Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÁCS VÁROS FEJLESZTÉSEI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÁCS VÁROS FEJLESZTÉSEI"— Előadás másolata:

1 ÁCS VÁROS FEJLESZTÉSEI

2 Ács bemutatása Területe 103,83 km2 Népessége 7144 fő
Városi rangot évben szerzett

3 „Bagolyvár épületének külső felújítása, múzeummá alakítása”
Ács Város Önkormányzata sikeresen pályázott, így évben az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, falumegújítás és fejlesztés címen támogatást vehetett igénybe, a „Bagolyvár épületének külső felújítása, múzeummá alakítása” pályázat finanszírozására. Az épület a belváros frekventált helyén található, a fejlesztés célja így egyrészt a település utcaképének javítása volt, másrészt a létrehozandó helyi múzeum épületének kialakítása. A fejlesztés kivitelezésére évben került sor. A felújítás magában foglalta a tetőszerkezet javítását, a héjazat cseréjét, az ereszcsatornázást, az elavult nyílászárók cseréjét, valamint a falak alsó szigetelését. Megújult az épület környezete is, az udvar térkövezése mellett, kandeláber és egyéb térelemek kerültek elhelyezésre.

4 Az épület a külső felújítás után
A projekt összköltsége: Ft Az igényelt támogatás összege: Ft Tervezett önkormányzati saját forrás: Ft

5 Terveink Az épület évben, a saját forrásból megvalósított belső felújítás és átalakítás után teljesen megújult. Ács patinás épületévé vált, amelyre méltán lehetünk büszkék. A helytörténeti kiállítás létrehozására, belső berendezésére terveink szerint még évben sor kerülhet. Szeretnénk megtölteni az épületet helytörténeti értékeinkkel, amely település történeti bemutatásán túl, olyan egyedülálló értékeket is közvetít, mint az országban egyedülálló Cukoripari Múzeum. A felújított épület alkalmas arra, hogy állandó tárlati bemutatók mellett, helyi amatőr csoportok, művészek munkái, időszakos kiállításai is teret kapjanak. Magángyűjtők és helyi civil szervezetek is kifejezték igényüket a múzeum adta lehetőséggel élve, hogy gyűjteményük a nagyközönség számára is bemutatásra kerüljön.

6 A megújult „Bagolyvár” belülről

7 76/2011. (VII.29.) VM rendelet szerinti LEADER pályázatok
Ács Város Önkormányzata évben 3 célterületre vonatkozóan határozta el LEADER pályázat benyújtását: A.) Bemutató terek, közösségi terek és sportlétesítmények kialakítása, felújítása B.) Szociális alapú önfenntartó foglalkoztatás támogatása C.) V. Ácsi Városi Vigasságok rendezvény megtartása. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat is benyújtotta pályázatát rendezvény lebonyolítására.

8 Közösségi tér kialakítása a kastélykertben Ácson
A Bemutató terek, közösségi terek kialakítása pályázat tárgya, közösségi tér létrehozása, a Zichy kastélyban. A felújítás célja, hogy a Zichy park a kulturális és szabadidős programok (helyi rendezvények, közösségi események) megrendezésének ideális helyszíne legyen. A fejlesztés során a parkban található régi, korszerűtlen medence hosszanti oldalfalait elbontjuk, majd a medence alja földdel feltöltésre kerül. A medence körül 70 és 40 cm magas, íves elrendezésű támfalat építünk fel. A korábbi medence középpontját a későbbiek során beépítésre kerülő díszkút (szökőkút), illetve zöld növényzet adja meg. A projektet az MVH jóváhagyta és összegű pályázati támogatás megítéléséről hozott határozatot, amelyet az önkormányzat további jelentős összegű önrésszel egészít ki. Terveink szerint a teret a közműellátás megoldása után, látványos térelemekkel, utcai bútorzattal színesítjük. Ennek eredményeként több ütemben kerül kialakításra, a mai igényeket kielégítő, színvonalas, városi közösségi tér.

9 A fejlesztés közvetlen környezete: a ZICHY KASTÉLY
Zichyek kastélya egyike a város látványosságainak A XVII. század végén Esterházy Károly egri püspök kezdte meg az építését, majd a Zichy család nevéhez fűződik a kastély eklektikus stílusú átalakítása a XX. század elején.

10 A fejlesztés eredményéről készített látványterv

11 Szociális foglalkoztatás megteremtése Ácson
A projekt háromkomponensű: A.) egyrészt a pályázat előírásai szerinti szociálisan hátrányos helyzetű munkavállalók – munkanélküliek, szakképesítéssel nem rendelkező személyek – foglalkoztatását írja elő, B.) másrészt a foglalkoztatottak számára szükséges munkaeszközök beszerzését támogatja, C.) harmadrészt a pályázat lehetőséget biztosít ingatlan felújításra is, amennyiben az a beszerzett gépek, eszközök tároló helyeként funkcionál. A pályázatunk célja az volt, hogy az önkormányzat tulajdonában álló, jelenleg funkció nélküli raktárépület egy részének átalakításával és felújításával alkalmassá tegyük az épületet arra, hogy a megvásárolni kívánt eszközöket biztonságosan tárolni, javítani, karbantartani lehessen. Emellett a munkavállalók foglalkoztatásához elengedhetetlenül szükséges szociális helyiségek kialakítására is sor kerül. A raktár a település központjában található, méretéből adódóan alkalmas a nagyméretű gépek, munkaeszközök tárolására.

12 Szociális foglalkoztatás megteremtése Ácson
A beszerzendő eszközök közül a legjelentősebb egy MTZ /1 traktor, illetve ennek tartozékai, többek között: forgórakodó, kétcsészés kanálszerelék, gémes rézsűkasza. Ezen a gépek üzembe helyezésével jelentős üzemeltetési költségcsökkentést kívánunk elérni. Az eddig külső vállalkozás által elvégzett munkálatokat, így többek között a hó eltakarítását, a földutak karbantartását, favágást, gallyazást, az ott keletkező hulladék elszállítását, vízelvezető árkok tisztítását részben önkormányzatunk saját költségén el tudná végezni. Önkormányzati vállalásunk volt 2 fő, szociálisan hátrányos helyzetű munkavállaló alkalmazása. A projekt hatása terveink szerint megteremti a továbbfejlődés lehetőségét, további igényeket generálhat, amelynek következtében újabb munkahelyekre lehet szükség. Pályázatunkat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatásra érdemesnek ítélte és finanszírozására Ft támogatási összeget állapított meg. A támogatást az önkormányzat az önrésszel és az el nem számolható tételek finanszírozásával jelentős összeggel kiegészíti.

13 V. Ácsi Városi Vigasságok
A pályázat tárgya: évben várossá válásunk 5. jubileumi évfordulóját méltó módon szeretnénk megünnepelni, így terveink szerint a június hétvége lenne a legjelentősebb program a város életében. Erre a programra az ácsi lakosságon kívül, a környező településekről érkező vendégeket is várjuk, helyi és nívós vendégelőadók fellépésével. Pályázatunk összegű támogatást nyert.

14 MEGHÍVÓ Ács Város Önkormányzata nevében tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját Ács várossá válásának 5. évfordulója tiszteletére rendezett V. Ácsi Városi Vigasságokra Tervezett program 2012. június 22., péntek • „Boldog Születésnapot Ács” – ünnepi testületi ülés és fogadás Ács várossá válásának 5. évfordulója alkalmából, testvér-települési delegációk részvételével Polgármesteri Hivatal díszterme • „Ács nekem” - kiállítás megnyitó Sméja galéria – Bartók Béla Művelődési Ház

15 MEGHÍVÓ 2012. június 23., szombat Kastélypark
• órától „Gyermekvilág a parkban” – gyerekjátékok, akadálypálya, közlekedési verseny, játszóház a helyi civil szervezetek, a tűzoltóság és a rendőrség közreműködésével • órától Kulturális programok, táncbemutatók, showműsorok a színpadon, helyi és környékbeli együttesek bemutatkozása, „Ácsiak a színpadon” • László testvérek fellépése • Magyarock Musical Band élő koncertje – vendég: Makrai Pál • Sztárfellépő(k) műsora • Születésnapi utcabál az 5 éves város tiszteletére • Tűzijáték és világító léggömbök közös elengedése a születésnapi jókívánságokkal, üzenetekkel

16 Cigány Vigadalom-Sokadalom
A pályázat tárgya: augusztus 26.-án megtartandó egész napos program, családi nap, a helyi kisebbség, a környékbeli települések kisebbségei, valamint az ácsi lakosság részére. A program célja: a cigányság kultúrájának, hagyományainak felelevenítése után, zenés-táncos mulatság programjai között előadók, művészek fellépésére kerülne sor. A pályázat Ft összegű támogatásban részesül.

17 Tervezett program 2012. augusztus 26.
Sportnap a délelőtti órákban: labdarúgás, kézilabda Játékos vetélkedők Gyermekprogramok Kirakodó vásár Kulturális programok: vers, zene, tánc Hagyományok felelevenítése: cigány kultúra bemutatása Tehetségkutató verseny Meghívott sztárvendégek ünnepi műsora Cigánybál – a hagyományos viselet felvonultatásával

18 Céljaink Ács Város Önkormányzata célul tűzte ki, hogy egy élhető kisvárost hoz létre, szolgáltatásaival, infrastruktúrájával, az épített és a természeti környezet látványosságai megismertetésével növeli idegenforgalmát, népszerűsíti a környező települések között eredményeit, terveit. A sikeres LEADER pályázatok ennek teret adva céljainkat segítik, ezért fontosnak tartjuk nyert pályázataink precíz és szakszerű lebonyolítását. Reményeink szerint városi rangunk és idegenforgalmunk is profitálni tud abból az egymásra jól felépített, kellően összehangolt fejlesztési stratégiából, amellyel a város fejlődését dinamikus, növekedő pályára állítjuk.

19 Amire büszkék lehetünk
Concó teljes szakasza Dunapart Malom-tó Műemlék templom Zichy Kastély Zsidó temető

20 Ács természeti kincsei
Téltemető Fekete fenyő Hegyi juhar Kocsányos tölgy Törökmogyoró Hétvezér facsoport Duna Lovadi-rét szakaszán állatvilág

21 Ács természeti kincsei
Tavaszi hérics Hét Vezér facsoport Lovadi rét Natura 2000

22 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "ÁCS VÁROS FEJLESZTÉSEI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések