Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit vár a felsőoktatás a középiskolástól

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit vár a felsőoktatás a középiskolástól"— Előadás másolata:

1 Mit vár a felsőoktatás a középiskolástól
Sipos Marianna

2 Miről lesz szó az előadásban?
Milyen ismeretekkel érkezik az első évfolyamos hallgató? A képzési célok átalakulása. Amire mindenkinek szüksége van. Speciális ismeretek, amire az informatikus képzésben építhetünk.

3 Milyen ismeretekkel érkezik az első évfolyamos hallgató?

4 Előtanulmányok Gimnázium? Szakközépiskola? Oktatás színvonala
Alapóraszám Emelt óraszám Szakközépiskola? Informatikai? Más szakterületű? Oktatás színvonala Felvételi megszüntetése Érettségi a különböző színvonalú középiskolákban Régebben érettségizett?

5 Szakleírás: mérnök informatikus alapszak ››
Felvételi követelmények BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar BMF Neumann Informatika Kar Érettségi követelmények matematikaközép v. emelt szintű érettségi és Az alábbi vizsgák közül egyet kell választani: biológiaközép v. emelt szintű érettségi vagy fizikaközép v. emelt szintű érettségi vagy informatikaközép v. emelt szintű érettségi vagy szakmai előkészítő tárgy: elektronikai alapismeretekközép v. emelt szintű érettségi vagy informatikai alapismeretekközép v. emelt szintű érettségi

6 Jelentkezők száma

7 Felvettek pontátlaga Idei pontszám: 114 pont

8 Szintre hozás A legtöbb felsőoktatási intézmény kénytelen gondolkozni rajta. A bölcsész karon nem tanítanak írni olvasni, informatikából semmilyen hallgatói ismeretanyagra nem építhetünk. Van ahol a képzési óraszám terhére. Van ahol büntető intézkedés bevezetésével Pl. biz. kreditek nem teljesítése esetén további kötelezettségek az előrejutáshoz. Van ahol egyszerűen szűrnek.

9 A képzési célok átalakulása

10 Hagyományos képzésben
Egyetem: Tudósképzés, elitképzés Főiskola: Diplomás gyakorlati szakember Felsőfokú szakképzés Technikum Gimnázium: előkészület a felsőoktatásra Szakközépiskola: középfokú gyakorlati szakember Szakmunkásképző: alapfokú gyakorlati szakember Már 14 éves korban ketté vált az elit és a gyakorlati szakember képzés!

11 A felsőoktatás átalakulási folyamata
A középiskola is egységesül, egyszerre készít szakmára és felsőoktatásra. MSc BSc

12 Informatika képzés Alapképzési szakok: Gazdaságinformatikus
Mérnökinformatikus Programtervező informatikus  Mesterképzési szakok: Egészségügyi mérnökinformatikus Info-bionika

13 Pl. A mérnök informatikus alapszak képzési célja
egyrészt, hogy a hallgatók a diploma megszerzéséig megfelelő elméleti és gyakorlati tudást halmozzanak fel a következő képzési szint elvégzéséhez, másrészt hogy azok a szakemberek, akik az elhelyezkedés mellett döntenek, megfelelő tudással rendelkezzenek a műszaki informatikai, információs és infrastrukturális rendszerek és szolgáltatások telepítéséhez, üzemeltetéséhez, adat- és programrendszereinek tervezési, fejlesztési feladatainak ellátására. MÉRNÖK INFORMATIKUS ALAPSZAK Az informatikai képzési területhez tartozó, mérnök informatikus alapszak a hagyományos képzési rendszer műszaki informatika szakjának felel meg. A mérnök informatikus alapszak képzési célja egyrészt, hogy a hallgatók a diploma megszerzéséig megfelelő elméleti és gyakorlati tudást halmozzanak fel a következő képzési szint elvégzéséhez, másrészt hogy azok a szakemberek, akik az elhelyezkedés mellett döntenek, megfelelő tudással rendelkezzenek a műszaki informatikai, információs és infrastrukturális rendszerek és szolgáltatások telepítéséhez, üzemeltetéséhez, adat- és programrendszereinek tervezési, fejlesztési feladatainak ellátására. A hallgatók elsajátítják az informatikai és infrastrukturális rendszerek telepítési és üzemeltetési feladatainak ellátásához szükséges mérnöki gyakorlati módszerek alkalmazását, szoftverfejlesztési metodikák alkalmazását, fejlesztési eszközök használatát, információs rendszerek modellezését, a teljesítmény és megbízhatósági jellemzők szimulációs vizsgálatát. A hallgatók képesek lesznek programozni objektumorientált és vizuális programozási környezetben. A várható szakirányokat is figyelembe véve az alábbiakból legalább két kompetencia szükséges a mérnök informatikusi alkalmassághoz: ezek a számítógépes és távközlő hálózatok telepítése, konfigurálása, hibaelhárítása, üzemeltetése, továbbfejlesztése; kliens-szerver rendszerek programozása, web programozása; vállalati információs rendszerek folyamatalapú funkcionális tervezése és készítése valamely „enterprise modeller” típusú eszköz segítségével; döntéstámogató rendszerek tervezése, készítése, működtetése. A diploma megszerzéséhez felállított követelményrendszer nem vár el különleges nyelvtudást, szükséges feltételként egy idegen nyelvből államilag elismert középfokú C típusú nyelvvizsgát jelöl meg, ennek ellenére természetesen elképzelhetetlen az angol nyelvre épülő informatikai szaknyelv ismerete. Az alapszakon végzettek folytathatják tanulmányaikat a mérnök informatikus képzés második szakaszában, vagy elhelyezkednek mindazokon a társadalmi, gazdasági területeken, ahol számítógépek alkalmazására sor kerül. Manapság szinte nincs olyan vállalat, vállalkozás, szervezet, ahol ne lenne rájuk szükség: évek óta jelentős érdeklődés érzékelhető a munkaerőpiac részéről a műszaki informatikus végzettségűek iránt. Nem véletlen, hogy az elmúlt években ez az egyik legnépszerűbb szak a jelentkezők körében.

14 A képzési feladatok száma nő
BSc-n: Egységes szintre hozás. Gyakorlati képzés. Előkészítés a további tanulmányokra. A hallgatói létszám növekedésével nem tart lépést az oktatók számának növekedése. A gyakorlati óraszám csökken. Előképzettségre alapozni nem lehet. Régen programozás most alkalmazási ismeretek.

15 Amire mindenkinek szüksége van
A sorrend nem fontossági Felsorolás a teljesség igénye nélkül

16 Általános tájékozódási készség
Internetes keresés. Hol, mit találunk meg. Internetes tananyagok Konferenciák Nemzetközi vizsgalehetőségek Adott téma iránt érdeklődők Szoftver (kép, zene) letöltések Nyitólap, kedvencek, előzmények használata.

17 Internetes kommunikációs készség
Levelezés Regisztrálás Levelező listák Blog Online kapcsolattartás / Messenger / Chat

18 Az informatika jogi problémái
Jogtiszta szoftver Szerzői jogok (szoftverekre, szellemi termékekre) CAMPUS MSDNAA (Academic Alliance)

19 A számítógép védelme Az adatok védelme (azonosítók, jelszavak…)
Személyiség védelme (Ne adja ki magát idegennek) Illetéktelen hozzáférés Vírusok Trójai Levélszemét Szoftver frissítések Bankszámla hozzáférések. Olyan képek az interneten, melyet csak egy „barátnak” szántunk.

20 Alapvető informatikai kultúra
Tájékozódás ismeretlen alkalmazásban. NEPTUN / ETR rendszer Tájékozódás honlapokon Szokásos, elvárt funkciók. Szokásos ikonok, rövidítések, hangulatjelek. Levelezőlistára ne küldjünk re levelet az összes korábbi levélcsatolmánnyal. Ne lépjünk be internetes piramis játékba. Ne küldjünk tovább, és ne reagáljunk ismeretlen kérésekre. Mikor milyen adatokat célszerű megadni… Az Internet nyilvánosság! Még ha egyedül ülünk is a gép előtt! Csak olyat mondjunk, adjunk meg, amit nyilvánosság előtt is megtennénk. Gyűjtések Levélreklámok (300 telefont sorsolnak ki…)

21 Speciális ismeretek, amire építhetünk
Informatikus szakmára készülők esetén

22 Leendő informatikusok
Miért fontos? Amit a középiskolában tanul, azt a tudást begyakorolja, hosszú ideig megőrzi. Könnyebben építi rá a következő szintet. A gyors haladásban oda tud figyelni a mélyebb ismeretekre. Letöltés Telepítés Alapvető programozási ismeretek

23 A programozás az informatika matematikája
Régebben A gépeken nem voltak alkalmazások. Programozni kellett. Minden érdeklődő tudott egy kicsit programozni. Nem azért tanítunk korán matematikát, mert matematikusnak készül a gyerek. Ne azért tanítsunk programozást, mert programozónak készül a diák.

24 Ha már tanítjuk, mit tanítsunk?
A szakleírásból: képesek lesznek programozni objektumorientált és vizuális programozási környezetben. Ha a készség szintű begyakorlott tudás beépítése a cél, akkor ezt alapozzuk meg! Brit kutatási eredmény: A képzés során átlagosan 3 hónap szükséges az átállásra a strukturált programozásról az objektumorientált programozásra. Elmegy vele az első félév! Ráadásul lehet már a kezdetekben is élvezetes, a gépen futó programokhoz hasonló feladatokat megoldani. A mai diák már vizuális felhasználói felületen nőtt fel (tanáraival ellentétben!) Neki könnyebb a grafikus felületen eligazodni, mint a parancssort megszokni! Niki a konzolos alkalmazásról a PSzF végén: Akár egy horror film

25

26 Sipos Marianna sipos.marianna@bmf.nik.hu
Köszönöm a figyelmet! Sipos Marianna


Letölteni ppt "Mit vár a felsőoktatás a középiskolástól"

Hasonló előadás


Google Hirdetések