Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kína III..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kína III.."— Előadás másolata:

1 Kína III.

2 Ruházati és műszaki termékek tetemes hányadán a „Made in China” felirat olvasható. (Még ha a termék japán, amerikai, európai vagy koreai világcég márkanevét viseli). „minden Kínában készül”. Minden jelentősebb TNC létrehozott leányvállalatot Kínában. Kína a „világ szerelőcsarnoka” vagy a „világ ipartelepe”.

3 Az ország gazdasága az elmúlt két évtizedben szédítő ütemben növekedett. A GDP az utóbbi évtizedben évente átlagosan 9,5%-kal emelkedett. Dinamikusan fejlődik a kínai export is.

4 Az exportnövekedés alapja a nagymértékű termelés
Az exportnövekedés alapja a nagymértékű termelés.  A világ textilipari termékeinek tetemes része már jó egy évtizede Kínából származik. Hasonló a helyzet az elektronikai cikkek terén is (szórakoztatóelektronika, háztartási gépgyártás).

5 Beszédes számok, tények....
Kína 1992-ben még csak a 17. volt a világon a tudományra fordított összegek rangsorában, jelenleg a második. A laboratóriumok ma a legkorszerűbbekkel. 2007-re Kínában is elkezdték a szuper-gyorsvonatok gyártását. Ezzel Kína lett a világon a 4. olyan ország, amely képes ilyen termékeket előállítani. Az első vonal Pekinget és Tiencsint köti össze, később Peking és Sanghaj között is kiépül egy újabb. Az e két utóbbi város közti 1300 km-es távolságot a jelenlegi 13 óra helyett 5 óra alatt lehet majd megtenni. Kína folytatja űrprogramját ben például útjára bocsátották az első kínai Hold körüli szondát. A tervek szerint 2012-ig 18 újabb rakétát indítanak majd, s 17 műholdat állítanak Föld körüli pályára.

6 1980-as évek - Kína gazdasági nagyhatalom is legyen (politikai döntés)
Tervgazdálkodás piacgazdasági elemekkel való „házasítása” volt. ( A demokratikus jogállamot és a többpártrendszert azonban nem kívánták bevezetni) Így egyfajta hibrid rendszert hoztak létre, a „piaci szocializmust”. Ebben a gazdaság nagyrészt a szabad piac elvei alapján működik, de a politikai rendszer az egypártrendszeren alapul – a kommunista párt vezetésével.

7 A folyamat - A képzett és szorgalmas kínai munkaerő ára töredéke volt a fejlett országokéinak, ráadásul korlátlanul állt rendelkezésre. - Alacsonyabbak voltak az adók, alig volt környezetvédelmi, munkabiztonsági szabályozás, nem kellett tartani a sztrájkoktól. - Ezért szinte minden jelentős transznacionális vállalat (TNC) leányvállalatot hozott létre Kínában. - Eleinte a könnyűipari ágazatok találtak itt telephelyet, elsősorban a hagyományokkal rendelkező játékgyártásban, textiliparban és a ruházat, sportruházat, cipőgyártás területén. - Ezt követték a gépipari beruházások. Közülük is kiemelkedett az elektronika (chipek, számítástechnikai alkatrészek, szórakoztatóelektronikai berendezések). (Ez már képzettebb munkaerőt igényelt. A kínai állam ezért igen sok figyelmet fordított a humán erőforrás* fejlesztésére, különösen a felsőoktatásra.)

8 - Kezdetben részegység gyártás vagy alkatrészek összeszerelése történt
- Kezdetben részegység gyártás vagy alkatrészek összeszerelése történt. - A TNC-k beszállítói nem kínaiak voltak. Majd a kis- és közepes vállalkozások létrejöttével és ezek megerősödésével már igen. A hazai vállalkozások a modern technológiákat megismerve saját fejlesztésekbe kezdtek. - Napjainkban már a kínai vállalatok kezdenek TNC-ként működni. (Pl.: számítógépeket gyártó kínai Lenovo pl. megvásárolta az IBM személyi számítógépeket előállító üzletágát - Kína hatalmas fogyasztópiac.

