Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Libanon és Szaúd-Arábia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Libanon és Szaúd-Arábia"— Előadás másolata:

1 Libanon és Szaúd-Arábia
Összehasonlító előadás

2

3 A két ország történelme az 1900-as évekig
Szaúd-Arábia - Kr.u. 7. sz.: A terület belső területein nomád népek élnek, nincsenek a nagyhatalmak ellenőrzése alatt (csak a nagyobb városok). Alakuló iszlám vallás központja Mekka (Mohamed, „négy igaz úton járó kalifa” birodalma), Medina a politikai központ. Majd az Omajjadok uralkodnak, hódításaik Európáig elérnek, de ők elbuknak és a terület elvész a történelem süllyesztőjében. 1200-as években a Mamelukok átmenetileg csatlakoznak a Hedzsákhoz. 16. sz.: Oszmánok foglalják el a területet. 18.sz.: Vahabiták (szunnitán belüli vonal) központja Nedzsd. Vezérük (Abd al-Vahab) vissza akarja állítani az iszlám eredeti formáját. Szövetség: Mohamed ibn-Szaud. Meghódítják Közép-Arábiát, Mekkát és Medinát.

4

5 Az oszmán birodalom 1818-ban kiűzi a vahabitákat.
A keleti parton angolok állomásoznak. Rijádi Szaudok törzse élt a belső területeken, de el kellett menekülniük Kuvaitba. 1902-ben visszatérnek és meghódítják Rijádot és Belső-Arábiát, majd angol segítséggel kiűzik a törököket, és visszafoglalják a perzsa öblöt és 1926 között sikerül visszahódítani a két Szent várost (Mekka, Medina) is. Ibn Szaud kinevezi magát a terület királyává, amit ’27-ben az angolok is elismernek, majd 1932-ben egyesíti a ma ismert Szaúd-Arábiát.

6 Libanon - Az ókorban a területen föníciaiak éltek. Ritkán volt önálló birodalom, de nagy tengeri befolyásuk, hatalmuk volt. - Kr.e. 500,600 körül Perzsia elfoglalja a területet, majd Nagy Sándor birodalma alá kerül. Halála után I. Szeleukosz uralkodik a területen. - Kr.e. 1.sz.: rómaiak, majd bizánciak hatalma alá kerül. - Kr.u.: 7. sz.: Arabok foglalják el a területet. - Az országnak nagy szerepe van a Keresztes háborúban, itt vonulnak Jeruzsálembe. Libanon keresztény állam lesz. - A háború után Szent Iszlám uralkodók harcolnak a területért, majd az Oszmán birodalomhoz tartozik. Kikötői ez időben nagyon fontosak. - 1. Világháború: A Francia Népszövetség alatt álló Szíriához tartozik ban Libanon független köztársaság lesz a franciák által. - 11. Világháború: Németek vonulnak át Irakba, Nagy-Britannia ellen, válaszul Nagy-Britanniai csapatok érkeznek. Harcok az ország területén.

7 1941. nov. 26.: Libanon szabad, de francia mandátum alatt.
’43-ban választások. A megalakult kormány fölmondja a mandátumot, emiatt a franciák letartóztatják a kormányt. De nemzetközi nyomás hatására elengedik őket, és Libanon szabaddá függetlenné válik. ’46-ban kivonulnak az utolsó francia csapatok. A hatalmi posztokat vallási vezetők között osztják ki.

8 A két ország történelme a 20.sz.-ban
Létrejött Szaúd-Arábia, Libanon pedig a 11. Világháború után függetlenné válik. Mindkét országban megkezdődhetett a fejlődés.

9 Szaúd-Arábia Az országban abszolút monarchia van. Az ország bezárkózott, nehezen nyílik meg a többi ország előtt. A harmincas évekig kereskedelemből és a zarándokokból éltek, majd fölfedezték először a kisebb majd a nagyobb olajmezőket. Aramco a fő kitermelő (Arabian American Oil Company), de a kitermelés csak a II. Világháború után nőtt meg. 1953: Szaud király, majd átadja a trónt testvérének. Erős szövetség USA-val, fegyvereket, pénzt kapnak Izrael ellen. 1975: a királyt egy rokona megöli, majd a trónörökös is meghal. A király: Fahd. ’79-ben támadás történt a Nagy Mecset ellen. Az iráni forradalom során véres összecsapásokra kerül sor. Az öbölháborúban az ország Irakot támogatja. 1990-ben Irak elfoglalja Kuvaitot, de ezt az Egyesült Nemzetek hadserege később visszafoglalja (1997 körül).

10

11 Libanon 1958-ban, az ország arabellenes, nyugat-barát politikája miatt véres lázongásokra kerül sor. Majd az USA beavatkozik. ’75-ben kitör a polgárháború. Keresztények szemben álltak mohamedán és drúz milíciákkal. A PFSZ (Palesztin Felszabadító Szervezet) az országot használja bázisnak izraellel szemben. Izrael betör az országba, meg akarják semmisíteni a PFSZ központját. ’76-ban és ’78-ban Izrael, illetve Szíria vonul az országba. ENSZ békefenntartó erők is érkeznek. Nemzetközi nyomás hatására megállapodnak, PFSZ más országokba települ. 1989: Taífi egyezmény. De egy 25 km-es sáv Izraelnél marad, valamint szír katona állomásozik a Bekaa völgyben. 2000-ben feladják a 25 km-es sávot.

