Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felhasznált irodalom: Scott Shaw ~ Zen-óra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felhasznált irodalom: Scott Shaw ~ Zen-óra"— Előadás másolata:

1 Felhasznált irodalom: Scott Shaw ~ Zen-óra
KLIKK! A zen bölcsessége a pillanat szépsége avagy Felhasznált irodalom: Scott Shaw ~ Zen-óra

2 „Ott vagy, ahol éppen most vagy.
Milliónyi vágyat dédelgethetsz más helyekről és más tettekről, de hát nem vagy ott – hanem itt. Érezd át a legteljesebben ezt a pillanatot.”

3 „Amikor előrenézel az időbe, az örökkévalóság tárul eléd.
Amikor visszatekintesz, mintha egy szemvillanás alatt röppent volna el.”

4 „Minél többet aggódsz miatta (idő), annál nagyobb hatalomra tesz szert fölötted, múlása annál gyorsabbnak tűnik. Minél kevesebbet törődsz vele, annál nagyobb szabadságod – s annál több időd marad.”

5 „Megfigyelted-e már, hogy egyszer ólomlábakon jár, másszor pilleszárnyakon repül az idő?”

6 „Az életet megannyi tapasztalat építi fel
„Az életet megannyi tapasztalat építi fel. Legtöbbjük éppen olyan röpke, mint a pillanat, amelyben léteznek. Érezd őket. Éld át őket.”

7 „- Nem érek rá! Igazán gyakori kijelentés. Mire való a sietség? Előbb érsz oda, ahová igyekszel, ha kapkodsz és idegeskedsz? Nem. Pontosan annyi időbe telik akkor is, ha egyszerűen és tudatosan járod végig az odavezető utat.”

8 „Nemcsak a jelen pillanatot befolyásolja, hogy mihez kezdesz vele.
A jelenbeli pozitív és alkotó cselekedetek pozitív jelent készítenek elő. A negatív és romboló akciók negatív eseményeket vetítenek előre.”

9 „Szépek az álmok, de ha nem próbálod megélni őket, soha nem valósulnak meg, és csak frusztrációt hoznak.”

10 „Soha ne hagyd magad azon gondolkozni, mit tehettél volna, ha másképp alakulnak a dolgok.
A dolgok nem alakultak másképp. Ne vesztegesd az időd. Itt vagy. Ez pedig a most.”

11 Meg nem változtathatod, és csak emlékezetedben élheted át újra.”
„A múlt elmúlt. Meg nem változtathatod, és csak emlékezetedben élheted át újra.”

12 „Ha állandóan az időn jár az eszed, mindig szűkében leszel.
Azok, akik átrohannak az életen, megdöbbennek, milyen gyorsan a végére érnek.”

13 „Senki nem ígérte, hogy az élet igazságos.
Csak akkor érezheted úgy, hogy becsaptak, ha elvársz valamit. Elvárások híján csalódásoktól sem kell tartanod.”

14 „Az emberek többsége a „mókuskerék logika” szerint él
„Az emberek többsége a „mókuskerék logika” szerint él. Mindennap ugyanakkor óracsörgésre ébrednek. Lezuhanyoznak, borotválkoznak, fogat mosnak, kifestik magukat, felöltöznek, napról napra ugyanúgy. Azután dolgozni indulnak. Ha végeztek a munkával, hazarohannak, tévét néznek, vagy a fitneszklubban edzenek, esetleg szórakozni mennek a barátaikkal. Mikor annak is vége, lefekszenek aludni, és várják, hogy a következő óracsörgés elindítsa ugyanazt a rutint. Ebbe az életmódba soha egyetlen új pillanat nem fér bele. Ugyanaz az órarend ismétlődik a sírig – bár legtöbben azzal hitegetik magukat, hogy egy szép napon mindez megváltozik.”

15 „Senki nem kényszerít, hogy elhidd a társadalmi normákról szóló hazugságokat.
Azért olyan kevés az alkotó és elismert géniusz, mert az emberek többsége inkább elhiszi, hogy csak úgy élhet meg, ha úszik az árral, emiatt nem jut ideje arra, hogy éljen és megvalósítsa az álmait.”

16 „Nem számít, milyen öregnek vagy nyomorultnak tartod magad,
„Nem számít, milyen öregnek vagy nyomorultnak tartod magad, amíg élsz, minden lehetséges.”

17 „Mikor fiatal vagy, idősebb szeretnél lenni
„Mikor fiatal vagy, idősebb szeretnél lenni. Amikor megöregszel, fiatalabb.” „Van születés, van egy korlátos köztes időszak s aztán a halál. Ilyen egyszerű.” „A fiatal azt hiszi, mindig eljön a holnap. Az öreg tudja, lehet, soha többé.”

18 „A fiatalnak nincs oka sietségre, mert azt hiszi, lesz elég ideje és lehetősége minden vágyát beteljesíteni.” „Az öreg látja a halál ereszkedő függönyét, ezért igyekszik, hogy legalább azt befejezze, amit be kell fejeznie.”

19 „A boldogság érzelem. Egy adott pillanatban te választod meg, boldog vagy boldogtalan leszel.”

20 „A fizikai halál biztos. Mindenkit elér.
Bele kell törődnünk. Senki nem állíthatja meg, semmivel.”

21 „Idővel minden érzelmi tapasztalat, a legmélyebbnek tűnő is, elmúlik
„Idővel minden érzelmi tapasztalat, a legmélyebbnek tűnő is, elmúlik. Csodálkozol majd, hogyan is kerülhettél a hatása alá egyáltalán.”

22 „Bocsáss meg, és szabad leszel. Felejts, és még szabadabb.”
„Amikor rendre visszatérnek egy személlyel vagy helyzettel kapcsolatos negatív érzelmeid, újra és újra hagyod, hogy átéld őket. Emiatt központi szerephez jutnak a tudatodban. Megengeded tehát, hogy a negatív személy vagy helyzet feleslegesen jelen legyen egész életedben. Megérdemlik ezt az uralmi pozíciót?” „Bocsáss meg, és szabad leszel. Felejts, és még szabadabb.”

23 „A negatív érzelmek akadályoznak mind fizikai, mind szellemi terveid, feladataid megvalósításában.”
„A korábbi szerencsétlen tetteid miatti bűntudat vagy mentegetőzés helyett kezdj itt és most pozitív tettekbe.”

24 „Az vagy, ami vagy. Az vagy, aki vagy.
Ez a valóság, amit éppen élsz – bármilyen pillanatnyi is. Ha ezt elfogadod, mit számít, hogyan ítélnek meg mások az idő adott pillanatában? Kinek az elismerése értékesebb számodra saját önismeretednél? Milyen szabad lehetnél, ha egyszerűen csak nem érdekelne, ki mit gondol, vagy érez felőled?”

25 „Hogyan nézel a többi emberre
„Hogyan nézel a többi emberre? Ugyanúgy ítéled meg őket, ahogyan érzésed szerint téged is megítélnek? Egy pillanatra gondolkodj el mások szemléletén. Mi alapján ítéled meg őket: szépségük, ruházatuk, gazdagságuk, intelligenciájuk, esetleg állásuk szerint? Az ítélkezés időt emészt. Milyen szabad lennél, ha egyszerűen csak megengednéd a többieknek, hogy azok legyenek, akik?”

26 „Amikor a holnap lehetőségeiről álmodozol – miközben egy tapodtat sem közelítesz feléjük most -, feltételezed, hogy a holnap eljő, s majd lesz időd és energiád beteljesíteni a vágyaidat. Így élve az életedet, álmaid álmok maradnak, és sosem élhetsz igazán teljes és elégedett életet. Örökké az idő rabságában sínylődsz. Mígnem egyszer elfogynak a holnapjaid. Éld az életed most!”

27 „Te választod az életed
„Te választod az életed. Bevetheted magad a vágyak arénájába, minden idődet arra pazarolván, hogy hatalmasabbnak, gazdagabbnak, fiatalabbnak, idősebbnek, sikeresebbnek vagy akármilyenebbnek kívánod magad. Vagy egyszerűen csak hagyod, hogy az élet a maga útját járja, és teszed, amit tenned kell, de megőrzöd a szabadságod.”

28 „Ha azt hiszed, életed drámai mértékben megváltozik, amint eléred valamelyik keresett célod, tévedsz. Az élet lépések folyamata, az egyik vezet a következőhöz. Nem változik meg hirtelen, mikor valamelyik célodhoz érsz, bár sokan tévesen megpróbálták elhitetni veled, hogy így lesz.” „Sok ember fantáziál vég nélkül, hogyan élnek majd, ha felérnek a várva várt fennsíkra. Ha valaha el is jutnak oda, aligha azt találják ott, amit elképzeltek.”

29 Sehogyan sem nyerheted meg ezt a csatát. Meg se vívd.
„Az élet szükségleteid és vágyaid teljesítésével telik, akár elengedhetetlenek, például az étel, ital és alvás, akár személyes kívánságok, például vagyontárgyak, szórakozás, megvilágosodás, hírnév vagy pénz. Sehogyan sem nyerheted meg ezt a csatát. Meg se vívd. A testi lét teljes egészében szükségletekhez kötött. Fogadd el őket, de ne légy a rabszolgájuk.

30 „Ha szorosabban megvizsgáljuk az életet, minden általában rossznak tekintett dologban találhatunk némi jót, csakúgy, mint rosszat a jónak látszóban. Egy esemény ebben a pillanatban nem látszik tökéletesnek, később talán megértjük, milyen tökéletesen illeszkedett életünk akkori menetéhez. Egyik tett vezet a másikhoz.”

31 „Minden dolog a számára megfelelő időben teljesül.”
„Az élet tökéletes. Képes vagy meglátni a tökéletességet? Jó vagy rossz mindössze nézőpont és tudatállapot. Te döntöd el, mit kedvelsz és mit nem. Ha szereted a Poklot, Mennyországgá változik.”

32 „A Zen tanítása révén megértjük, hogy az érzelmek, a vágyak, sőt maga az élet is mind átmenetiek.”
„A Zen arra tanít, hogy túllépjünk az emberi lét alapjául szolgáló ürességen, így magunkba fogadhatjuk a világmindenség kozmikus egészét.”

33 ------- THE END -------
„A megvilágosodásod pillanata előtt a fa még csak fa. A megvilágosodásod pillanatában a fa nemcsak fa. A megvilágosodásod pillanata után a fa már csak fa.” (zen mondás) THE END Made by: JLT (Home Page -

34


Letölteni ppt "Felhasznált irodalom: Scott Shaw ~ Zen-óra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések