Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖSZÖNTÖM A KEDVES HALLGATÓKAT!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖSZÖNTÖM A KEDVES HALLGATÓKAT!"— Előadás másolata:

1 KÖSZÖNTÖM A KEDVES HALLGATÓKAT!
Habcement a közmű és mélyépítésben KÖSZÖNTÖM A KEDVES HALLGATÓKAT! SOMFALVI LÁSZLÓ ügyvezető igazgató

2 KÖNNYŰBETONOK ELŐNYEI
Betonüzemben is keverhető Mixerben is szállítható Csúszdával is bedolgozható Paraméterei változtathatók Szilárdsága nagyobb a talajénál Ásható 0.7 N/mm2 alatt Nem ülepszik Keskenyebb munkaárok elégséges Dolgozó nem megy le az árokba Készítés független az időjárástól Kis eszközigény

3 A HABCEMENT DEFINICIÓJA
A habcement speciális habképző anyaggal és berendezéssel előállított hab és megfelelő módon előkészített cement + víz, esetleg adalékanyag (homok, mészkőliszt, polisztirol stb.) keverékéből készített habarcsszerű folyós anyag. Megszilárdulva egyenletes eloszlású kb. 0, mm-es légpórusokat tartalmaz.

4 A HABCEMENT JELLEMZÉSE
Paraméterek Fagyálló Hőálló Hőszigetelő Vízzáró Hőelnyelő Tulajdonságok Folyós konzisztencia Tixotropizálható Nem kell utókezelni Önbeálló

5 A HABBETON ÖSSZETÉTELE
A habbeton olyan könnyűbeton, amelyben egyenletesen elosztott stabil levegősejtek vannak, amelyek mikroszkopikus nagyságúak (átmérőjük kb. 0.1 mm). A habbeton alapanyagai: cement, kiegészítő anyagok (homok, pernye, duzzasztott anyagkavics, kohósalak stb.), a víz és a hab.

6

7 HABCEMENT STRUKTÚRA

8 BETONÜZEMI CEMENTPÉP KEVERÉS, HELYSZÍNI HABOSÍTÁS, KÉZI BEDOLGOZÁS
Betonüzem,Cementpép keverés Mixer töltés Munkahelyre szállítás Habadagolás, Habgenerátor és habpatron Pépszivattyú Bedolgozás 8

9 HELYSZÍNI HABOSÍTÁS HABGENERÁTORRAL
Habképző és víz keveréke Habképző adalék

10 HABADAGOLÁS A MIXERBE HABPATRON SEGÍTSÉGÉVEL

11 HAZAI ÉS KÜLFÖLDI MÉLYÉPÍTÉSI ALKALMAZÁSOK
1. Háttér kitöltések: A könnyűbetont folyós konzisztenciára tervezve, ideálisan használható sík vagy nehezen hozzáférhető területeken, ahol a talaj tömörítése, az üregek kitöltése nehéz vagy pontosan csak után-injektálással valósítható meg. Külföldön nagy mennyiségben használják épületfallal érintkező háttérkitöltéshez és közmű csatornáknál a cső beágyazására és az árok kitöltésére. Mély árok földtömörítésével a szerkezet víz hozzáfolyása esetén ülepedésre hajlamos, a habbeton nem ülepedik, 24 óra múlva járható.

12 HAZAI ÉS KÜLFÖLDI MÉLYÉPÍTÉSI ALKALMAZÁSOK
2. Szerkezeti kitöltések: A 3,0 – 4,0 N/mm2 szilárdságú könnyűbeton kis teherbírású talajok esetén felhasználható talajerősítésre. Növekszik az alapegyenletessége, homogenitása és az alaplemez vastagsága csökken. USA–ban 2150 m3 könnyűbetont használtak fel egy gabonasiló aljzatának erősítésénél. A 600 kg/m3 száraz testsűrűségű könnyűbeton alkalmaznak ipari csarnokok aljzatánál, ahol helyettesíti a tömörített aljzatot, és javítja az ipari padló hőszigetelését. További előny, hogy a habbeton szilárdsága az idő függvényében nő, egy év alatt 60 – 100 %-al is. A habbeton csúszdával, konténerrel, vagy szivattyúval egyaránt elhelyezhető és saját súlya alatt tömörödik.

13 ALAP MEGERŐSÍTÉS Fal Ajzat könnyűbeton Alap Min. 40 cm

14

15 Alagút tömedékelés

16 Pince tömedékelés 16

17 HAZAI ÉS KÜLFÖLDI MÉLYÉPÍTÉSI ALKALMAZÁSOK
3. Útburkolat alap: A habbeton használható útburkolatok aljzataként, aljzat alapjaként, és ágyazatként. A keverék közvetlenül helyezhető mixer kocsiból az ágyazatba a meglévő járdaszegélyek közé. Azt homogénen kitölti, vibrálást nem igényel. Ez esetben a nyomószilárdság tervezi értéke 3, 2 N/mm2.

18

19 HAZAI ÉS KÜLFÖLDI MÉLYÉPÍTÉSI ALKALMAZÁSOK
4. Vezetékágyazás: A habbeton kitűnő ágyazó anyag cső, elektromos, - telefon, - és más fajta vezetékekhez. Az anyag folyékonysága lehetővé teszti az üregek kitöltését a vezetékek alatt és egyenletes alátámasztást nyújt. A vezetéket habbetonba ágyazva védelmet nyújt a későbbi károsodások ellen, mivel ha újból kiássák textúrája, eltér a környező talajétól így könnyen észrevehető. A szakirodalomból ismeretes színezett habbeton felhasználása is.

20

21 CSŐ A CSŐBEN INJEKTÁLÁS ELVE
Az injektáló anyag bevezetés Levegő kivezetés Lezárás Gyűrűs tér Kitöltés Cső a csőben

22

23 GYŰRŰSTÉR KITÖLTÉS BETONSZIVATTYÚVAL
Javítandó vezeték Új haszoncső Injektáló anyag Akna Akna Aknaköz

24 GRAVITÁCIÓS TÖLTÉS

25 BEDOLGOZÁS SZIVATTYÚ SEGÍTSÉGÉVEL

26 HAZAI ÉS KÜLFÖLDI MÉLYÉPÍTÉSI ALKALMAZÁSOK
5. Üregkitöltés: A 300 – 600 kg/m3 száraz testsűrűségű habbetonok fontos felhasználási területei a következők: Alagút, Szellőző akna, Gyűjtőcsatorna, Alagsorok, Földalatti létesítmények, bányák üregeinek kitöltése Elsősorban a habbeton folyóképessége használható ki, mivel más anyagok 30 – 40 méterre elnyomva már a saját súlyuk alatt ülepednek, szétválnak. A használat fontos szempontja az áshatóság. Ha a kitöltést később megbontani kívánjuk, akkor: Kézi ásásnál 0, 3 N/mm2 Gépi ásásnál 1, 2 N/mm2

27 MIXERES TÖMEDÉKELÉS Tömedékelő anyag Aknaköz

28 TÖMEDÉKELÉS

29 HABCEMENT TÖMEDÉKELÉS MEGSZŰNŐ AKNÁN KERESZTÜL

30 MEGSZŰNŐ AKNA KITÖLTÉSE

31 PADLÓ INJEKTÁLÁS

32 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! TOVÁBBI SZÉP NAPOT KÍVÁNOK!


Letölteni ppt "KÖSZÖNTÖM A KEDVES HALLGATÓKAT!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések