Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kéthly Anna Budapest Blankenberge 1976

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kéthly Anna Budapest Blankenberge 1976"— Előadás másolata:

1 Kéthly Anna Budapest 1896. - Blankenberge 1976
Kéthly Anna Budapest Blankenberge Írásom „ihletője” Mészáros Márta filmje: „Az utolsó jelentés Annáról” volt, melyből ugyan keveset tudtam meg a „célszemélyről” , ezért egy kicsit ‘kutakodtam’. László Judit

2 1917 - a fiatal szakszervezeti mozgalmár

3 1889. november 16-án született Budapesten sokgyermekes munkáscsaládban
1889. november 16-án született Budapesten sokgyermekes munkáscsaládban. Munka mellett végzett el négy polgárit, gyors- és gépírói, majd könyvelői képesítést szerzett, megtanult németül és angolul től a Tolnai Világnapja szerkesztőségi alkalmazottja, 1907-től Budapesten és Kassán különböző cégeknél magántisztviselő volt. Fiatalon bekapcsolódott a tisztviselőnők szervezkedésébe, így jutott el a szociáldemokrata nőmozgalomhoz.

4 1922 – országgyűlési képviselőként

5 1917-től a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) taqja volt
1917-től a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) taqja volt. Az 1918-as őszirózsás forradalmat üdvözölte, viszont a Tanácsköztársaságot elutasította. A nőmozgalom egyik vezetője lett. Meggyőző fellépésével tekintélyt és befolyást szerzett, 1922-től 1948-ig a pártvezetőség tagja, és országgyűlési képviselő volt. A róla elterjedt mondás szerint "Egyetlen férfi van a parlamentben - az is nő". Országgyűlési képviselősége idején elmondott csaknem ezer beszéde, felszólalásai színvonala és férfias keménysége révén a szociáldemokratákkal szembenálló képviselők tiszteletét is kivívta.

6 1930-as évek: már ismert politikusként

7 A két világháború között főleg szociális kérdésekkel foglalkozott
A két világháború között főleg szociális kérdésekkel foglalkozott. Az 1930-as évek második felétől fellépett a német orientáció, a szélsőjobboldali törekvésekkel szemben. A parlament egyetlen képviselője volt, aki a zsidótörvények ellen szót emelt és nem szavazta meg azokat.

8 Londoni tárgyaláson

9 Pártja megbízottjaként tárgyalt a polgári politikusokkal és az angolszász szövetségesekkel a háborúból kiugrás lehetőségéről től a Szociáldemokrata Párt politikai bizottságának tagja, 1948-ig pártja frakcióvezetője és a parlament alelnöke volt.

10 1947 – országgyűlési képviselőként a Parlamentben

11 Az SZDP egyik legnagyobb tekintélyű vezetőjeként célja a politikai szabadság, a többpárti parlamenti demokrácia és pártja önálló arculatának a megőrzése volt.

12

13 Kéthly Annát, mint a munkásegység ellenzőjét 1948-ban kizárták a pártból, majd megfosztották képviselői mandátumától ben összeesküvés és kémkedés vádjával az ÁVH letartóztatta, 1954-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, de még ugyanezen év végén - nemzetközi nyomásra - egyéni kegyelemmel szabadult.

14 1956 – a forradalom napjaiban készült fotó

15 1956-ban részt vett az SZDP újjászervezésében, október 31-től a párt elnöke, november 2. és 4. között pedig Nagy Imre kormányának államminisztere volt novemberében a II. Internacionálé bécsi értekezletén értesült a szovjet intervencióról, ezért nem tért vissza Magyarországra. New Yorkba utazott, hogy tájékoztassa az eseményekről az ENSZ Biztonsági Tanácsát, s emigrációba kényszerült.

16 Röpirata az 1956-os szabadságharc idejéből

17 1957 – New York, a Nagy Imre kormány hivatalos
ENSZ delegáltja

18 Kéthly Anna Belgiumban telepedett le, és 1957-ben a Kádár-rendszerrel szemben álló Magyar Forradalmi Tanács elnöke, valamint a Szabad Magyarország Nemzeti Képviselete nevű emigráns szervezet elnöke is lett. Részt vett az ENSZ magyar bizottsága jelentésének elkészítésében, amely kiállt az 1956-os forradalom ügye mellett tól az MSZDP emigrációban létrejött szervezetének elnöki teendőit látta el és 1964 között ő szerkesztette a Londonban kiadott Népszavát ban vezetésével dolgozták ki a Szociáldemokrata Alternatívát, az emigráns szociáldemokrata párt új programját. Brüsszelben a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének Szolidaritási Alapjától kapott segélyekből élt.

19 Golda Meir – életre szóló barátok voltak

20 1962-ben az 1954-es vádak alól felmentették, de egyúttal államellenes tevékenység miatt 3 év börtönbüntetésre ítélték. Utolsó éveiben hazavágyott, de hiába: a magyar szociáldemokraták karizmatikus vezetője szeptember 7-én hunyt el a belgiumi Blankenbergében.

21 Kéthly Anna sírja Rákoskeresztúron

22 Hamvait októberében hozták haza, és november 3-án a 300-as parcellában helyezték örök nyugalomra július 7-én jogilag rehabilitálták.

23 2005 – Emléktábla a Pozsonyi út 40-es házon, ahol utolsó budapesti lakhelye volt

24 Eszenyi Enikő Kéthly Anna arcai Mészáros Márta új filmjében

25 Mészáros Márta új filmje Kéthly Anna önkéntes száműzetésben Brüsszelben töltött utolsó éveit és a hetvenes évek Magyarországának nyomasztó légkörét egyszerre láttatja. A politikust nagyszerű emberként ábrázolja, akit érdemtelenül felejtettünk el, habár ő volt a magyar parlamentben az első női képviselő.

26 Filmjelenet: Kéthly 1946. május 1-én a Hősök terén a munkások és parasztok tömegeihez beszél

27 Kéthly Anna a hazai szociáldemokrata párt meghatározó alakja volt, akit nemzetközi tisztelet övezett, és aki élete végéig minden körülmények között kitartott elvei mellett. A szociáldemokrata párt 1949-es felszámolása a Kádár-korban tabutéma volt és máig nem beszélték ki a történteket, mint ahogy Kéthly Annát is nagyon kevesen ismerik manapság.


Letölteni ppt "Kéthly Anna Budapest Blankenberge 1976"

Hasonló előadás


Google Hirdetések