Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyakori daganatos betegségek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyakori daganatos betegségek"— Előadás másolata:

1 Gyakori daganatos betegségek
Cél: a korai felismerés Puskás Gabriella Fehérné Kósa Irén Fővárosi Uzsoki utcai Kórház Onkoradiológiai Központ 2011. Május 13.

2 Férfiak rák-incidenciája néhány országban (Forrás: Globocan 2008)
Ország Gyakoriság (ASR = age standardised rate/ lakos) Franciaország (VILÁGBAJNOK (?)) Ausztrália Írország Uruguay Magyarország (összes férfi daganatos megbetegedés: beteg/ év) Belgium Cseh Köztársaság Norvégia Új-Zéland USA (összes férfi daganatos megbetegedés beteg/ év) Németország Kanada Szlovákia Szlovénia Svájc Olaszország Spanyolország Hollandia Izland Lengyelország Egyesült Királyság (UK) Ausztria (összes férfi daganatos megbetegedés beteg/ év). Svédország, Finnország, , Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Portugália, Fehéroroszország, Japán, Kína, Oroszország, Görögország, stb. mind mögöttünk vannak lényegesen. Velünk egyenlő méretű szomszéd !

3 Férfiak daganatos halálozása néhány országban (Forrás: Globocan 2008)
Ország Daganatos halálozás (ASR = age standardised rate/ lakos Mongólia Magyarország (összes férfi daganatos halálozás beteg/ év) Uruguay Fehéroroszország Szlovákia Lengyelország Oroszország Szlovénia Szerbia Románia ……………………… Kína Bulgária Spanyolország Ukrajna Belgium ……………….. Ausztria (összes férfi daganatos halálozás beteg/ év) Egyesült Királyság (UK) Kanada Japán Írország Ausztrália USA (összes férfi daganatos halálozás beteg/ év) Velünk egyenlő méretű szomszéd

4 Nők rák-incidenciája néhány országban (Forrás: Globocan 2008)
Ország Gyakoriság (ASR= Age standardised rate/ lakos) Dánia Új -Zéland Írország Hollandia Belgium Kanada USA (összes női daganatos megbetegedés beteg/ év) Ausztrália Izland Egyesült Királyság (UK) Cseh Köztársaság Olaszország Németország Svédország Finnország Svájc Magyarország (összes női daganatos megbetegedés: beteg/ év) Dél-Korea Szlovénia Horvátország Szlovákia Bulgária Ausztria (összes női daganatos megbetegedés: beteg/ év) Mögöttünk van Szerbia, Oroszország, Spanyolország, Románia, Ukrajna, Japán, Kína, Görögország szomszéd

5 Nők daganatos halálozása néhány országban (Forrás: Globocan 2008)
Ország Daganatos halálozás (ASR = age standardised rate/ lakos) Mongólia Uganda Zimbabwe Magyarország (összes női daganatos halálozás beteg/ év) Dánia Honduras Dél-Afrika Szerbia Uruguay Mali Albánia Kazahsztán Zambia Azerbajdzsán Ruanda Hollandia Írország Egyesült Királyság (UK) Horvátország Szlovénia Kanada USA (összes női daganatos halálozás beteg/év) Ausztria (összes női daganatos halálozás 9328 beteg/ év) Ezek után jönnek Belgium, Bulgária, Kína, Ausztrália, Olaszország, Franciaország, Finnország, végül Japán.

6 Magyarországon a rákbetegség különösen súlyos népegészségügyi probléma.
Évente mintegy férfi és nő hal meg rosszindulatú daganatos betegség miatt. Ez a szám európai, sőt közép-kelet európai összehasonlításban is kiemelkedően magas és jelentősen hozzájárul a népesség fogyásához. A rákos megbetegedés magas száma szükségessé teszi a megelőző rendszabályok és tevékenységek bevezetését, fejlesztését, népszerűsítését, mivel a daganatellenes küzdelem össztársadalmi feladat.

7 Az Egészségügyi Minisztérium 2000-ben megalkotta a népegészségügyi programot (Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program ), amely a lakossági szűrővizsgálatok hatékonyabb kialakítását és kiterjesztését tűzi ki célul. Az egészségügyi kormányzat ennek érdekében olyan intézkedéseket léptetett hatályba, amelyek eredményeképpen a korszerű szűrővizsgálatok lehetősége az életkor alapján leginkább veszélyeztetett népesség számára is elérhetővé válik. Szerves folytatása az „Egészség Évtizedének Nemzeti Programja”, a hazai „Nemzeti Rákkontroll Program”vezérfonala alapján, ahol a „Népegészségügyi szűrővizsgálatok” című részben propagálják, hogy a szervezett és célzott lakossági szűrővizsgálatok segítségével 70 éves kor alatt 5-10%-kal mérséklődjön a daganatos betegségek okozta halálozás 2012-ig. (?) van!

8 Szűrővizsgálatok A szűrés lényegében tünet- és panaszmentes személyek vizsgálata abból a célból, hogy megnyugtasson: a vizsgált személy nem szenved betegségben. Ám ha mégis, akkor korábban juttassa orvos kezébe az arra rászorulókat. A KORAI FELISMERÉS ÉLETET MENTHET. A tüneteket, panaszokat okozó, később az életet veszélyeztető daganatos megbetegedés legtöbbször hosszú éveken át észrevétlenül fejlődik a szervezetben. Abban a szakaszban lehet szűrővizsgálatot végezni, amikor a rák tünetmentes, de már kimutatható.

9 A rákstatisztika számára 20 régiót jelöltek meg (érdekes módon mi a fehéroroszokkal, ukránokkal, oroszokkal együtt vagyunk) Forrás: Global cancer statistics

10 Szervezett szűrés A szervezett szűrés csak azoknak a daganatos megbetegedéseknek korai felfedezésére szervezhető, amelyek megfelelnek a következő feltételeknek: - előfordulásuk gyakorisága és haláloki szerepük - fejlődésmenetük ismert, olyan daganatok alkalmasak szűrésre, amelyek viszonylag hosszú ideig maradnak tünetmentesek, de kimutatható állapotban. A méhnyak rák kialakulási ideje átlagosan 10 év, emlőráké mintegy 3-4 év. Ezek szűrésre alkalmas célbetegségek, hiszen a 2 évenkénti megismételt szűrővizsgálat esélyt ad a tünetmentes állapotban való felfedezéshez. - a korai kezelés kedvezően befolyásolja a betegség természetes kórlefolyását - alapvető kívánalom, hogy a klinikai tüneteket még nem okozó korai betegség felismerésére alkalmas módszer álljon rendelkezésre A szűrőtevékenységet szervezett egészségnevelési és minőségbiztosítási program támogatja.

11 Női genitáliák rosszindulatú betegségei 1.
Méhnyakrák Fontos tudni, hogy a méhnyakrák kialakulását megelőző állapot és a korai méhnyakrák tünetmentes! Kialakulása éveket is igénybe vehet, Tünetek: (közösülés utáni hüvelyvérzés, rendellenes hüvelyfolyás) már nem a korai stádiumot jelzik. (ezért fontos a szűrés) Az esetek nagy részében a daganatos sejtekben megtalálható a HPV. A MÉHNYAKRÁK KEZELÉSE: Sebészeti beavatkozás (műtét) Sugárterápia: Külső besugárzás és/vagy Lokális (helyi) sugárkezelés: After Loading (brachyterápia) Radiokemoterápia HPV oltás – immunizálás - megelőzés Amikor természetes vagy mesterséges radioaktív izotópot közvetlenül a tumor felszínére vagy a tumorba, vagy a tumor által érintett szerv meglévő illetve patológiásan létrejött üregébe helyezünk Kemoterápiával (intravénás gyógyszeres kezeléssel) kombinált külső sugárkezelés.

12 Női genitáliák rosszindulatú betegségei 2.
Ha a daganat mélyen beszűrte a méhizomzatot vagy éretlen sejtekből állott, fennáll a későbbi hüvelyfali, illetve kismedencei nyirokcsomókban jelentkező áttét keletkezése, a hüvelycsonk területén megjelenő helyi kiújulás veszélye. Ilyenkor a műtétet a hüvelyfal és a női kismedence sugárkezelése követi belső(after loading), vagy külsű sugárforrás alkalmazásával. (lásd előző dia) Női genitáliák rosszindulatú betegségei 2. Méhtest rák Magyarországon nőkben a 4. leggyakoribb rosszindulatú betegség. Évente mintegy 420 fő halálát okozza. Az esetek döntő többsége éves korban jelentkezik. A változókor előtt legfeljebb az esetek 5%-a következik be. A méhtestrák kezelése: Sebészeti eltávolítás Sugárkezelés Hormonterápia A daganatos betegség kiegészítő (adjuváns) kezelésére, vagy kiújulásakor progeszteronhormon adása visszafejlesztheti, fékezheti a folyamatot

13 Szervezett szűrés lehetőségei 1.
Méhnyakszűrés A méhnyakrák incidenciája azokban az országokban, amelyekben jól szervezett rákszűrés működik, az elmúlt évtizedek során csökkenő tendenciát mutatott. A kedvező szűrési paraméterekkel rendelkező országokban korábban észlelt csökkenő tendencia megtorpanni látszik, mivel a populáció egy bizonyos rétege nem hozzáférhető a szűrés számára. méhnyakrákos betegek több, mint 50%-a 5 éven belül nem járt szűrésen.

14 Szervezett szűrés lehetőségei 2.
Méhnyakszűrés 2. Epidemiológiailag a betegség jelentős hasonlóságot mutat egyéb, szexuális úton terjedő betegségekkel. Az utóbbi évtized molekuláris biológiai vizsgálatai igazolták, hogy a valódi összekötő kapocs a humán papillomavírus- (HPV) infekció. egyes HPV-típusok a méhnyakrákos betegek 90%-ában kimutathatóak. 25-65 év közötti nők periodikus (egyszeri negatív szűrővizsgálatát követően 3 évenkénti) szűrővizsgálatra.

15 Emlőrák gyakoriság és halálozás a 20 régióban
Forrás: Global Cancer Statistics (Ca Cancer J Clin 2011).

16 Emlőrák Szűrés – korai felismerés ! Az emlőrák kezelése:
A modern, célzott, elsősorban a daganatsejtek működését gátló gyógyszerek célpontjai elsősorban a daganatsejtek felszínén megtalálható jelfogó molekulák, receptorok, vagy azokhoz kötődő molekulák, melyek a daganatsejtek „halhatatlanságáért”, fokozott osztódásáért, áttétképző hajlamáért felelős sejtműködéseket indítanak el. A célzott biológiai terápiás gyógyszerek ezeket a sejtműködéseket függesztik fel. Mivel ezek a gyógyszerek elsősorban a daganatsejteken fejtik ki hatásukat, az egészséges sejteket alig károsítják, mellékhatásaik csekélyek, a beteg életminőségét nem rontják. Emlőrák Szűrés – korai felismerés ! Az emlőrák kezelése: Műtét – további kezelés a pontos szövettani diagnózis ismeretében: Sugárterápia Kemoterápia Hormonterápia Célzott biológiai terápiák

17 Szervezett szűrés lehetőségei 3.
Emlőszűrés Az emlőrák hazánkban is a leggyakoribb és a legsúlyosabb női rosszindulatú daganat. Magyarországon évente 2500-an halnak meg emlőrákban, és körülbelül 6000 új esetet diagnosztizálnak. Becslések szerint a magyar nők 10%-a betegszik meg élete folyamán emlőrákban, megelőzve a colorectális és a tüdődaganatok incidenciáját.

18 Szervezett szűrés lehetőségei 4.
Öröklődés: az örökletes emlőrák kockázata nagyobb, ha az érintett hozzátartozóval a rokoni kapcsolat közelebbi, például a daganat elsőfokú rokonban (anya, vagy testvér) fordul elő. A kockázat azonban egyformán öröklődik a család apai és anyai ágán, de az apai ág érintettsége esetén nem mindig érintett elsőfokú rokon.

19 Szervezett szűrés lehetőségei 5.
Az emlőszűrés módszerei: mammográfia (szűrőprogram) Emlők önvizsgálata Ultrahangos vizsgálat Ha a tapintás felveti a gyanút, ezután következik: Az emlőrák szűrési-diagnosztikai folyamatának három eleme a mammográfia, az ultrahang-vizsgálat és a vékonytű-aspirációs biopszia.

20 Kolorectális rák gyakoriság és halálozás a 20 régióban
Forrás: Global Cancer Statistics (Ca Cancer J Clin 2011).

21 Vastagbél és végbélrák (Colorectalis rák)
Hasmenés vagy székrekedés, váltakozó formában. Véres széklet, amely lehet élénk színű vagy sötétbarna. Általános gyomorpanaszok, felfúvódás, görcsök. Tartós fáradtságérzés, indokolatlan testsúlycsökkenés Fontos a korai felismerés! Vannak tünetei a végbél- és vastagbélráknak! A colorectalis rák kezelése: Sebészeti beavatkozás Sugárterápia Kemoterápia / radiokemoteráp Célzott biológiai terápiák Mód Módja attól függ, hogy a végbélnyílástól milyen távol helyezkedik el a daganat. Érintett bélszakasz eltávolítása. Átmeneti sztóma Végleges sztóma

22 Szervezett szűrés lehetőségei 5.
Kolorectális szűrés A kolorectális carcinoma (lásd később CRC) hazánkban a lakosság körében a második leggyakoribb onkológiai halálokot képviseli. 2005-ben 9062 új megbetegedés történt, és 4557 elhalálozást okozott, a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján. Az átlagos rizikócsoportba tartozó emberek 5%-os kockázattal betegszenek meg kolorectális daganatban. A daganatok többsége 50 év felett kerül felismerésre. Epidemiológiai tanulmányok a vastagbél-polipok szerepét emelik ki, mint a legjelentősebb kockázati tényezőt.

23 Szervezett szűrés lehetőségei 6.
Kolorectális szűrés A székletbeli rejtett vér kimutatása laboratóriumi úton ugyancsak nem fogyatékosság nélküli, de a tünetmentes népesség szűrővizsgálatára leginkább alkalmazhatónak bizonyult. A rejtett bélvérzés kimutatása pusztán a vér jelenlétét jelzik, tekintet nélkül annak mennyiségére. fogyatékossága az, hogy a polipok és rákok mintegy 20%-a egyáltalán nem vérzik, amelyik pedig vérzik, nem állandóan, hanem szakaszosan, s talán éppen a mintavétel idején nem. Biokémiai eljárások: hemoccult-teszt Immunológiai, immunkémiai technikák.

24 Szervezett szűrés lehetőségei 7.
Kolorectális szűrés Ha a székletben a laboratóriumi vizsgálat során nem találtak vért, nincs további tennivaló, a következő szűrővizsgálat 2 év múlva esedékes. A pozitív szűrővizsgálatot kolonoszkópiás vizsgálatnak kell követnie. A Nemzeti Népegészségügyi Program a 45 és 65 év közötti (2006-tól az év közötti) népesség vizsgálatát tűzte ki célul. Tekintettel a sokszereplős, soklépcsős voltára, bevezetése nem egy időben történik az országban, hanem fokozatosan.

25 Gyomorrák gyakoriság férfi/nő a 20 régióban
Forrás: Global Cancer Statistics (Ca Cancer J Clin 2011).

26 Gyomorrák Korai felismerés !
A gyomorrák leginkább 50 és 70 éves kor között jelentkezik, férfiaknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint nőknél. A kuratív kezelés alapja a műtéti beavatkozás, a tumor minél pontosabb eltávolítása. A műtét során eltávolítják a daganatos területet a hozzá tartozó nyirokcsomókkal együtt, majd helyreállítják a gyomor funkcióját. Új életforma: Gyomor nélkül Új étkezési szokások Család – alkalmazkodás Beilleszkedés

27 Prosztatarák gyakoriság és halálozás a 20 régióban
Forrás: Global Cancer Statistics (Ca Cancer J Clin 2011).

28 Férfi genitáliák rosszindulatú daganatai
a prosztata tömegének növekedése, húgycső szűkülete: gyakori vizelés, éjszakai vizelés, vizeletrekedés tompa gáti, keresztcsonttáji, deréktáji fájdalmak Prosztatarák A prosztatarák a férfiak rosszindulatú daganatos megbetegedései között a 2-3. helyet foglalja el. Tünetei Kezelése: Sebészeti megoldás Sugárterápia Hormonterápia Kemoterápia A prosztata daganat sejtjeinek fejlődése androgén elvonásra gátlódik, ezáltal a beteg állapota is jelentősen javulhat. Maximális, vagy totális androgén blokád (TAB) alatt értjük azt, amikor az antiandrogén kezelést kombináljuk a sebészi vagy kémiai castratióval Prosztatarák: ( impotencia, szexuális zavarok, inkontinencia)

29 Szervezett szűrés lehetőségei 8.
PROSZTATA SZŰRÉS: A prosztatarák előfordulása a fejlett, jóléti országok elöregedő népességében drámaian növekszik. Vizsgálati módszerei: a rectalis digitális vizsgálat, transrectalis ultrahangvizsgálat és a PSA (prosztataspecifikus antigén) kimutatása. A módszerek kombinálása vezet a legjobb eredményhez. Alkalmazásuk eddig még nem szolgáltatott olyan bizonyítékokat, ami az 50 év feletti férfiak válogatás nélküli szűrővizsgálatát indokolta volna. Szervezett szűrővizsgálat nincs, alkalomszerű részvétel történik. Igénybe vehetik 40 év feletti férfiak kétévente.

30 Férfi genitáliák rosszindulatú daganatai
A vérben keringő, a sejtek felszínéről a vérbe "lemosódott", lesodródott fehérjék, melyek vérszintje bizonyos daganatok esetében összefügg vagy összefügghet e daganat jelenlétével, pusztulásával, gyógyulásával vagy esetleges visszatérésével-kiújulásával. A hererák diagnózisában szerepet játszó tumor-markerek az AFP, HCG Heretumorok: Korai felismerés esetén a sikeres rákgyógyítás egyik legjobb modellje. Seminoma – sugárérzékeny - kemoterápia nem seminoma – nem sugárérzékeny, intenzív kemoterápia PSZICHÉS VEZETÉS (bizalom, merje feltenni a kérdéseit!, félelmek tisztázása, fiatal férfiak, potencia féltése, kötődés a beteghez) KONTROLL VIZSGÁLATOK - TUMORMARKEREK BETEG COMPLIENCE!

31 Egyéb húgyúti szervek daganatai
Hólyagrák Műtéti megoldások Radiokemoterápia Kemoterápia Veserák Műtét Szisztémás és célzott kezelések (célzott biológiai terápiák)

32 Fej-nyaki daganatok A fej-nyaki daganatok a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből kiinduló tumorok. Ide tartozik a bőr, az orrüreg, az orr-melléküregek, a nyálmirigyek, az orca, a szájüreg, a garat, a gége, a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy. Legnagyobb csoportját a szájüregi daganatok képezik. Amíg Magyarországon 1948 és 2000 között a daganatos összhalálozás 2,8-szorosára emelkedett, addig a fej-nyaki tumorok által okozott halálozás közel 6-szorosára (1970-hez képest több mint négyszeresére, 1980-hoz képest kb. két és félszeresére).

33 Szervezett szűrés lehetőségei 9.
Szűrővizsgálat szájüregi daganatok felismerése A szájüregi daganatok könnyen felismerhetők a nyálkahártya rák előtti állapotai, az úgy nevezett leukoplákiák, amelyekben statisztikailag bizonyítottan gyakrabban alakul ki szájüregi rák, mint az ép nyálkahártyában. A szűrővizsgálati módszer egyszerű, olcsó és fájdalmatlan. A szájüreg megtekintése, lehetőleg tükörrel, és a környéki nyirokcsomók megtapintása fontos. A szűrést a fogorvosok, de a háziorvosok és foglalkozás-egészségügyi szakorvosok is elvégezhetik. Szájüregi daganatok kialakulása különösen veszélyeztetettek az erősen dohányzó, rendszeresen alkoholizáló, a szájhigiénét elhanyagoló rossz fogazatú férfiak. (Ők viszont nem járnak orvoshoz, főleg fogorvoshoz.) Szervezett szűrővizsgálat nincs, alkalomszerűen történik a szűrés.

34 Tüdőrák gyakoriság férfi/nő a 20 régióban

35 Tüdőrák Kelet – Európa vezet a halálozási statisztikában
5x annyi férfi, mint nő betegszik meg. A tüdőrák a fejlődés kezdeti szakában rendszerint nem okoz tüneteket. A korai időszakban a tüdőrák többnyire a mellkasröntgenen sem ismerhető fel, így a felismerés pillanatában sajnos gyakran már előrehaladott stádiumban van a beteg. Tünetei: véres köpet légszomj ziháló légzés rekedtség ismételten kiújuló hörgő- vagy tüdőgyulladás állandósuló mellkasi fájdalom. A tüdőrák leggyakoribb tünete kétségkívül a köhögés. A daganat helyet foglal el a tüdőben, így irritálja a környezetet, ez pedig reflexes köhögést okoz. Mivel a dohányosok többsége rendszeresen köhécsel, ez a tünet nem hívja fel a figyelmet a rákra. Ez az oka annak, hogy a dohányosokat rendszerint előrehaladottabb állapotban diagnosztizálják. Ha a növekvő daganat betör a légutakba, akkor bevérzést, majd reflexes köhögést okoz. Ilyenkor a köpet véres is lehet.

36 Szervezett szűrés lehetőségei 10.
Szűrővizsgálat a tüdőrák felismerésére Magyarországon 1948 és napjaink között tízszeresére emelkedett a megbetegedés. Szűrővizsgálatra a mellkas-röntgenvizsgálat és a köpet cytológiai vizsgálata szolgál. Együtt alkalmazva sem haladja meg érzékenységük a 60%-ot, de külön-külön jelentősen alatta marad. A szűrés hatására meghosszabbodik a túlélési idő, de a tüdőrákból eredő halálozást nem csökkenti. M.O. Tüdőgyógyászok Szakmai Kollégiuma: 1997-ben kelt irányelv: „Ernyőkép-szűréssel ma a tüdőrákosok egyharmadát lehet kiemelni. Ennek értékét növeli az, hogy ebben a betegcsoportban magas az operálható esetek aránya. Ezért továbbra is indokolt a 40 év feletti lakosság – különösen a dohányosok- évenkénti szűrése.” A Az ernyőkép-szűrő-vizsgálatot a tuberkulózis és nem a tüdőrák felfedezése céljából alkalmazzák. A tüdőrák felfedezése hasznos „melléktermék” lehet.

37 Bőrelváltozások 1. NAEVUS PIGMENTOSUS
A bőrelváltozások nagyon sok formában megjelenhetnek. Típusuk megállapításához bőrgyógyász, onkológus, és plasztikai sebész szakorvosi segítség szükséges NAEVUS PIGMENTOSUS Hirtelen növekedni kezd színe megváltozik, akár egészében, akár foltos elszíneződések formájában formája változik: a bőr szintjéből kiemelkedő részletek jelennek meg az elváltozáson belül viszket, kisebesedik, esetleg váladékozik ha bármilyen okból megsérül, irritációnak-gyulladásnak kitett környezetben van esztétikai zavartokoz „mozgolódni kezd”

38 Bőrelváltozások 2. Általában középkorú vagy idősebb pácienseken jelentkező, lassú növekedést mutató, gyakran pigmentált, , a felszínből kiemelkedő, törékeny, sérülékeny képlet. Önmagában ártalmatlan, de sérülékenysége malignus átalakulás lehetőségét hordozza magában, ezért kimetszése gyakran indokolt KERATOSIS SEBORRHOICA

39 Bőrelváltozások 3. Basalioma (carcinoma basocellulare)
alapi sejtes bőrrák Kiemelkedő, a bőr basalis sejtrétegéből kiinduló, szövettanilag egyértelműen rosszindulatú, progresszív szövetburjánzás. Jellemzője a lassú növekedés. Klinikai megjelenési formái változatosak, különféle típust különböztetünk meg. Leggyakrabban kicsiny, kerek, sáncszerűen kiemelkedő, gyönygyház-fényű széllel körülvett, középen kissé behúzódó, időnként pörkösödő, kifekélyesedő formája. A betegek gyakran pattanásnak vélik. sem környéki, sem távoli áttéteket nem képez, tehát az életet nem veszélyezteti Ez a megbetegedés különösen a világos hajú és bőrű embereket érinti, kialakulásában nagy szerepet tulajdonítanak az ultraibolya-sugárzásnak. Lassan növekszik és áttétet nem szokott adni, de mivel nem kíméli a környező szöveteket, kiemelten nagy jelentősége van a korai felismerésnek és a műtéti eltávolításnak.

40 Bőrelváltozások 4. Laphámrák (carcinoma planocellulare)
Kis szarulemezzel fedett ("elszarusodó" = carcinoma planocellulare keratoides) ajakrák ajakpír hámja a bőr- és a szájüregi nyálkahártya közötti átmenet Laphámrák (carcinoma planocellulare) Kezdezben a basaliomához hasonló, nem gyógyüló „pattanás” képében jelentkező, de gyorsan, hetek - hónapok alatt, szemmel láthatóan növekedő, hamar kifekélyesedő bőrdaganat. A basaliomától elsősorban a rövid anemnézis, gyakorlott szakember számára azonban a klinikai kép is jól elkülöníti. A basaliomától eltérően, a nyirokutakon való terjedésre hajlamos. Kezelési alapelve a késlekedés nélküli, széles, legalább 1 cm ép bőrszegéllyel, illetve ép lágyrész-zónával a mélyben való kimetszés.

41 MELANOMA MALIGNUM Talán a legközismertebb, rettegetten rosszindulatú bőrdaganat. Nagyon erős áttét-képződési hajlama. Legtöbbször sötéten pigmentált, anyajegyre emlékeztető elváltozásként jelentkezik. Formái változatosak, gyakran nehezen felismerhetők.

42 A sebész feladata, hogy az onkológus szakorvos által diagnosztizált bőrdaganatot messze és mélyen az épben eltávolítsa. A műtét utáni ellenőrzés-gondozás természetesen ismét az onkológus feladata. Könnyen ad áttétet, de a korán felfedezett és megfelelően kimetszett malignus melanoma jó esélyekkel gyógyítható

43 A szervezett szűrés lehetőségei 11.
A dermatoszkópot - azaz egy a bőrre helyezhető mikroszkópot - a bőrön lévő pigmentált (festékes) elváltozások diagnosztikája céljából fejlesztették ki. A vizsgálat nem jár fájdalommal, nem invazív, és a beteg számára is betekintést nyújt a vizsgálat menetébe a képernyőn keresztül. A bőrre egy mikrokamerát helyeznek, amely harmincszoros nagyítással a felhám alsó rétegéig, az ún. bazális sejtekig "lelát", és ezáltal azt az alsó sejtsort is láthatóvá teszi, ami egyébként szabad szemmel nem vizsgálható Szervezett szűrés nincs. Mit tehetünk: - önvizsgálat - orvosi vizsgálat - dermatoszkóp Forrás: házipatika.com

44 2008-ban Magyarországon százezer főre 242 halálos végű rosszindulatú daganat jutott miközben:
Ausztriában 162, Romániában 180, Svájcban pedig 146. MIT TEHETÜNK MI? Önvizsgálat Figyeljünk testünk jelzéseire Vegyünk részt a szűrővizsgálatokon Szükség esetén kérjük szakemberek segítségét Forrás: Springmed egészségtár


Letölteni ppt "Gyakori daganatos betegségek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések