Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élettani változások a várandósság alatt

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élettani változások a várandósság alatt"— Előadás másolata:

1 Élettani változások a várandósság alatt
PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Pécs Élettani változások a várandósság alatt Gőcze Péter • PTE ÁOK, Női Klinika, Pécs

2 Élettani változások A szervezet valamennyi funkciójának aktivitása nő, kivéve azokat a szerveket, ahol a simaizmok működése a domináns

3 Élettani változások Testsúly nő max 15 %-kal

4 A testsúly változása

5 Élettani változások Központi idegrendszer emocionális változások, hangulat labilitás, ingerlékenység Első trimeszterben fáradékonyság, aluszékonyság, fokozott alvás (ok progeszteron ) Második trimeszterben kiegyensúlyozottság, eufória Harmadik trimeszterben nyugtalanság depresszió

6 Cardiovascularis rendszer
Szív: súlya 30 g-mal nő helyzete változik perctérfogata nő max héten pulzusszám emelkedik (max. 100/min) vérnyomás (135/90) szisztolés volumen (max19. héten) Érrendszer: erek dilatációja (prog.hatás) visszértágulatok, aranyér

7 Cardiovascularis rendszer
Anatómiai változások: szívizom-hypertrophia, a szív felfelé, balra és kissé előrehelyeződik, miközben a hossztengelyének megfelelően elfordul.

8 Cardiovascularis rendszer
Pulzuszám az első trimestert követően 15-20/min növekedést mutathat, a nyugalmi pulsusszám felső határa 100/min.

9 Cardiovascularis rendszer
Vérnyomás a terhesség első felében az RR 5-10 Hgmm értékkel csökken, a terhesség későbbi szakaszában normalizálódik, és kissé emelkedik, a systolés vérnyomás 30 Hgmm-nél, a diastolés vérnyomás 15 Hgmm-nél nagyobb mértékű emelkedése kóros, a 135/85 Hgmm-nél magasabb vérnyomás kóros.

10 Cardiovascularis rendszer
Percvolumen az első és második trimesterben fokozatosan emelkedik, maximumát a második trimester végén éri el (30%-os növekedés), a harmadik trimesterben fokozatosan csökken.

11 Cardiovascularis rendszer
Peripheriás érellenállás csökken, a csekély érellenállás következtében az uterus véráramlása közel 500 ml/min, a vesék vérellátása mintegy 400 ml/min értékkel növekszik.

12 Cardiovascularis rendszer
Vénás rendszer varixok j elenhetnek meg az alsó testfélen (alsó végtagon, vulván, perianalisan), aminek oka, hogy az uterus mechanikailag akadályozza a medence és az alsó végtag venáinak kiürülését.

13 A visszeresség kialakulása

14 Vena cava inf. sy.

15 Cardiovascularis rendszer
Haematológiai változások A Hgb- és Ht-értékek csökkennek, a Hgb 11,5 g/100 ml alatti értéke anaemiára utal a fehérvérsejtszám elérheti a /mm3 a thrombocytaszám változatlan.

16 Haemoglobin koncentráció változása

17 Respiratoricus rendszer
Légzésszám terhesség végén mérsékelten emelkedik

18 Respiratoricus rendszer
Légzési mutatók légzési volumen (az a levegőmennyiség, ami nyugodt légzéskor be- és kiáramlik) a terhesség előrehaladtával fokozatosan nő (35- 50%-kal is emelkedhet), a holttér volumene változatlan, az inspiratiós és exspiratiós rezerv, valamint a residualis volumen csökken, a vitálkapacitás nem változik.

19 Respiratoricus rendszer
Élettani hyperventillatio a respiratiós levegő növekedése és a residualis volumen csökkenése az alveolaris légzést 65%-kal fokozza, a percvolumen növekedése eléri a 40%-ot, következménye: az alveolusokban a CO2- koncentráció csökken, a CO2-leadás nő, kompenzált respiratoricus alkalosis alakul ki.

20 Respiratoricus rendszer
Száj- és orrüreg nyálmirigyek fokozott működése (hypersalivatio), a gingiva hyperplasiája (macrulia gravidarum), az alacsony pH, a nyál összetételének változása és a megnövekedett kalciumigény a fogak romlását idézheti elő, rhinitis gravidarum.

21 Endokrin szervek Pajzsmirigy
a pajzsmirigy T3- és T4-termelése növekszik, a többletmennyiség a serumban kötött, inaktív állapotban marad, a szabad T3 és T4 hormonok szintje változatlan.

22 Endokrin szervek Mellékpajzsmirigy
hypertrophiája ellenére a terhesség alatt a fokozott kalcium felhasználás. (tetania veszélye)

23 Endokrin szervek Mellékvesekéreg
a kortizol és az aldoszteron termelése jelentősen fokozódik, a keringésben kötött, inaktív állapotban találhatók, az aktív hormonszint csak kissé emelkedik.

24 Anyagcsere Fehérje-anyagcsere a serumalbuminszint csökken,
számos terhességre specifikus fehérje mutatható ki emelkedik a máj által termelt transzportfehérjék mennyisége erősen pos N egyensúly (beépülés) szérumfehérje szint a hydraemia miatt csökken

25 Fehérje metabolizmus

26 Anyagcsere Vízháztartás a szervezet víztartalma nő,
a szövetközti térben keletkező folyadékretentio jele az oedema.

27 Anyagcsere Zsír: Jobb felszívódás, emelkedett szérumszintek, zsírlerakódás.

28 Zsír metabolizmus

29 Anyagcsere CH: A terhesség diabetogén hatású,
a vércukorszint emelkedhet, glycosuria előfordulhat. Látens diabetes manifesztálódhat. Zsírlerakódás fokozódik.

30 Szénhidrát metabolizmus

31 Anyagcsere Emésztrőendszer: Gyomor-bél traktus
Fogak caries a nyál összetételének megváltozása miatt Inyből vérzés (c vitamin hiány, hypertrophia) Nyál elválasztás fokozott. Gyomor-bél traktus Gyomor hypaciditás, oesophagitis, th.: alkaliás por Belek: renyheség (diéta)

32 Gastro-intestinalis traktus

33 Anyagcsere Máj-Epe: Máj emelkedett enzimértékek Epe pangás epekövesség

34 Vizeletkiválasztó rendszer
Veseműködés a vesén áthaladó vérmennyiség (40 %) a filtrációs mennyiség, a tubularis resorpció a cukorürítés Hólyag Irritabilitás (első trimeszter) Infectio Pangás Ureter J.o. nyomás alá kerül

35 Anyagcsere Csontrendszer Mésztartalom Acromegaliás jelenségek
Izületek fellazulása Gerincfájdalmak

36 Anyagcsere Kültakaró változásai: Pigmentáció (chloasma)
Terhességi csíkok megjelenése Haj, szőrzet erősödése Fokozódó izzadtság és faggyúmirigy működés

37


Letölteni ppt "Élettani változások a várandósság alatt"

Hasonló előadás


Google Hirdetések