Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Könnyű álmot hozzon az éj avagy Milyen az optimális matrac?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Könnyű álmot hozzon az éj avagy Milyen az optimális matrac?"— Előadás másolata:

1 Könnyű álmot hozzon az éj avagy Milyen az optimális matrac?
Dr. Erbszt András - Dr. Erbszt Judit Doctorfit Gerincambulancia Budapest 2010

2 Bevezetés Milyen a jó ágy egy gerincbetegnek? Kemény Félkemény
Felveszi a test formáját?

3 A Rottex Kft. támogatásával 2008. április és
Célkitűzés I. A Rottex Kft. támogatásával április és 2008. szeptember hónapok között 6 különböző típusú matracot vizsgáltunk meg ortopédiai szempontok figyelembe vételével, egészséges és különböző jellegű, intenzitású mozgásszervi panaszokkal küzdő felnőtt populáció körében.

4 Célkitűzés II. Milyen paraméterek jellemzik a „gerincbarát” matracot?
Van- e mindenki számára optimális fekhely? Milyen paraméterek jellemzik a matracot? A szubjektív érzés és mérési eredmények korrelálnak-e

5 Kritérium I. Semleges helyzetben kell tartania a gerincet annak teljes hosszában. A gerinc környéki izmoknak lazának kell lenni A fekvés során az egyes szegmentumok nyomása egyenletes eloszlású legyen.

6 Kísérleti rész - felhasznált technikai háttér
Hardver háttér: A mérések során XSENSOR Pressure Mapping System típusú mérőrendszert használtunk. Szoftver háttér: A mérési eredmények megjelenítése és rögzítése XSENSOR 4.2 Lite verziószámú szoftver segítségével történt, Olidata márkájú laptop használatával.

7 Szubjektív vizsgálati metódus
1. lépés: A kutatási kérdőív kitöltése 2. lépés: matracpróba, melynek sorrendisége minden esetben azonosan történt, azzal a céllal, hogy a résztvevő a kemény és puha matraczónázást felváltva próbálja. Minden esetben háton fekvő pozíciót mértünk, amennyiben a résztvevő alvási szokásainak megfelelt, úgy bal oldalon, jobb oldalon, és hason fekvő pozícióját is vizsgáltuk. 3. lépés: Szubjektív sorrend felállítása

8 Objektív vizsgálati metódus
Vizsgáltuk, hogy a beteg mekkora felületen érintkezik a matraccal? Mennyire stabil a nyomáseloszlás? milyen az alátámasztás minősége az egyes matracok esetében? a különböző matracokon mekkora terhelés éri a beteg testtájékot? Vizsgálati képet a video-foto funkcióval készítettünk.

9 A matracok alkalmazhatóságának vizsgálata - Szubjektív vizsgálatok
férfi : nő = 44,8% : 55,2%. Az átlagéletkor 34,37 év volt.

10 A diagnózisok, mozgásszervi panaszok megoszlása a mintában
Gerincpanasz jellege Fájdalom mértéke Egészséges: O Nyaki, háti fájdalom: 5<V-A-S>95 Ágyéki fájdalom: 10<V-A-S>90 Ágyéki operált beteg: 30<V-A-S>100

11 Foglalkozás-megoszlás

12 A matracok megítélési szempontjai
Formakövetés Alátámasztás Próba Tartósság

13 Szubjektív értékelés Keménység:

14 Matracválasztás diagnózisra bontva I.
ágyéki degeneratív kórkép

15 Matracválasztás diagnózisra bontva II.
nyaki- és háti gerincszakasz fájdalma

16 Kérdésfelvetések A felületi nyomás mérését és értékelését követően is ugyanazt a javaslatot teszi-e meg a szakember, mint a beteg választása? A 3 perces próba alapján valóban meg tudja-e ítélni a beteg, hogy mely matrac számára a megfelelő? Meg tudja-e tenni azt a szakember? Ugyanazt a matracot választaná-e a beteg, ha egy egész éjszakát töltene el kísérletképpen a matracokon? Elegendő-e a szubjektív vélemény a HELYES döntéshez, vagy objektív mérési eredményeket kell a beteg elé tárni ahhoz, hogy hosszútávra számára megfelelő matracot tudjon választani?

17 A mérés célja Létezik-e olyan paraméter, mely alapján kiválasztható a beteg számára optimális matrac?

18 Matematikai összefüggés
CA X BMI = A x (AP - (Ly max - Ly min)) Az ideális matrac az, ahol az „A” érték leginkább közelít a “0”-hoz. Az összefüggés nem helyettesíti, és nem helyettesítheti a matracok próbáját, csupán segít a helyes döntés meghozatalában!

19 Jelölések és rövidítések
A P: Átlagnyomás (Hgmm) C A: Érintkező felület (cm2) Ly max: Nem érintkező felület esetén mért max. nyomás(Hgmm) Ly min: Nem érintkező felület esetén mért min. nyomás(Hgmm) A: Alapérték (kg/Hgmm)

20 Eredmények 28. Hát 1 2 3 4 5 6 OBJEKTÍV SZUBJEKTÍV A P 209,65 211,15
211,2 200,94 207,07 208,64 sorrend C A 7429,42 8921,36 8114,9 6834,66 8487,89 7157,24 Ly max 250 Ly min kg 102 m 1,72 kg/m2 34,48 A 0,1222 0,1457 0,1325 0,1173 0,1413 0,1183

21 Eredmények NŐ <50kg 50-70kg 70-100kg >100kg EGÉSZSÉGES 5 1 3 5
5 1 3 5 6 3 4 Háti gerincszakasz fájdalma 6 4 1 3 5 4 Ágyéki gerincszakasz fájdalma 3 1 1 2 Ágyéki operált beteg FÉRFI 60-80kg 80-110kg kg >130kg 5 3 6 2 4 1

22 Tapasztalatok A mérési eredmények alapján elengedhetetlen a különbségtétel férfiak és nők között a matracok megválasztásánál. Erre a férfiak és nők eltérő antropometriája miatt van szükség. A mérések egyértelművé teszik, hogy nők esetében a 100kg-os testsúly, férfiaknál a 130kg-os testsúly az a határ, amely felett nincs létjogosultsága a mérésnek és választásnak. A ágyéki gerincszakasz fájdalmához kapcsolódó diagnózisok esetén elsősorban a keményebb matracokat javasoljuk.

23 Válaszok a szubjektív vizsgálatok során felmerült kérdésekre I.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy a felületi nyomás mérését és értékelését követően is ugyanazt a javaslatot teszi-e meg a szakember, mint a beteg választása volt, a következő: A betegek szubjektív véleménye nem elegendő a matrac minőségének megfelelő megválasztásához. Vizsgálati adataink szerint az általunk az adott beteg számára egyénileg mért és a fenti egyenlet szerint egyénileg meghatározott matracsorrend 1. és 2. helyezettjét tekintve, a betegek 45%-a esetében találkozott az objektív ajánlás a szubjektív választással.

24 Válaszok a szubjektív vizsgálatok során felmerült kérdésekre II.
A 3 perces próba alapján valóban meg tudja-e ítélni a beteg, hogy mely matrac számára a megfelelő? Nem tudja megítélni. Meg tudja-e tenni azt a szakember? A méréssel és az általunk definiált egyenletbe történő behelyettesítéssel igen. A fenti állításunk igazolására a beteg számára otthoni kipróbálásra kiadtuk az általunk javasolt és az általa választott két matracot. Amikor egy egész éjszakán keresztül feküdt a beteg az általa, illetve az általunk javasolt matracon, a beteg által levont tapasztalat és következtetés az volt, hogy valóban az általunk javasolt matracon volt egész éjszakán át tartó alvása kényelmesebb és pihentetőbb.

25 Összefoglalás I. Jelen vizsgálatunkban arra kerestük a választ, hogy melyek azok az elsődleges szempontok, amelyek alapján adott diagnózisok és beteg paraméterek mellett a beteg számára legoptimálisabb matrac típus egyénileg meghatározható. Ennek érdekében további célunk volt egy matematikailag jól megfogalmazott, objektív vizsgálati rendszer felállítása A megfelelő egységes szubjektív értékelés támogatására kidolgoztunk egy vizsgálati kérdőívet.

26 Összefoglalás III. CA X BMI = A 10 000 x (AP - (Ly max - Ly min))
Annak érdekében, hogy egzakt értékelést tudjunk adni, megpróbáltunk összefüggést keresni az átlagnyomás, az érintkező felület nagysága, a nem érintkező felület esetén mért max. nyomás, a nem érintkező felület esetén mért min. nyomás, a beteg súlya, magassága, víztereinek megoszlása, egységnyi felülete között. CA X BMI = A x (AP - (Ly max - Ly min))

27 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Könnyű álmot hozzon az éj avagy Milyen az optimális matrac?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések