Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élelmiszerek mikrovilága

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élelmiszerek mikrovilága"— Előadás másolata:

1 Az élelmiszerek mikrovilága
Jeszenszky Csengele és Lőrincz Hanna Bolyai Farkas Elméleti Líceum, XI.A Felkészítő tanár: József Éva Mentor: dr. Jeszenszky Klára

2

3 1.Bevezető Az élelmiszereket különböző baktériumok szennyezhetik
Az ételmérgezések jelentős betegségcsoportot képeznek A betegségek terjedhetnek: fertőzött ivóvízzel, élelmiszerrel

4 Baktériumok Az Escherichia coli: A Salmonellák:
bármilyen típusú élelmiszerben előfordulhat normális bélflóra legfontosabb tagja B- és K vitamint termel humánpatogén törzseik hasmenést okoznak A Salmonellák: leggyakrabban húsban és tojásban fordulnak elő humánpatogén törzse hastífuszt okoz

5 Baktériumok A Staphylococcusok: A Bacillus cereus:
leggyakrabban a tejben fordulnak elő bőrön, orrnyálkahártyán, székletben található elsősorban gennyes folyamatot és ételmérgezést váltanak ki A Bacillus cereus: zöldségeken, gyümölcsökön található az ételmérgezés tüneteit egy fehérjeszerű anyagcseretermék okozza, amely mérgező hatású

6 2.Anyag és módszer Szükséges eszközök :

7 Eszközök:

8 Táptalajok: MYP XLD

9 A táptalajok előkészítése
Feloldjuk a táptalajt desztillált vízben Megvizsgáljuk a pH-ját 121 fokon az autoklávban sterilizáljuk

10 Élelmiszerminta előkészítése
Az élelmiszermintát feloldjuk pepton vízben Állni hagyjuk körülbelül egy fél órát

11 Leoltás és inkubálás 1 ml előkészített élelmiszer mintát bepipettázunk egy steril Petri csészébe Ráöntünk 15 ml sterilizált táptalajt Mindegyik Petri csészét betesszük az inkubátorba: A Staphylococcust, Bacillus cereust, Salmonellát 37 celsius fokra 24 órára Az Escherichia coli 44 celsius fokra 24 órára

12 Petri csészék vizsgálata
Escherichia coli – 0,5-1 mm átmérőjű, zöldeskék, kerek telepek formájában látható

13 Staphilococcus aureus – 0,5 mm átmérőjű, kerek, fekete vagy sötétszürke telepek, amelyeket kicsapódásos udvar vesz körül

14 Bacillus cereus – nagy, 0,5-1 cm átmérőjű, rózsaszín telepeket fejleszt, általában kicsapódásos udvarral körülvéve

15 Salmonella - XLD táptalajon: 1 mm átmérőjű, fekete közepű telepek, amelyeket egy átlátszó rózsaszin udvar vesz körül - Bismuth sulphite agar táptalajon 0,5-1 mm átmérőjű, fekete telepek fémes csillogással, amelyek az alattuk levő táptalajt is megfeketítik

16 3.Eredmények Az üzletben vásárolt tejből semmilyen baktérium nem volt kimutatható. A házi termelőktől vásárolt termékekből a következő baktériumokat mutattuk ki: Az Escherichia coli – 3 tejmintából kimutatható volt; Koaguláz-pozitív staphylococcus – 2 tej és 3 sajtmintában volt jelen; Bacillus cereus – mindhárom zöldségből kimutattuk; Salmonella – nem volt jelen az élelmiszerekben

17 4.Következtetések az élelmiszereket biztonságos forrásból kell vásárolni biztonságos tárolásra és csomagolásra van szükség szennyvízzel való öntözést meg kell tiltani a már fogyasztásra kész élelmiszereket külön kell tárolni a potenciálisan kórokozókat tartalmazó élelmiszerektől az ételeket főzés után frissen kell elfogyasztani vagy pedig lehűtve kell tárolni a főzőedényeket és étkezési eszközöket megfelelőképpen kell tisztítani a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni az élelmiszerek tárolóhelyét tisztán kell tartani

18 Könyvészet Kertai Pál, 1982, Közegészségtan, Medicina kiadó
Jurányi Róbert, 1998, A fertőző betegségek általános és részletes járványtana, Medicina kiadó Ádány Róza, 2006, Megelőző orvostan és népességegészségtan, Medicina kiadó Gergely Lajos, 2003, Orvosi mikrobiológia, Alliter kiadó

19 Köszönjük a figyelmet! Köszönjük az engedélyt a Marosvásárhelyi Regionális Közegészségügyi Központnak a vizsgálatok elvégzésére!


Letölteni ppt "Az élelmiszerek mikrovilága"

Hasonló előadás


Google Hirdetések