Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A csángó magyarok Képek a múltból, s a jelenből.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A csángó magyarok Képek a múltból, s a jelenből."— Előadás másolata:

1 A csángó magyarok Képek a múltból, s a jelenből.

2 A „csángók”: a Romániában elszórtan élő, a székelyekétől eltérő, ősi kultúrájukat megőrző, magyar népcsoportok neve. Négy, jól körülhatárolható területen élnek. Bukovina felső Moldva zöld a régi hatá- rainkon belül, kék kék Kárpá-ton túl élő csángók földje. alsó Moldva Gyimesek Barcaság Gyimesi szorosban 7; Brassó közelében (Barcaságban) 7; és Moldvában 53 településen élnek a csángók. A csángók lélekszáma, közel 240 ezer fő. Ma már másutt is, pl. Déván, számos csángó család él.

3 Bákó - megyei (moldvai) csángók, a házaik előtt.
A katona, az I. világháborús román egyenruhában.

4 A csángó népek eredete kunok Egy csángó falu népe,
Nagy valószínűséggel, még a honfoglalás körüli időkben, a Kárpátok vonalában, az ősmagyar törzsektől leszakadt népcsoportok utódai. Sokan állítják: ők őrizték meg leginkább az ősi magyar kultúrát. Egyes néprajz szakértők, a kunok utódainak vélik őket. (Kérdéses!) Egy csángó falu népe, valahol a Gyimesekben.

5 A „csángó” névről: - A csángó szót eredeztetik, a „csángat”, azaz csenget, kolompol igéből. ~ Mert ők –meglehet-, pásztorok voltak. A pásztor pedig kolompolt, amikor végig ment a falun a jószág terelésekor. - Talán több indokkal mondhatjuk, hogy a nevük, ma is használt „csángál” igéből származik, amelynek a jelentése: kószál, kóborol, csatangol. Ezek az emberek „el csángáltak”, a táraiktól valamilyen ok miatt elkóboroltak. - Ezek a családok, már kideríthetetlen ok miatt, a Kárpátok tövébe költöztek, vagy ott lemaradtak a többi magyartól. E két lehetőség közül bármelyik is, a közösségtől való elszakadást jelenti. És ugye, ezt az eltávolodást ők, a „csángál” szóval tudták megnevezni.

6 A csángó népművészetről
A „tisztaszoba”, a gazdaasszonyával. Általában a piros, a fehér és kisebb mértékben fekete színek érvényesülnek. A népművészetük egészen sajátos, és a székelyekéhez csak alig hasonlítható.

7 A régi ruháikban Valójában, máig sem sokat változott,
csak azért tűnik egyszerűbbnek, mert ezek a képek még fekete-fehér technikával készültek.

8 Öltözetük remekei színesben
Gazdagon hímzett „mellyes” Csángó leányok ünnepi ruhában, egy fellépésen

9 A magyar-falusi csángó lányok.

10 Csángó férfiak ropják a csűrdöngölőt, /A csűr előtt!/
Székely jegyespár A kép csak összehasonlítás, a székely és csángó öltözethez! Csángó férfiak ropják a csűrdöngölőt, /A csűr előtt!/

11 Árpád-házi Szent Erzsébet Székely – Csángó Gimnázium és Kollégium,
Gyimesfelsőlok A Mezőségtől kelet felé, a Gyimesi szorosban, az első csángó község. Árpád-házi Szent Erzsébet Székely – Csángó Gimnázium és Kollégium, ahol színvonalas oktatást kapnak az ottani magyar fiatalok. Létesítése Berszán Lajos atya nevéhez kötődik.

12 Csángó falu -Gyimesközéplok-, télen.
A Kárpátokban minden falu ilyen, sőt, még ilyenebb, ha eljön a zimankó.

13 Gyimesközéplok: falurészlet nyáron
Templomba menet Gyimesközéplok: falurészlet nyáron A bemutatott képek nagy része régi felvétel. Ma már mást is láthatunk: modern házakat, autókat, TV-t, számítógépet. Ám a Kárpáton túli csángók között járva, úgy érzi az ember, hogy egy korszakot visszalépett az időben.

14 .Pákó Gyimesbükk Térképvázlat és magyarázata: A piros kör, Gyimesbükk.
- A sűrű pontsor, a történelmi Magyarország határa. Bákó és Onyest vidéke, az ottani csángók hazája. - Pákó, az első moldvai falu. Gyimesbükk a legkeletibb magyar település, a Kárpátok tövében. Csángók lakják.

15 Egy régi, és a napjainkban készült
kép a várról. Gyimesbükk, magyar határőrhely volt. Az egykor városi rangú település határában áll, a Rákóczy vár. A ‘30-as években még jó állapotban lévő várból ma már, a romjai is csak alig vannak meg. A II. világháború vége felé, itt védte a magyar határt Sebő Ödön főhadnagy és a maroknyi legénysége, a „Halálra ítélt zászlóalj”. Könyvének sokatmondó címe ez.

16 Gyimesbükkön, vasútállomással szemben van Antal Mária
tanítónő, gazdag helytörténeti és néprajzi gyűjteménye. A kép ízelítő a látnivalókból. A magángyűjtemény gazdája, jó szívvel várja a látogatót.

17 A csángók falvai A Kárpátok tövében - innen, és túl -, még ennyi sok
helyen élnek magyarok, csángó magyarok.

18 Csángó család, valahol Moldvában

19 Csángó lakodalom, már a mai világban.

20 Egy nemrég rendezett csángó-fesztiválon készült kép.
Igyekeznek megmutatni magukat!

21 A bukovinai székelyek Szólni kell róluk azért, mert sokan, a kellő ismeret hiányában, csángónak nevezték őket is. - Való igaz, hogy ők is el csángáltak, de inkább lenne helyes az, hogy ők elmenekültek Erdélyből. A madefalvi vérengzés után, a Kárpáton túlra költöztek, s alapítottak ott öt falut. Ők a határőr-székelyek voltak, nem csángók. Hevesen tiltakoznak is, a csángó megnevezés ellen. Tudni való, hogy még a lakóhelyük sem azonos. - Az ő 5 falujuk Bukovinában, a Szeret folyó partján: Andrásfalva; Hadikfalva; Józseffalva; Istensegíts; és Fogadjisten. „Sokat mondó” nevű települések, mert Hadik András tábornok, József főherceg nevére emlékeztet. Ugyanis ők segítettek nekik új hazát teremteni. Az Istensegíts, és a Fogadjisten helynévhez –úgy gondolom-, nem szükséges magyarázat.

22 A Kakasdra települt, bukovinai-székelyek népdalköre
A bukovinai székelyek öltözete, bár ez a ruha sem egészen eredeti, hanem színpadi fellépő. /Kakasd, bukovinai székelyek lakta település Tolnában./

23 A látott képsor kevés, a csángó történelem, és néprajz bemutatására
A látott képsor kevés, a csángó történelem, és néprajz bemutatására. Valószínű, az ismereteim sem elegendőek! Legyen ez csupán némi ízelítő arról, hogy valahol nagyon messze a határainktól élnek magyarok, akik nem a divat miatt, hanem őszinte, belső indíttatástól vezérelve, vallják meg a magyarságukat. V É G E Horváth György 2011


Letölteni ppt "A csángó magyarok Képek a múltból, s a jelenből."

Hasonló előadás


Google Hirdetések