Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szeretet tartálya és nyelvei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szeretet tartálya és nyelvei"— Előadás másolata:

1 A szeretet tartálya és nyelvei
Bizalmi Tanácsadó képzés * 2011

2 A szeretet tíz tartálya
Ez élet folyamán többféle szeretet igényünk van * mely mind-mind egy különálló tartály. Ahhoz, hogy saját Igazi Énünkkel ne veszítsük el a kapcsolatot ezeknek a tartályoknak tele kell lenni. Belső egyensúlyunkhoz fontos, hogy ha az egyik tartály megtelt, kezdjük el a következő feltöltését. Tele tartály esetén pozitív energia áramlást érzünk, mely öröm a belső Énünkkel való kapcsolat eredménye. Az első „törvény” ÖNMAGUNK SZERETETE! Ha ezt a szeretetet tudjuk magunkban áramoltatni nem leszünk kiszolgáltatottak és belső egyensúlyukhoz könnyebben visszatalálunk. Töltsünk időt magunkkal!

3 Tíz szeretet fajta, tíz szeretet tartály
A tartályok meghatározott rend szerint helyezkednek el. A fejlődés meghatározott fokain szükségünk van elsődlegesen a szeretet egy bizonyos fajtájára. Új fokozatra való áttérésnél szükségünk van az előző tartályok feltöltött állapotban való tartására. Ha ezek nincsenek feltöltve vissza kell térni és fel kell tölteni. Hogy azzá váljunk, akik vagyunk szükségünk van ezekre a szeretet fajtákra. Ha üresnek érezzük magunkat valamelyik szeretet tartályunk nincs feltöltve. Vissza kell lépni és fel kell tölteni. Ha az ember beteg és nem javul az állapota, az azt jelenti, hogy számára elérhetetlen az a szeretet amire szüksége van.

4 Első tartály * fogamzástól a születésig
* Az Isten szeretete és gondoskodása rólunk Ha nincs elegendő ebből a szeretetből, az élet elkeseredett harccá válik. Feltételezzük, hogy mindent magunknak kell elvégezni és végül is véglegesen kimerülünk és kiábrándultságot érzünk. Azért, hogy feltölthessük ezt a tartályt, állandó kapcsolatot kell tartanunk az Istennel és a szellemi kapcsolat valamilyen fajtáját a Világegyetemmel. Rendszeres meditáció és imádság segíti a feltöltődést * imádság = amikor mi beszélünk és Isten hallgat, meditáció = amikor mi hallgatunk, de Isten beszél Éreznünk kell az emberek támogatását, akik úgy gondolkoznak, mint mi.

5 Második tartály * születéstől – 7 éves korig
* Szülői szeretet és gondoskodás Legkisebb feltételű szeretet, nincs még elvárás Ha életünkben kevés szeretettel és nyugalommal színezett érzelem van, az azt jelenti, hogy ezt a tartályt fel kell tölteni. A szülő szerepét betöltheti egy olyan ember is, aki megértéssel és együttérzéssel hallgat meg benneteket, így mi fel tudunk töltődni az õ pozitív érzelmeitől. A külső világ a mi belső állapotunkat tükrözi. Megváltoztatva az élethez való viszonyt, ami a gyermekkorban alakult ki, máris képesek vagyunk megváltoztatni a helyzetünket Önmagunk számára egyszerre apává és anyává is válhatunk megadva magunknak mindazt, amire szükségünk van. A gyakorlatot legjobb olyan valakivel párban végezni, aki az életben több szeretetet kapott.

6 Harmadik tartály * 7–14 éves korig
* A nagycsalád, rokonok és a barátok támogatása és szeretete Itt már megjelenik az elvárás, bár sokat még nem várnak el, csak akkor kapunk, ha adunk Ha az életed túl hétköznapi és teljesen hiányzik belőle a szórakozás, az azt jelenti, hogy ez a fajta szeretet hiányzik. Fenn kell tartani a kapcsolatokat a régi barátokkal, sőt újakat is kell szerezni. Ha nincsenek barátaid kezdj el valamit tenni mások számára, ezzel adva és te is kapni fogsz. Szép lassan barátokká is válhattok. A barátság segít elfogadni önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk. A tartály feltöltésében segít a játék és a humor is.

7 Negyedik tartály * 14–21 éves korig
* Kortársak és azonosan gondolkodók támogatása Tartozz olyan csoportba vagy klubba, amelynek tagjai támogatják egymást. Fontos, hogy legyen megfelelő szórakozás a barátokkal. Ez lehet sport, vagy a kedvenc csapat sportjának megtekintése is. Olyan helyeket célszerű látogatni, ahol emberek együtt vannak, és akik érdeklődési köre egybeesik a tieddel. A fiatalság dalai is segíthetnek, amelyek a serdülőkort ébreszthetik fel benned. Szert kell tenni lelkesedésre, életörömre és energiára, amely ahhoz szükséges, hogy tovább haladjunk az életben. Ha valamilyen konkrét problémát kell megoldanod, látogass el olyan emberek gyülekezetébe, akik problémája hasonló a tiedhez. Egy mindenkiért, mindenki egyért

8 Ötödik tartály * 21–28 éves korig
* Önmagunk szeretete Azért mert vagyunk. Saját magunk felé irányított szeretet. Ahhoz, hogy ezt a tartályt betöltsd, ahhoz tudni kell, hogy valójában ki is vagy? Gondoskodnod kell saját életedről. * Felelősségvállalás Meg kell kérdezned önmagadtól, hogy mit is akarsz, és el kell kezdeni a kívánságok megvalósítását. A kérdés lényege hogy mások boldogsága mellett ez téged is boldoggá tesz e? Szakadj ki mindennapi környezetetekből, hogy szabadnak érezhesd magad. Csatlakozz új társasághoz és merj másként viselkedni! Az új emberek közti tartózkodás, akik gyakran különböznek tőlünk, elősegíti a rejtett lényegünk felszínre kerülését. Naponta néhány percet szánjunk annak átgondolására, hogy mit is akarsz és utána törekedj a kívánt dolog elérésére. Nem kell hogy megelégedj a világ lerágott csontjaival.

9 Hatodik tartály * 28–35 éves korig
Azok szeretete és támogatása, akik közeli kapcsolatban állnak veled * partnered vagy szerelmed, intim kapcsolat kialakítása Ahhoz, hogy ez a tartály feltöltődjön fontos, hogy megoszd magad másokkal. Ilyenkor kölcsönös függőség alakul ki Ennek a tartálynak a feltöltésére sok emberrel kell találkozni (azonban nem kell mindenkivel intim kapcsolatot kialakítani!), hogy megtaláld a fizikai és szellemi közelséget ahol harmonikusan érzed magad. Az intim kapcsolat kialakulásához idő kell! Merj ismerkedni, de ne keresd a tökéletes embert! A szerelmeseink soha nem tökéletesek, csak a te szemedben ideális és számodra ő az ideális partner.

10 Hatodik tartály * 28–35 éves korig
Ha nem tudod megtalálni amit keresel, akkor neked az előző öt tartályt kell feltöltened. Fontos: közeli kapcsolatú emberekből is idővel eltűnik a szeretet, ha azzal nincsenek feltöltve a többi tárolók. A múltban az emberek szerelmi kapcsolatba azért léptek, hogy túléljenek. Biztonságot adott. A kapcsolat művészetét ma új alapokra kell helyezni. Ha a hálószobában jelen van a szenvedély, akkor a munkahelyen ez alkotói energiává alakul át.

11 Hetedik tartály * 35–42 éves korig
* Feltételekhez nem kötött szeretet azok irányába, akik tőlünk függnek A lélek egyik lényeges kérdése a mások iránti felelősség. 35 éves kor után mi csak úgy tudunk tovább fejlődni, ha elkezdjük önzetlenül odaadni magunkat. Ahhoz, hogy ez a tartály feltöltődjön gondoskodnunk kell gyermekeinkről, később unokáinkról, ha nincsenek akkor rászorulókról. (Ez lehet állat vagy kiskert is.) Ez nem ideális szeretet a partner számára (túlgondoskodás), ez a szülő-gyermek kapcsolatnak felel meg. Bizonyos fajta feltétel nélküli szeretet ez. (nem teljesen feltétel nélküli). Ha adsz, a Világ is ad neked. Ha nincs meg ez az áramlás belső üresség és zározottság lesz belőle és több nem birtoklod azt amit oda lehet adni. Feltétel nélküli szeretetet akkor tudsz ajándékozni, ha a tartályaid tele vannak és ez eláraszt téged is.

12 Nyolcadik tartály * 42–49 éves korig
* Odaadás a szociális környezetnek, saját lakóhelyünk megfelelőbbé alakítása, Önkéntes tevékenység Segítség azoknak, akiknek nincs közvetlen kapcsolata veled. Az élettől kapott adományt meg kell osztanunk a környezetünkkel. Időt és pénzt adni szervezeteknek, közösségeknek. Fontos az egyensúly: én, a család és a társadalmi törődés között.

13 Kilencedik tartály * 49–56 éves korig
* Ajándék a Világnak Nagyobb érdeklődés országok és a világ dolgai iránt. Részt venni valamilyen hasznos szervezetben. Megismerni közelről más kultúrákat odaadva magunk egy részét. Ekkor belátjuk, hogy különbözőségeink mögött egyformán EMBEREK vagyunk. A Világot látva önmagunk új részeit is megismerhetjük. Minél többet teszünk másokért, függetlenül a személyes kötődéstől, annál inkább képesek vagyunk magunkhoz vonzani azt amit szeretnénk. Az érettség az az időszak, amikor nem kevesebbet, hanem többet vagyunk képesek adni.

14 Tízedik tartály * 56 éves kor után
* Szeretet és szolgálat a Teremtőnek Megtöltve ezt a tartályt mi az Isteni akarattal egy szólamban létezünk, és képesek vagyunk a Világban megvalósítani saját rendeltetésünket. Elérjük a maximális nagyságot. Ez a teljes kivirágzás ideje. A hatvanadik életév után azok öregszenek akik nem fogják fel az előttük lévő feladatokat és nem ismerik fel az Isteni célokat. Az embert az önzetlen szeretet adásának képességében zavarják más, fel nem töltött szeretet tartályok. Ebben a korban el lehet érni a Világmindenség bölcsességét és képes vagy alávetni saját akaratodat Isten akaratának. Legnagyobb örömet a Teremtőnek való szolgálatban találod meg.

15 Tízedik tartály * 56 éves kor után
Az élet átalakul az Isteni fény és szeretet folyójává, gyengédem magával ragadva téged tovább és tovább. Ha van kapcsolatod Istennel jobban értékeled azt amid van. Meditációs és Imádság Belső béke és fény esetén pozitív energiát sugárzol ki magadból és magasabb segítséggel valósulnak meg kívánságaitok. Aktívan létrehozni a jövőt segít, hogy nem a múlt korlátozzon. Az élet forgatókönyvét te írod, te rendezed és te vagy a főszereplő is!

16 A szeretet nyelve A valódi szeretet egyszerűen a LÉTből fakad.
„A szeretet célja nem az, hogy az ember megkapjon valamit, amit kíván, hanem az, hogy tegyen valamit azért az emberért, akit szeret.” Gray Chapman A valódi szeretet egyszerűen a LÉTből fakad. Lényege az önzetlenség és az időkívüliség. Az áramlását a halál sem vághatja el. Az emberek különböző „szeretetnyelvet” beszélnek. Ha nem értjük egymás szeretetnyelvét az bizony a „süketek párbeszéde”. A szeretetigény az embere elemi, elsődleges szükséglete. A szeretet kedvéért az ember hajlandó megmászni a megmászhatatlan hegyeket, átkelni a viharos tengereken, átvergődni a sivatag poklán. És elviselni az egyébként elviselhetetlent. Régi bölcsesség ismert mondása juthat eszünkbe: „A szeretet hegyeket mozgat meg.”.

17 1 * Pár kedves szó Mark Twain mondta egyszer: „Két hónapig jól élek egy kedves mondattól.” A szó verbális megerősítés. Az elismerő szavakkal kifejezem elismerésemet a másik iránt. Sokat segíthetnek a bátorító, kedves szavak, főleg akkor, ha valakinek ez a nyelv a szeretet anyanyelve. Ezek a szavak nem követelődzők, „a szeretet kér, nem pedig követel”.

18 2 * Igazi együttlét Egymással szemben, televízió, rádiótelefon kikapcsolva és beszélgetünk. Kifejezzük ezzel, hogy egymáshoz tartozunk. Igen sok embernek egy IGAZI BESZÉLGETÉS a világ kincsével felér. Ha társunknak ez a szeretetnyelve és az igazi együttlétet mindent megadunk neki, amit az ember a szeretet nevében adni tud.

19 3 * Ajándékozás Emlékszünk még, milyen örömmel hozták gyermekeink az óvodában készített ajándékokat anyák napjára vagy karácsonyra. Számukra a készítés ideje végtelen szeretettel töltötte el a szívüket, azok az órák mind igen kellemesen teltek számukra. És átadni is micsoda izgalmat jelentett. Az ajándék a szeretet vizuális szimbóluma. A gyűrűk adományozása és elfogadása is ennek a szeretetnyelvnek a „beszélése”. „Ezek a gyűrűk külső és látható jelképei annak a belső és lelki köteléknek, amely el nem múló szeretetben egészíti ki e két szívet.” A szeretet látható jelei vagy jelképei nem egyformán fontosak mindenki számára. És ebben az esetben nem az érték számit. A figyelmességem, a szeretetem fejezem ki az ajándékkal, és aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, nem is kell több neki. A pénz ajándékozása is ehhez a szeretetnyelvhez tartozik. Ajándékozási alkalmakkor ne törődjünk a pénzspórolással. Ha ugyanis a házastársa szeretetébe ruház be az ember, akkor jövedelmező, biztos vállalkozásba tette be a pénzét.

20 4 * Figyelmesség Szolgálatok: mosás, vasalás, főzés, takarítás. Figyelmességből végzet szolgálatok. Ha a házastárs egyik tagjának a figyelmesség a szeretetnyelve és a másik tagnak nem az, akkor az a házasság könnyen félre sodródhat. „lábtörlő”

21 5 * Testi kontaktus Ide tartozik a szex, az érintés, az ölelés, a testi kontaktus. A férfiak gyakran elkövetik azt a hibát, hogy rávágják nekik ez a szeretetnyelvük. Pedig csak összekeverik a nemi vágyat és a biológiai szükségletet a lelki szeretet igénnyel. Érdemes ilyenkor e szeretetnyelv mögé nézni, és azt meggondolni, ha összeveszünk, megsértjük egymást mi az, ami megbékít, és közelebb hoz minket egymáshoz. És ez nem minden esetben lesz a testi kontaktus. Sokszor megjelenik a pár kedves szó vagy az igazi együttlét élménye.

22 A szerelem-szeretet négy összetevőjét legtömörebben latin illetve görög szavakkal lehet leírni
Szexus * Szeretlek, mert enyém vagy → testi szerelem Erósz * Szeretlek, mert ilyen vagy → testi szerelem lelkibb oldala Fília * Szeretlek, márt társam vagy → baráti, szociális szeretet Agapé * Szeretlek, mert szeretlek → nem értékel, önmagáért szeret

23 Egy óra hosszat szeretni – állati dolog.
Egy évig szeretni – emberi dolog. Egy egész életen át szeretni – angyali dolog. Egy életen át csak egyet szeretni – isteni dolog. Lacordaire


Letölteni ppt "A szeretet tartálya és nyelvei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések