Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Továbbtanulási „kisokos” tanév

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Továbbtanulási „kisokos” tanév"— Előadás másolata:

1 Továbbtanulási „kisokos” 2018-2019. tanév
Amit egy nyolcadikosnak és szüleinek tudnia érdemes

2 Pályaválasztás

3 Általános iskolai tanulmányaid befejezése után még nem pályát, hanem iskolát választasz, de ez közelebb visz jövendőbeli pályádhoz. Érdeklődj! Gyűjts tapasztalatot! Vegyél részt pályaválasztási rendezvényeken! Tájékozódj az iskolákról! Látogass el nyílt napokra! Olyan iskolát válassz, amelyre felkészült vagy! Jó, ha van B-terved! Ha tanácstalan vagy, jelentkezz a Pályaválasztási Tanácsadóba!

4 Iskolatípusok Az eredményes továbbtanuláshoz fontos a megfelelő iskolatípus kiválasztása. Gimnázium Szakgimnázium (korábbi nevén szakközépiskola) Szakközépiskola (korábbi nevén: szakiskola)

5 Gimnázium: Azoknak a gyerekeknek szerencsés útirány, akiknek nem okoz gondot a tanulás. Szívesen és kiegyensúlyozottan teljesítenek, érettségi után esélyt látnak felsőfokú továbbtanulásra. Szakgimnázium: Annak érdemes szakgimnáziumot választani, aki képes érettségi bizonyítványt szerezni és erős orientációt mutat egy meghatározott szakmairány felé. Szakközépiskola: Nem szeretne érettségizni, inkább konkrét tevékenységben motivált.

6 Képzési idő

7 Pályaválasztást segítő rendezvények
Iskolabörzék Pályaválasztási kiállítások

8 Nyílt napok a középiskolákban

9

10

11

12 Hol és hogyan tájékozódhatsz?
Interneten, különböző honlapokon:

13 Iskolakereső Oktatási Minisztérium honlapján:
Diák, szülő/Intézménykereső/Köznevelési intézmények

14 Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat Pályaválasztási Tanácsadó
Bp., VIII. Vas u. 8. Tel.: Elérhetőség: Jelentkezés interneten H:8-16; K:8-17; Sz:8-18; Cs: 8-17; P:8-13;

15 A felvételi eljárás menete

16 Jelentkezés a központi írásbeli felvételi vizsgára - egyénileg
Határidő: december 7. Iskolánk OM száma: A vizsga bármelyik iskolában megírható, amelyik ilyet szervez. Jelentkezési lap

17 Központi írásbeli vizsga Időpont: 2019. január 19. 10:00 Pótló: 2019
Központi írásbeli vizsga Időpont: január :00 Pótló: január :00 (csak igazolással) Anyanyelv: 45 perc Matematika: 45 perc Közötte 15 perc szünet Fél órával előbb érkezzen a regisztrációhoz Diákigazolvány vagy személyi igazolványt vigyen mobilt ki kell kapcsolni óra, inni- és ennivaló legyen nála

18 Az írásbeli felvételi vizsgákon használható segédeszközök
A dolgozat megírásakor a rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli munkát kék vagy fekete színű tintával kell elkészíteni. A magyar nyelvi feladatlapok kitöltéséhez segédeszköz nem használható. A matematika feladatlapok kitöltéséhez rajzeszközökön (vonalzó, körző, szögmérő) kívül más segédeszköz (pl. zsebszámológép) nem használható.

19 Tanulási nehézség esetén
… amennyiben a BTM-es tanuló úgy dönt, hogy megírja a központi írásbeli vizsgát, és élni kíván az Nkt. 51. § (5) bekezdésében biztosított jogával, a jelentkezési laphoz csatolnia kell az erre vonatkozó kérelmet, valamint a megfelelő szakértői véleményt.

20 Értékelőlap 2019. február 7-ig
A központi írásbeli vizsga eredményéről a vizsgát szervező középiskola Értékelőlapot állít ki. Ez az Értékelőlap eredeti példánya. Ezt a tanuló őrizze meg, és a felvételire vigye magával. A jelentkezési lap mellé az Értékelőlap másolata csatolandó.

21 Megtekintési nap A dolgozatról fénymásolatot lehet kérni, vagy lefényképezni, érdemes javítási útmutatót vinni. A szülő észrevételt tehet a javításra, megóvást nyújthat be írásban. Ha elutasítást kap, akkor az Oktatási Hivatalnál tehet panaszt.

22 2019-es központi írásbeli eredményei

23 Alkalmassági vizsga Egyes intézmények alkalmassági vizsgát kérnek:
dráma, tánc, zeneművészeti, képzőművészeti iskolák, tagozatok sportiskolák (sportegészségügy, jelentkezési lap sportegyesülettől) katona és rendvédelmi (egészségügyi, pályaalkalmassági vizsgálat) egyházi gimnáziumok (család vallási elkötelezettsége)

24 Jelentkezési lapok kitöltése - iskolánkban 2019. február 4.-február 11.
KIFIR elektronikus adatlapkitöltő rendszerben, az ofő segítségével töltjük ki és nyomtatjuk. Lehetőség szerint mindkét szülőnek és a tanulónak is alá kell írnia. Nyolcnál több iskolába jelentkezés esetén pótlapot kell kitölteni. (Egy helynek számít, ha egy iskolán belül több tagozatot jelölnek meg.) Második idegen nyelv megjelölését kérik. Iskolánk továbbítja a Jelentkezési lapokat február 18-ig.

25 Szóbeli felvételi 2019. február 21-március 14.
A jelentkező diákoknak nem mindig küldenek külön értesítést a szóbeli felvételik időpontjáról, a beosztást az iskola honlapján lehet megtekinteni. A szóbeli időpontját időben egyeztetni kell, nehogy egybeessen két iskoláé.

26 … gimnázium honlapjáról
A jelentkezési lapra kérjük ráírni, hogy a jelzett időpontok közül melyik lenne megfelelő a szóbeli felvételire. Ezt a beosztáskor figyelembe tudják venni. A gimnáziumok nem hívják be szóbeli felvételire azon diákokat, akik félévkor bármely tárgyból elégtelen osztályzatot kaptak, akiknek a matematika osztályzata elégséges, illetve akiknek hozott és a központi írásbeli felvételin szerzett pontjainak összege nem éri el az általuk meghirdetett alsó ponthatárt.

27 Szóbelin javasolt az ünneplőben való megjelenés.
Vinni kell: személyi, diákigazolvány, toll, nyomtatott e-ellenőrző Kérhetik: magyar, matek és angol füzet Speciális felvételi: pl. biológia, kémia, angol tételsor Általános felvételi: kulturális (színházi élmény, könyv, film) kérdések, iskola névadója, szabadidő, hobbi, esetleg közéleti (politikusok, pártok neve) kérdések

28 Felvételi pontok összetétele általában – lehet eltérés

29 Az ideiglenes felvételi rangsor 2019. március 18.
A középfokú iskola igazgatója a jelentkezők listájának felhasználásával tanulmányi területenként elkészíti az ideiglenes felvételi rangsort. Előző évi ponthatár fent lehet a honlapon Mérlegelni: hány fős csoportba jelentkezett, hányadik a sorban → Van-e esély a bekerülésre?

30 Módosítás 2019. március 21-én és 22-én
Sorrend módosítás iskolák között Sorrend módosítás iskolán belül tagozatok között Új tagozat felvehető abban az iskolában, ahol felvételizett a tanuló, de csak igazgatói engedéllyel Új iskola nem vehető fel

31 Értesítés 2019. április 30-áig
A felvételire jelentkező minden tanulónak a Jelentkezési lapon megjelölt értesítési címére április 30-áig minden olyan középfokú iskola írásbeli értesítést küld, ahová Jelentkezési lapot adott be. Az iskolák honlapját is gyakran nézzük meg, ott általában előbb fent van.

32 A rendkívüli felvételi eljárás 2019. május 6-17.
Oktatási Hivatal honlapján – üres férőhelyek jegyzéke

33 Beiratkozás a középfokú iskolába 2019. június 20-22.


Letölteni ppt "Továbbtanulási „kisokos” tanév"

Hasonló előadás


Google Hirdetések