Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Oltalom karitatív egyesület bemutatkozása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Oltalom karitatív egyesület bemutatkozása"— Előadás másolata:

1 Oltalom karitatív egyesület bemutatkozása
BUDAPEST, MAGYARORSZÁG

2

3 Magyarország a számok tükrében
Fővárosa: Budapest Államforma: köztársaság Hivatalos nyelv: magyar EU csatlakozás: május 1. Népesség: 9 982 000 fő Terület: ~ km2 Infláció: 6,4 % Munkanélküliség: 10,6 % PIB (données du 3e trimestre) : -1,5% (3.negyedéves GDP)

4 A hajléktalanság kialakulása magyarországon
Urbanizáció folyamata Családok felbomlása – az emberek mentek a munka és lehetőség irányába Új munkaerő megjelenése, lakáshiány Munkához, munkahelyekhez kötött szálláshelyek; munkásszállók Rendészeti kérdésként kezelték a hajléktalanság problémáját (most szinte ugyanez van – ben) rendszerváltás időszaka Munka – és a szállás megszűnése Emberek ezrei lettek „az utcán” – munka és lakóhely, otthon nélkül „otthontalanság” érzése „utcán való tartózkodás” Utcai tömegdemonstrációk – a hajléktalanság mint társadalmi probléma

5 Az első hajléktalanellátó szervezetek
Akik elsőként látták a problémát, és reagáltak – Nappali melegedők, éjjeli menhelyek létrehozása Menhely Alapítvány Fővárosi Szociális Intézményrendszer Oltalom Karitatív Egyesület Magyar Máltai Szeretetszolgálat Üdvhadsereg 1991. megalakul a Szegényeket Támogató Alap tagjai kutatják a szociális problémákat 1992. férőhely normatíva 1993. szociális törvény

6 Oltalom karitatív egyesület
Az Oltalom Karitatív Egyesület olyan személyek közösségeként jött létre 1989-ben, akik lelkiismereti ügyüknek tekintik a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben levő különféle társadalmi rétegek, csoportok, és egyének (hátrányos helyzetű gyermekek, hajléktalanok, katasztrófa által sújtottak, szegények, betegek és magányosok) együttérző, segítőkész támogatását. Az Egyesület célja: a rászoruló, társadalom perifériájára jutott embereknek anyagi, természetbeni és lelki támogatása, valamint érdekükben a közvélemény figyelmének és szolidaritásának felkeltése. Munkánkat azzal a hittel végezzük, hogy bármelyik gondozottunk visszasegíthető egy emberhez méltó életbe.

7 Oltalom – Wesley - MET Oltalom Karitatív Egyesület
Wesley János Lelkészképző Főiskola Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Ez a 3 szervezet egy, közös elgondolás útján próbál segítséget nyújtani a rászorulóknak. A LLL-elv megvalósulásának jó példája e 3 szervezet kooperációja.

8 Tevékenységünk: Felvilágosítás, ismeretterjesztés, lelkigondozás és rehabilitációs foglalkoztatás Szociális szolgáltatás, családsegítés, időskorúak gondozása Karitatív, egészségmegőrzést elősegítő, betegségmegelőző, gyógyító és egészségügyi rehabilitációs tevékenységek Nevelés és oktatás, személyiségfejlesztés, közösségformálás, képességfejlesztés A társadalom perifériájára sodródott, hátrányos helyzetű emberek, rétegek képességeinek fejlesztése, foglalkoztatásuk elősegítése A magyarországi etnikai kisebbségek és a határon túli magyarság segítségével kapcsolatos tevékenységek Gyermek- és ifjúságvédelem, érdekképviselet Mindezekhez kapcsolódóan tudományos tevékenységek, kutatások, felmérések készítése Hajléktalanellátás, gyermek-, ifjúság-és családvédelem

9 A központunk Budapest szívében helyezkedik el – ahol található:
Próbáljuk a szociális ellátás minden területét lefedni – így a gyermekektől kezdve, óvodától, iskolásképzéseken keresztül, szakmák megszerzésének lehetőségén túl, munkahelyteremtéssel, egészen az idősek ellátásáig, illetve egészen az „utolsó útig” történő elkísérésig. A központunk Budapest szívében helyezkedik el – ahol található: 2 nappali melegedő, 2 éjjeli menedékhely, férfi átmeneti szálló, menekült szálló, rehabilitációs részleg, hajléktalan kórház Óvoda – nehéz sorsú családok gyermekei számára Főiskola Az intézményrendszerünk országosan működik – vidéken és a főváros más területein belül: Női átmeneti szálló, anya-gyermek otthon, családos otthon, menekültszálló, több idősotthon, több általános-és középiskola – napi szinten országosan 3000 gyermek étkezéséről gondoskodunk

10 Budapest, dankó u.

11 A hajléktalan emberek programokban való részvételére tett kísérletek
Oltalom Sportegyesület – Utcai Foci Rehabilitációs – kézműves Foglalkozások Oltalom Kulturális Kör „Kimászom a Gödörből” életvezetési tanfolyam „Csillagszálló” lap terjesztése

12 Oltalom sportegyesület
Foci Sakk Boksz Ping-pong Csocsó Focival a legnagyobb sikerek Hajléktalan Foci VB Fairplay Road Show A Homeless World Cup elnevezésű hajléktalan labdarúgó világbajnokságotit idén hetedik alkalommal rendezik meg, ezúttal Milánóban, 48 ország részvételével. Társadalmi hasznossága az ilyen rendezvényeknek!! Közelebb hozhatjuk ezáltal a hajléktalan embereket és a társadalmunkat.

13 Rehabilitációs-kézműves foglalkozások
Rendszeres kézműves foglalkozásokkal különböző kézügyességeket, technikákat, készségeket lehet visszaállítani. Heti alkalmakkor – kosárfonás, virágkötészet, bőrözés – technikák elsajátítása Rehabilitációnak számít a közös kirándulás is: állatkertbe, múzeumokba, színházakba.

14 Oltalom kulturális kör
Irodalmi, zenei kör – saját hangszerekkel színvonalas műsort adva lépnek fel hajléktalan zenekarunk az ország számos területén. 1 fő szociális munkás segíti a zenekar munkáját.

15 „Kimászom a gödörből” életvezetési tanfolyam
Ingyenes, 3 hónapos képzés, mely a mindennapi életben nyújt eligazodást Amit nyújtunk: kommunikáció szóban és írásban, konfliktuskezelési- életmódbeli tanácsadás , észszerű takarékoskodás, háztartási ismeretek, szociális ügyintézés – jártasság a jogban, számítógép napi használata.

16 „Csillagszálló” lap terjesztése
A „csillagszálló” kifejezés az utcai szakzsargonból származik: a csillagszálló lakói mindazok, akik a szabad ég alatt töltik az éjszakát. A Csillagszálló kulturális létrehozásával az volt a célunk, hogy újszerű módon segítsük a hajléktalanokon. Az újság árusítása nem pusztán munkalehetőséget biztosít számukra, hanem alkalmat a kapcsolatfelvételre és önmaguk elfogadtatására. A lap terjesztőit az őket kísérő szociális munkások abban is segítik, hogy az árusítás – más utcalapoktól eltérően – alá-fölérendeltségtől mentes partneri viszonnyá alakulhasson, ahol az árus valódi kulturális értéket kínál az érdeklődőknek, akik a Csillagszálló megvásárlásával adományozókból vevőkké válnak, hiszen pénzükért a lap árát messze felülmúló, igényes olvasnivalóhoz jutnak.

17 További hazai jó gyakorlatok
Magyar Vöröskereszt – AHA Színpad 2001-ben egy karácsonyi műsort adtak elő egy hajléktalanszálló dolgozói a lakóknak. Hiányzott egy szereplő, így az egyik lakót kérték fel, hogy segítse ki őket. Ekkor pattant ki az ötlet, hogy létre lehetne hozni egy kizárólag hajléktalanokból álló színpadot. Azóta több fellépésük volt. Több színházi díjat is megnyertek.

18 A Város Mindenkié Csoport
2009 augusztusában alakult olyan hajléktalan emberek és szövetségeseik részvételével, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. A csoport célja, hogy lehetőséget teremtsen a hajléktalan embereknek arra, hogy kiálljanak saját méltóságukért és küzdjenek a lakhatáshoz való jogért. Ezért a szervezet minden tevékenységében a hajléktalan emberek vezető szerepet játszanak.

19 Hajléktalanok Éjszakája kezdeményezés
Egy éjszaka a hajléktalan emberekkel kint az utcán. Minden évben megrendezésre kerül. Különböző hajléktalanellátó szervezetek szociális munkásai fognak össze hajléktalan emberekkel és szervezik meg az éjszakát. A megmozdulás célja mindig többes, de két szóban összefoglalható: szolidaritás és társadalmi nyomás.

20 Köszönjük megtisztelő figyelmüket!
Laura Botos Ákos Forczek Tímea Bagdi


Letölteni ppt "Oltalom karitatív egyesület bemutatkozása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések