Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hatványtáblázat készítése ABSZOLÚT HIVATKOZÁS SEGÍTSÉGÉVEL HOZZUK LÉTRE AZ ELSŐ 11 SZÁM 0-10 HATVÁNYAIT.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hatványtáblázat készítése ABSZOLÚT HIVATKOZÁS SEGÍTSÉGÉVEL HOZZUK LÉTRE AZ ELSŐ 11 SZÁM 0-10 HATVÁNYAIT."— Előadás másolata:

1 Hatványtáblázat készítése ABSZOLÚT HIVATKOZÁS SEGÍTSÉGÉVEL HOZZUK LÉTRE AZ ELSŐ 11 SZÁM 0-10 HATVÁNYAIT

2 Az alapok beírása A hatványozás alapjait az első sorba írjuk be. A B1 cellába írjuk be 1 és a C1-be 2 és a két cellát jelöljük ki, és a sorozatot húzzuk meg L1-ig ahol a 11 jelenik meg!

3 A kitevők beírása A kitevőket az „A” oszlopba fogjuk beírni! Az A2-be írjunk nullát az A3-ba írjunk. Jelöljük ki a két cellát és húzzuk le az A12 sorig, ahol megjelenik a 10 szám.

4 Most már így néz ki a táblázat

5 ^Excelbe hatványozás beírása A hatványozást már tanultátok matematikából. 3 4 a 3 az alap a 4 a kitevő, ami azt jelenti, hogy 3 4 =3333=81 A hatványozást Excelbe a következő képpen kell beírni. 3 4 = 3^4 Ahhoz, hogy hatványozás jele megjelenjen az AltGr + 3 billentyűket kell kétszer is megnyomni majd az egyik ^^ jelet visszatörölni, hogy csak egy jelem legyen^

6 Hogy adjuk meg a képletet? Pl. a 3 4 képlete a táblázatunkba a D6 cellába kel beírnunk a következő képpen: D1 cellában van a 3 alap A6 cellában van 4 kitevő A képlet így néz ki: =D1^A6

7 A B2 cellába írjuk be a szükséges képletet, amit jobbra és lefele is másolhatunk majd A B2 cellába hozzuk létre az 1 0 képletét Ha a képletben nem teszünk rögzítéseket, Akkor =B1^A2 képletet kell beírnom. De akkor nem másolható, mert a cella hivatkozások mindig rosszúl módosulnának. Rögzítéseket kell használni, hogy másolható legyen a képlet!

8 Hogy kell rögzítenünk a képletet? A B1 cellahivatkozásnál az 1 elé kell a $ jel, hogy mindig az 1 hatványait kapjuk meg, ha lefele húzom a képletet, de ha jobbra másoljuk, akkor változzon B$1 → C$1 így már a 2, 3…11 hatványait is megkapjuk. Az A2 cellahivatkozásnál az A elé kell a $ jel hogy mindig nulla hatványkitevőt kapjuk meg, ha jobbra húzom a képletet, de ha lefele másoljuk, akkor változzon A$2 → A$3 így már a 1, 2, 3….10 hatványkitevőt is megkapjuk.

9 Képlet másolása jobbra Ha a képletet jobbra másoljuk akkor minden cellába 1 jelenik meg, mert bármely szám 0. hatványa az 1.

10 Képlet másolása lefele Ha a kijelölt képleteteket lefele másoljuk akkor minden cellába megjelenik az adott számok hatványai

11 Miért jelennek meg egyes cellákban E+SZÁM kifejezések? Az a E+SZÁM kifejezés az informatikában (még a számológépeden is) a normálalakot jelöli. AZ I12 cellába a szám 1,07E+09 = 1,07 10 9 Ezt akkor írja ki a program ilyen alakban, ha a megjelenítendő szám olyan nagy, hogy nem fér ki már a cellába és két tizedesjegyre kerekít. Ha a cellát szélesítjük, akkor eltűnhetnek az E+SZÁM-ok

12 Oszlopok szélesítése Ha az oszlopot szélesítjük, akkor eltűnhetnek az E+SZÁM-ok a szélesítés után. Pl. I12 cellába a szám 1,07E+09 = 1073741824 Számra változik és már nincs kerekítés

13 A számok ezres bontásban való megjelenítése Nagy számok esetén érdemes ezres bontásban megjeleníteni, amit ikon segítségével 000 könnyen elvégezhetünk (jelöld ki C2 - L12) Utána érdemes a tizedesjegyeket csökkenteni szintén ikon segítségével.

14 Az elkészült hatvány táblázat


Letölteni ppt "Hatványtáblázat készítése ABSZOLÚT HIVATKOZÁS SEGÍTSÉGÉVEL HOZZUK LÉTRE AZ ELSŐ 11 SZÁM 0-10 HATVÁNYAIT."

Hasonló előadás


Google Hirdetések