Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Molekulák: Ancsa,Aliz,Krisztina,Kalman,Lorand VII.C

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Molekulák: Ancsa,Aliz,Krisztina,Kalman,Lorand VII.C"— Előadás másolata:

1 Molekulák: Ancsa,Aliz,Krisztina,Kalman,Lorand VII.C
Reakciók Molekulák: Ancsa,Aliz,Krisztina,Kalman,Lorand VII.C

2 A kemiai reakció tipusok lehetnek:
Egyesülési reakciók Bomlási reakciók Helyettesitési reakciók Cserebomlási reakciók

3 A Bomlási reakciók : C—>A+B mc=mA+mB
A bomlasi reakció általános alakja : C—>A+B mc=mA+mB Bomlási reakciónak nevezzük azt a kémiai folyamatot, amely során egy reagensből tőbb reakció termék képződik.

4 Kiserletek és magyarazatok
Az egyik legpozitívabb és legreaktívabb fém. Vízbe dobva nagyobbat durran mint a nátrium. Biológiai szempontból fontos, az ingerületvezetésben játszik szerepet. 

5 feladatok H2CO3(f) → H2O(f) + CO2(g) CuCO3=CuO+CO2
(zöld) (fekete) (szintelen) 2HgO2Hg+O2(Higany-oxid) (vörös) (szürke) (szintelen) 2CaCO32CaO+3CO

6 Megjegyzés: A reagens mindig összetett anyag , a reakció termékek lehetnek összetettek vagy egyszerü anyagok.

7 Lángfestés A lángfestés nehezen észlelhető, más ionok lángfestése eltakarhatja. Sőt az ammónium ionnak is van valami "zavarása" a lángban. IV. A kálium egyszerű módon észlelt lángfestése kimutatási célokra nem teljesen megbízható, nehéz észlelhetősége miatt.

8 Érdekes kisérletek Tűzgömb
Szép nagy buborékokat kívántam készíteni, ezért a fújáshoz tölcsért használtam. A buborék hártyájához szükséges oldatot egy üvegkádban kevertem össze. Ez egy viszonylag tömény mosószer oldat, amelyhez kb. 5 cm3 glicerint adtam. (Ahhoz, hogy stabil és erős legyen a hártya, legjobb, ha az oldat legalább néhány órát áll.) A glicerin növeli az oldatból húzható hártya stabilitását. A tölcsér szárára gumicsövet húztam és egy Bunsen-égő helyére csatlakoztattam. A tölcsért az oldatba mártottam úgy, hogy miután kivettem onnan, hártya feszült rajta.

9 A gázcsapot kicsit megnyitottam és lassú ütemben buborékot fújtam a földgáz segítségével. A földgáz legnagyobb mennyiségben metánt tartalmaz. Persze jó pár próbálkozásra volt szükség, mire sikerült, elpattanás nélkül a buboréknak elszállnia. Közben, ha egy kicsit mozgattam a tölcsért, jól megfigyelhető volt, hogy mennyire rugalmasan erős a hártya. A gömb elpattanás nélkül is erősen elnyújtható. A kísérlet látványos befejezéséhez kell egy kis ügyeskedés. Két kezünkkel egyszerre különböző dolgot csinálni nem könnyű. Miközben az egyik kezemben a tölcsérrel a buborékot fúvattam, addig a másikkal egy égő gyújtópálcát készítettem elő és... ... lesben álltam. Vártam azt a pillanatot, amikor a buborék elrepül. Gyorsan szállt, hiszen a metán sűrűsége kisebb, mint a levegőé.

10 Az égő gyújtópálcával kilyukasztottam a buborékot, ha elég gyors voltam.
Ezen a képen már elpattant a buborék és remélem, látható, hogy a gáz a fényt egy kicsit megtöri éppen a gyújtópálca végénél. A földgáz nagy tűztünemény közben ellobban. CH4 + 2O2 = CO2 + 2H2O A reakció nagyon gyorsan játszódik le. A látvány ellenére a terem fala és a lámpák nem pörkölődtek meg. De ezen a helyen hívom fel a figyelmet, hogy nagy tölcsérrel és így nagy buborékkal a kísérlet VESZÉLYES! A bemutató viszonylag kis mérettel, kis anyagmennyiséggel is elvégezhető.

11 Bonthatók-e a víz részecskéi?
Víz bontása elektromos árammal A Hoffmann-féle vízbontó készüléket tölstsük meg vízzel, pontosabban a jobb áramvezetés érdekében enyhén sós vízzel. Gondosan zárjuk el a csapokat, majd kapcsoljuk rá az egyenáramra (zsebtelepre) a vízbontót. Néhány óra alatt megfelelő mennyiségű gáz gyűlik össze a két üvegcsőben, hogy kimutathatók legyenek. A hidrogént meggyújthatjuk, az oxigént az ismert módon, parázsló pálcával mutathatjuk ki. Vigyázat! Ha túl gyorsan áramlik ki a gáz a csőből elfogy, még kimutatása előtt!

12 A tiszta hidrogén színtelen lánggal, csendesen ég
A tiszta hidrogén színtelen lánggal, csendesen ég. A hidrogén égésekor víz keletkezik: Hidrogén fejlesztése és égése Gázfejlesztő készülékben cink és sósavoldat kölcsönhatásával fejlesszünk hidrogéngázt. Végezzük el a durranógáz próbát!  (Töltsünk meg egy kémcsövet a fejlődő gázzal és tartsuk a lánghoz. Ha nem pukkan, a gázkeverék már nem tartalmaz oxigént.) Gyújtsuk meg a fejlődő gázt. Ha hideg óraüveget tartunk a szintelen láng fölé vízpára lecsapódását figyelhetjük meg.

13 atomrobbanás

14 Bomlás: vörös higany(II)-oxid hőbomlása közben keletkezett higanycseppek

15 Réz-szulfát I. CuSO4 oldat és KSCN összeöntésével áll elő.
 II. Először zöldes színeződés, majd fekete Cu(SCN)2 csapadék.  III. A kép az elkészítés után kb. fél órával készült. Látszik a fekete capadék felett a zöldes oldat, ami a kezdeti elszíneződés.  IV. Redukáló szer (Na2SO3) jelenlétében fehér színű réz(I)-rodanid vált volna le.  Cu2+ +2SCN- = Ca(SCN)2

16 Higany(II)-nitrát  I. A megfelelő oldatok összeöntésével, könnyen látható.  II.- III.  Fehér csapadék válik ki.  IV. Rodanid feleslegében feloldódik. A rodanidra is jellemző a cianid mellett, hogy jó komplexképző. Itt is Hg(SCN)2 + 2 SCN- = [Hg(SCN)4]2-

17 Vas(III)- klorid  I. Cseppenként adjuk a vas(III)-klorid oldatot KSCN oldathoz.  II. Szép vérvörös színű oldat keletkezik, amely nem csapadék, hanem komplex.  III. A képeken a cseppentés látszik vizes oldatba. Az alsó képen amilalkoholba való átoldás látható. Az alsó kisebb és világosabb fázis a vizes fázis.  IV. Fluoridionok hatására a szín eltűnik, mert a fluorid sokkal erősseb komplexbe viszi a vasat. Fe(SCN)3 + 6F-               [FeF]6-+ 3 SCN-

18 Kobalt-nitrát I. Semmi különös recept nincs. Össze kell zuttyintani.
 II. Kék színű oldat lesz, szintén komplex képződése miatt. III. Amilalkohol vagy éter hozzáadására szabad sav keletkezik, ami átoldódik a szerves fázisba. Ez látható a képen. A felső fázis az amilalkohol. 2H+ + [Co(SCN)4]2-             H2[Co(SCN)4] IV. A teszt még érzékenyebb, ha megsavanyítjuk tömény sósavval, ami a fenti egyensúlyt a szabad sav képződése felé tolja el. A reakciót cseppreakcióban is le lehet végezni.

19 A nátrium-klorid (NaCl) - só, kősó, konyhasó, tengeri só, az egyik legismertebb só, akonyhasó legfontosabb összetevője. Színtelen, szagtalan, kristályos vegyület, íze a legerősebben tisztán sós az ismert anyagok közül. Ionrácsos anyag, szilárd állapotban lapon középpontos kockarácsot alkot. Vízben jól oldódik, nagymértékben disszociál összetevőire pozitív töltésű nátrium- (Na+) és negatív töltésű klorid (Cl−) ionokra. Vizes oldata semleges kémhatású. Alkoholban oldhatatlan. Vizes oldata és olvadéka azelektromos áramot vezeti. A tiszta nátrium-klorid nem higroszkópos, de ha szennyezést (például magnéziumsót) tartalmaz, nedvszívóvá, tapadóssá válik. Kristályai kocka alakúak.

20 Salétromsav I. Jól húzó fülke alatt, híg salétromsavval és töményebbel óvatosan.  II. Vörös színű oldat keletkezik, a tömény sav hatására elbomlik, nitrózus gázok keletkezése közben.  III.- IV. A bal oldali képen híg salétromsav hideg vizes fürdő, a jobb oldali pedig tömény, és hűtés nélkül, éppen bomlás közben, azért buborékol.

21 Nátrium-nitrit I. Fülke alatt, nitrit oldathoz adunk tiocianát oldatot és magsavanyítjuk híg sósavval,  II. Vörös színű oldat keletkezik az ONSCN következtében.  III. A képen kissé híg oldat amilalkoholos extrakciója látható.  IV. A nitrozil-tiocianát nem stabil szobahőfokon, különösen nem koncentrált oldatban. Magas hőfokra hevítve elbomlik és nitrogén-monoxid és dirodán keletkezik.   2 ONSCN  2NO + (SCN)2   2NO(színtelen) + O2     2NO2(vörösbarna)

22 EGYENI VELEMENY A csapat szerint a bomlasi reakciok nagyon erdekesek,figyelemfelkeltoek es hasznos reakciok. Nagyon tetszett a csapat minden tagjanak,talan ezt ertettuk meg a legjobban.

23 BIBLIOGRAFIA Legfobb forrasunk az internet volt: -kemia.lap.hu
-wikipedia -google

24 Koszonjuk a figyelmet!!! Molekulák: Ancsa,Aliz,Krisztina,Kalman,Lorand
VII.C


Letölteni ppt "Molekulák: Ancsa,Aliz,Krisztina,Kalman,Lorand VII.C"

Hasonló előadás


Google Hirdetések