Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Varga Zsolt

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Varga Zsolt"— Előadás másolata:

1 Készítette: Varga Zsolt 2013.12.15
Bill Gates Készítette: Varga Zsolt

2 Bill Gates (Seattle, 1955. október 28
Bill Gates (Seattle, október 28.) amerikai üzletember, a Microsoft cég alapító-tulajdonosa, a világ leggazdagabb embere ban vagyonát körülbelül 72 milliárd dollárra becsülték.

3 Édesapja, William Henry Gates, Sr
Édesapja, William Henry Gates, Sr. bankelnök, édesanyja,  Mary Maxwell Gates, a First Interstate Bank elnökségi tagja. Angol, német, skót-ír származású.

4 Szülei sikeres üzletemberek voltak, s mindez egyfajta példaképet jelentett az ifjú Gates-nek. Szigorú magániskolákba járt.

5 Gates már egészen korán elkezdte üzleti pályafutását
Gates már egészen korán elkezdte üzleti pályafutását. Alig volt tizennégy éves, amikor megalapította első cégét, a Traf-O-Datát. 1971-ben a Logic Simulation nevű cég a washingtoni Kent utcáinak gépjármű-forgalmáról készített statisztikákat. Elektronikus számlálókat (tulajdonképpen nagy fémdobozokat) raktak ki az utcákra, és ahányszor csak elhaladt egy autó a dobozok érzékelője előtt, az elektronika beindult, és számolt. Pontosabban lyukakat fúrt egy papírszalagra, mivel akkoriban még nem volt jobb megoldás.

6 A szalagok kiértékelése egy Bill Gates nevű középiskolás diák nyári munkája volt, azaz lett volna. Több ezer szalag átnézése ugyanis roppant unalmas feladatnak bizonyult, Bill tehát, ahelyett hogy nekiállt volna ennek, megalapította a Traf-O-Data nevű céget, és összetoborozta barátait a Lakeside Schoolból.

7 Egyikük Paul Allen volt.

8 Az üzlet egyáltalán nem ment rosszul, így 1972-ben már egy beruházásra is elszánták magukat: vásároltak egy Intel 8008 microchipet. Az alap tehát megvolt, így elkezdődhetett az érdemi munka: elkezdtek egy saját autószámláló berendezésen dolgozni. Bill és Allen írták a szoftvert, Paul Gilbert (szintén egy barát a suliból) készítette a hardvert. Bár a kezdet roppant ígéretes volt, 1979-ben a cég a csekély nyereség miatt hivatalosan is megszűnt.

9 Érdekesség, hogy nagyon sok helyen re datálják a Microsoft megszületését, mondván „akkor még Traf-O-Data néven létezett, és később nevezték át Microsoftra”. Ez azonban így nem teljesen igaz, hiszen a Microsoft (eredeti nevén Micro-Soft) egy teljesen más történet: Bill Gates a Seattle Computer Products nevű cégtől ötvenezer dollárért megvette a QDOS operációs rendszert, majd jó érzékkel eladta az IBM-nek, de úgy, hogy a licenc cége, a Microsoft tulajdonában maradt. Így minden egyes DOS rendszerrel eladott gép után gyarapodott cége vagyona.

10 Bill háza egy 4600 m2 területű telken található, jelenlegi értéke egészen pontosan  dollár, ebből a telek értéke dollár. A ház úgynevezett Pacific Lodge stílusban épült. Gates pontos címe: rd Ave NE, Medina, WA

11

12 A házba érkező látogatók belépéskor egy mikrochipet kapnak, amire ráírhatják személyes „igényeiket" - ezek után a ház bármelyik helyiségébe érve, az elektronika a látogató személyiségéhez igazítja a hőmérsékletet, a zenét vagy akár a falon függő elektronikus festmények megjelenítőit. Ha Bill és egy látogató egyszerre lépne egy helységbe, akkor természetesen Bill mikorchipje „felülírja" a látogatóét, de ezen nincs mit csodálkozni, végül is az ő háza. Gates háza intelligens épület, és nem más vezérli, mint egy speciális Windows NT .

13 A ház alapszíne piros, és James Cutler (James Cutler Architects) volt a tervezője. A házban található speciális, számítógép-vezérelt ajtók darabja 4000 dollárba került. A házban van könyvtár, egy víz alatti zenerendszerrel ellátott medence és egy saját mozi is.

14 Bill Gates világhírnévre tett szert, szinte nincs olyan ember, ki ne ismerné. Ismertsége és gyakori közutálata miatt több filmben és játékprogramban is felbukkant már, természetesen álnéven, a későbbi pereskedések és felelősségre vonások elkerülése végett.

15 A brit pénzügyminiszter, Gordon Brown lobbizásának eredményeként Bill 2005. március 2-án lovagi címet kapott az angol királynőtől. Mivel nem birodalmi alattvaló, nevében a Sir előtag helyett be kell érnie a KBE utótaggal (Knight Commander of the Order of the British Empire).

16 Bill Gates világszerte több nagyobb cégbe fektetett be pénzt, több olyanba is, mely teljesen távol áll a számítástechnikától. Részesedése van a Kanadai Államvasutakban, a FEMSA-ban, amely a legnagyobb latin-amerikai sörgyár és egyben a világ legnagyobb Coca-Cola-palackozója is. De részesedése van még a Four Seasons luxusszállodaláncban, az amerikai John Deere traktorgyárban és a mexikói Televisa médiabirodalomban a Newport News hajógyárban, vagy az ICOS-ban.


Letölteni ppt "Készítette: Varga Zsolt"

Hasonló előadás


Google Hirdetések