Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A polgármesterek támogatása árvíz esetén, a támogatás megvalósulása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A polgármesterek támogatása árvíz esetén, a támogatás megvalósulása"— Előadás másolata:

1 A polgármesterek támogatása árvíz esetén, a támogatás megvalósulása
Tóth Sándor pv. alezredes

2 A polgármester ideális esetben (egyik véglet) - az árvízi védekezés - mint speciális szakterületnek – minden területét jól ismeri A másik véglet: - az ő felségterületén nem volt, nem lesz árvíz → nem is akar foglalkozni vele

3 Törvényi kötelezettség
1999. évi LXXIV. Törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről § 232/1996. (XII.26.) Kormányrendelet 16. § (b)

4 Az árvizek helye a katasztrófák rendszerében
A föld összes lakosságának kb. 10 %-át veszélyeztetik rendszeresen árvizek (Magyarország adottságainál fogva ez a szám lényegesen nagyobb, mintegy %). A vízkárelhárítás és ezen belül az árvízvédelem sokféle, bonyolult műszaki, gazdasági, igazgatási, szervezési-tervezési tevékenységet jelent, - és követel meg.

5 Ha csak a természeti katasztrófákat nézzük,
akkor azok között is kétféle típust lelhetünk fel: - egyik az előre nem jelezhető (pl. földrengés, földcsuszamlás, viharok kőomlások, stb.), - a másik a jól előre jelezhető. Ez utóbbi közé sorolható az árvíz is.

6 Előre jelezhetőnél, alvízi ország (pl. Magyarország)
- alapvetően több idő jut a felkészülésre, - tartóssága hosszabb, - az árvízi terhelés nagyobb Előre jelezhető,de felvizi ország (Ukrajna, Románia), - kevesebb idő áll rendelkezésre, - kevésbé tartós, - kisebb az árvízi terhelés

7 Az elhelyezkedéstől függetlenül az árvízi védekezés
- komoly szakmai felkészültséget, - hatékony megelőzést, - hatékony védekezést követel meg.

8 Alapesetek árvíznél védekezés töltéskoronát meghaladó (LNV, MÁSZ) vízszint ellen

9 - A védekezés a védtöltést közvetlenül támadó árvízi hatások ellen

10 - védekezés az altalajon támadó árvízi hatások ellen

11 Első és legfontosabb a védekezés segítése

12 A védekezésbe bevonható közerő nyilvántartása
Bejelentkezési kötelezettség, stb., mint fogalom gyakorlati jelentősége - szervezni a váltásokat → pv. kir.vezető Ha elfárad a helyi erő, befogadó településekről fős, váltásokkal rendelkező segítség → → órás váltások, de óra után! - ha távolabbról érkezik a pihentetés szervezése, étkeztetés, védőeszközzel való ellátás

13 közerők vezetőinek képzése (zsákos védekezés)
a VIZÜGY szakaszvédelem vezetőjével közösen bejárni az érintett településeket, mert el kell kerülni a kettős szervezést közerők vezetőinek képzése (zsákos védekezés)

14 jó ezeket vállalkozóknak kiadni, mert nem kell a polgármesternek elaprózni a számonkérést ( Gergelyiugornya, Szolnok) magasparti védekezés (pontos számok, eszközszükséglet (ERŐ-ESZKÖZ-IDŐ SZÁMÍTÁS)

15 Mi történik gátszakadáskor(!):
A szakadástól távolabb eső települések „első” embere még mindig felelős a település védelméért, ezért: Körgáttal lehet (kell) megvédeni a települést órától nem igazán áll több rendelkezésre (2001-ben 8 település bevédése) - technikai szükséglet (gépi erő) - nem feladni az első sikertelen próbálkozást (Gergelyiugornya)

16 Rendkívül gyors, szervezett munkát igényel
után ha lett volna a kisajátításra forrás, maradtak volna a településeket védő, lokalizációs gátak. Ismerni a lehetőségeket (hogy hol célszerű kiépíteni) „ad hoc”, szakmailag hibás döntések elkerülése, mert sok energia mehet el fölöslegesen → Tiszaadony útátvágás  Tiszakerecseny veszélyeztetése

17 →áldozatokat tudni kell hozni (2002
→áldozatokat tudni kell hozni (2002. Dunai árvíz) tákolmányokat lebontani

18 Közművek kizárása (2002. Borsod) - nem meghátrálni a szolgáltatóval szemben.

19 A védekezés logisztikája
Mindennek a hatékony védekezést kell szolgálnia (szervezeti felépítés, döntési szintek, stb.) Ismerni kell: - a területet - a szállítandó anyagokat - a szállítási utakat - a rendelkezésre álló gépeket - a lehetséges szállítási módokat

20 Alapvető védekezési anyagok
homok, zsák, fólia, fáklya. A homok útja a bányától a védekezés helyére: - szállító járművön (földön, vizen, levegőben) - megtöltött zsákban (mennyire megtöltött a zsák)

21 aki szállít, tudja hová vigye (pontosan)
Ha már szállítunk: aki szállít, tudja hová vigye (pontosan) ne hagyjuk eltéríteni a járművet alkalmas legyen a gépjármű vezetője (ne féljen a víztől).

22 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "A polgármesterek támogatása árvíz esetén, a támogatás megvalósulása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések