Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Prof. Dr. Rosivall László

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Prof. Dr. Rosivall László"— Előadás másolata:

1 Prof. Dr. Rosivall László
Tudomány és Művészet Kórélettan V (VI) 2018/2019 I. félév Állati kötődések Prof. Dr. Rosivall László Semmelweis Egyetem, Kórélettani Intézet Elméleti és Transzlációs Orvostudományi Doktori Iskola Nemzetközi Nephrológiai Kutató és Képző Központ Teheráni Orvostudományi Egyetem

2 Ökológia vagy környezettan a tudományoknak azon ága, amely az élettereket, az élőlények és a környezet kapcsolatait vizsgálja. A kifejezést 1866-ban alkotta meg Ernst Haeckel német darwinista biológus az „öko” (görögül oikosz=„lakás, ház, háztartás”) és a lógia (görögül logosz=„tudomány”) szavakból. Alapfogalmak Bioszféra: Földünk életközössége, a földi élővilágot alkotó egyedek összessége. Ökoszisztéma: Ökológiai rendszerek tanulmányozása céljából biomatematikai és bioinformatikai eszközök segítségével létrehozott rendszermodell, amely az élőlényegyüttes és környezete kapcsolatrendszerét írja le. Az ilyen rendszermodelleket gyakran ökológiai információs rendszerek részeként alkalmazzák. Biotóp, élőhely Környék Populáció Populáció-dinamika, Szabályozás Szolgáltatás, stb.

3 ? Rosivall László 1. Állat-állat kapcsolatok
2. Állat-ember kapcsolatok B. Déri János Madarakért élni ? Kányádi Sándor: Költögető Hajnalonta engemet gerle-galamb költöget: jó reggelt, jó reggelt, mindenki már rég fölkelt

4 Állat-állat kapcsolat
Bohóchalak (Amphiprionok) nyálkaréteggel vonják be magukat, hogy a virágállatok mérge ne ártson nekik. Fogyasztják a virágállatok által elpusztított halak maradékát és védik a virágállatot Sokféle kapcsolat létezik Baktériumok és baktériumok között, valamint baktériumok és egyéb mikroorganizmusok között. Gombák és algák között. Baktériumok és növények gyökerei között. Actinomycesek és növények gyökerei között. Gombák és növények gyökerei között. Állatok (bélszakasz) és mikroorganizmusok között.

5 Hangyák esete a levéltetvekkel
A hangyák „megfejik” őket, valamint megvédik őket a ragadozóktól. A hangya csápjaival simogatja a tetű hátát és potrohát addig, amíg az ki nem engedi magából a várt nedvet.

6 Ember és az állatok Táplálék, fehérje, zsír
Segítség, mezőgazdaság, szállítás, vadászás, vakvezetés, drogvadász, életmentő, Szórakozás, társ, cirkusz, utazás Terápia, társ, simogatás, mozgás, Veszély, medve, víziló, krokodil, kutyafalka, stb.

7 Néhány háziállat domesztikálásának ideje és helye
Faj Időpont Hely Kutya i. e Több helyszín Kecske i. e Ázsia és Közel-Kelet Juh i. e Ázsia és Közel-Kelet Sertés i. e Kína Szarvasmarha i. e India, Közel-Kelet és Szahara Macska i. e Mediterrán-medence Házityúk i. e India és Északkelet-Ázsia Örvös papagáj i. sz Róma Tengerimalac i. e Peru Szamár i. e Egyiptom Vízibivaly i. e Kína Ló i. e Ukrajna és Oroszország

8 Modern domesztikáció Jávorszarva házasítási kísérlet Szovjetunió, 1949
Domesztikáció feltételei Rugalmas étrend Viszonylag gyors növekedési ütem Fogságban való szaporodás képesség Kevéssé agresszív természet Nyugodt vérmérséklet Változtatható szociális szerkezet.

9 ANYÁM TYÚKJA Ej mi a kő! tyúkanyó, kend A szobában lakik itt bent? Lám, csak jó az isten, jót ád, Hogy fölvitte a kend dolgát! Itt szaladgál föl és alá, Még a ládára is fölszáll, Eszébe jut, kotkodákol, S nem verik ki a szobából. Dehogy verik, dehogy verik! Mint a galambot etetik, Válogat a kendermagban, A kiskirály sem él jobban. Ezért aztán, tyúkanyó, hát Jól megbecsűlje kend magát, Iparkodjék, ne legyen ám Tojás szűkében az anyám. ……………………………………… Würtz Ádám Petőfi, 1848

10 Kutya nélkül lehet élni…de minek? Déry Tibor
Szeretet, félelem és agresszió alapérzések, a társas élet és a védekezés feltételei Szeretet a kötődés már csecsemőknél is felfedezhető, például a szőrös meleg dolgokhoz való vonzódás. (Harry Frederick Harlow 60-as években végzett anya-gyermek kötődést vizsgáló majomkísérletei). Tapasztalat: meleg, szőrös, élőlény tapintása simogatása, szív és légzésfrekvencia csökkenést okozhat, oldja a stresszt, valamint valamilyen szinten a félelmet és a szorongást is. Társállat

11 Nagy kérdések! Lehet-e a börtönben például gondoskodásra nevelni kutyák segítségével az érzelmileg sivár embereket? Lehet-e csökkenti a depressziós tüneteket simogatással? Lehet-e a magány érzését csökkenteni? Lehet-e mozgás koordinációt javítani! Lehet-e mozgásra nevelni állatokkal? Lehet-e betegséget állatokkal diagnosztizálni? Lehet-e emberi kapcsolatokat pótolni? Normális-e, hogy vannak, akik jobban szeretik az állatokat, mint az embereket? Hogyan értékelhetjük az állatvédőket? Milyenek az európai állatvédő törvények?

12 Madarak és az ember Hasznosak Szépek Okosak És repülnek!

13 Tompa Mihály: A MADÁR, FIAIHOZ.  
„Száraz ágon, hallgató ajakkal Meddig ültök, csüggedt madarak? Nincs talán még elfeledve a dal, Melyre egykor tanítottalak?! Vagy ha elmúlt s többé vissza nem jő A víg ének s régi kedvetek: Legyen a dal fájdalmas, merengő, Fiaim, csak énekeljetek!....”

14 Dr. Déri János állatorvos
Repatriálló állomás és intenzív osztály a saját lakásban, 1991 Madárkórház és Alapítvány Hortobágy 1999

15 A 20. századi európai misszionárius a Hortobágyon
Kérdések Ez veleszületett elkötelezettség vagy későbbi „őrület”? A Család vagy a Madár, mi a fontosabb, vagy összeegyeztethető? Miért pont a madarak? Szeret, vagy szeretne repülni? Miért engedi el, nincsenek állat kapcsolatai, kötödései? Más országokban ez hogyan működik? Az Állatorvosi Egyetemen már van-e tanszéke a Nagy- Állat és Kis-Állat tanszékek között? Az emberek segítenek, vagy csak csodálkoznak? Az állam támogatja? Stb?, stb?

16 A rendszer működtetése vagy állatorvosi feladat!?

17 ADY ENDRE: A SZENT VARJAK
…………………………………………… Ti vagytok: a boldog élet, Az átkozott irigyeltek, Gyertek felém, gyertek, gyertek, Varjak, varjak, szent madarak.


Letölteni ppt "Prof. Dr. Rosivall László"

Hasonló előadás


Google Hirdetések