSZ SZAKKÉPZÉS Sportmenedzsment tantárgy 0. óra Dr. Muszbek Mihály okleveles szakközgazdász, Sportunio vállalatcsoport ügyvezető igazgató."— Előadás másolata:

1 1 SPORTJOGÁSZ SZAKKÉPZÉS Sportmenedzsment tantárgy 0. óra Dr. Muszbek Mihály okleveles szakközgazdász, Sportunio vállalatcsoport ügyvezető igazgató. mmm@sportunio.hu

2 2 Sport - kormányok

3 3 A sportoló ……kormányok ? Szerinted ki az igazán gazdag és boldog ember? Egy ismert magyar származású kanadai magyar egyszer megkérdezte tőlem:Szerinted ki az igazán gazdag és boldog ember?A válaszom sztereotip és egyben hibás is volt akinek sok pénze van és azt minden nap gyarapíthatja

4 4 A sokat látott és kellően gazdag Andrew Sarlós azt mondta :Gazdag az akinek van ideje és egyben igénye,hogy a pénzét jól,- önmaga és a köz javára- elköltse. Például kultúrára,sportra szórakozásra –mondta a bölcs magyar. Igaza volt és erről az elmúlt 20 év magyar sportpolitikája győzött meg.

5 5 Sport a szocializmusban Magyarországon a szocializmus évtizedeiben a sport és az azt űző sportoló egyenlő volt az Olimpiai bajnokkal, az ország dicsőségét gyarapító kevés de kiváló sportolóval. A sportot nem testedzés főleg nem szórakozás vagy egészség megőrzés miatt űzték az emberek,hanem ez adott esélyt hírnevet butikra hamis sportállásra a törvény mezsgyéjén járó csencselésre.Sokszor az egészséget is veszélyeztető rögös út volt a bajnokká válást megalapozó edzés verseny.

6 6 A sportot néző emberek nem választották a szabadidejük eltöltésének”számtalan”eszköze közül a lelátót vagy később a tv-t mert annyira érdekelte a népet a sport élvezete mint szórakozás majdnem majd nem csak ez volt az elérhető megfizethető nép szórakozás ezt kellett szeretni.. ( Egy kiló kenyér árából lehetett 80.000 embert rangadóra sporteseményre vinni csábítani.) A sportfinanszírozás nem össztársadalmi és nem piacgazdasági fogalom volt hanem egy rovat az állami vagy a bázis vállalati költségvetésben amely jellemzően az olimpiai diadalt hozó élsportot szolgálta.. Ennek is azt az olcsó ágát sportágakat amelyeket kevés ország űzött és ahol viszonylag olcsó volt a országimázs diadal.

7 7 Sport a rendszerváltás éveiben 1990 után a sport gazdasági alapját adó bázisvállalatok, KGST piacra termelő mamut vállalatok üdülőstől,sportmunkatársastól eltűntek és az állam is másra költött nem a sportra. Senki nem mondta meg becsületesen a sport űzése vagy nézése pénzbe kerül és csak a sport egy kis szelete –a tv-ben közvetíthető a nézők millióinak figyelmére méltó sport,sportágak képesek önmagukat eltartani 1990 után a sport gazdasági alapját adó bázisvállalatok, KGST piacra termelő mamut vállalatok üdülőstől,sportmunkatársastól eltűntek és az állam is másra költött nem a sportra. Senki nem mondta meg becsületesen a sport űzése vagy nézése pénzbe kerül és csak a sport egy kis szelete –a tv-ben közvetíthető a nézők millióinak figyelmére méltó sport,sportágak képesek önmagukat eltartani Ehhez jött egy hamis ideológia : keress szponzort majd ő fizet az egyesületeknek. Igen ám de ezek a senki által nem olvasott hirdetések nem vonzottak új fogyasztót ezért a hirdetés kidobott pénzé vált.

8 8 Ez az idő a sportvezetővé válni akaró a sport díszpáholyába vágyó kalandorok virágkora. Akinek nem jutott hely a gazdasági mézes bödön mellett akinek a társadalmi erkölcsi presztizse kevés volt a díszpáholyhoz az - útban a börtön felé vagy a börtön után – mind sportvezetővé mecénássá vagy szponzorrá akart válni. Persze pénz nélkül. Ugyanakkor a sportfinanszírozásból kihátráló állam eredményt követelt,bajnokokat akart látni azok dicsőségében fürdeni kívánt és elítélte a sportolókat szerződtető de azokat már kifizetni nem tudó a szocializmusból itt maradt egyesületi vezetőket. Az aranylábú sportolónak mindig igaza volt ha teljesített ha nem neki mindig járt az ígért pénz. Csak nem volt honnan fizetni. Valós egyesületi csőd és sok- sok sportolói per jellemezte ezt az időszakot Ez az idő a sportvezetővé válni akaró a sport díszpáholyába vágyó kalandorok virágkora. Akinek nem jutott hely a gazdasági mézes bödön mellett akinek a társadalmi erkölcsi presztizse kevés volt a díszpáholyhoz az - útban a börtön felé vagy a börtön után – mind sportvezetővé mecénássá vagy szponzorrá akart válni. Persze pénz nélkül. Ugyanakkor a sportfinanszírozásból kihátráló állam eredményt követelt,bajnokokat akart látni azok dicsőségében fürdeni kívánt és elítélte a sportolókat szerződtető de azokat már kifizetni nem tudó a szocializmusból itt maradt egyesületi vezetőket. Az aranylábú sportolónak mindig igaza volt ha teljesített ha nem neki mindig járt az ígért pénz. Csak nem volt honnan fizetni. Valós egyesületi csőd és sok- sok sportolói per jellemezte ezt az időszakot

9 9 Az Antall kormány sportpolitikája Nem volt sportpolitika és nem volt politika sem amely megvédte volna a vad privatizációs folyamatban a vállalati egyesületi sport és jóléti ingatlanokat. Plázákká lakóparkok vagy semmivé váltak a pályák, csarnokok senki sem törődött a társadalmi kultúra ezen fontos szeletével Sportot űzni hobbiból saját szórakozásból szinte szégyen volt –neked még erre is van időd –tették fel sokat a hamis kérdést. A korábban dicsért,irigyelt élsportoló mint példakép eltűnt egy focistával kötött házasság inkább szégyen lett mint azzal dicsekedni való dolog. A 1990-94 időszaki kormány legnagyobb bűne hogy hagyta veszni a sport infrastuktúrát és fenntartotta azt a hamis ideológiát hogy a sport ingyen van és 200 Ft/hó tagdíjból finanszírozható

10 10 Horn kormány és a sport Az Antall kormány nem létező sportpolitikája folytatódott a következő négy évben is. Ideológia nem változott a sport állami forrása jellemzően szűkült,de önkormányzati kerete kis mértékben bővült.Egyetlen újdonság a sport és tornatermek állami programja amely szakmai megalapozás nélkül nem szabványos versenysportra alkalmatlan létesítményeket eredményezett. De legalább valami elindult és új vonásként néhány privatizációs szerződésbe bekerült hogy a sportlétesítményt 3-5 évig nem lehet más célra használni.

11 11 Orbán első kormánya Jó irányú piac konform lépések jellemezték a sport irányítás és fejlesztés 1998- 2002 közötti időszakát. Minisztériumi rangot és markáns érdekérvényesítő minisztert kapott a sport. Stadionok létesítmények épültek és az állam helyesen hangsúlyozta sport egészségnevelő társadalmat formáló jelentőségét. A látványsportok sportszervezeti szabályozása-önálló jogi személlyé váltak – helyes lépés volt és a legális eredetű magántőke sportszervezeti társtulajdonossá válása és forrásbővítő lett és igen jelentős lépés volt hogy a tv- k jogdíjat kezdtek fizetni az értékes nagy nézőszámú sportközvetítésekért.

12 12 A jó irányok gyakorlati végrehajtása. sok hibát rejtett –MLSZ elnök leváltása stadionrekonstrukció végrehajtása, állami sport kötvény jegyzés stb- esetenként kárt is okozott. De legalább ez a négy év mutatott egy piacgazdaság konform sport irányítási finanszírozási irányt és nemcsak a profi sportban hanem az amatőr magát szórakoztató egészségéért öröméért tevő sportoló esetében is.(Lásd Vasas Sc pasaréti pályájának egyesületi kézbe adása és annak felújítása.)

13 13 Szocialista –szabaddemokrata kormányok és a sport Az egész időszakot jellemezte az a hezitálás ahogyan az első szocialista sportminisztert kiválasztották.Rövid regnálása alatt nagyon sokat dohányzott és felidézhető sportbarát intézkedést nem tett. Utóda –későbbi miniszterelnök – óriási energiával –valódi sportszerető és azt űző emberként látott munkához. Az ő fő célja is a sport létesítmény bázisának fejlesztése volt –vitatott PPP finanszírozási konstrukcióban – és az olimpiai években óriási jellemzően elszámolás nélküli pénzek osztogatása az olimpiai sportágaknak. Egyesületi sportra problémáinak megoldására sem idő, sem gondolat, sem pénz nem jutott. Még mindig él –de legalább már nem hirdetik – hogy a sport ingyen van de azt sem mondják ki hogy ennek finanszírozása nem közfeladat nem az állam pénztárcájából kell költenem ha magamon kívül senki mást nem tud az én sportom szórakoztatni. A kormány második ciklusában a sport nem csak a minisztériumát de a rangját is elvesztette. Vergődött sodródott a rengeteg tennivalók között pénz és forrás nélkül.

14 14 Orbán kormány 2010- Igen nagy –gyakorlatban korlátlan hatalmi társadalmi felhatalmazást kapott a választásokon a 2. Orbán kabinet mellyel lázas tempóban élt az elmúlt 100 napban.Nem jutott idő a demokrácia látszatának eljátszására sem, minden erő a gyors végrehajtásra koncentrálódott. Volt idő 2007 –től a tennivalók átgondolására a megoldásának elemzésére minden társadalmilag fontos,annak közérzetét meghatározó az intézkedések előkészítésére. Van ami jól sikerült ebben a kapkodó munkában van ami nem ezért korrigálandó a jövőben.

15 15 A Sport területén jellemzően helyes intézkedések születtek eddig. Jól indította az évet Orbán amikor a forráshiányos sportnak megígérte hogy a jövőben a GDP 1%-a lesz a sport költségvetése. Ez ügyes népszerű bejelentés volt mert nem kérdezték miből honnan mikortól. Népszerű és jó intézkedés volt hogy a sport területéről választott az Országgyűlés új köztársasági elnököt. Ugyanakkor feláldozta a sportminisztériumot azért a hamis látszatért hogy kevesebb minisztérium olcsóbb államot is jelent.A sport államtitkár személyi kiválasztása ugyanakkor telitalálat mert fiatal,volt élsportoló,olimpiai bajnok eszménykép,ma is népszerű és celeb szerű médiasztár egy személyben. A Miniszterelnök sportot szerető és ezt fennen hirdető ember. Sportol, mérkőzést látogat lelátón ül ezáltal az átlagember számára a sportot népszerűvé tevő ember. Az orbáni imázs része a sport és azt ügyesen használja saját és a képviselt ügy népszerűsítésére. Véleményt formál foci szakmai és annak személyi kérdéseiben. A kormány sportpolitikája vakon követi mintegy végrehajtja az orbáni sport imázst. Ez talán bírálható lenne ha az intézkedések nem lennének jó irányai a sportnak.

16 16 Mik ezek az irányok? 1 A sport pénzbe kerül ezért új forrást kell bepumpálni a sportba. 1.1 A kormány válasza helyes nyereségadóból, adóalapból engedem hogy költsél a sportra ha részt veszel annak fejlesztésében. Átmeneti a költségvetésnek nem sokba kerülő népszerű intézkedés. Bennem mint vállalkozóban azt a látszatot kelti hogy én és az állam ebben egyek vagyunk közösen teszünk holott én vagyok 90% míg az állam 10 % ebben a finanszírozásban. 1.2 Sportingatlan fejlesztés illetékmentes. Ügyes lépés. Alig kerül az államnak valamibe mégis épülni fognak új uszodák csarnokok amelyek már üzleti alapon nyereségért működnek de a vállalkozó az elengedett 5-10% illetéknél ennek fontosságát többre fogja értékelni ezért belevág

17 17 1.3 EKHO egyszerűsített adózás Jó mert fehéríti a gazdaságot és egyidejűleg a sportolót anyagilag jobban megbecsüli. A bér közterheinek részbeni mérséklése azt jelenti hogy 100.000 Ft-ból a sportoló nem 47 Ft-ot hanem 70 Ft-ot kap adózottan legálisan kézhez.Ha az EKHO mind a 27.000 fizetett pénzért sportoló ezt választaná akkor sem lenne ennek számottevő kötségvetési vonzata 1.4 GDP 1 %-a a sportot fogja szolgálni. Ez még csak egy jól hangzó terv minden szabály rendelkezés nélkül.Ez kb 280 md Ft-ot jelent. Mivel ma senki sem tudja hogy ténylegesen mennyit fordítanak sportra az állam az önkormányzatok és a magántőke így ezt az ígéretet valószínűleg sohasem lehet számon kérni

18 18 2 Rendezzen világeseményt Magyarország. Már az előző Orbán kormány is kacérkodott ezzel a népszerű gondolattal.50-100 m Ft –ot mindig megér egy olyan tanulmány ami ennek az esélyét ha nem is támasztja alá de nem is cáfolja.Jó és népszerű róla beszélni a tényleges gyakorlati megvalósításig vagy annak elvetéséig. Ide tartozik a Puskás Stadion lebontása vagy rekonstruálása. 3 Még szükséges irányok a kormányzati sportpolitikában. Talán végre kimondja a politika : Az a sportoló aki a sport által csak magát szórakoztatja közönséget,tv nézőt,szponzort nem tud,nem akar kiszolgálni az amatőr sportoló akik fizesse meg a teljes sportolósának árát saját maga.

19 19 Ha egy sportág eredményes de nem népszerű ott nézze meg a közösség falú város,állam hogy ez a sportág sikere gazdagítja-e a település jó hírnevét mert ha igen fordítsanak közpénzt annak finanszírozására. Ha az adott sportág hordoz társadalompolitikai roma sportoló-vagy népegészségügyi célt –para sport akkor ennek költségét fizesse az akinek ez fontos például az állam. Míg az üzleti élet szponzor, lelátón ülő néző vagy a hírközvetítő média finanszírozza azt amiből üzleti haszna van. Az Orbán kormány legfontosabb jövőbeni intézkedése az lesz ha a fentieket kimondja és ennek szellemében,új átlátható,számon kérhető,hosszú távon kiszámítható pályára állítja a magyar sportot.


Letölteni ppt "1 SPORTJOGÁSZ SZAKKÉPZÉS Sportmenedzsment tantárgy 0. óra Dr. Muszbek Mihály okleveles szakközgazdász, Sportunio vállalatcsoport ügyvezető igazgató."

Hasonló előadás


Google Hirdetések