Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A feledékenységről.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A feledékenységről."— Előadás másolata:

1 A feledékenységről

2 Az emlékezés definiciója
Az érzékelés, észlelés által felfogott, figyelemmel kísért folyamat, amely a megjegyzés (bevésés), a raktározás (megtartás), ill. a felidézés műveletei segítségével kapcsolatot teremt a múlt és a jelen tapasztalatai között.

3 A külső ingerek hatnak az agy a működésére, emléknyomok alakulnak ki
A külső ingerek hatnak az agy a működésére, emléknyomok alakulnak ki.. Ezek bevésődnek az emlékezetbe. Minden érzékszervnek saját emlékezeti tára van. Emlékezünk képekre, hangokra, mozgásfajtákra

4 Ezeket tárolja az agy és megőrzi
Ezeket tárolja az agy és megőrzi. Ezek segítségével alkalmazkodunk mindennapjaink kihívásaihoz, változásokhoz.

5 Előhívás: A felidézés lehet spontán, ) eszünkbe jut ), vagy tudatos (retrospektív emlékezet), a gondolkodási folyamat része, . Ezzel felidézzük az információt, a tanultakat, amikor szükségünk van rá.

6 A felejtés A felejtés a megfelelő pszichikus működés elengedhetetlen része. Aktív folyamat, védekezés a túltelítődés ellen, ill. funkciója az érzelmi tehermentesítés. Felejthetünk felesleges, elavult információkat, érzéseket , sérelmeket.

7 A feledés normális, egészséges agyi életműködés
A feledés normális, egészséges agyi életműködés. Akkor válik kellemetlenné, ha gyakori , és akadályoz bennünket mindennapos életvitelünkben .Ekkor beszélünk feledékenységről.

8 Mik a feledékenység leggyakoribb okai.
Leggyakoribb oka a fáradtság, a stresszes életmód- A stressz védelmi reakció a külső veszélyekkel szemben. Öld meg, vagy menekülj!Ez az alapja. a stressznek. .

9 A reakció mozgás, oldódik utána a feszültség
A  reakció  mozgás, oldódik utána a feszültség. A társadalmi életben ez a mozgásos levezetés marad el,amely  harci feszültséget oldja. megmarad szaporább szívverés, magas vérnyomás, vércukor.

10 Ha gyakran ismétlődik ez a szituáció, kialakulnak stressz betegségek
Ha gyakran ismétlődik ez a szituáció, kialakulnak stressz betegségek. Mivel a figyelem a helyzetre koncentrálódik, egyéb kevésbé lényeges dolgok nem jutnak el tudatunkig, elfelejtjük őket.

11 Másik gyakori ok az érdeklődés hiánya
Másik gyakori ok az érdeklődés hiánya. Ami kevéssé érdekel bennünket, könnyen elfelejtjük. Végig kell gondolnunk, mely tényezők azok, melyeket nem szabad elfelejteni.

12 A rendezetlen életmód, sok külső inger is felejtéssel jár
A rendezetlen életmód, sok külső inger is felejtéssel jár. Ezért célszerű rendszerezni tevékenységeinket.

13 Testi betegségek, lelki okok
Testi betegségek is okozhatnak feledékenységet . Pl vérszegénység, pajzsmirigy betegségek , erős tartós fájdalmak. De gyakori lelki ok, a depresszio. Ez  kimerültség következményeként fellépő betegség,, melynek legismertebb tünete a nyomott hangulat

14 Mindennapi memória hibái ,
Apró .mindennapos figyelmetlenségekről  beszélünk, melyeket nem tudatos tanulás előz meg. Szokásaink, melyet kialakítottunk. ha ezek hibásak, könnyen elfelejtjük.  Például nem csak a helyére teszünk le tárgyat, amellyel dolgozunk.

15 Tényekként kezelünk feltételezéseket.
Híres professzor hallotta egy étterem ruhatárosáról, hogy emlékezik , melyik darabot ki adta be neki. Kipróbálta, megkapta a kalapját, amit leadott. Honnan tudja , hogy ez az én kalapom ? kérdezte. Azt nem tudtam uram- Akkor miért adta nekem oda? Azért, mert ön adta le nekem.

16 Rövidtávú és tartós memória
Idősebb korban a rövidtávú memória kritikusabb, könnyebben sérül. Megtettem, vagy csak akartam? Mindennapos helyzet. Elindulunk a spájzba , elfelejtjük, miért indultunk oda . Vagy el is végezzük , amit akartunk, de elfelejtjük.

17 Az agy változás idősödés során
Az agy valóban öregszik, de a legtöbb embernél ezek a változások sokkal enyhébbek, mint amit korábban feltételeztek

18 egyes agysejtek zsugorodása
idegsejtek közötti kapcsolatok megváltozása,átrendezhetősége) szabad gyökök okozta károsodás (ezek, ezért sejtkárosító hatásúak).

19 Az elpusztult agysejtek helyett képződnek újak, de ezek összekapcsolódása lassúbb folyamat,több gyakorlás  szükséges hozzá. ( Lassabban tanulunk. )

20 Mi a különbség az öregedés és a demencia között
A demencia annak az állapotcsoportnak a gyűjtőneve, amelyek súlyos emlékezetvesztést, személyiség változásokat okoznak és megnehezítik a hétköznapokat.

21 Az Alzheimer-kór a leggyakoribb formája a demenciának
Az Alzheimer-kór a leggyakoribb formája a demenciának. A második leggyakoribb forma az éreredetű) demencia, amelynél az agyi vérellátás szenved zavart (többszörös agyi infarktus okozta demencia).

22 A demencia jelei közé tartozik az önismétlés; az eltévedés ismerős helyeken; ; az idő-, és térérzék elvesztése; emberek fel nem ismerése; valamint kihívássá válnak az olyan hétköznapi feladatok, mint az öltözködés, vagy az autóvezetés

23 A járás megváltozik, a lépések megrövídülnek
A járás megváltozik, a lépések megrövídülnek.A beteg egyensúlya és koordinációja is romolhat. 2 Az automatikus mozdulatok problémásak , nehezebben megy az ing begombolása vagy a

24 Az időben és térben történő tájékozódásban is zavarok léphetnek fel.
Ugyanazt a kérdést ismétli újra és újra, esetleg nehezen találja a szavakat, ismerős feladatokat nehezebben old meg, mint régebben

25 Higiénia Napokig nem tisztálkodik vagy nem cseréli le ruháit Elmagányosodik  elvonul a társasági élettől,.elmaradozik a barátaitól, egyre kevesebb érdeklődést mutat a társas tevékenységek iránt,

26 Szellemi frissesség megőrzése és mérése (internetes cím )
.


Letölteni ppt "A feledékenységről."

Hasonló előadás


Google Hirdetések