9 A világ tíz legértékesebb cége 2007-ben. 

10 PIAC!!! Erősödik a kínai középosztály: az utóbbi húsz évben százmilliók emelkedtek ki a szegénységből (Az alapvető mezőgazdasági és ipari javakból Kína már többet fogyaszt, mint az USA.) Az ázsiai ország fogyasztja a legtöbb gabonát, húst, és használja fel a legtöbb kőszenet, acélt. Több tévét, hűtőgépet és mobiltelefont adnak el egy év alatt, mint az USA-ban. A számítógépek száma két év alatt a duplájára nőtt. (Az egy főre eső fogyasztásban az USA természetesen továbbra is az első a világon.)

11 A reform fontos eleme a feldolgozóipar fejlesztése volt
A reform fontos eleme a feldolgozóipar fejlesztése volt. Egyes városokban és tartományokban hagyták a piacgazdaság elveit érvényesülni. Szabadon lehetett vállalkozásokat alapítani, kereskedni, magántulajdont szerezni, profitot termelni. Ezeket a térségeket különleges gazdasági övezeteknek nevezték. Az ún. „nyitott városokban” ezen felül kedvezményeket nyújtottak a csúcstechnológiát képviselő és kivitelre termelő vállalatok letelepedéséhez is.

12 Természeti erőforrások
Az erőforrások gyors ütemű feltárása A készletek bőségesek Energiahordozók Feketeszén : A világ I. termelője „ Két lábon állás” – egyidejűleg alkalmaz ósdi és fejlett technológiát. - ÉK-Kína – Mandzsu medence vastag rétegek, külszíni termelés, japánok fejlesztették Kohókba, erőművekbe - É-Kína – Tajjüan tartomány Innen látják el Pekinget és hajókkal a D-Kínai városokat is Nagy hamutartalom, tüzelő - Kínai-alföld Ny.-i pereme, Belső-Mongólia, Ny-Kína óriási feltárható készletek

13 Az ország éves kitermelése a 2002-es 1 milliárd tonnáról 2009-re 3 milliárd tonnára emelkedett, ebből fedezik Kína elsődleges energia ellátásának 70 százalékát is. A kisebb bányákban a halálozás aránya jóval magasabb, ezekből rengeteget be is zártak az elmúlt években.

14 Peking az elmúlt hónapban ismét megtapasztalt rossz minőségű levegő okozta helyzetre keres megoldást. A súlyos szmog okozója az autók káros anyag kibocsátása mellett a központi fűtési rendszerekben használt szén

15

16 A kínai szénkitermelés teszi ki immár a világ kitermelésének 47%-át.
A világ gyárává váló Kína gazdasági növekedése szinte kizárólag erre a forrásra épül Gyorsan nő az ország által vásárolt földgáz és olaj mennyisége is. Energiaéhség /hiány Az ipari növekedés árnyoldala – s továbbfejlődésének akadálya lehet Jelenleg a villamosáram-termelés kétharmada a kőszénből származik. A feldolgozóipar rohamos fejlődésével azonban az energiatermelés nem tud lépést tartani. Gyakoriak a kényszerű áramszünetek. Előfordul, hogy emiatt az ország termelőkapacitásának 60%-a is leáll. Az energiahiányt fokozza a növekvő háztartási fogyasztás és az autók számának növekedése is. Mivel a háztartások energiafelhasználását is korlátozzák, nagyon sokan vásárolnak olajtüzelésű generátorokat. Ez tovább rontja a városok amúgy is rossz levegőjét.

17 Földgáz önállóan a Szecsuáni-medencében
Kőolaj A kőolaj készletek feltárása folyamatosan zajlik Nagy feldolgozó kapacitás, növekvő igények Exportál is Földgáz önállóan a Szecsuáni-medencében A világ tíz legértékesebb cége 2007-ben.

18 ◆Kőolaj- és földgáz-lelőhelyek: ÉNy-Kínában, ÉK-Kína, Sárga-folyó torkolata,
Délkelet-Kínai tenger kontinentális talapzatánál 1998 év végéig 509 kőolaj- és 163 földgáz-mezőt találtak Kínában, az itt levő kőolaj-tartalék 19,85 milliárd tonnára, a földgáz-tartalék pedig 1950 milliárd köbméterre tehető, ami a 9., illetve 20. legnagyobb mennyiség a világon. A szárazföldön felkutatott kőolaj-, illetve földgáztartalék 73,8, illetve 78,4 százalékát teszi ki a kínai összmennyiségnek. Így alakult ki 6 nagy kőolaj- és földgáz-mező övezet. Folyamatosan emelik a kőolaj felhasználását is. Míg Kína az 1990-es évek közepén kőolajból önellátó volt, addig ma a világ második legnagyobb importőre. Ez függővé teszi az országot a kőolaj világpiaci árától és az ellátási útvonalak biztonságától.

19 Az egyik lehetőség a vízenergia további hasznosítása
Az egyik lehetőség a vízenergia további hasznosítása. Ehhez Kína jó adottságokkal rendelkezik, A legnagyobb vállalkozás a Három Szurdok Víztározó és a hozzá tartozó erőmű felépítése a Jangce folyón. A gátat 2006 nyarán helyezték üzembe. Ez a legnagyobb vízügyi beruházás a világon. A gát az áramtermelés mellett a Jangce árvizeit is szabályozza. Az építkezés nagyon sok bírálatot kapott a természeti környezetet és a helyi lakosságot érintő hatásai miatt. Milliókat kellett kitelepíteni a 600 km hosszú víztározó területéről és partjáról. A környezeti károk pedig egyelőre beláthatatlanok. A kőolajtól való függőséget atomerőművek építésével is csökkentik.

20

21

22 Ásványkincsek Elképesztő gazdagság, a kitermelés nagyon gyorsan nő (l. Bányászat fájl) Fe: É-Kína (Mandzsúria), Jangce mente

23 Kohászat Vaskohászat központjai: - ÉK-Kína (Mandzsúria) Ansan - Sanghaj – minőségi acélgyártás - Jangce mentén – Vuhan, Csungking (Vörös-medence) Színesfémkohászat: - Sanghaj – kivitelnek is kp.-ja

24 Gépgyártás Az autógyártás sikerágazat. Kb. minden jelentős világmárkát képviselő autógyár létesített leányvállalatot (csak néhány éve lehet „magánautókat” üzemeltetni) Az autó Kínában egyelőre luxuscikknek számít. Ennek ellenére 2006-ban a kínai eladások már 35%-os növekedést mutattak ben már több mint 6 millió darabot gyártottak. Megjelentek a kínai gyártók is. Ezek egyelőre többnyire külföldi licenceket használnak fel a modelljeikhez. Egyre több azonban a saját fejlesztés is, melyeket egyelőre sok minőségi kifogás ér. De lényegesen olcsóbbak a világmárkák autóinál.

25 Az elektronika fejlődött a legdinamikusabban
Részekre bonthatók a feladatok könnyen telepíthető a részegységek gyártása és az összeszerelés a világ különböző pontjaira. Így a TNC-k beruházásainak nagy része ebbe az ágazatba áramlott. Majdnem minden elektronikai vállalatnak van üzeme Kínában. Az ágazat központja Sanghaj és Peking . Ez utóbbi ad otthont a „kínai Szilícium-völgynek” is. Kanton, Tiencsin sokoldalú gépipari kp-ok

26 Vegyipar A szénmedencékben ill. a kőolaj kutak és behozatali kikötők területén Nanking, Sanghaj – kőolajfinomítástól a gyógyszergyártásig

27 Az exportorientált ipari növekedés elsőként igazán a textiliparban indult meg. Ennek Kínában az ókor óta komoly hagyományai voltak. A selyem Kína ősi exportcikke. A textilipar és a cipőipar sok betanítható munkaerőt igényel, ezért a külföldi működő tőke elsőként ezekbe az ágazatokba áramlott. Szinte minden ruházattal foglalkozó multinacionális cég leányvállalatát megtaláljuk Kínában (a sportruházattal foglalkozó Adidastól a divatiparral foglalkozó Ralph Laurenig). Újabban a nagy áruházláncok megrendeléseit már kínai tulajdonú textil- és cipőüzemek elégítik ki, az áruházak „saját márkáit” előállítva. Napjainkban a világon minden második ruhadarab a Kínai Népköztársaságból származik.

28 Lakkművesség, fa és csontfaragás, porcelán festés

29 CENTRUM ÉS PERIFÉRIA KÍNÁBAN
A gazdasági növekedés nagyon egyenlőtlenül ment végbe. A már korábban is meglévő területi különbségek az elmúlt húsz évben tovább fokozódtak.


Letölteni ppt "Kína III.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések