Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Jegricska természetvédelmi park vízi élőhelyeinek revitalizációja Ternészetvédelmi Tartományi Hivatal Újvidék Tanja Bošnjak, hidraológiai független szakértő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Jegricska természetvédelmi park vízi élőhelyeinek revitalizációja Ternészetvédelmi Tartományi Hivatal Újvidék Tanja Bošnjak, hidraológiai független szakértő."— Előadás másolata:

1 A Jegricska természetvédelmi park vízi élőhelyeinek revitalizációja Ternészetvédelmi Tartományi Hivatal Újvidék Tanja Bošnjak, hidraológiai független szakértő Nedeljko Kovačev, természetvédelmi tanácsadó 2014.03.27. Újvidék Az „Ökológiai vízgazdálkodás a síkságon“ projekt felügyelete

2 A terület általános tulajdonságai A Természetvédelmi Tartományi Hivatal természetvédelmi ügyeket végez, valamint a természeti javakkal foglalkozik, amelyek teljesen vagy részben Vajdaság AT területén találhatók. Tipikus agrokulturális terület PODRUČJE / REGION NAMENA POVRŠINA (%) POLJOPRIVREDNAOBRAĐENOLIVADE I PAŠNJACI PANONSKI BIOGEOGRAFSKI REGION PANNONIAN BIOGEOGRAPHICAL REGION* 75678 VOJVODINA 82,874,56,8 Vajdaség a Pannon-medence dél- kelet részén található; A Pannon biogeográfiai régióhoz tartozik ( a régió 9%-t foglalja magában) Különböző típusú élőhelyek komlekszusát tartalmazza, amelyek geomorfológiai, talajtani, hidrológiai, éghajlati, történelmi és antropogén feltételekhez kötöttek.

3 A védett területek A védett területek azok a területek, amelyek jelentős geológiai, biológiai, ökoszisztematikus és/vagy táji sokféleséggel bírnak, amelyek jelentősek, mint madarak és más migrációs fajták élőhelye a nemzetközi előírásokkal összhangban. Vajdaság összterületéből (2 150 600 ha), a védett területek 129 481,67 ha (6,02%) foglalnak el. Ezek a következők: - Szigorú természeti rezervátum, - Speciális természeti rezervátum, - Nemzeti park, - Természeti műemlék, - Védett élőhely, - Kivételes jelentőségű területek, - Természeti park. Park prirode „Jegrička“

4 Természetvédelmi park Természetvédelmi park 34. cikkely „A természetvédelmi park a természeti értékeket, természeti ökoszisztémákat és tájakat örző terület, a geoloógiai, biológiai és táji sokféleség őrzésére szánt, valamint megengedettek a tudományos, oktatási, szellemi, esztetikus, kultúrális, turisztikai, egézségügyi-rekreatív és más a tradicionális életmóddal összhangban lévő szükségletek elvégzése a fenntartható fejlődés elveivel egyetemben. A természevédelmi parkban nem megengedettek a gazdasádi és más tevékenységek, amelyekkel veszélyeztetik a park értékeit. A védelmi intézkedések, a gazdasági tevékenységek elvégzésének módja és a természeti értékek használata a természetvédelmi parkban meg vannak határozva a védett területekről szóló törvényben.“

5 A „Jegricska“ Természetvédelmi Parká való kinevezése  A 2004 és 2005-ös évben a szerbiai Természetvédelmi Intézmény összeállított a „Jegricska“ Természetvédelmi Parkról szóló tanulmányt.  Az említett tanulmány szerint Temerin, Zsablya, Verbász és a Palánka községek meghozták a Jegricska park védelmére vonatkozó előírást, valamint a „Jegricska” Természetvédelmi Park védelméről szóló határozatot („Zsablya község Hivatalos Közlönye, 2005.)  A 2012-es év alatt elvégzték a „Jegricska” Természetvédelmi Park védelmének felülvizsgálatát, amikor a Természetvédelmi Tartományi Hivatal összeállított egy új dokumentációs alapot – a védelemről szóló tanulmányt, amelyel a védett terület másodkategóriás védelemre javasolt, amiről a Vajdaság AT hatalma fog dönteni.

6 „Jegricska“ Természetvédelmi Park A múltban a Jegricska egész sor patakot képviselt szélesebb vagy rövidebb mélyedésekkel kapcsolódva. A Jegricska völgye a valamikor természetes rezsimben 100 km hosszú volt, a vízgyűjtője pedig 144 200 ha, így egy nagy mocsárt alkotva, amelynek gyűjtő és elvezető szerepe volt a fenti részektől a Tisza felé. SLIV JEGRIČKE A hidrotehnikai tevékenységek sorozata a 17.század végén kezdődtek, úgy mint a: csatorna építése, amely elvégja a Jegricska folyamait északról, a Mali Stapar – Novi Sad csatorna kiásása, amelyel elvágja fő folyamot és a jobb mellékfolyamot, a csatorna hálózat kiásása a vízelvezetés céljából, valamint hogy a Jegricska részét hozzákapcsolják a Duna-Tisza-Duna csatorna rendszerhez, olyan változásokhoz vettek, mint a Jegricska természetes vízgyűjtője, ezt a víz rezsimek csökkentésével és váltotásaival érték el.

7 Jegricska: a DTD Csatorna rendszerében... A Jegricska folyamának különlegessége, hogy csatornázott folyamról van szó, amely rezsimmel irányított, hidrotehnikus és meliorációs komlekszus funkcókat lát el, de egyidejűlel természeti értékeket is őriz, védett terület, természetvédelmi park státusszal. A Jegricska Duna-Tisza-Duna hidroszisztéma kiépítésével a szerves részévé vált. A víz rezsim az egész hidroszisztémán belül ellátja szinhronizált műveletekkel a gátak szabályozását és a szivattyú telepeket.

8 ....és mint a „Jegricska“ Természetvédelmi Park A természeti sajátosságai miatt a Jegricska Természetvédelmi Parkban három egységet lehet kiemelni: A egység: A Jegricska csatornázott részét foglalja magában 64+163 km-től 30+000 km-ig; közvetlen környezettel. Az említett szektorban harmadfokú védelem van előrelátva. B egység: A Jegricska egy részét foglalja magában a megőrzött síksági folyó tulajdonságaival 30+000-tól 15+000 km-ig, másodfokú védelmi rezsimmel. C egység: A Jegricska alsó folyamát foglalja magábanb 15+000-től 0+000 km-ig, halásztóvá változtatva–a védelmi rezsim harmadfokú, a halászterületen pedig másodfokú.

9 A környezet állapota a „Jegricska“ Természetvédelmi Park keretein belül A Jegricska folyama mezőgazdasági területekkel van körülvéve, de a lakott területeken is keresztül halad (Ravno Selo és Zmajevo). A Jegricska folyam vízminősége közvetlen hatások alatt van: • a lakott területekről, farmokról, gyárakból a szennyvizet a folyamba vezetik, • a vízelvezetési rendszerből a víz a folyam felé gravitál, • különbözp tevékenységek a vízgyűjtő területen (pl. mezőgazdaság, közlekedés). Az emberi tevékenységek összesített hatása a Jegricska területéről jól látható vizi állapot változásából, és az egyes minőségek romlásához vezet, iszaposodáshoz, egyes részek eltömődéséhez.

10 A védelem és a természeti értékek megőrzése a védett területeken meghatározott intézkedésekkel és tevékenységekkel van definiálva a védett területen belül, amely összhangban van a megfelelő fokú védelmi rezsimekkel. Az „Ökológiai vízgazdálkodás a síkságon“ projekt Az „Ökológiai vízgazdálkodás a síkságon“ projekt alap tevékenysége a felgyülemlett lerakódásaok eltávolítása a folyamból, azzal a céllal, hogy revitalizálja és javítsa a folyam ökológiai helyzetét összhangban az említett szükségletekkel.

11 A „Jegricsa” Természetvédelmi Park védelméről szóló határozat szerint, azokon a területeken, ahol harmadfokú védelmi rezsim van jelen olyan tevékenységek vannak előírva, amelyek a meder és a Jegricska partjának rendszeres karbantarását várják el, valamint az iszaptalanítás és a felesleges növényzet eltávolítása. Védelmi intézkedések Az iszap fizikai-klmiai és biológiai analízisének eredményétől függően, törvényel van előírva az iszap lerakódásának elhelyezkedése. A folyamban a megfigyelés érdekében ellenörző pálya van felállítva. Az előírt rezsimekkel és védelmi intézkedésekkel összhangbana, valamint azzal a céllal, hogy a munkák összhangban legyenek a „Jegricska” Természetvédelmi Park természeti értékeinek védelmével, meghatározott feltételeket adtak ki és a tevékenységek felügyelet alatt állnak.

12 Védelmi intézkedések Határozat a Tartományi Hivatal feltételeivel a természetvédelemről

13 Felügyelettel megállapított, hogy a Jegricska folyamának iszaptalanítása összhangban van a következőkkel:  A Jegricska folyam helyreállítás fő projektjének részlete 15+518 km-től 48+556 hm- ig, és ez a vízfolyam része 37+892 km-től 44+015 km-ig“; A Tartományi Hivatal felügyelete a természetvédelem érdekében • A felügyeletet a Vajdaság AT „Európai ügyek“ Alappal kötött szerződés alapján végzik ( 292/2013-03/1 szám alatt 2013.08.14-től), valamint Természetudományi Egyetem kémiai, biokémiai és természetvédelmi karával (Dositeja Obradovića tér 3, 0601 ‐ 87/5 ‐ 35 szám alatt, 2013.08.14-től). • A Tartományi Hivatal határozatával a természetvédelemről 100/2 szám alatt 2013.03.08-ig.

14 A Természetvédelmi Tartományi Hivatal felügyelete  Két jelentést állítottak össze, még egy lesz az iszaptalanítás elvégzése után.  A jelentés tárgya a munkálatok feletti felügyelet és állandó betekintés a munkálatokba.  Az iszaptalanítás munkálatai 2013.09.19-én kezdődtek, és 2013.12.31-én fejeződtek.

15 Összesen 18 dobozpáncélú teknős, amelyek a téli periódus alatt az állatkert menhelyén voltak elhelyezve, vissza lettek engedve a Jegricskába március közepén, amikor a fetételek ezt megengedték. Az iszaptalanítás munkálaait végezve dobozpáncélú teknősöke találtak, amely az iszappal együtt feljöttek a Jegricska medréből. Egy részüket visszaengedték a folyamba, a többi pedig a Palicsi Állatkertbe lett evakuálva. A dobozpáncélú teknős

16 Összegzés és a tevékenységek amelyek még megmaradtak A megmaradt tevékenyégek a következők:  védő öv képzése a folyamban a szántóföldek mentén, és az eddigi tevékenységekkel elért helyzetet minél hosszabb ideig megőrizni. Az iszaplerakódások és a felesleges növényzet elltávolítása amely holtpontot képzett a Jegricska vizében, jobb folyamot és vízminőséget nyújt.

17 Köszönöm a figyelmet! http:// www.pzzp.rs


Letölteni ppt "A Jegricska természetvédelmi park vízi élőhelyeinek revitalizációja Ternészetvédelmi Tartományi Hivatal Újvidék Tanja Bošnjak, hidraológiai független szakértő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések