Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zipernowsky Károly Általános Iskola

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zipernowsky Károly Általános Iskola"— Előadás másolata:

1 Zipernowsky Károly Általános Iskola
minősített közoktatási típusú sportiskola Eredmények és célok az ÖKOISKOLA címért

2 Bemutatkozunk Történet, mikrokörnyezet, gyermekek, tanulócsoportok, tantestület, a békásmegyeri szociokulturális háttér különleges kihívásai Közintézmény neve, székhelye: Zipernowsky Károly Általános Iskola 1039. Budapest, Zipernowsky u. 1-3. Alapítás éve: 1978. Intézmény típusa, évfolyamok száma: 8 évfolyamos általános iskola, szeptember 1-től sportiskola, iskolaotthon 1-4 évfolyamon, napközi, tanulószoba, fejlesztő oktatás, sajátos nevelési igényű tanulók oktatása

3 Elérhetőségünk www.ziper.rasnet.hu OM 034846 1039 BUDAPEST
Zipernowsky utca 1-3.  (1)             FAX: (1)  

4 Mikrokörnyezet: háromszintes épület a békásmegyeri lakótelep Duna felöli oldalán, fák, folyó közelsége, jó levegő

5 Szubkultúra egyedi, a lakótelep jellegéből adódóan a társadalom valamennyi rétegének gyermeke jelen van az iskolában, amely tudatos tehetséggondozást és egyéni fejlesztőmunkát is megkövetel gyermekek létszáma: 360 fő

6 Mottónk, tantestületünk hitvallása
„Félig sem olyan fontos az, amit tanítunk gyermekeinknek, mint az, ahogy tanítjuk. Amit az iskolában tanítunk annak a legnagyobb részét elfelejtjük, de a hatás, amit egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségünkre gyakorol, megmarad.” (Eötvös József) Felelősek vagyunk azért, hogy tanulóinkat olyan ismeretekhez juttassuk, amelyek segítik őket a továbbtanulásban, a pályaválasztásban és a társadalmilag hasznos, környezetükért felelős és egyénileg sikeres emberré válásban.

7 Úton az ÖKOISKOLA felé 2004: az iskola Pedagógiai Programjába önálló fejezetként került be a környezetnevelési és egészségnevelési koncepció 2007: a módosított Minőségirányítási Programunk környezetvédelmi és környezetkultúra fejlesztési célja kimondja, hogy: a környezetkultúra fejlesztésére vonatkozó ismeretek épüljenek be pedagógiai programjainkba az óbudai lokálpatriotizmus szellemében. Felhasználjuk a múzeumpedagógia által kínált lehetőségeket. Tanulóink környezetvédelmi ismeretei bővüljenek, a környezettudatos magatartásuk fejlesztése épüljön be pedagógiai gyakorlatunkba

8 2008: a legújabb Pedagógiai Programunkban a környezetnevelési és egészségnevelési programunk is megújult, iskolánk minősített közoktatási típusú sportiskolaként elkötelezett a sport tágabb és zöld értelemben vett nemes céljaival, a játékos sportági előkészítést követő minőségi sportnevelésben, és a későbbiekben a nemzeti utánpótlás nevelésben : célkitűzéseink folyamatos megvalósulása, új célok megfogalmazása

9 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
2007 nyarán lengyelországi kiránduláson. Útban a bölényrezervátum felé. A gyerekek tájékoztatót is hallottak a védett állatokról. Játék, mozgás, sport, életöröm, víz: tanuszodai életkép Még mindig 2007 nyara: tantestületünk tagjai Erdélyben ismerkedtek a biogazdálkodás fontosságával, különleges természeti tájakkal és megkóstolták a híresen egészségesnek tartott borvizet is. Táplálkozz egészségesen: az életvitel versenyen friss saláta készítésével neveznek a fiúk is Már 2005-ben is szívesebben választottuk a környezetet károsító járművekkel szemben kirándulásainkon a kerékpárt A Víz Világnapjára készült győztes gyermekfotók egyike. Készítette Szú Krisztián 5.a osztályos tanuló Ismerjük meg a természet értékeit- bekapcsolódtunk a fenntartónk által szervezett óbudai természeti séták programba

10 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
Kertépítés. Betonfeltörés, földfeltöltés, bokrosítás. Szülők, gyerekek, tanárok összefogása egy öko cél érdekében. (2007). 2007. ősz: Must készítés az ovisokkal közösen. Éltető nedű kizárólag természetes forrásból.

11 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
Házi kedvenceink felelős tartásáról hallhattunk előadást az iskolánkba ellátogató állatvédő menhely munkatársaitól.

12 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
Büszkén és örömmel tesszük közzé az alábbi elismerő plakettet és a Tiszta Virágos Iskola verseny zsűrijének értékelését. A fenntartók által a témában kiírt pályázatra jelentkezett iskolák közül első helyezést értünk el 2007-ben.

13 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
Az egészséges életmód szerves része a rendszeres testmozgás. Ez a szemlélet a mi iskolánk életében már a mindennapi gyakorlatban is jelen van. Évi két alkalommal nyílt sportnapon mutatjuk be módszereinket a szülők és a kerületi kollégák számára.

14 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
2008. február 13-án kerek évfordulót, iskolánk 30. születésnapját ünnepeltük. Ajándékkal is megleptük magunkat, nevelőszülei lettünk Vitusnak, a Budapesti Állatkert gyönyörű jegesmedvéjének. Ezt a jogunkat természetesen folyamatosan megújítjuk.

15 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
A medvék védelmére kívántuk felhívni a figyelmet oly módon is, hogy a jubileum alkalmával minden kitüntetett jeges- vagy barnamacit kapott ajándékba.

16 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
2008.tavaszán a Gőtés- tónál jártunk, amely a békásmegyeri Ófalu védett természeti területe. Az itt megrendezett környezetvédelmi vetélkedőre a táj szépségének megőrzésére felhívó plakátokkal is készültünk.

17 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
Az öko szemléletben előttünk járnak társóvodánk pedagógusai, akiknek meghívására részt vehettünk egy színvonalas öko programsorozaton. A képen művésztanárunk origami békákat készít az ovisokkal.

18 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek

19 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
Az osztálykirándulások és a hagyományos erdei iskolák kiváló színteret nyújtanak a természet értékeinek, erdők, hegyek, tavak élővilágának megismeréséhez. Jártunk már többek között: a tatai Öreg-tónál, ahol a tó vizét vizsgáltuk, és megtekintettük a Geológiai Múzeumot a Zemplénben és Sárospatakon, ahol a vulkanikus eredetű hegység élővilágát tanulmányoztuk Csikóváralján a Pilisi Parkerdőben, ahol az erdő életével ismerkedtünk tanulmányoztuk Debrecen és a Hortobágy élővilágát is jártunk a Balaton-felvidéken és a csodálatos Káli-medencében Esztergomban megtekintettük a Duna Múzeumot, és ismerkedtünk a folyóvizek élővilágával. E tanévi terveink között szerepel a Balaton élővilágának tanulmányozása Balatonakalin, a Vértes tájvédelmi körzet és madárvilágának megismerése, valamint bükkszéki táborozás.

20 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek

21 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek

22 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
2008. őszén fenntartói pályázat eredményeként iskolánk udvarán új műfüves sportpályát avathattunk.

23 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
Egészségnap március A program plakátja végre feltárja a titkot, hogy miért jelenik meg pályázatunkon visszatérően a Pari Piri logo.

24 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
Az egészséges táplálkozás háza dekoráció díszíti büfénk falát. A kerületi iskolák között meghirdetett egészséges büfék versenyében II. helyezést értünk el, melynek jutalmaként tíz tanulók erdélyi nyaraláson vehetett részt nyarán.

25 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
Zöldség, gyümölcs, nő az erő, Sportsuliban ez a nyerő.

26 Vérnyomás, vércukor és koleszterinszint mérés az egészségnapon.
Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek Vérnyomás, vércukor és koleszterinszint mérés az egészségnapon.

27 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
Szeresd a Földet és vigyázz rá! - címmel rendeztük az óvodásokkal közös programot, melyen a környezet védelmének és bolygónk megóvásának védelmére hívtuk fel a gyermekek figyelmét.

28 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
Elérkeztünk 2010-be, és februárban ismét iskolaalapítási évfordulót ünnepeltünk. A tanulók a Természetvédelmi Hivatal által szervezett visegrádi kiránduláson reform ebéddel egybekötött egészséges étkezésről szóló előadáson vettek részt.

29 Törekvések, tematikus programok, eredmények, sikerek
A Természetvédelmi Hivatallal nyolc éve ápolunk eredményes kapcsolatot. Több alkalommal jártunk a Madártani Intézetben, hallgattunk előadásokat, játszottunk és kvíz versenyeken szerepeltünk. Megismertük Magyarország madarainak életét, fejlődésüket. Jártunk a Pálvölgyi és a Szemlőhegyi barlangban. Megismerkedtünk a Pilisvörösvári Medvemenhellyel. Ellátogattunk a Vácrátóti és az Ágostyáni Arborétumba. Megismertük a vértesszőlősi ősember életét. Országunk további számos szép táján is jártunk.

30 Az öko szemlélet megjelenése a mindennapi iskolai gyakorlatban
Falevelek komposztálása Szelektív szárazelem gyűjtő Madáretető az iskola udvarán

31 Az öko szemlélet megjelenése a mindennapi iskolai gyakorlatban
Palackpréselés a szelektív hulladékgyűjtés és a környezetvédelem érdekében. Már az elsősök is tudják és értik.

32 Az öko szemlélet megjelenése a mindennapi iskolai gyakorlatban
Almaprogram naponta, és heti egy salátabár az egészséges táplálkozásért.

33 Miért pont a jegesmedve?
A jegesmedvék az északi sarkvidék déli jégmezőin élnek. Legtöbbjük szinte egész életében nem teszi ki mancsát a szárazföldre, hanem inkább a sarkvidék befagyott vizein és a zajló jégen tölti mindennapjait. A múlt évszázad közepére csaknem kipusztította őket az ember, végül időben sikerült megállítani a jegesmedvék vadászatát. Napjainkban körülbelül 20 000 példány él a világon. Mára ugyan visszahódították az embertől területük nagy részét, mégis újabb veszély fenyegeti barátainkat. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) adatai szerint a levegő átlaghőmérséklete az elmúlt száz évben körülbelül 1°C-kal nőtt meg. A tudósok szerint a hőmérséklet emelkedésének legfőbb oka az emberek által a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok. Nagy valószínűséggel a felmelegedés hatására az északi sark jégtakarójából körülbelül 12 Magyarországnyi terület tűnt el. Márpedig ez az úszó jégtakaró a jegesmedvék természetes lakhelye. Ha egy kicsit jobban odafigyeltek, hogy energiatakarékosabban éljetek, akkor a kedvenceinknek is megmaradhat az eddigi természetes lakhelye, az északi sarkvidéki jégtakaró. Szabó Tamás meteorológus Iskolaújságunk, a Zipercek rendszeres környezetvédelmi rovattal és a témával foglalkozó különszámokkal is megjelenik. Itt olvasható az egyik legnépszerűbb cikk.

34 Ez még csak a kezdet… Budapest, március 1.


Letölteni ppt "Zipernowsky Károly Általános Iskola"

Hasonló előadás


Google Hirdetések