Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÁRAMÜTÉS, VILLÁMCSAPÁS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÁRAMÜTÉS, VILLÁMCSAPÁS"— Előadás másolata:

1 ÁRAMÜTÉS, VILLÁMCSAPÁS
ELEKTROMOS TRAUMA ÁRAMÜTÉS, VILLÁMCSAPÁS

2 Mi most az áramütéssel foglalkozunk
FOGALMAK Az elektromos áram: Töltések egyirányú áramlása - Egy vezetékben áramló elektronfolyam Áramerősség: időegység alatt a test keresztmetszetén áthaladó töltésmennyiség. A töltés jele: Q [Q]SI=1C (Coulomb) Áramerősség jele: I [I]SI=1A (Amper) AZ ÁRAM HATÁSAI 1. MÁGNESES HATÁS Ha tekercshez telepet kapcsolunk, mágnesként viselkedik, mágnesnek tekinthető. (Pl.: vonzza a vasat.) 2. FÉNYHATÁS Ha izzót telephez kapcsolunk, megindul a töltések vándorlása. Ezek a vékony huzalban súrlódnak, így hő keletkezik. Egy bizonyos hőmérséklet után a fémszál izzik, tehát világít. 3. HŐHATÁS 4. KÉMIAI HATÁS (ELEKTROLÍZIS) 5. ÉLETTANI HATÁS (ÁRAMÜTÉS, IZOMGÖRCS) Mi most az áramütéssel foglalkozunk

3 MIÉRT VESZÉLYES AZ ÁRAMÜTÉS?
Az áramütés hatása attól függ, - milyen erős az áram: egysége az amper (A), ennek ezredrésze a milliamper (mA); - mekkora a feszültség: egysége a volt (V); - milyen a váltóáram frekvenciája: minél nagyobb a frekvencia, annál erősebben érvényesül a hőhatás, annál súlyosabb az égési sérülés; - nem mindegy az sem, testünk melyik részét éri az áram és mennyi ideig. Az áramütés során elpusztulnak a szövetek; ennek mértéke függ az áramütés időtartamától. Keringési, légzési, illetve anyagcserezavar léphet fel, károsodhat az idegrendszer, az agy és a vese vérellátása. A különböző erősségű áramok eltérő tüneteket okoznak: 25 mA alatt görcsbe rándulnak a vázizmok, amelynek következtében az illető szerencsés esetben elrúgja magát az áramforrástól. Ha nincs szerencséje, nem tudja elengedni az áramforrást. A görcs következtében az izom sérülhet és lebomlási termékei később vesekárosodást okozhatnak. Legsúlyosabb esetben a görcsös izomzat eltörheti a csontot. 25 és 80 mA között görcsbe állnak a légzőizmok is. Károsodik a szív elektromos ingerületvezető rendszere, amely szívmegálláshoz vagy végzetes szívritmuszavarhoz vezethet. 80 mA és 3 A közötti áramerősség minden esetben visszafordíthatatlan szívritmuszavarhoz vezet. 3 A feletti erősségű áram azonnali szívmegállást okoz. Miután lekapcsoltuk az áramforrást, szívmegállás esetén azonnali újraélesztésre van szükség. Amennyiben az illető égési sérüléseket szenvedett, később ezeket is el kell látni.

4 NEM KÉNE….. Konnektorba nyúlni!!!!

5 Legfontosabb a megelőzés!
Tegyél a konnektorba vakdugót! Arra neveld magad, pici korodtól, hogy az áram - a fali konnektor nem játék!!! Arra neveld kisöcséd, kishúgod, hogy a konnektorba, semmit sem szabad beledugni. Még az ujjadat sem!!! A csavarhúzóval se piszkáld!! Ügyelj arra, hogy a lakásban ne heverjenek szerte szét csatlakozó (hosszabbító) zsinórok, amelyek esetleg megsérülhetnek a bútorok lábaitól.

6 NEM KÉNE….. Hozzányúlni, ha még nem áramtalanítottál!!!!

7 MI A TEENDŐ? ÁRAMÜTÖTT KEZELÉSE Azonnal áramtalaníts!
Távolítsd el az áramütöttet az áramforrás közeléből! Ezt olyan tárgy segítségével tedd, ami nem vezeti az áramot, például fadarab, székláb. Hívd a mentőket! Akkor is, ha az adott pillanatban úgy látod, jól van az áramütött barátod. A mélyreható égési sérüléseken túl ugyanis az áramütés szívműködési zavarokat is okozhat. Szívmegállás esetén azonnali újraélesztésre van szükség! Amennyiben az illető égési sérüléseket szenvedett, később ezeket is el kell látni!

8 NEM KÉNE….. villámhárítónak lenni!!!!

9 Villámcsapás Hatása tudat-és emlékezetzavar
A villámcsapás a másodperc néhány milliomod részéig tartó (azaz s nagyságrendű) elektromos behatás. Igen nagy áramerősség ( ezer A), feszültségkülönbség (100 millió - 1 milliárd V) és energia ( kJ) jellemzi. Az áramütéshez hasonlóan a villámcsapásnak is az a lényege, hogy elektromos trauma éri a szervezetet. Mivel a szervezetünk tulajdonképpen egy vizes oldat, vezeti az áramot és elektromos ellenállással is rendelkezik. A bőrréteg ellenállása a legnagyobb, a többi szöveté ehhez képest elhanyagolható. Ezért, ha az áram átjutott a bőrön, a szervezetben már szinte akadály nélkül vezetődik tovább. A bőrréteg nagy ellenállása az oka annak, hogy itt az elektromosság hőt fejleszt és égési sérülésekhez vezet. A bőr ellenállása függ a nedvességtartalmától: a száraz bőré értelemszerűen nagyobb, mint a nedves bőré. Hatása tudat-és emlékezetzavar agyi károsodás hirtelen halálhoz vezet Az idegek károsodása bénulásokat okoz A bőrön jellegzetes villámrajzolat jelenik meg (páfrányszerű, vörösesbarna vonalak), amelyek percek-órák alatt eltűnnek, de helyükön barna pigmentáció marad vissza. A villámlökés hatására az illető eleshet és ez akár csonttöréshez, agyrázkódáshoz vezethet.

10 GYILKOS OSZLOPOK Szomorú leltár egerészölyv áramütött egerészölyv
A madarakra áramütés szempontjából a legelterjedtebb, ún. középfeszültségű (20 kV-os) távvezetékek tartóoszlopai a legveszélyesebbek, melyekből ma Magyarországon közel egymillió darab található. Madárpusztulás Tiszasűly határában Negyvennégy madárnak a holttestét, melyek áramütés következtében pusztultak el Tiszasűly határában. A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet követlen szomszédságában található halastórendszerhez vezető elektromos távvezeték 10 tartóoszlopa alatt a következő madárfajok tetemére bukkantak: A védett madarak megbecsült eszmei értéke meghaladja a másfélmillió Forintot. Szomorú leltár A fokozottan védett fajokból 2 fekete gólya 3 nagy kócsag a védett fajokból 21 egerészölyv 2 vörös vércse 1 barna rétihéja 1 héja nem védett fajokból összesen tíz áldozat szarka örvös galamb dolmányos varjú tetemét találták meg a távvezetékek alatt. egerészölyv áramütött egerészölyv

11 és…. Amikor az áramütés életet ment…I. GYÓGYÍTÁS Milyen esetekben?
Már évszázadokkal ezelőtt felismerték, hogy az emberi szervezet elektromos árammal ingerelhető. Az orvosok azonban addig nem tudták a gyógyítás szolgálatába állítani, ameddig nem létezett olyan készülék (ez a generátor), amellyel tetszőleges elektromos feszültséget elő lehet állítani. Erre először a XIX. század közepén nyílt csak lehetőség, amikor Faraday indukciótörvénye segítségével sikerült az első áramfejlesztő gépet előállítani. Az ember normális körülmények között 0,001 A-es áramerősséget már megérez, 0,01 A már jelentős izomrángatózást okoz és a szabvány szerint 0,1 A már halálos áramütést jelent GYÓGYÍTÁS Elektromos árammal létrehozott izomösszehúzódás a gyógyulást segítheti. Milyen esetekben? Izom, ín, izületi sérülések Izomhúzódások Izombénulások Ficamok Gipszkötés alatti izmok tornáztatása, mert ezzel megakadályozható az izomsorvadás. és….

12 SZÍVMEGÁLLÁS Amikor az áramütés életet ment…II. Mikor következhet be?
műtétek közben felhevült testtel a vízbe ugrunk mérgezést szenvedünk

13 DEFIBRILLÁLÁS A szív mesterséges munkára késztetése elektromos áram segítségével A defibrilláláshoz szükséges néhány amper nagyságú áramot csak nagyon rövid ideig szabad használni, mert különben a keletkező hő a szívizomzatot, és a környező szöveteket károsíthatja. A szív ellenállása ugyanis kb ohm, ez pedig a fenti áramerősség hatására néhány 100 W teljesítményfelvételt jelent. Ez jelentős nagyságú hőenergiát jelent, gondoljunk csak arra, hogy a meleg vasalóhoz hozzáérve milyen érzés a pillanatnyi érintkezés! Technikailag kétféleképpen oldják meg a defibrillálást. Az egyik lehetőség az, hogy 50 Hz-es, néhány 100 (maximum 1000) V-os váltakozófeszültséget kapcsolnak a szívre 0,1-0,2 másodpercig. Az időzítést megfelelő elektronikával oldják meg. A másik módszer egy nagyfeszültségre feltöltött kondenzátor kisütését jelenti. A kondenzátor kezdeti feszültsége néhány ezer volt, és az néhány ezred másodperc alatt sül ki. Így Ws energiát lehet a szervezetbe juttani. Mivel ez igen nagy energia igen rövid idő alatt, itt meglehetősen nagy csúcsáramról (kb. 50 A!) és igen nagy csúcsteljesítményről ( kW!) van szó. Már a számadatok is döbbenetesek lehetnek, látszik, hogy egy ilyen kezelés során milyen körültekintéssel, és óvatossággal kell eljárni!

14 LAKATOS BARNABÁS 10a Források: Készítette: SULINET
2006. május 20. Források: SULINET Somogyi Endre Dr.: Az igazságügyi orvostan alapjai (Medicina Kiadó, 1990.) Online Lexikon Természettudományi Közlöny


Letölteni ppt "ÁRAMÜTÉS, VILLÁMCSAPÁS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések