Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka."— Előadás másolata:

1 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka Magdolna egyetemi docens, BME Kontakt: Családi Kasszasikerek Program // Hajna Csongor kommunikációs csoportvezető, Provident Pénzügyi Zrt., csongor.hajna@provident.hu, +36-20-339-0549csongor.hajna@provident.hu Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program Ingatlan [ www.csaladikassza.hu ]www.csaladikassza.hu

2 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Mikor fektessünk ingatlanba?  Ha hosszabb távra tervezünk.  Ha szánunk rá kellő energiát.  Ha el tudjuk fogadni a költségeit.  Ha tisztában vagyunk a befektetésünk kockázatával.

3 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Miért előnyös ingatlanba fektetni?  Önálló befektetési lehetőség.  Az ingatlanból származó jövedelem egy jelentős része évente bérleti jövedelemként realizálódik és szabadon elkölthető.  Ára hosszú távon lépést tart az inflációval ezért értékállóság tekintetében is kedvező megítélés alá esik.

4 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Csak ingatlanvásárlással lehetséges ez a befektetés?  Nem, léteznek ingatlanbefektetési alapok is.  Olyan, mintha értékpapírokat, részvényeket vennénk.  Ezeknél jobban be tudjuk határolni, hogy hova tesszük a pénzünket.

5 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Ingatlanbefektetési alap  Előnye  Egy normál ingatlanhoz képest kisebb tőkebefektetést igényel.  Ingatlanpiaci befektetők kezelik a pénzt.  A befektetés nem függ az ingatlanpiactól.  Nincsenek egyéb költségei.  Hátránya  A vagyonunk többsége nem ingatlanban van, hanem állampapírban.  A korai visszaváltás esetén büntetőjutalékot számítanak fel.

6 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Ha ingatlan, akkor milyen?  Családi ház  Lakás  Garázs  Földterület  …

7 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Hogyan válasszuk ki az ingatlant ?  Állapota és helye meghatározó lehet a jövőbeni értéknövekedés szempontjából.  Vidéki ingatlannál tájékozódjunk az önkormányzatnál a város építési terveiről (autópálya, szemétégető, gyógyfürdő, lakópark stb.) Ezek tőlünk függetlenül befolyásolhatják az értékét.  Döntsük el, hogy több kicsiben, vagy egy nagyobban akarjuk tudni a pénzüket?

8 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Az ingatlanbefektetés költségei  Adó  Illetékek  Ügyvédi költségek  Ingatlanadó (?)  Amortizáció  Parlagfű irtás  Rezsi  közös költség, távhő, …

9 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Milyen kockázatokat rejt magában az ingatlan?  Az ingatlan értékének mindössze néhány százalékos növekedésére számíthatunk.  Az ingatlan értéknövekedése a válságot követően alig haladja meg az inflációt.  Rövid távon nehéz értékesíteni, sokszor akár egy éves eladási idővel is számolnunk kell.

10 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Mai divat  Garázs, mert kisebb befektetési költséggel jár, könnyebben eladható, könnyen kiadható.  Építési terület, mert saját felhasználásra is alkalmas, vagy vállalkozónak továbbadható.  Művelhető földterület, mert bérbe adható, így nincs gond a parlagfűvel.  Lakás, mert sokan keresik az albérleteket, így nincs költségünk, s még pénzt is termel.

11 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Az ingatlanvásárlás lépései, I.  Kutassuk fel a megfelelő ingatlant és válasszunk ügyvédet  Érdemes nem csak az ingatlanportálokon nézelődni.  Néha az ingatlanirodák honlapjai naprakészebbek.  A gyakorlat szerint a vevő ügyvédje bonyolítja az adásvételt.  Olyan megbízható ügyvédet válasszunk, aki nem csak a papírokat készíti elő, de a földhivatalnál is eljár.  Az ügyvédi díj változó!  a vételár 1,5 – 4%-a is lehet

12 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Az ingatlanvásárlás lépései, II.  Tudjunk meg mindent az ingatlanról, és ha megfelel, tegyünk ajánlatot.  Derítsünk ki minden apró részletet az ingatlanról. A tulajdoni lapon jelzett állapotra nem hivatkozhatunk később.  A tulajdoni lapot érdemes ügyvéddel átnézetni. Az ingatlan tulajdoni lapját bármikor kikérhetjük a földhivatalból, ennek költsége 6.250 Ft.  Egy ingatlanbecslés díja 30–40.000 Ft.  Miután megtesszük szóbeli ajánlatunkat és megegyezünk az eladóval, sor kerülhet a további lépésekre.

13 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Az ingatlanvásárlás lépései, III.  Adásvételi szerződés megírása, foglaló  Az adásvételi szerződést ellenjegyzi az adásvételt bonyolító ügyvéd.  Feltétele egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap. Ezt a mi ügyvédünknek kell biztosítania.  A szerződésben egyezzünk meg a határidőkről.  Teljes vételár kifizetés és költözés időpontja  Meghatározzuk és átadjuk a foglaló összegét.  Amennyiben foglalót vesz át tőlünk az eladó, de mi később elállunk az üzlettől, úgy elvesztjük a foglalót. Fordított esetben a foglaló kétszeresét kapjuk vissza az eladótól.

14 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Az ingatlanvásárlás lépései, IV.  Teljes vételár kifizetése, tulajdonjog bejegyzése a földhivatalnál, illeték befizetése  Ha időben kifizettük az eladónak a teljes vételárat, az eladó írásban nyilatkozik, hogy a földhivatalnál átírják a nevünkre az ingatlant. A nyilatkozat ügyvéd ellenjegyzésével készül.  Ezután felkeressük az ingatlan elhelyezkedése szerinti földhivatalt és ingatlan-nyilvántartás eljárási kérelem benyújtásával átíratjuk az ingatlan tulajdonjogát.  Közjegyzői díj: a vételár 0,5 – 1%-a.  Illeték: az ingatlan értékéből 4 millió forint után 2%, ha az ingatlan értéke meghaladja a 4 millió Ft-ot, az afeletti rész után 4%  Ha hitelt is igénybe veszünk, a jelzálogbejegyzés díja 12.600ft.

15 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Az ingatlant eladó költségei  személyi jövedelemadó  átadással kapcsolatos költségek  pl. közüzemi tartozások rendezése  az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett állapot rendezésével kapcsolatos költségek  pl. jelzáloghitel töröltetése

16 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Piaci tájékozódás  Pontosan gondoljuk át milyen házra, lakásra, telekre van szüksége - hány nm, hány szoba, hány garázs, mekkora kert, stb. - és mindehhez mennyi pénz áll a rendelkezésére!  Végezzünk házilagos piackutatást: böngésszünk az internetes oldalakon, vegyünk ingatlanhirdető újságokat!  Alaposan tájékozódjunk az aktuális illetékfizetési és adózási szabályokról, ügyvédi költségről, felújítási költségekről, hitelfelvételi lehetőségekről!

17 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Az ingatlan felmérése  Nézessük meg műszaki szakértővel az ingatlant, és kérjük ki a földhivatalból a tulajdoni lapot, ne higgyünk az eladónak!  Az ingatlan műszaki állapotának felmérése talán a legkritikusabb része az ingatlanvásárlásnak.  Igen alaposan nézzünk körül! Menjünk fel a padlásra, nézze meg a gerendák, a cserép, a tetőszerkezet állapotát.  szuvasodás, gombásodás  repedések és egyéb figyelmezető jelek

18 F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n


Letölteni ppt "F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések