Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MiG Tanulmány Janet Rowan és mtsai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MiG Tanulmány Janet Rowan és mtsai"— Előadás másolata:

1 MiG Tanulmány Janet Rowan és mtsai
750 terhessége alatt cukorbetegséget (GDM) észlelt nőt, ha diétával nem volt egyensúlyban tartható, találomra vagy metformin (esetleges kiegészítő inzulinnal) vagy inzulinkezelésre állítottak. 1. Elsődleges cél: az újszülöttkori betegségek felmérése 2. Másodlagos cél: anyai és újszülött egészségügyi mutatók 3. Anyai vércukorszint célértékek: éhgyomri 5.5 alatt, kétórás étkezés utáni 7.0 alatt.

2 Kezelés előtt A csoportokban az átlagéletkor egyformán 33.5 év, a BMI 32 volt. 32 % korábban nem volt terhes, 26 %-nak korábbi terhessége alatt volt cukorbetegsége. Etnikai megoszlás: 48% europid, 20% polinéziai, 10% indiai / ázsiai. A besoroláskor az éhgyomri vércukor, triglicerid és HbA1c nem különbözött a két csoportban.

3 A kezelés eredménye A 373 metformint szedő nő átlagos dózisa napi mg volt és csak 1.9 % hagyta abba a kezelés hasi mellékhatások miatt. 46.3 % ebben a csoportban is szorult kiegészitő inzulinkezelésre, átlagosan napi 42 egységre. (az inzulinos csoportban a napi átlag 50 egységnyi volt).

4 Újszülött eredmények Nem volt különbség az újszülött-megbetegedésben a két csoport között, kivéve: Több súlyos újszülött hipoglikémia (1.6 alatti vércukorszint) volt a csak inzulinnal kezelteknél Több 37. hét előtti koraszülés fordult elő a metformin csoportban (12.1 % metformin, 7.6 % insulin).

5 Anyai eredmények Az átlagos kihordási idő 38.3 hét volt a metformin csoportban, 38.5 hét az inzulinosban. Nem volt különbség a szüléskörüli problémák előfordulási arányában. Nem volt különbség a másodlagos újszülött mutatókban, az anyai vércukor-beállítás eredményességében, a terhességi magasvérnyomás előfordulásában, terhességi toxikózis előfordulásában vagy a szülés utáni cukorterhelési eredményekben.

6 Következtetések A terhes nők a metformint kedvezményezték. Metformin mellett inzulinra a túlsúlyosabbak szorultak, de gyakran csak egy inzulinadag kellett éjszakára a reggeli magas vércukorszint kivédésére. Az eredmények arra mutatnak, hogy a metforminnak szerepe van a terhességi cukorbaj kezelésében és legalább felüknek megfelelőnek bizonyult.

7 Két lépés előre, egy hátra
Petrányi Gyula dr. Két lépés előre, egy hátra Előzmények - Ismertető - Kommentár a novemberi budapesti PCOS konszenzus értekezlet anyagához

8 Előzmények A PCOS kezelésére
világszerte sincs hivatalosan javallt gyógyszer az azon kívüli (off-label) alkalmazás viszont Magyarországon büntetendő cselekedetnek számít. MDT szervezésében, novemberében konszenzus-értekezlet: endokrinológusok nőgyógyászok gyermekgyógyászok bevonásával

9 A PCOS kezelésével kapcsolatos konszenzus-értekezlet ajánlásai Diabetologia Hungarica XVI.évf. 2. Supplementum április

10 A PCOS kezelésével kapcsolatos ajánlás részei:
Patomechanizmus: mi okozza a PCOS-t ez milyen tüneteket eredményez genetikai és környezeti tényezők - Előfordulási gyakoriság és a diagnosztizálás módja - Mire irányul a kezelés - Milyen kezelési alternatívák vannak - Kezelési elvek

11 A konszenzus-értekezleten a résztvevői egyetértettek abban, hogy:
Kezelés A konszenzus-értekezleten a résztvevői egyetértettek abban, hogy: a metformin adásának indikációi közé szakmailag indokolt felvenni a PCOS-t - betegek kezelését nagyban segítené, ha az egészségügyi hatóságok, ill. a metformint forgalmazó cégek lépéseket tennének annak érdekében, hogy a PCOS a metformin adásának indikációi közé hivatalosan felvételt nyerjen.

12 Kommentár 1. A konszenzus-értekezlet létrehozásához, programjának összeállitásában részt vettem; az értekezleten a PCOS diagnosztikájáról szóló előadásommal és a vitában való részvétellel hozzájárultam az előbb elhangzott ajánlat megszerkesztéséhez. Az ajánlat a jelenlegi magyarországi helyzetet tükrözi, nem 100%-ban az én véleményemet. A témában hosszú évek óta dolgozván az elhangzottakhoz jogosnak látom az alábbiakat hozzáadni a 2008-as PCOS közönségtalálkozó résztvevői számára:

13 Kommentár 2. A konszenzus-értekezleten részvevők közül csak a gyermekgyógyászok és jómagam tudtam a PCOS metforminkezelésével szerzett saját (konkrét) tapasztalatokról beszámolni, több felkért előadó csak irodalmi hivatkozások alapján, számos esetben a legutóbbi évek adatainak figyelembe vétele nélkül nyilatkozott. Az értekezlet szervezői ennek ellenére igyekeztek mindent megtenni, hogy a végső állásfoglalásba a PCOS-sel kapcsolatban és kezeléséről korrekt irányelvek szerepeljenek.

14 Kommentár 3. A metforminkezelés formális ajánlása ellenére egyelőre a jogi korlátokat nem lehet átlépni. A metformin terhesség alatti használata alóli elzárkózás sem szakmai ismeretek hiánya vagy kedvezőtlen tapasztalatok miatt került be az állásfoglalásba, hanem jogi védelem híján. Mindezzel együtt a javaslat, ha eljut a magyar orvostáborhoz: - segíti a PCOS-sal kapcsolatos modern ismeretek elsajátítását - felhívja a figyelmet e széleskörű problémára - talán segít a jogi kérdések megoldásában is.

15 VÉGE


Letölteni ppt "MiG Tanulmány Janet Rowan és mtsai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések