Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A statisztika tanításának aktuális kérdései, továbblépési lehetőségek - egy pilot felmérés eredményei Jánvári Zsuzsanna, Szerb Antal Gimnázium Rátz László.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A statisztika tanításának aktuális kérdései, továbblépési lehetőségek - egy pilot felmérés eredményei Jánvári Zsuzsanna, Szerb Antal Gimnázium Rátz László."— Előadás másolata:

1 A statisztika tanításának aktuális kérdései, továbblépési lehetőségek - egy pilot felmérés eredményei Jánvári Zsuzsanna, Szerb Antal Gimnázium Rátz László Vándorgyűlés, Gödöllő, július 4.

2 1. Helyzetelemzés, pilot felmérés
A pilot felmérés célja: egy olyan felmérés kidolgozása, melynek segítségével használható információhoz juthatunk a középiskolából kilépő diákok statisztikai műveltségével kapcsolatban. 2019. márciusában 111 érettségi előtt álló diák és tanáraik bevonásával lezajlott.

3 1.1 Mivel kapcsolatban szeretnénk informálódni?
A diákok megfelelő statisztikai ismeretekkel rendelkeznek-e a 12. évfolyam végére? (statisztikai alapfogalmak megértése, egyszerű szóródási mutatók és középértékek kiszámítása, diagramok) Ugyanezek a diákok tudják-e a rendelkezésre álló ismereteket alkalmazni? (eredményeket elemezni, adathalmazokat összehasonlítani és álláspont mellett érvelni) Mi állhat a mérési tapasztalatok hátterében? (1.3.)

4 1.2. A feladatsor – az első feladat
A 12.b osztály az év végi ismétlés során röpdolgozatot írt statisztikából. A dolgozat után ábrázolni kellett az eredményeket valamilyen diagram segítségével. Zsófi és Csongor vállalta a feladatot. Az alábbi diagramokat készítették: a) Határozd meg az ábrák alapján a dolgozat átlageredményét, a jegyek móduszát és mediánját! Mit gondolsz, melyik középérték jellemzi legjobban az osztály teljesítményét? Miért? b) Miről informál minket Zsófi, illetve Csongor ábrája a dolgozatokkal kapcsolatban? Melyikről mit tudhatunk meg? c) Te melyik ábrázolási módot választottad volna? Miért?

5 1.2 Az első feladat eredményei, tapasztalatai
a) feladatrész: Az átlag, a módusz, a medián kiszámítása illetve leolvasása rendre 91%, 96,4% és 92,8%-ban sikeres volt. A jellemző középérték megjelölése: A diákok 39%-a választotta az átlagot, a móduszt vagy a mediánt elfogadhatóan indokolva. 33% választott, de nem tudta alátámasztani döntését, 28% nem válaszolt a kérdésre. b) feladatrész: Zsófi diagramja: „darabszám”, „létszám” , Csongor diagramja: arány, eloszlás, egymáshoz viszonyított gyakoriság kifejezések. c) feladatrész: Zsófi diagramja 95% – indokok, Csongor – 4 fő, +1 érdekes válasz!

6 1.2. A feladatsor – a második feladat
Testnevelés órán felmérték a kislabda dobást az osztályba járó hét lány körében. Mindenki gyakorolhatott több alkalommal, majd az utolsó dobást jegyezték fel, és értékelték. A következő dobásokat jegyezték fel: 26,8 m; 29 m; 1,5 m; 27,5 m; 29 m; 24,5 m; 26 m. a) Mennyi volt a dobások hosszának átlaga? Számolásodat részletezd! b) Jól jellemzi-e az osztály valós teljesítményét a kapott eredmény? Miért? c) Milyen (közép)értékkel, illetve hogyan lehetne az osztály teljesítményét reálisabban értékelni?

7 1.2. A második feladat eredményei, tapasztalatai
a) feladatrész: az átlag kiszámítása 96%-ban sikeres. b) feladatrész: Jól jellemzi-e a teljesítményt az átlag…? Nemleges választ ad: 90% (indokol: egy adat húzza le az átlagot 70 % + egyéb kb. 20 % ) Igenlő válasz: kb. 10 % (az 1,5 nem jelenik meg hangsúlyosan az átlagban, mert mindenkinek az eredménye benne van, + irreleváns indoklás ) c) feladatrész: Hogyan értékelhetnénk reálisabban? (mely középértékkel) Nem válaszol: 20% Mediánt választja: 35% (több, mint a fele az értékkel indokol, többiek szövegesen indokolnak, vagy nem indokolnak) Kilógó adatot elhagyná: 10% Összes lezajlott dobást átlagolná: 5% (!) A diákok fennmaradó része – közel egy harmada (!) – nem ad értékelhető választ.

8 1.3. Miért okoz nehézséget a diákoknak az érvelés és a nyílt típusú kérdésekre való válaszadás? (lehetséges következtetések a felmérés alapján) A diákok más tanórákon tanulnak az érvelésről és a kapcsolódó feladattípusok részét is képezik a számonkérésnek. Az a tapasztalat, hogy ott ez nem is jelent problémát. De! Matematikából mégis sokan vagy nem válaszolnak a kifejtős, nyílt kérdésekre vagy nem helytállóan indokolnak és érvelnek. Miért? 1., Nagyon csekély lehetőség van ezek gyakorlására, nincs mód arra, hogy az említett feladattípusok megoldásában gyakorlatot szerezzenek a diákok. 2., Statisztikával kapcsolatos fogalmi ismereteik felületesek. 3., Matematikai készségeik nem megfelelőek. (pl. szórással kapcsolatos kérdések megválaszolása számolási nehézségekből fakad vagy a képlet ismeretének, megértésének hiányából, számológép használata pro és kontra stb.) 4., Szövegértési nehézségek miatt nem adnak választ vagy válaszolnak rosszul. 5., Az idővel gazdálkodnak rosszul. (a feladatsor kitöltésének tapasztalatai)

9 1.4. Tanári attitűd teszt Szakmai tapasztalat, iskolatípus
Statisztikaoktatással kapcsolatos állítások értékelése A matematika egyes területeinek tanításához való hozzáállás A matematika egyes területein elért siker önértékelése 7 „kifejtős” kérdés felmérés feladataival kapcsolatban statisztika oktatással kapcsolatos módszertanát illetően egyetemi tanulmányokkal kapcsolatban 7 fős, nem reprezentatív kitöltöttség

10 1.4. Tanári attitűd teszt – néhány érdekes tapasztalat
A feladatsor első és második feladata tetszett a kollégáknak, mert … hasznos, mivel életszerű, … gondolkodtató és gyakorlatias, … az összehasonlítás segíti a megértést. Statisztika oktatás: Az elért eredmények a kapott osztályzatok tükrében jók, de … valós fogalmi megértés tekintetében megoszlanak a vélemények, … adathalmazok összehasonlítását illetően további alulértékelés figyelhető meg. Tudjuk, hogy lenne hová bővíteni a témát, de … előképzettségünk különböző, … komfortzónán belül szeretünk dolgozni.

11 1.5. Összegzés, tervek, csatlakozási lehetőség
Összességében tehát elmondható, hogy a középiskolából kilépő 12. évfolyamos diákok a középszintű statisztika követelményeket igen jó eredménnyel elsajátítják. Miért fontos számunkra mégis a statisztikai műveltség mélyítése? A statisztika által megszerzett tudás legyen alkalmazható, előhívható tudás. Felsőfokú tanulmányok alkalmával Hétköznapi életben bennünket érő információk feldolgozásakor stb. Mik a további terveink? Felmérés finomítása a tapasztalatok alapján – felmérés folytatása, interjúkészítés Diákok statisztikai gondolkodásának feltárása Tananyagfejlesztés - statisztika modulok kidolgozása Szívesen fogadjuk a téma iránt érdeklődőket! Csatlakozzanak a felmérés lebonyolításához! Segítsék munkánkat ötleteikkel!

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A statisztika tanításának aktuális kérdései, továbblépési lehetőségek - egy pilot felmérés eredményei Jánvári Zsuzsanna, Szerb Antal Gimnázium Rátz László."

Hasonló előadás


Google Hirdetések