Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Műhelytitkok Vincze Mária 2012. november 17..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Műhelytitkok Vincze Mária 2012. november 17.."— Előadás másolata:

1 Műhelytitkok Vincze Mária 2012. november 17.

2 Játékelemek alkalmazása
Bármilyen órán Könyvtárhasználati órán – ETO tanítása ÓRAREND óra H K SZ CS P 1. 530 2. 930 3. 894 4. 802.0 5. 910 6. 796

3 Játékelemek alkalmazása
Könyvbarát szakkörön /alliteráció: név, földrajzi név, cselekvés/ /tulajdonságcímer: magamról fontos ismeret nektek

4 Játékelemek alkalmazása
Versenyek felkészítése során – pl. Pécs testvérvárosai Látogatás Kator Györgynél Pécs tiszteletbeli finn konzuljánál Egy téli találkozó a Pécsi Magyar-Finn Társaság klubestjén Kiss Miklós klubtag videofilmjének megtekintése iskolánkban

5 Önálló játék készítése
Jubileumi hely- és iskolatörténeti vetélkedő: Idővonat - Múltbanéző 1. forduló – 6-8. osztály Rajzold le a jellegzetes rác kapuformát! A hídtól a templomig hány ilyen kapuformát láthatunk ma is? Az iskolatörténeti kiállításon látható egy palatábla. Becsüld meg, hogy kb. hányszor hány cm lehet? Katits Kálmán 26 évig dolgozott az iskolában. Ebből 14 évig igazgatóként, a többiben testnevelő tanárként. Volt azonban egy ideig egy mellékállása iskolánkban. Vajon mi volt ez?

6 Közös játék készítése A Pécs-baranyai Könyvtárostanárok Szakmai Műhelye Az ötlet

7 Tervezés Cél: A pécsi, baranyai általános és középiskolás diákok ismerjék meg a nemrég elhunyt József Attila-díjas író szerteágazó munkásságát, szűkebb és tágabb szülőföldjéhez való kötődését, kapcsolatát a művészetekhez. A játékban résztvevők köre: Az általános és középiskolák osztályos tanulói 4 korcsoportban. A játék időhatárai: egy tanév (szeptembertől májusig) Jutalmak: könyvek, közös kirándulás. Támogatók keresése, felkutatása. Feladatkészítő csoportok kialakítása.

8 Feladatok – 1-es korcsoport (3-4-5. o.)
Készítsétek el Tüskés Tibor rajzos (fényképes) életrajzi térképét!Bármilyen technikát alkalmazhattok A/3-as méretben. Kapcsoljatok össze ti is két művészeti ágat! Egy szabadon választott vershez készítsetek illusztrációt! Két itáliai reneszánsz művész (Leonardo da Vinci és Michelangelo) egyszerre több művészeti ágban is maradandót alkotott. Három alkotásuk fekete-fehér képét összevágtuk és összekevertük. Rakjátok ki és nevezzétek meg őket!

9 Feladatok – 2-es korcsoport (6-7-8. o.)
Puzzle-játék. Rakjátok össze a két képet és nevezzétek meg a városrészt ill. a képen szereplő nevezetességet! A három lehetséges válasz közül válasszátok ki a helyeset. Bárdosi Németh János sok hasznos tanáccsal látta el Tüskés Tibort. 1. 2. kiadás felirattal lehet kapósabbá tenni egy könyvet. 2. Javasolta, állítsanak táblát Babits pécsi éveinek emlékére a házon, ahol lakott. X. Változtasson nevet a jobb érvényesülésért. Tervezzétek meg a jövő iskoláját lakóhelyeteken! A könyvtárról se feledkezzetek meg! (Rajz +felirat vagy magyarázó szöveg) Művész szülő művész gyermeke. Folytassatok!1. Arany Janos 2. Móricz Zsigmond 3. Karinthy Frigyes 4. Áprily Lajos 5. Benedek Elek….

10 Feladatok – 3. korcsoport (9-10. o.)
válasszatok ki lakóhelyeteken egy nektek kedves épületet, fát, bármilyen látványosságot, fényképezzétek le és 8-10 mondatban ajánljátok más városban, faluban lakó kortársaitoknak. Készítsetek „öt-sorost” Az exponált idő című könyv Pilinszky János fejezetéből! Szerkezete: 1. sor: 1 főnév, 2. sor: 2 melléknév, 3. sor: 3 cselekvést kifejező ige (mozgalmasság), 4. sor: 4 szavas mondat, lehet vélemény is, 5. sor: 1 főnév, mely fogalmilag rímel az első sorra. Irodalom és képzőművészet találkozása, két „testvérmúzsa” ihlette alkotás a képvers. Készítsetek egy A/4-es lapra olyan képverset a következő versrészletből, amely kiemeli a szöveg tartalmát. Ki írta a verset, és mi a címe? Iskolátokban nagyon örültek annak, hogy részt vettetek a Testvérmúzsák című vetélkedőben, de szeretnének többet tudni az egész folyamatról, és érdekelné diáktársaitokat a véleményetek, benyomásotok is. Ezért szeretnék, ha írnátok egy cikket a diákújságba. A terjedelem ne haladja meg a 15 sort (címmel együtt)

11 Feladatok – 4. korcsoport (10-11. o.)
Az alábbiakban egy budapesti család dél-dunántúli útitervét találjátok. Ajánljatok nekik olvasmányokat Tüskés Tibor művei közül, amelyek segíthetnek a látnivalók feltérképezésében. 1. nap Budapest - Mohács – Bóly – Villány – Siklós 2. nap Harkány – Sellye – Vajszló 3. nap Pécs – Abaliget – Orfű 4. nap Komló – Balaton – Budapest Az alábbiakban Tüskés Tibor egyik ehhez a feladatlaphoz ajánlott művéből vett fejezetcímeket sorolunk fel. Írjatok fogalmazást arról a településről, ahol éltek, vagy arról, ahol iskolátok található! A felsorolt kifejezéseket építsétek be írásotokba, amelyet aszerint fogunk értékelni, mennyire érzékeltetitek a táj, a környezet szeretetét! Emberarcú táj, Tegnap és ma, Nyár, erdő, kakukk, Szobrok hóruhában, A tapintható múlt Ki hiányzik a képről? Írd a választ a kép alá! Írhatta-e a 33 éves Tüskés Tibor?A következőkben egy képzelt levelet olvashattok. A 2010-es év egyik szenzációja volt a Városfoglalás – Ilyenek voltunk VII. című köztéri kiállítás.Tüskés Tibor arcképével hol találkozhattatok? Miért épp ott? Készítsetek egy tablót, mely Tüskés Tibort és barátait ábrázolja!

12 Kirándulás - Balatonszántód

13 Kiállítás - vándorkiállítás

14 Könyvjelző Játszottunk mi is…

15 Útravaló „…ezt a három fogalmat ajánlom tűnődésre: a szülőföld, a valahová tartozás fontosságát, a műveltség szerepét és a jó döntések szükségességét.” Tüskés Tibor

16 Köszönöm a figyelmet A játék teljes anyaga elérhető a webcímen belül a könyvtárra kattintva. Elérhetőségem:


Letölteni ppt "Műhelytitkok Vincze Mária 2012. november 17.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések