Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Belépni egy szövegtérbe − kortárs irodalom és kreatív írás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Belépni egy szövegtérbe − kortárs irodalom és kreatív írás"— Előadás másolata:

1 Belépni egy szövegtérbe − kortárs irodalom és kreatív írás
„Az irodalom olyan, mint a bor. A kortárs irodalom pedig olyan, mint a must. Az óbor tiszta, sűrű, átlátszó. A must zavaros, édes. Nem száll a fejbe, hanem a gyomorba.” (Vörös István) ME, április 12. Pethőné Nagy Csilla

2 Miért fontos tanítani kortárs irodalmat?

3 Miért hasznos a kreatív írás kortárs szövegek olvasásának-értelmezésének folyamatában?

4 Szakács István Péter: Csempészáru
Kortárs erdélyi szerző (1957-) hosszabb elbeszélése, Helikon, 2008/2. Az író a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tanára, publikál a Tekintet, Látó, Helikon, Korunk, Székelyföld, Polisz című periodikákban. Kötetei: Francia tavasz (novellák, 1996), A belga utazó (novellák, 2001), Jerikói lonc (elbeszélések, 2003), Szavak prérijén (tanulmányok, 2002). Az Evező, vitorla és kormánylapát nélkül című elbeszélés-gyűjtemény egy darabja, a kötet alcíme: apokrifek Két bibliai történetet von össze és alkot újra: az Édenbeli, halhatatlanságot őrző fa és a megváltástörténet jelentéskörét kapcsolja össze úgy, hogy közben többféle műfaji sémát is működésbe hoz.

5 1. Feladat Írjatok 4-6 feleletváltásos párbeszédet, amelyben
elhangzik a következő mondat: „Ez csempészáru.” A teljes fejlesztés (modul) elérhető:

6 2. Feladat Írjátok körül fagocitátum eljárással az elbeszélésből kiemelt, csoportotoknak jutó mondatot! „Ott lapult a szűk helyiségben, a sörösládák, élelmiszeres dobozok és zsákok között. Táskáját még mindig görcsösen szorította magához.” „Az orvosszakértő értetlenül állt az eset előtt: minden jel arra mutatott ugyanis, hogy villámcsapás végzett a szerencsétlennel, holott azon a vidéken hetek óta derült volt az égbolt.” „Kérem, ültesse el ezeket a magokat valami félreeső helyen, és vigyázzon, mint a szeme fényére, a belőle sarjadó fára, mert aki annak a gyümölcséből eszik, azon a halál nem fog erőt venni soha.” „Egy fénykép és pársoros hír volt róla az újságban. A város határában találtak rá, egy magasfeszültségű oszlop tövében.” „Amint nézegettem, néha úgy éreztem, mintha kiszabadultam volna az idő láthatatlan ketrecéből, s az Édenkertben sétálgatnék.”

7 3. Feladat Írjátok körül fagocitátum eljárással az elbeszélésből kiemelt mondatot a húzókártyán lévő műfaj szerinti történetté!

8 „A szájalás gyönyörűsége” (Elek Tibor) Grecsó Krisztián: Én, Schriwanek András (Göndör szálak)
Kortárs szerző (1976-) elbeszélése, Pletykaanyu, Jelenkor, 2001; Magvető, 2006. Regényei: Isten hozott (2005), Tánciskola (2008), Mellettem elférsz (2011). Az elbeszélés a Pletykaanyu Én, Schriwanek András ciklusának egyik darabja. A stílusukban és jellegükben is eltérő írásokat összefűző elbeszéléskötet egységesítő, központi szervező elve a falu. A magyar anekdotikus prózahagyományt is megidézi (anekdota, pletyka, adoma). A történetek újramondása egy közösség összetartozását is újra és újra megerősíti.

9 Feladat A pletyka, az anekdota szövegként nemcsak
lazítja a prózaszerkezetet, hanem a „kihúzást” vagy „beleírást” is lehetővé teszi. Válasszátok ki az Én, Schriwanek András című ciklus egyik elbeszélésének egyik szöveghelyét! Toldjatok bele a prózavilágba illeszkedő, körülbelül 1500 leütésnyi, az élőbeszédszerű műfajoknak megfelelő történetet, részletet! (Pethőné-Maul, Baranya Megyei Kortárs Irodalmi Verseny, 2012)

10 (Göndör szálak) Révész Dóra, 2012
(…) Az ágy szélére ültet, mert oda nem szabad ülni, és akkor e szabálytalanságot látva bizonyára bejön a nagycsöcsű Hella nővér, akinek ugyan nem sikerült tisztességes magyar nevet választani, de ilyen csodás keblek kíséretében még a Hella névre se kell mentség. Hogy ez mennyire emlékeztet a Vicukára! A mindenit neki, szakasztott olyan csuda keblei voltak annak leánynak is, mint ennek a Hellának. Egy nyáron esett meg a dolog, mulatság volt a faluban, és több helyről is érkeztek vendégek. Én mondom, bólintott nyomatékosan, ő volt a legkívánatosabb, legmellyesebb csitri, aki valaha is megfordult ebben a porfészekben, olyan domborulatai voltak, hajolt közelebb Schriwanek bácsi, hogy még a kunsági korhány is okkersárgává válna az irigységtől. Hát még mikor táncra perdült, na, akkor guvadt ki igazán a férfiember szeme, valahogy úgy, mint Schriwanek nénédé, mikor megkapja hatodika körül a nyugdíjat. Mondanom sem kell, minden kakas ezt a bögyös tyúkot akarta engedelmességre bírni, mindenki a kegyeibe akart férkőzni. Tűzrőlpattant, magát kellető teremtés volt, bizony, nem is adta meg könnyen magát, a legények nem bírták a tempóját, kidőltek mind, egyik jött a másik után, de a lány még mindig talpon volt és ropta akár egész éjjel. Akkoriban, mit titkoljam, a táncosok közt én voltam a legjobb, húzta ki görnyedt vállát Schriwanek bácsi, úgy tartották, a lábamba bújt az ördög, lepaktáltál a Kormospatással, kérdezte egyik nagy irigyem, Szalma Lajos, a Kormospatás cimborája, így hívtak, fiam, a Kormospatás cimborája. Tehát mikor elkezdték tekerni a verklit, valahogy úgy, mikor permetezésnél pumpál az ember, és felcsendültek a fülledt levegőjű Csordás csárdában a tangó hangjai, felrántottam a gatyám, lehajtottam egy pohárka savanyút és elkaptam a Vicuka derekát, a tangó után mézes füstös valcer, aztán amit csak el tudsz képzelni, fiam, csorgott a hátunkól a lúgos verejték, mintha bepermeteztek volna minket, de a zene csak szólt, mi meg csak forogtunk és forogtunk…na, utoljára aztán valahogy kikerültünk a nagy diófa alá, és a végére azért csak elfáradt a drága, vigyorgott Schriwanek bácsi, érted, ugye, fiam? Nagy vagy már és okos, mondja Schriwanek bácsi, beszélnem nem szükséges. Arra gondolj, szorítja meg a vállam, amit a helyes vágásról mondtam!

11 Balogh Robert: 3 percesek szövegfajták, nyelvhasználatok, áttűnések
Kortárs író, publicista (1972-), Pécsett él (regionalitás!) Néhány regénye: Schvab evangiliom (2001), Schvab legendariom (2004), Elveszett (2006), Schvab diariom (2007), Hollandi mártás (2008). Hárompercesek c. novelláskötete Örkény egyperceseihez és látásmódjához kapcsolódik. Az ezredforduló közép-európai történelmének groteszk széljegyzete, játék a köznyelvi és irodalmi nyelvhasználatok között (Noran, 2012) „Minden hirdetés mögött két ember rejlik, kell, aki elad, és kell, aki vásárol. Pár percre összekuszálódik két sors, keletkezik egy történet.” A novellák a hirdetési újságok rovatait követik (társkereső, adás-vétel, szolgáltatás, állás…)

12 Fehér Roxana, 2014 „Szakácsnőt keresek”
Tudniillik odahaza nem főz, hogy is mondjam, túlságosan jól az asszony. Ő ezt persze, nem tudja, és őszintén bevallva, nem is szeretném, ha megtudná. Hiszen, ki akarna egy házisárkányt otthonra, nemde bár? Egyébként önnek volt már szerencséje mazsolás spagettihez, vagy evett már esetleg kecsöpös tortát? (…) Kérem, jelentkezzen! Ne hagyja, hogy minden egyes nap étlen keljek fel és térjek nyugovóra. Hallgasson a lelkiismeretére! (…) Apropó, elfelejtettem néhány dolgot közölni. Ha esetleg olykor-olykor javaslatot ad önnek a naccsasszony, hogy mit és hogyan készítsen el, kérem, bólintson rá, de még véletlenül se fogadja meg. A legfontosabb a DISZ-KRÉ-CI-Ó! A forgatókönyv a következő: én, mint gondoskodó, figyelmes férj voltam olyan kedves, és megszabadítottam az én egyetlen kicsikémet a főzéssel járó gondoktól. Hiszen kijár neki a kényelmes élet!

13 Erdős Virág: Az Örkény-jelenség parafrázis, „behelyettesítés”, remix
Örkény István: Jelenség Egy parafa dugó, mely semmiben sem különbözött a többi parafa dugótól, (Hirt G. Sándornak mondta magát, de mit jelent egy név? Egy név semmit se jelent), beleesett a vízbe. Egy ideig, amint az várható volt, úszott a víz színén, aztán különös dolog történt. Lassan merülni kezdett, lesüllyedt a fenékre, és nem jött föl többé. Magyarázat nincs. Erdős Virág: Jelenség Bónusz Egy gombóc, mely semmiben sem különbözött a többi gombóctól, (Artúrnak mondta magát, de mit jelent egy név? Egy név semmit se jelent), beleesett a vízbe. Egy ideig, amint az várható volt, vidáman úszkált a víz tetején, aztán különös dolog történt. Kiugrott a fazékból, elszaladt, és nem jött vissza többé. Magyarázat nincs. (2)

14 Pesti Fanni: Örkény/Erdős-jelenség, 2013
Egy szimpatikus kis fa bódé, ami semmiben sem különbözött a többi szimpatikus kis fa bódétól (Pécsi Est Cafénak mondta magát, de mit jelent egy név? Egy név semmit se jelent) fogta magát és elment fesztiválozni. Egy ideig, amint az várható volt, kis Uncsit szolgált ki, Szalont csapolt, Pink Floydot énekelt, aztán különös dolog történt. Egyszer csak felgyulladt. Hajnali 4-kor tűzoltók, helyszínelők vették körül. Magyarázat nincs. Jelenség 10. Egy gofri, se nem nutellás, se nem lekváros, ami semmiben sem különbözött a többi frissen sült gofritól (a hét legnézettebb videójának mondta magát, de mit jelent egy név? Egy név semmit se jelent) egy márványozott konyhapulton állt. Egy ideig, amint az várható volt, csak szorgalmasan, élére állítva állt és állt, farkasszemet nézett a fehér csempékkel, aztán különös dolog történt. Éppen a 6 egész 38 tized másodpercnél eldőlt.

15 Horváth Viktor: Török tükör Karakterépítés, történetbeszúrás, átkódolás
Jelenkor, 2009 1.  Készítsetek a regény egyik helyszínéhez, Kantavárhoz térképet vagy makettet! 2.  „Ugyanaz a képmás volt bennük. Ráismertem, Amína volt, az anyám. Olyan, mint amikor gyerekkoromban utoljára láttam.” Az idézetben szereplő Amína (Ísza anyja) élete, sorsa „titokban marad” a műben. Írjátok meg prózavilágba illeszkedő történetét körülbelül 1500 leütésnyi terjedelemben! (Maul-Zsembery, Baranya Megyei Kortárs Irodalmi Verseny, 2013)

16 Schein Gábor: Egy angyal önéletrajzai átkódolás
Jelenkor, 2009 „Képek, képek. Bennük van az idő semmisége, az, ami minden tévelygés mélyén változatlan. Hozzájuk képest mennyire fecsegőek a történetek, a világ örökös zavara!” A hetedik fejezetben (Titkos színház – o.) szó van egy minden esti titkos színházról, amely valójában egy festmény megelevenedése Józsa Berta fantáziavilágában. 1) Keltsétek ti is életre a képet minél részletesebben, szöveghűbben, nagy méretben, tetszőleges technikával (krétarajz, tempera, montázs vagy más)! 2) Emeljetek ki a képből egy részletet, és írjatok hozzá 3 szereplős, maximum kétperces jelenetet! Adjátok elő, készíthettek hozzá jelzésszerű jelmezt, díszletet is! (Pethőné-Maul, Baranya Megyei Kortárs Irodalmi Verseny, 2011)

17 Bodor Ádám: Behavazott lábnyomok
Vissza a fülesbagolyhoz, Jelenkor, 1997

18 Olvasóként írni, íróként olvasni!
Olvasás Írás Hallgatás Beszéd (megértés) (receptív) (expresszív) olvasás, megértés ~ írás, alkotás, létrehozás

19 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!  EGY
TÉTELNYI KORTÁRS IRODALOM 


Letölteni ppt "Belépni egy szövegtérbe − kortárs irodalom és kreatív írás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések