Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ELŐZZE MEG MATRACVÉDŐ TAKARÓNKAL

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ELŐZZE MEG MATRACVÉDŐ TAKARÓNKAL"— Előadás másolata:

1 ELŐZZE MEG MATRACVÉDŐ TAKARÓNKAL
ATKARIADÓ AZ ÁGYBAN ELŐZZE MEG MATRACVÉDŐ TAKARÓNKAL

2 TUDTA ? Gondolta, hogy párján kívül még többszázezer vendég van ágyában? Bár a legtöbb gyártó manapság matracait már atkataszító anyagokkal kezeli, a kezdeti hónapok alatt ezek az anyagok sokat veszítenek erejükből. Egy átlagos ágyban 1,5-2 millió atka is élhet, és a gondolaton kívül, hogy ott vannak, sokkal égetőbb probléma is van velük - nem szobatiszták!

3 A PROBLÉMA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Az atkák ürüléke okozza ugyanis az úgynevezett porallergiás megbetegedések döntő többségét, és tekintve, hogy még a legtisztább otthonokban is több milliós atka populáció lakozhat, felmerül a kérdés, hogy mit lehet ellenük tenni, mivel előzhető meg a porallergia kialakulása – ha még nem késő.

4 Kik is ezek az apró állatok?
Az atkák 0,25-0,3 mm nagyságú, pókokkal rokonságban levő rovarok, amelyek a Celsius fokos hőmérsékletet, valamint a nyirkos helyeket – 70-80%-os páratartalom – kedveli. Fő tápláléka az emberi hámsejtek – pontosabban az azt megemésztő penészgombák -, amiből 1 grammnyi 1 millió atka napi betevőjének felel meg.

5

6 A fő probléma az atkákkal nem jelenlétükből, hanem abból a már említett tényből adódik, hogy nem szobatiszták. Ürülékük okozza ugyanis a porallergia megjelenését, valamint növeli az asztma kialakulásának esélyét. Mivel az atkák akár naponta húszszor is ürít, agy kiszámolható, hogy csak ágyunkban naponta millió kis atkapiszok is keletkezhet, ami nem csak gusztustalan, de nagyon egészségtelen is!

7 Hogyan irtsuk ki az atkákat hálószobánkból?
A válasz sajnos az, hogy sehogyan. Nincs mód az házi atkapopuláció teljes kiirtására, de számuk néhány egyszerű módszerrel könnyedén csökkenthető.

8 MÓDSZEREK Elsőként az egészséges hálószoba kialakítása jöhet szóba. Sok helyen halljuk, hogy az elektronikai eszközök – főleg tévé, számítógép – nem valók hálószobába, hiszen zavarhatják a teljes kikapcsolódást, ráadásul a képernyőn megtapadó porszemek – és rajtuk a több tízezer kis „deszant-atka” tovább rontja az alvásra gyakorolt hatásukat. Igyekezzünk tehát kerülni a porfogókat, például a könyveket, padlószőnyeget – az ágyak után a csúcs atkatelep!

9 Ha lehet, kerüljük el a párologtató használatát, illetve ne tegyünk vízzel teli edényt a radiátorra, hiszen ezek csak növelik a páratartalmat, amit az atkák nagyon kedvelnek. Szellőztessünk, szellőztessünk, szellőztessünk! A friss levegő és a napfény az a két dolog, amit az atkák nagyon nem szeretnek, ezért amikor csak módunk van rá, szellőztessünk.

10 Az egészséges fekhely kialakítás talán sokkal nehezebb feladat
Az egészséges fekhely kialakítás talán sokkal nehezebb feladat. Néhány aranyszabály követve azonban sokat tehetünk azért, hogy megtizedeljük azt a bizonyos kétmilliós populációt.

11 A legfontosabb szabály: amennyiben lehetséges, kerüljük a kárpitozott ágyakat! Nemcsak azért fontos, mert sokkal könnyebben kezelhető fekhely alakítható ki, ha az ágy és a matrac két külön részt képez, hanem az atkák kiűzése, távoltartása is könnyebb, hiszen nem biztosítunk nekik akkora életteret, ráadásul jó időben a matrac is kivehető az ágyból és lehet szellőztetni, napoztatni. Tehát, ha atkamentes fekhelyet szeretnénk, akkor mindenképpen kerüljük a kárpitozott anyagokat ágyunkban.

12 . A természetesség jegyében legjobb, ha fa alapanyagot választunk!
Még ennél is fontosabb azonban az ágynemű megfelelő tisztítása! Ne csak a huzatot mossuk, hiszen hiába a tiszta ágyneműhuzat, ha belül megmaradnak az atkák. Ezen felül, ha megoldható, tegyük ki napra, mert a napsütés az egyik leghatékonyabb ellensége az atkáknak. Egyik legfontosabb pont a megfelelő párna megválasztása. Nem csak a nyaki csigolyák szempontjából, hanem az atkák szempontjából sem mindegy, hogy milyen párnát választunk!

13 A memória habból készült párnák antiallergének, különleges belső szerkezetüknek megfelelően az atkák nem kedvelik, nem, illetve alig tudnak megtelepedni bennük. Ha nincs lehetőség a hagyományos párnák hetente történő mosására, akkor mindenkinek azt ajánljuk, hogy próbálja megtalálni a saját maga számára megfelelő formájú és keménységű memory hab párnát, hogy ne atka-tenyészeten hajtsa fejét álomra minden este.

14 Legfontosabb védvonalunk azonban az ágytakaró, vagy matracvédő takaró lesz! A matracvédő nem csak arra hívatott, hogy matracunkat a foltoktól, sérülésektől védje – hiszen a huzatokra a garancia a legjobb esetben is csak 24 hónap! -, hanem az atkák távoltartását is szolgálja!

15 Érdemes olyan matracvédő takarót beszerezni, ami több rétegű, a lényeg ugyanis az, hogy a testünkről lehulló miniatűr bőrdarabokat megakadályozzuk abban, hogy átjussanak a matracvédőn keresztül a matracba. Amennyiben sikerül megakadályozni ezt, akkor számolhatunk azzal, hogy az atkák sokkal kevésbé – mert mint az elején kifejtettük, az atkák kiirthatatlanok – fognak megtelepedni ágyunkban, hiszen ott nem találnak majd élelemforrást. A matracvédő mosása szintén hetente javasolt, ahogy napon való szellőztetése is!

16 Elmondható, hogy az atkák jelenléte természetes, hiszen amióta ágyunk van, ők benne élnek, jelentőségük azonban a technika fejlődésével és a modern élet velejáróival egyre erősödik, más allergiákkal együtt, vagy az asztmára való hajlam esetén, azonban komoly gondot okozhatnak, ezért érdemes felvenni velük a harcot, főleg, hogy nem is anyagi ráfordítást kíván, sokkal inkább odafigyelést és tervezést.

17 KÉRDEZZEN Ha bármilyen kérdés felmerül a témával kapcsolatban, kérem küldjék el a címre, szívesen válaszolok! Sok sikert az atkamentes környezet kialakításához!

18


Letölteni ppt "ELŐZZE MEG MATRACVÉDŐ TAKARÓNKAL"

Hasonló előadás


Google Hirdetések