Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ultimate Frisbee Technikai es taktikai alapok a sportag oktatasahoz es alapszintu edzesehez.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ultimate Frisbee Technikai es taktikai alapok a sportag oktatasahoz es alapszintu edzesehez."— Előadás másolata:

1 Ultimate Frisbee Technikai es taktikai alapok a sportag oktatasahoz es alapszintu edzesehez

2 Teszt, ha sajat celra nem hasznalod a konyvet, ezt az oldalt ugord at!
Ha az Ultikonyvet sajat celra is hasznalnad, akkor celszeru meggyozodnod rola, hogy: 1. Tud-e ujat mondani Szamodra? 2. Elfogadhatonak tartod az alkotok tapasztalatait? Ezekre a kerdesekre valaszt kaphatsz, ha kitoltod az alabbi tesztet (10 kerdes): - Mikor kell jobban figyelni markerkent a hammer-re? A: a hammerre nem kell figyelni, mert ugysem lehet levedekezni B: ha fonakra szoritunk C: ha tenyeresre szoritunk D: nem ertem a kerdest - Az 1-6, vagy a 3-4 es tamadas a jobb, ha vannak kezdok a csapatban? A: nem a kezdokon mulik B: az 1-6 C: a 3-4 D: mik ezek a szamok? - Miert fontos, hogy a markered kialtson UP-ot, amikor ijesztesz? A: nem fontos B: mert, addig sem szamol tovabb C: mert, akkor mind a 6 tarsa a korongot keresi D: majd en kiabalom - Melyik a nehezebb: hosszu-gyors dobas; vagy a rovid-lassu dobas? A: az attol fugg B: a hosszu-gyors C: a rovid-lassu D: nekem mindketto nehez - Hova varod a stackben allva a korongot, ha a handlert tenyeresre szoritjak, es a vedod csak Teged lat? A: amig nem futok, addig sehova B: a vedom tarkojahoz C: zart oldalra egy hammert D: nincs ertelme a kerdesnek - Melyik a jobb marker-teljesitmeny: 3 block nyitott oldalon+1 break; vagy 0 block+0break? A: Mindketto egyforman B: 3 block+1 break C: oblock+obreak D: egyik sem jo arany -Mikor indokolt a ketkezes markolos elkapas? A: mindig az a legbiztosabb B: mindig, ha ket kezzel el lehet erni C: csak akkor, ha vetodik mogulem a vedo D: soha - Kinek kell figyelnie a travelre a markeren kivul? A: senkinek B: a csk-nak C: annak, aki a korongos zart oldalan levo handlert fogja D: mindenkinek - Okozhat-e “baj’-t a sideline sajat csapatanak zonavedekezes kozben? A: a sideline csak zavar B: nem, csak az ellenfelet zavarja C: igen, ha nincs megbeszelve, h kinek ki segit D: a sideline mindig jo - Egyetertesz-e azzal, ha a verseny utolso helyezettje kapja a Spirit-dijat? A: nem erdekel a spirit dij B: nem, az baj C: csak akkor, ha tenyleg mindent megtettek a palyan D: mindig annak kellene kapnia

3 Tartalom Bevezetes 1 Ajanlas 1.1 Fogalom magyarazat 1.2 Technika 2
Dobasok 2.1/ fonak 2.1.1, tenyeres 2.1.2, hammer es egyeb 2.1.3, ijesztes 2.1.4 Elkapasok 2.2/ ketkezes elkapas 2.2.1, egykezes elkapas 2.2.2 Vedekezes 2.3/ marker 2.3.1, futo 2.3.2  Taktika 3 Egyeni taktika 3.1/ tamadas 3.1.1/ handler , futo vedekezes 3.1.2/ marker , futo , zona Paros elemek 3.2/ tamadas 3.2.1/ handler-handler kapcsolat , handler-futo kapcsolat , futo-futo kapcsolat vedekezes 3.2.2/ marker-wing kapcsolat , marker-futo kapszolat , futo-futo kapcsolat  Csapat taktika 3.3/ tamadas 3.3.1/ , , , zonavedekezes elleni tamadas , zonakozeli tamadas vedekezes 3.3.2/ emberfogas , zonavedekezes Sideline 3.4 Spirit 4 Fuggelek

4 Bevezetes 1  Koszontunk Kedves Olvaso! Nyilvan hallottal mar a vilag legjobb csapatsportjarol, mely a “vegso” is egyben! Biztosan a szabalyokkal is tisztaban vagy, es mar jatszottad is! Viszont, ha meg csiszolnad tudasodat, vagy oktatasra, esetleg edzoskodesre adtad a fejed, akkor talalsz az alabbiakban hasznos informaciokat! Prezentacionk tobbretegu: az egyes oldalakon megtalalod az alapokat, melyek egy ujonc betanitasat segitik. Emellett azonban olyan hasznos tippekkel is szolgalunk, melyeket csak a legrutinosabbak hasznaltak – EDDIG. Kellemes nezelodest kivanunk, es jo munkat sportagunk terjesztesehez, az alkotok, Erdosi-Szabo Judit, Testneveles-rekreacio szakos tanar, gyogytestnevelo, (kosarlabda) sportedzo magyar noi es coed valogatott, a 2011-es EB Coed IBM listajan 2. noi helyezett, 2011-ben az ev noi jatekosa; Erdosi Zoltan, Testneveles szakos tanar, (kezilabda es uszas) sportedzo magyar coed valogatottkent reszt vett vilag- es europabajnoksagon, 1992 ota uzi az Ultimatet, 2008-ban az ev ferfi jatekosa.

5 Ajanlas 1.1 Az alabbiakban jelen anyag felhasznalasi modjara teszunk javaslatot. Illetve ezzel osszhangban ajanlunk egy tarsdokumentaciot is! Prezentacionk legtobb slideja ket reszbol all: 1. A nagybetus bevezetok azon ‘kezdobb’ jatekosoknak szolnak, akik a szabalyokkal mar tisztaban vannak, de jatek kozben a figyelmuk nagy resze meg sajat mozgasuk koordinalasara osszpontosul. 2. A kisbetus Tippeket azon ‘haladok’-nak irtuk, akik minden technikai vegrehajtast meccsszituacioban is tudnak alkalmazni, es szeretnenek finomitani taktikai kepzettsegukon; figyelmuk nagy reszet a jatek “atlatasa” teszi/tenne ki. A ket szint kozott hatalmas kulonbseg van: rendszeres edzes es versenyzes mellett is minimum 3-5 ev rutin. Ezt az urt dokumentacionk nem tolti ki, erre a magyar frisbee-edzotarsadalom jeles kepviseloi alkottak velunk egyidoben egy drill gyujtemenyt, melyet ajanlunk minden Kedves Olvasonk szives figyelmebe. Link: Summa: a legcelravezetobb felhasznalasi mod: 1. prezentacionk nagybetus anyagat az emlitett fuzettel parhuzamosan forgassuk a sportag oktatasa es edzese soran. 2. az aprobetus reszeket versenyek elott es utan erdemes tanulmanyozni; illetve a halado jatekosok edzeseik soran tudatosan figyelhetnek a tippekre jatekszituacioban… Teszt-megoldas: Ha 3-nal tobb A valaszod van: hatarozott elkepzeleseid vannak az Ultimate-rol, amelyek ellentetben allnak az alkotoieval. Csak akkor olvasd el a konyvet, ha barmifele hajlandosagos van, hogy valtoztass elkepzeleseiden. Ha 3-nal tobb B valaszod van: teljesen maskent gondolkodsz a palyan, mint az alkotok. Megfontolas celjabol, ajanljuk Szamodra a konyvet. Ha 3-nal tobb D valaszod van: Kezdo vagy, igaz? Mindenkeppen olvsgasd a konyvet, s probalj figyelni az olvasottakra edzes kozben is! Ha mind a 10 valaszod C: valoszinuleg sok ujat nem talalsz ebben a konyvben, viszont nyugodtan kiegeszitgetheted!

6 Fogalom magyarazat 1.2 Az alabbi fogalmak az Ultimate jateka soran hasznalatos elnevezesek; melyek nem szabalyok, de ismeretuk nelkul elveszve erzed Magad! (ABC sorrendben) - A szabalyokat magyar nyelven itt talalod meg: - Block: a marker az eldobast kovetoen azonnal megallitja a korongot kezzel (Hand~), vagy labbal (Foot~). Break: a korong sikeres eldobasa zart oldalra, mellyel megnyilik a lehetoseg a vedelem teljes felboritasara. Cup: zona vedekezes soran az elso vedelmi fal, mely mindig a korongos tamadot fogja korul. Cut: futo mozgasa a stackbol. Iranyulhat a korong fele (rovid~), vagy attol el (hosszu~). Dump: a korong tamadasirannyal ellentetes iranyba torteno passzolasa. Force: a vedekezes elore megbeszelt egyseges szoritasa; egy oldalra, kozepre, kifele, etc. … Futo: nem handler. Feladata az elorejutas az elkapasai altal, melyet legtobbszor dump kovet. Give and Go: kenyszerito. Tobbnyire handlerek alkalmazzak. Handler: iranyito. Feladat az elorejutas a passzai altal; es a tamado taktika meghatarozasa. Huck: hosszu inditas. Marker: a korongos tamadon vedekezo jatekos. Poach: halaszas. A korong nelkuli tamadojatekos vedoje, emberetol eltavolodva a korong elorejutasat igyekszik megakadalyozni. Popper: A zonavedekezes elleni tamadas soran az a futo jatekos, aki rovidre (akar a Cupban) jon a korongert. Stack: a futok egyenes oszlopa. A legalapvetobb eleme a tamado felallasnak (vertical~, horizontal~). Strike: giv`n go eseten a visszapaszt a marker megakadalyozhatja, ha szembe lep a korongos tamadoval. Erre tobbnyire vedotarsa figyelmezteti. Swing: atforgatas. Hosszu keresztpassz a palyan, mellyel a tamadas sulypontjat lehet athelyezni. Switch: ket vedo kozotti embercsere. Up: az eldobas pillanataban kialtja a marker, hogy tarsai tudjak, a korong a levegoben van. Wing: szelso vedo, altalaban a zonavedekezes masodik falaban. Zone: 1. zonavedekezes. 2. endzone kozeli tamadas.

7 Technika 2 A labdas jatekoknal nehezebben elsajatithatoak az Ultimate technikai elemei. A gyerekek sokkal korabban talalkoznak a labdaval, mint a disckel; es a gomb forma hasznalat egyszerubb, mint a koronge. Raadasul az ultimate tanulasa jo esetben is az altalanos iskolaban kezdodhet/ik, ami a koordinacios kepessegek fejlesztese szempontjabol tul van a szenzitiv idoszakon. Ezt soha ne felejtsuk el tudatositani a kezdokben!!! Ugyanakkor szeretett sportagunkban is igaz, hogy a koordinacios/technikai hianyossagokat lehet potolni a kondicionalis kepzettseggel. Illetve mindenki megtalalhatja a Maga posztjat, helyet a palyan!

8 Dobasok / fonak 2.1.1 A sportag legalapvetobb technikai eleme.
Fajtait az alabbi parokba csoportosithatjuk: rovid-hosszu; gyors-lassu; ives-egyenes… Fontos, hogy a fentiek kombinacioi kozul mindig az adott szituaciohoz leginkabb illeszkedo kivitelezest valasszuk. rovid fonak gyors fonak hosszu fonak lassu fonak Tipp: Celszeru a fonakdobas tipusait nehezsegi sorrendben tanulni: (konnyutol a nehez fele) -rovid egyenes > rovid ives > hosszu gyors > hosszu ives > hosszu lassu > rovid lassu, Az alabbi kombinaciokat kerulni illik meccszituacioban: rovid gyors, gyors ives…

9 A leggyakrabban hasznalt dobasfajta.
Tenyeres 2.1.2 A leggyakrabban hasznalt dobasfajta. Az ‘atlagos’ szint felett (egyebek mellett) az hatarozza meg egy jatekos hasznossagat, hogy milyen biztonsaggal es hany fele keppen tudja alkalmazni. Fajtai megegyeznek a fonakeval; illetve tenyeres eseten kulon beszelunk a break-tenyeresrol rovid tenyeres gyors tenyeres egyenes ives- break tenyeres Tipp: a nehezsegi sorrend ugyanaz, mint a fonaknal; a break tenyerest csak a legbiztosabb kezu handlerek –csak a legszuksegesebb esetben- hasznaljak merkozesen!

10 Hammer es egyeb 2.1.3 A ket leggyakoribb dobasfajta mellett szamos/szamtalan?/ letezik meg, melyeket ritkabban hasznalunk. A Hammer es a Blade azok, melyeket indokolhat egy-egy szituacio: pl. zonavedekezes elleni tamadas, breakdobas, ha a fonak a zart oldal stb. Nagyon fontos, hogy ezeket ‘elesben’ csak az hasznalja, aki stabilan tudja kivitelezni! Tipp: Hammert csak zart fonak oldalra dobjunk, Ne tanitsunk olyat, ami adott szinten teljesen felesleges, A latvany ne menjen a hatekonysag rovasara!

11 Altalanos ervenyu szabalyok:
Ijesztes 2.1.4 Ijesztes nelkul komolyabb szinten mar nem lehet dobni! Hiteles ijesztes nelkul!!! Fajtai: 1.azonos dobasfajtara ijesztes: azon az oldalon ijesztesz, ahol el fogod dobni a korongot; a cel, hogy a vedo ne ismereje ki a dobasod utemezeset-csuklobol ijessz!, 2.eltero dobasfajtara ijesztes: egy oldalra fogasnal nincs ertelme, csak a hammer ijesztesnek, 3.kimozditas: ha feltetlenul hosszut akarsz dobni, es szembol fognak, akkor mindket oldalra ijessz, amig a marker kiesik a ritmusodbol! Altalanos ervenyu szabalyok: Addig el se kezd az ijesztest, amig nem tudod, mit fogsz dobni! Ijesztes kozben fokuszalj egy pontra, hogy a marker az arcodon is azt lassa, Te most tenyleg dobni keszulsz, Ha faraszt az ijesztes, inkabb valassz dumpot, vagy nyitott oldali passzt! Tipp: Ha jol akarsz ijeszteni,… …hasznald a csuklod is, hogy a korong kikeruljon a marker latoszogebol! …figyeld meg, mire figyel a marker: a szemedre, a korongra, a valladra etc. … …erd el, hogy a markered kialtsa az UP-ot! …vedd eszre ha a cutolo tarsad embere rad figyel, Ot is ijeszd el!

12 Elkapasok / ketkezes elkapas 2.2.1
Tiszteljuk a kedves Olvasot olyannyira, hogy nem hangsulyozzuk az elkapas fontossagat… Az elkaphato dobasok 85%-at ket kezzel is el lehet kapni/0cm-tol - felugraskori fejmagassagig/, a ketkezes elkapasok 95%-aban pedig az un. Aligator, vagy Palacsinta elkapas a legbiztosabb: a kez, es a teljes alkar hossza is rendelkezesre all, vagyis kb. felmeternyi hibahatar van az idozitesre!!! aligator ~ vs. indokolatlan harapo~ a fennmarado 5%-ban indokolt a Harapo elkapas; akkor ha a vedo vetodik, es az az 5 cm is fontos amit a nyujtott konyok jelent.

13 Egykezes elkapas 2.2.2 Ha a korong tavol van, vagy magasabban, mint amekkora a felugraskori fejmagassag, akkor van szukseg az egykezes elkapasra. Minden mas esetben az egykezes probalkozas indokolatlan hanyagsag vagy lustasag, ami komoly hibaforras a jatek soran! Lassunk par peldat: helytelen, helyette: helytelenek, helyettuk: Gyerekkorban meg fejlesztheto a vetodes is, de ezzel egyutt kell tudatositani a merlegeles fontossagat is: megeri-e adott szituacioban az ido- es energiaveszteseget a korong esetleges elkapasa…

14 Vedekezes / marker 2.3.1 28 cm-re allhatsz a handlertol – ne allj messzebb! O csak sarkazhat, Te lephetsz – mozogj! O a tarsait figyeli, Te Ot – talald ki a gondolatat! Neki pontosan kell passzolnia, Neked ‘csak’ lezarnod kell 180°-ot a 360-bol – ne engedj Break-et! Az eldobas pillanatatol nem vagy tobbe marker – ne engedd a nyitott oldalra az embered! /Egy jo handlernek alapfeltetel, hogy egyben jo marker is!/ Tipp: Egy technikas marker… …a labaval es a szemeivel operal, …ha teneyresre szorit, szamit a hammerre, …nem kockaztat breaket egy nyitott oldali blockert, …figyel a Travel-re!

15 Futo 2.3.2 A futon valo vedekezes technikaja egy az egyben megfelel a kosarlabdas vedekezesnek. /Mint tudjuk, sportagunk legtobb szabalyat es elemet az amerika footballbol es kosarlabdabol vettek at/ A fo celod, hogy az embered ne kapjon korongot. De legalabb is ne nyitott oldalon. Ha ez sem megy, legalabb ne hosszu passzt Mindig ugy kell helyezkedned, hogy a legaktualisabb veszelyt haritsd! Probalj mindig a korong es az embered kozott helyezkedni – de ehhez mindig tudnod kell, hol a korong es hol az embered. Mindig legyen melyen a sulypontod, es izmaid legyenek elofeszitett allapotban! Az embered nem ott fog korongot kapni, ahol eppen all; hanem ahova fut! Tipp: Egy jo vedo tudja, hogy… …ha embere sulypontja magasan van, akkor nem fog gyorsan indulni, …ha embere hosszurafutas kozben hatranez, akkor nem lesz belole jo hosszuinditas, …melyik handler eseteben kell fokozottan figyelni a hosszura, …ha embere meg is kapja a korongot, a cel a 1.break es a 2.kenyszerito megakadalyozasa, …csak a biztosra szabad elvetodni. …melyik tarsaval szabad switchelni, es melyikkel nem.

16 Taktika 3 Bar technikailag az egyik legnehezebben elsajatithato sportag (hiszen a gyerekek a labdaval talalkoznak elobb), megis egy bizonyos szinten tul a taktikai bonyolultsaga miatt nem lehet megunni!!! Gondoljunk csak bele, ez az egyetlen csapatsport, ahol az eszkozzel nem haladhat a jatekos, ergo mindenkinek a meccs minden pillanataban figyelnie kell! Szamtalan tamadasi es vedekezo taktika letezik, es mindig lehet ujat kitalalni: arra biztatjuk az olvasot, ne alljon meg a kovetkezok elsajatitasanal! Gondolja tovabb, es az alapok felhasznalasaval mindig keressen ujabb es ujabb variaciokat! Ugysem jut a vegere…

17 Egyeni taktika 3.1 Elsore onellentmondasnak tunik, megis a mi sportagunkban oriasi szerepe van az egyeni taktikanak. Nagyon fontos, hogy a jatekos minden korulmenyek kozott tudjon alkalmazkodni adott szituaciohoz, illetve barmely jatekostarsahoz. Ha reszt veszunk egy kalaptornan, rogton szembetunik, hogy nem az az igazan jo jatekos, aki technikailag a legmagasabban kepzett, hanem az, aki pontosan tisztaban van a kepessegeivel, es mindig tudja, hol van a helye a csapatban…

18 Tamadas / handler Az iranyito! O az egyetlen jatekos a palyan, aki a tamadas minden pillanataban latja az egesz teruletet! Oriasi felelosseg, hiszen nemcsak neki kell vallasztania mindig a legjobb megoldast, de folyamatosan instrualnia kell tarsait. Legtobbszor O donti el tamadas kozben, hogy atforgat-e (dump&swing); atszalad az emberfogason (giv`n go); vagy eppen hosszu inditast eszkozol (huck!). Fontos, h mindig az adott vedelemhez, es az eppen mellette allo 6 tarsahoz igazitsa elkepzeleseit! A semak ebben a sportagban ritkan mukodnek. Tippek: Ha handler vagy, … … mindig Te legyel a legnyugodtabb a palyan, … mindig beszelj a korongot birtoklo tarsadhoz, … figyelmeztesd tarsaid, ha nem latjak egymast, … amint eldontotted, rogton jelezd tarsadnak, hogy passzolsz-e Neki, vagy sem, … ne csak azt merlegeld, hogy ‘odatudomdobni?’, hanem azt is ‘Oeltudjakapni?’! … turnovernel Te vedd fel a korongot; s ha idot kell kerni, lehetoleg Te tedd! … soha ne fordits hatat a palyanak, meg ijesztes kozben sem!!!

19 Tamadas / futo “Hosszu cut, rovid cut, hosszu cut, rovid cut, de mikor lesz mar vegre nalam a korong?!” - Ismeros erzes igaz? Viszont a pontszerzes orome mindent meger. Neha halatlan szerep, hiszen meg legalabb 3 tarsad ugyanezt csinalja, es akkor sem biztos, hogy korongat kapsz, ha a mozgasod tokeletes. A legfobb, hogy mindig tartsd be a nyitas elott megbeszelteket: ha nem vagy senki utjaban, akkor mar nagyon jol dolgozol! Stack a lelke mindennek!!! Tippek: Ha futo vagy, … … mindig tudd, hogy hol van a korong! Meg ha hattal allsz a handlernek, akkor is!!! … soha ne fuss olyan helyre, ahova elotted indult mar tarsad, … ha nem tudod, mit csinalj, allj be a stackbe, … ha senki nem fut hosszura, indulj Te, azonnal, … ha egyedul maradsz a stackben, ne hagyd el, Neked kell ujraepiteni, … kosd le a vedod; ha lehalasznak Rolad, az nagyon rossz kritika … ha vegre korongot kapsz, ne feledd: ha rontasz, meg ritkabban fogod megkapni!!!

20 Vedekezes 3.1.2 Mint minden csapatsportban, itt is elmondhato, hogy a vedekezes az alapja mindennek. Sot! Mivel nincs lehetoseg pont kozben cserere, illetve az ellenfel reszerol mind a het jatekos egyidoben tamado, ezert mindenkinek egyforman komoly szerep jut a vedekezesnel! Egyetlen sportagban sem igaz ez, csak az Ultimateben!!! Mondhatni a leggyengebb vedo korlatai jelentik az egesz csapat vedelmenek hatarait is egyben! Itt nincs lazsalas, nem lehet atharitani a felelosseget; ha Teged megvernek, megverik a csapatod is! Tipp: Ha jo jatekos akarsz lenni, … … tanulj meg vedekezni, … ne aggodj ha eleinte nem sokat passzolnak a tarsak, szerezd meg Te a korongot!

21 Vedekezes / marker A marker az egyetlen vedekezo jatekos a palyan, aki nem csak a korong megszerzesevel tud szabalyosan vedekezni! Kiemelt szerep, oriasi felelosseg… Mivel meg az elzaras is szabalytalan (pick), ezert a futo jatekosok palyajat nem modosithatja a vedo. Viszont egy jo marker a korongos jatekos elol minimum 180°-ot le tud zarni. Vagyis akar felere csokkentheti a tarsai altal vedendo szogeket. (force…) Ezen kivul nyomas alatt tartja emberet, akit (pszichesen, vagy fizikalisan) fel is orolhet 100 perc alatt… Tipp: Ha marker vagy,… … tartsd Magad a nyitas elott megbeszeltekhez, 6 tarsad Rad epiti sajat mozgasat, … SOHA ne probalkozz block-kal, ha az noveli a break eselyet! … az UP-ot olyan hangosan kialtsd, hogy a legtavolabbi tarsad is hallja, … ha lekesel az emberedrol; 1-szor zard el a break utjat, csak utana kozelitsd meg¹, … ha ellenfeled jobbkezes, akkor tenyeresre fogasnal veszelyesebb a hammer!² … csak akkor valts iranyt, ha minden tarsadat idoben tudod erre figyelmeztetni. … ha nincs megbeszelt fogasirany, Neked KELL bekialtanod! … az eldobas utan ne a korongot figyeld, hanem az embered. Ha nem igy teszel, mar meg is vertek egy giv`n go-val! … mindig merlegelj: a tobbiek elhelyezkedese-, illetve a zonadtol valo tavolsag alapjan, dontsd el, hogy mi a veszelyesebb: a dump, vagy egy apro break… … az embered szemet nezd! Ha eldontotte, hogy dobni fog, akkor egy helyre fokuszal; ha csak ijeszt, akkor cikazik a tekintete…

22 Vedekezes / futo 3.1.2.2 Ha az emberedhez nem jut el a korong:5
Ha az embered zart oldalon kap korongot, de odaersz meg mielott breaket dobna:4 Ha az embered dumpot kap, es kidobja a swinget:3 Ha az embered zart oldalon korongot kap, es meg a breaket is eldobja:2 Ha az embered nyitott oldalon korongot kap: megbuktal vedekezesbol. Persze ez nem ilyen egyszeru. A fo: merd fel elore, hogy kivel tudsz lepest tartani! Tipp: Ha jo vedonek tartod Magad, akkor… …ha az embered a stack utolso tagja, akkor Moge allhatsz, minden mas esetben ele allj! …igyekezz mindig az embered es a korong kozott helyezkedni, …ha lemaradsz, kerj segitseget! …csak akkor halassz, ha a Te embered nem szerez elonyt ezaltal, …csak akkor vetodj, ha biztosan megelozod az embered. Ha nem sikerul, amig fekszel, eldobja a breaket, …ha hosszu inditasnal nem tudod kiszamitani a korong ivet, maradj az embered nyakan. Ha egyikotok sem kapja el, az mar jo! … a korngot nezni ajanlott, az embered nezni KOTELEZO! …nyugodtan elfaradhatsz, pihenni lehet majd tamadas kozben, …tudod, hogy kiharcolt turnover nelkul nem lehet meccset nyerni.

23 Vedekezes / zona Talan furcsa hogy egyeni taktikarol beszelunk zonavedekezesnel, de bizony vannak altalanos ervenyu igazsagok, melyekre zonazas soran oda kell figyelni: Figyelem-fegyelem; mindig tudd mi a pontos szereped a zonaban, es azt tartsd be. Ne kreativoskodj! Tudd, mi a teendo turnover utan! Tudd, kire kell hallgatnod, illetve kit kell instrualnod zona kozben! Ha sideline vagy, zonanal fokozottan segitsd tarsaid! Kivetelesen akar hatat is fordithatsz a korongnak, Tisztazzatok mi a cel; korongszerzes, vagy a tamadas lassitasa, Beszelni-beszelni-beszelni: zonazni elsosorban fejben kell, nem labon…

24 Paros elemek 3.2 Mivel a vedekezo jatekos nem veheti el a jatekeszkozt az ellnfeltol, illetve a tamado a koronggal nem mozoghat, ezert nem tulzas kijelenteni: az osszes sportag kozul ‘nalunk’ a legnagyobb az egymasraautaltsag. A tamadashoz minimum ket ember szukseges, Vedekezes soran is csak akkor van eselye a markernek, ha az embere nem talal uresen koszalo tarsat maganak. Ket jo jatekos sem feltetlen eleg a gyozelemhez, de egy fecske itt aztan SOHA nem csinal nyarat!

25 Tamadas / handler-handler kapcsolat 3.2.1.1
Giv`n go, dump and swing, huck, break, break-flow; csak nehany az alap tamado figurakbol, amihez minimum ket osszeszokott handler kell. De mit is jelent, hogy “osszeszokott”?! Tisztazni kell, hogy a handlerek ‘egyenranguak’-e a tamadosorban; vagy valamelyikuk iranyit, mig a tobbi handler ‘csak’ segiti! Ismerniuk kell egymas kepessegeit: reakcioido, robbanekonysag, hosszu inditas, higgadtsag, etc. … Mindig tudni kell mire keszul a masik: kenyszerito, swing, dump, huck, etc. … Lassunk nehany konkret peldat: Tipp: Ha handler vagy… …merlegeld milyen vedot kaptal, es milyen vedo fogja handler tarsad. Ha verhetoek: mehet a giv`n go! …koronggal a kezedben mindig tudd, hol helyezkedik a masik handler, es tudasd Vele is, hogy tudod! …korong nelkul; -ha handler tarsad Rad nez, rogton lassa mire keszulsz, -ha handler tarsadtol kersz korongot, egyenes vonalon gyorsits ra vedodre, es csak az utolso pillanatban mozdulj dumpra, vagy elore– igy a vedo nem tudja lekovetni mozgasod³, -ha vedod halaszik, azonnal figyelmeztest korongos tarsad, -barmikor javasolhatsz idokerest tarsadnak, ha azt iteled helyes megoldasnak, -emberfogasnal maradj egyvonalban tarsaddal³, -zonavedekezesnel dumpra (, vagy swingre) helyezkedj, …soha ne szidd le handlertarsad, Ti adjatok az alapot a tobbieknek. Ha odavesz az osszhang, azt a csapattarsaid es az ellenfel is megerzi!

26 Handler-futo kapcsolat 3.2.1.2
Az esetek 80-90%-aban a handler es a futok kapcsolata hatarozza meg a csapat tamadasanak sikeresseget. Hiaba van egy kivalo handlerunk, ha nem tudja megertetni magat a stackkel; es hiaba fut Usain Bolt a korongert, ha a handler nem erzi a mozgasat… A korongos handlernek ismernie kell az osszes futo kepessegeit; es az osszes futonak tudnia kell melyik handlertol mire szamithat… Tipp: Ha futo vagy,… …tudd, hogy melyik handlertol szamithatsz hosszura, …amint leraztad a vedod, nyiss szoget a handlernek: ne szembe fuss Vele, hanem a nyitott oldalra rezsut!⁴ …ismerd fel, ha a handlerek kenyszeritoznek, ne vidd be elejuk az embered! …ha az embered nem figyeli a korongot, szamits hammerre a handlertol², …a stack tavolsaga a handlertol alkalmazkodjon a handler kepessegeihez es az idojarashoz, …ha tisztan vagy, megsem kapsz korongot, ne mergelodj – a handler tobbet lat a palyan, es rajta is van vedo… …ha rovidre nem kaptal korongot, figyelj a stackbe futas kozben is; a handler meg ekkor is valaszthat Teged⁵. Ha handler vagy,… …tudd, hogy a futo mikor cselez es mikor indul valoban, …futo tarsadnak mindig arra az oldalara celozz, amely tavolabb esik a vedotol! A vedojet csak Te latod!⁶ …szemkontaktus nelkul TILOS passzolni, …Neked kell merlegelned, hogy a futo mit tud elkapni es mit nem, …csak akkor kesztesd a futot kenyszeritore, ha biztosan vegre tudja hajtani, …mar a passzod pillanataban lathatod, hogy tarsad tud-e elore passzolni, vagy celszeru dumpot kerned Tole!

27 Futo-futo kapcsolat Ket futo jo teljesitmenye meg nem garancia a sikerre, de ha a 4-6 futobol csak ketto nem figyel egymasra, az egesz tamadas kudarcba fulladhat… A futonak mindig meg kell gyozodnie rola, hogy ahova O tart, oda masik tarsa eppen nem fut. Ha valaki csak annyit elmondhat magarol, hogy nincs utban a palyan: mar nem is kezdo jatekos! Ket futo kapcsolata nem arra szoritkozik, hogy kozosen hogyan viszik elore a korongot; a kapcsolatuk celja, hogy egymast ne zavarjak es minel kevesebb felesleges mozgasra kesztessek a masikat. Tipp: Ha futo vagy,… …ne fuss oda, ahova futotarsad fut, …ne fuss hosszura, ha mas mar elindult, …ne vidd a vedod futotarsad iranyaba, …ha futotarsad korongot kap, az a Te sikered is, …futotarsadtol elorepasszt ne ‘kovetelj’, …futotarsadnak elore csak a tutit passzold…

28 Vedekezes / marker-wing kapcsolat 3.2.2.1
A handlereken vedekezo jatekosok kapcsolatanak tetje: sikerul-e kizokkenteni a tamado felet az eredetileg megbeszelt taktikajukbol… Ha megcsinaljak a kenyszeritot, a dump&swinget, kidobjak a breaket akkor garantalt, hogy a futo-vedok csak bravurral tudnak turnovert kicsikarni. Marpedig a fentiek kozul a giv`n go es a dump&swing megakadalyozasahoz is ket jo vedekezo osszhangja kell!!! Tipp: Ha wing vagy,… …figyelmeztesd a markert, ha halaszol, …figyelmeztesd a markert, ha az embere ‘travel’-t vet, …figyelmeztesd a markert, ha embered rovidre fut: “Strike”, …Te is kialtsd az UP-ot! Ha marker vagy,… …figyelmeztesd a winget, ha dump lesz, …figyelmeztesd a winget, ha hammer lesz, …a magasabb szamokat olyan hangosan mondd, hogy a wing is hallja, hogy stall out esely van!

29 Marker-futo kapcsolat 3.2.2.2
A marker es futo kozti kapcsolat kevesbe az inprovizacion, sokkal inkabb a kolcsonos bizalmon alapszik. Ha ez meg van, akkor a marker nem probalkozik blokkal nyitott oldalon, a futo nem ‘fel’ a breaktol. A bizalom kialakulasahoz kell, hogy szukseg eseten kerjuk a tars segitseget: A jo kommunikacio a 8. vedo a palyan!!! Tipp: Ha futo vagy, … …szolj a markernek, ha az embered breaket var, …szolj a markernek, ha az embered megvert ‘hosszu’-ra! Ha marker vagy,… …legyen egyertelmu mit fogsz, …UP-ot, HAMMER-t, BREAK-et hangosan kialltsd, …figyelj a stackbol erkezo jelzesekre!

30 A jo csapat es a gyozelem kulcsa.
Futo-futo kapcsolat  A jo csapat es a gyozelem kulcsa. Ha az emberfogas jol mukodik, lesz ‘Turn’. Ha van turn, akkor lehet csak tamadni, pontot szerezni, es nyerni! Ellenben, ha van egy gyenge lancszem, es a tobbiek nem tudjak kisegiteni, akkor oda fog jarni az ellenfel pontokat gyartani… Tipp: Addig rotaljuk edzesen a vedelmet, amig mindenki megismeri a tobbiek erossegeit, gyengeit. Ha valaki bekerul egy vedekezo sorba, felhotlenul legyen buszke magara! Ha utolso emberen vedekezel a stackben, latnod kell az egesz palyat: segitsd tarsaid instrukcioiddal!

31 Csapat taktika 3.3 Az Ultimate bonyolultsag es varialhatosag szempontjabol paratlan a csapatsportok csaladjaban. Ket csapat tagjainak egyeni kepessegei kevesbe befolyasoljak a merkozes vegkimenetelet, mint a kivalasztott taktika es annak helyes alkalmazasa! Vannak termeszetesen jol bevalt sablonok es altalanos ervenyu elvek, amikkel tisztaban kell lenni – ezekbe engedunk most bepillantast. A variacios lehetosegek szama azonban vegtelen. Ne legy rest, mindig gondolkozz ujabb es jobb elemek kitalalasan!!! Sok sikert hozza!

32 Tamadas / Ennel az elemnel a handlernek nincsenek alternativai, csak elore jatszhat. Ebbol kifolyolag a stackben mindenkinek pontosan tisztaban kell lennie –az elore megbeszelt- feladataval. Ezzel a felallassal a ‘profi’ csapatok operalnak. Ha ilyet latsz, kosd fel a gatyot… Illetve akkor vagj bele ennek oktatasaba, ha van 7 atlagon feluli kepessegekkel rendelkezo jatekosod, akik megertik es vegre is tudjak hajtani a rajuk osztott instrukcioidat!

33 Tamadas / Altalanossagban elmondhato, hogy minel kevesebb handlerre van szukseg, annal jobb a csapat… Es forditva, minel jobb a csapat, annal kevesebb handlerre van szukseg… A 2-5 jelenleg a leggyakrabban alkalmazott felallas. A handlernek van valasztasi lehetosege, de az 5-os stack is vegig tud vinni akar egy egeszpalyas tamadast… Ettol elterni akkor erdemes (csak), ha az ellenfel zonazik, az idojarasi korulmenyek nehezek, illetve ha a stackben nincs osszhang=sok az 5 ember… Oktatas, edzes szempontjabol egy optimalis celkituzes lehet a csapat szamara a 2-5-os taktika produktiv elsajatitasa.

34 Tamadas / 3-4 3.3.1.3 A legbiztonsagosabb tamadasi forma:
…futok nem ‘zavarjak’ egymast… …handlereknek szamos opcioi vannak… …mukodokepes akkor is, ha nem mind a 7 Jatekos van azonos/magas/ szinten… Ertelemszeruen van hatranya is: …lassu az elorehaladas… …nincs lehetoseg kreativ jatekra… Tipp: Ezzel a taktikaval ismertessuk meg elsokent csapatunkat, barmikor jol johet. Egy bizonyos szint felett azonban csak talonban tartsuk…

35 Zonavedekezes elleni tamadas 3.3.1.4
Egy csapat eleteben nagy merfoldko, amikor elsajatitja a zonavedekezes elleni tamadas praktikait. Amig idealis idojarasi viszonyok mellett is gondot okoz a ~, addig mondhatjuk, hogy a csapatunk gyerekcipoben jar… Ha a handlerek nyugodtak, nem kapkodnak, akkor minden zona atjatszhato! Tipp: Jarjon a korong, addig csak a vedekezok faradnak! A popperek foloslegesen ne “sprint”eljenek! Inkabb a “helyezkedes” a fontos, mint a sebesseg. Magas passzokat csak akkor eroltesd, ha az idojaras nem befolyasol! Amint felismered, hogy az ellenfel zonazik, azonnal hivd fel tarsaid figyelmet erre! Nem biztos, hogy mindenkiben tudatosult.

36 Zonakozeli tamadas 3.3.1.5 A kritikus pont.
A zonaig eljutni: technikai-, taktikai-, kondicionalis kerdes. A pontot befejezni: Mentalis kerdes! Amit az edzo tehet: kidolgozzi a leheto legtobb kovetheto sablont; kijeloli a befejezo ember(eke)t; tudatositja a ‘rajtlaz’ban szenvedo jatekosokban, hogy mit NE tegyenek Amiben mar senki sem segithet: a Dontes meghozatala es a kivitelezes! Tipp: Ha egy pillanatra is megfordul a fejedben, hogy elronthatod – ne dobd! Ha nem tudod mi a legjobb megoldas: kerj idot! Ha zona elott van a turnover: ne vedd fel a korongot, csak ha Te vagy a befejezo ember! Ha korongot tudsz szerezni a zona elott, de nem vagy handler: inkabb usd le, hogy felvehesse az illetekes!

37 Vedekezes / emberfogas 3.3.2.1
Az emberfogasos vedekezesben keves csapattaktikai elem van. Az a keves viszont annal fontosabb: Ha a csapatban vannak lassu vedok, a hosszu inditasoknal legyen kijelolt ember, aki besegit! Coedben egy fiu legyen mindig kijelolve a lanyok kisegitesere! Tudatositsuk mind a 7 jatekosban, hogy ki switchelhet es ki nem… Kommunikacio: kerdezz, kiabalj (Up, Break etc.) pont kozben, es figyelj mindig!!!

38 Zonavedekezes A sportag egyik gyongyszeme: jobban hasonlit a sakkra, mint nehany labdajatekra! Egy magasabb szintu csapatnak legalabb 2 fajta zonavedekezes van a repertoarjaban ( ; 2-4-1; 3-3-1; 3-2-2; 1+6=vegyes) A legfontosabb a zona celjanak meghatarozasa es megertetese: -hosszura kenyszerites; - csapda; - tamadas lassitasa; - az iranyito elszeparalasa, etc. … Tipp: Sideline! Mindenki tudja, hogy kire kell hallgatnia, Mindenki tudja, hogy kitol kerhet segitseget, Egy jo nyitas meghatarozhatja az ellenfel lehetosegeit…

39 Sideline 3.4 Az egyetlen csapatsport, ahol a cserek nemcsak hogy folyamatosan allhatnak a palya szelen; de kulon terulet van fenntartva szamukra, es barmikor bekiabalhatnak tarsaiknak!!! Amelyik csapat ezzel nem el, mintha feltett karokkal menne ki a gyepre Tipp: Egyes elemeknel erdemes parokat alakitani, hogy minden palyan levo jatekosnak egy ‘sideline’-ra kelljen csak figyelnie. Ne zavarjuk ossze tarsainkat, ne mondjunk semmit , ami ellentetes a palyan elhangzottakkal! Ha van ra lehetoseg, a palya mindket oldalan legyen Sideline!

40 Ultimate a sport, ahol a cel nem szentesiti az eszkozt
Spirit 4. Remelhetoleg a szabalyok megismeresevel minden kedves Olvaso megertette a sportag alapjat, a Spiritet. Nem is fejtegetnenk ezen sorok kozott, hogy miert es mennyire fontos… Megkoszonve a figyelmet alan egy /hatasvadasz/ zaromondatot megenged az ironak az Olvaso: az Ultimate a sport, ahol a cel nem szentesiti az eszkozt


Letölteni ppt "Ultimate Frisbee Technikai es taktikai alapok a sportag oktatasahoz es alapszintu edzesehez."

Hasonló előadás


Google Hirdetések