12 2005-ben meggyilkolják a miniszterelnököt és 20 másik embert
2005-ben meggyilkolják a miniszterelnököt és 20 másik embert. Emiatt: Cédrus-forradalom, a szír katonák kivonását követelik, ez áprilisban meg is történik. 2006-ban a Hezbollah szemben áll Izraellel, a Hezbollah embereket öl és rabol el. Izrael bombázást indít, Libanon légi- és tengeri zárlat alatt. Hezbollah válaszul rakétákat lő ki. Sikerül a béke megállapodás az ENSZ-en keresztül. 1100 halott, 3700 sérült és 5 milliárd dolláros kár.

13

14

15 Vallás Szaúd-Arábia: 73% szunnita, vahabita, 8% síita
Nagyon fontos a vallás, és erősek a vallási hagyományok. Pl.: A férfiaknak napi 5 kötelező ima (ezek kb. 1 órásak), sok imahely, nagyon szigorú a vallási bíróság a nőkkel szemben. Libanon: 59,7% muzulmán, 39% keresztény, 1,3 % egyéb. Hivatalosan 17 vallási felekezet van elismerve. Az ország vallási összetételét meghatározza a rengeteg bemenekült pakisztáni, és sok kimenekült libanoni.

16 Kultúra Szaúd-Arábia:
- Lakosság: 27 millió, Területe: km2, népsűrűség: 12 lakos/km2 A 27-ből 5,6 millió külföldi lakos. Nemzeti nyelv az arab. Az emberek 86%-a városban lakik (ez jó arány). Fővárosa: Rijád (1,5 millió lakos) 83% arab, 15% vendégmunkás, 2% „nyugati szakember”. A gazdasági fellendülés előtt csak arabok éltek a területen. Magas az életszínvonal, jó a társadalombiztosítás. Még mindig élnek nomád törzsek az országban. Nagy a munkaerőhiány, az oktatás fejlesztésével próbálják a szakképzést növelni. Kevés nő dolgozhat az országban. Jó az orvosi ellátás, és ingyenes.

17 Az oktatás ingyenes, de nincs tankötelezettség, nagyon sok az írástudatlan felnőtt és fiatal.
8 egyetem van, leginkább term.tud., és technikai oktatás. Jó úthálózat, sok reptér és kikötő, a városkban jóa tömegközlekedés. Nem léphetsz be az országba ha zsidó vagy, vagy ha van izraeli pecsét az útleveledben (!!!). Vízumot turistáknak nem nagyon adnak. A városokban magas színvonalú szállások. Hagyományőrző ország Mekka az Iszlám bölcsője Sok fennmaradt forrás: írásos, tárgyi. „Ezeregyéjszaka meséi” Kevés csapadék, nyáron 40 C° körül. Legmagasabb pont: Abha hegy, 3133 m

18

19 Libanon: Népesség: 2,8 millió lakos, Terület: km2, Népsűrűség: 269 lakos/km2 Főváros: Bejrút ( lakos) 95% arab, 4% örmény, ‘% egyéb, az ország nyelve: arab, de beszélnek angolt és franciát is. Nagyon sokan menekültek ki az országból, a lakosság 45%-a 15 évnél fiatalabb (!!!). Nincs társadalom biztosítás, ill. alig. Betegsegély, munkanélküli segélyben csak az utóbbi években. Nagyon rossz az egészségügy. Nincs iskolakötelezettség. Első egyetem: 1986. Nagyon kevés vasút- és közúthálózat. 12 kikötő, 5 reptér. Mecsetek, Nemzeti múzeum.

20

21 Gazdaság, ipar Szaúd-Arábia: Pénznem: 1 rijal = 20 qirse = 100 hallala
Mezőgazdaság, erdészet: 3%, ipar: 59%, szolgáltatás: 38% Kereskedelmi partnereik: USA, Japán A kőolaj miatt gyors iparosodás az országban, sok gazdag ember. Nincs mezőgazdaság a rossz föld és a szélsőséges idő miatt. Támogatják az iparosítást, sok nagyüzemet építenek.

22 Libanon: Pénznem: 1 libanoni font= 100 piaszter Mezőgazdaság: 15%, ipar: 20%, szolgáltatások: 65% A polgárháború visszavetette a gazdaságot, ’90 körül indul a fejlődés. Kevés ásványkincs, olajtüzelésű hőerőművek, nemesfém, textil A hegyvidéki területeken állattartással foglalkoznak. Sok gyümölcsöt, zöldséget termelnek. Tiltás ellenére még mindig jelen van a hasis, és a mák(ópium) termelés. 2006-ban a harcok miatt a gazdasági fejlődés újból megállt, visszaesett. Az ország nehezen áll talpra.

23 Társadalmi berendezkedés
Szaúd-Arábia: - Iszlám monarchia - ENSZ, Arab liga, OAPEC (Organization of Arab Petrol Exporting Countries), OPEC (Organization of Petrol Exporting Countries) tagság. Minden hatalom a királyé (törvényhozás, végrehajtás, bírói hatalmak). Őt csak a Korán és az iszlám jog határozza. Pártot, szervezetet létrehozni TILOS. Igazságügy: A vallási testületek szemben állnak az állami testületekkel. 13 tartományra oszlik az ország. Jelenleg Abdullah király uralkodik.

24 Libanon: Parlamentáris Köztársaság ENSZ, Arab liga tagság. 1989 óta van újra elnök. Utolsó parlamenti választás: 1972. Öt közigazgatási területre oszlik

25


Letölteni ppt "Libanon és Szaúd-Arábia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések