Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,"— Előadás másolata:

1 Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs pénz, nem krematisztikus). Előadás: Más keret kell. A krematisztikus gazdaság szükségképp pénzgazdaság, ezért a pénztől indulunk. Mi a pénz?

2 O,óó Tényleg ezek a lényegi jellemzői? 1/ MI A PÉNZ?
Ne feledjük a példánkat! Mik a legfontosabb jellemzői? Posztulátumok: Van farka Van füle Szőrös Tényleg ezek a lényegi jellemzői? O,óó Tehát a lényegi jellemző megkülönböztető!! VALÓSÁG: MACSKA ELŐLRŐL

3 Egy analógia: Mi a bástya?
1/ MI A PÉNZ? Mik a közös jellemzői: 1/ nem számít a fizikai megjelenési formája (tulajdonsága) 2/ van mértékegysége (korona, forint, pengő …) 3/ van aláírója (kibocsátója) NEM DOLOG (jószág) AKKOR MICSODA? Egy analógia: Mi a bástya? Nem az a bástya, hanem a sakk nevű játékban: Sakk szabályrendszere nélkül értelmezhetetlen a bástya is!! Először a játékszabályokat kell megadni. 2) Mi különbözteti meg a bástyát a többi bábutól? Az alakja (fizikai jellemzője)? Nem. Hanem más szabályoknak engedelmeskedik a játékban. TEHÁT: PÉNZ megértéséhez is először azt a teljes szabályrendszert kell megértenünk, amiben a pénz értelmet nyer.

4 1/ „Gazdaság - játékok” szabályrendszere: fizetési rendszerek
A egyén Eszköz Társadalom Forrás Egyéni Gazdagság A Valós Eszközök Társadalmi gazdagság Pénzügyi eszköz Társadalmi gazdagság az egyéni gazdagságok összege Egyéni gazdagság a társadalmi gazdagsághoz való egyéni hozzájárulások társadalom általi elismerései B egyén Valós Eszköz Egyéni Gazdagság B Eszköz amiben az egyéni és/vagy a társadalmi gazdagság testet ölthet (amit birtokolhat egy egyén és/vagy társadalom; „tulajdon”) Valós eszköz amiben a mind az egyéni mind a társadalmi gazdagság testet ölthet (amit birtokolhat egy egyén / társadalom) Pénzügyi forrás elismervény Pénzügyi eszköz olyan eszköz, amiben nem ölthet testet a társadalmi gazdagság, csak az egyéni Pénzügyi forrás (a társadalom által elismert) egyéni hozzájárulás egy másik egyén eszközeihez Formálisan: pénzügyi eszköz/forrás olyan eszköz/forrás, ami másnál forrás/eszköz. Kétféle van: követelés/tartozás (van lejárata, azaz idővel meg kell szűntetni) és nem követelés/nem tartozás. Fizetni: követelést megszűntetni. Tehát: eszköz=tulajdon; forrás: tulajdon forrása (kinek a gazdagsága); saját forrás=egyéni gazdagság A társadalmi gazdagsághoz való hozzájárulások és a társadalmi gazdagság elidegenítésének szabályait fizetési rendszernek nevezzük.

5 1/ Mi a pénz? Azt a speciális fizetési rendszert, ahol léteznek olyan pénzügyi eszközök, amellyel egy szereplő összes tartozását ki tudja fizetni pénzrendszernek nevezzük, ezeket a pénzügyi eszközöket pedig pénznek. Pénzrendszer (szabályai) tehát: társadalmi gazdagsághoz való hozzájárulások (követelések keletkezésének) és elidegenítések (követelés megszűnésének = fizetés) szabályai (minden fizetési rendszer) közös elszámoló egység megadása pénzteremtés és (megszűnés) szabályai ki kell tudni fejezni minden tartozást pénzben Modern HITELPÉNZRENDSZER (szabályai) : fizetés szabályai közös elszámoló egység: forint pénzteremtés (/ megszűnés) szabálya: Elsősorban: kétszintű bankrendszer HITELMŰVELETtel Másodsorban: … A szereplő ma ad → ← B szereplő jövő héten ad Időszakok közötti csere Igérvény Annak aki ezt a papírt átadja, azonnal adok két almát. C szereplő aláírás Hitelművelet Tehát: HITELVISZONYban a követelést pénzügyi eszközzel kell kifizetni! Hitel aszimmetrikus!

6 2/ Pénzteremtés Kétszintű bankrendszer Központi bank R KP
Ref.hitel R KP Monetáris bázis összes szereplőnek pénz R MB2017december=6.050 milliárd Ft (KP=5150) Kereskedelmi bankok BANK Kötelező tartalékok elő vannak írva a KERESKEDELMI BANK MÉGIS ELVBEN ANNYI PÉNZT TEREMT, AMENNYIT AKAR!! Követelés LB Pénz LB Ref.hitel R R Ref.hitel KP Nem banki szereplők LB KP Pénz Tartozás PÉNZ (M) a nem banki szereplőknek M/MB=pénzmultiplikátor LB M(2)2017december= milliárd Ft

7 2/ Pénzteremtés NEM BANKI SZEREPLŐK BANKOK
Milyen szabályt adjunk még a pénzteremtésre, hogy az összes tartozás mindig elvben kifizethető legyen? Másodsorban: bankok elkölthetik a profitjukat. És megteszik ezt a bankok, miért? Hogyan működhet elvben akkor ez a pénzrendszer, hogy rendszerszinten működőképes legyen? NEM BANKI SZEREPLŐK BANKOK Pénz 100 Tartozás 135 Követelés 135 Pénz 100 Pénz Pénz Pénz Tartozás Követelés Pénz Pénz Tartozás Követelés Pénz és hitelállomány növekszik. Pénz Pénz Tartozás Követelés

8 Rt a t-edik időszakban a banknak visszafizetett tényleges összeg
5/ Hogyan működik a magán – hitelpénzrendszer? Egyszerűsített ROSIER - modell Minden t-edik időszakban felvett Nt hitelt (új pénz) a t+1-ik időszakban vissza kell fizetni kamatostul (Dt). Rt a t-edik időszakban a banknak visszafizetett tényleges összeg Mt a t-edik időszaki pénzállomány OBt bank nyereségéből való költés BANK NEM BANK Dt Nt Pénz Nt Pénz Dt Gazdaságban lévő pénz mennyisége a t-edik időszak végén: Mt = Mt Nt – Rt OBt Tételezzük fel, hogy a bank képez tartalékot nyereségéből: Rt – Nt-1 > OBt Mt-Mt-1 < Nt – Rt Rt - Nt-1 dMt < dNt 1. Állítás: Ha a bankok képeznek tartalékot pozitív nyereségükből, akkor a nettó hitelállomány, illetve a hitelállomány is növekvő tendenciát kell mutasson, ha a bankrendszer nyereséges. Nt-1- Mt-1< Nt-Mt ≤ Nt 2. Állítás: és a PÉNZállomány is. Bizonyítható … de most csak intuíció: nem lehet, hogy M/D→0

9 (milliárd euro / dollár)
Tényadat : Forrás: Federal Reserve Bank of St Louis USA (adatok milliárd dollárban) Pénz (milliárd euro / dollár) és mi van, ha nem nő „eléggé” a pénz (és hitel-)állomány?

10 Extrém eset: Általános válság
Ha Mt-1+ Nt + OBt < Dt azaz ha 0 < Dt - Mt-1- Nt - OBt A szereplők TERVE mindig: Dt<Mt-1+ Net + OBet +Tet Dt - Mt-1 - Net - OBet <Tet Legyen : Net =Nt és OBet = OBt (az van, amit tervezett) Tehát szükségképp Tet tervre az alábbi igaz: Dt - Mt-1 -Nt - OBt<Tet Általános válságban: 0 < 3. Állítás: Általános válságban az árak változása nem tudja egyensúlyba hozni a piacokat. ►„Túltermelési válság” ► Munkanélküliség: bércsökkentés nem csökkenti ÖSSZEGEZVE Amennyiben (krematisztikus) magánbankok teremtik a pénzt hitelművelettel, a gazdaság nominális (pénzben kifejezett) növekedési kényszer alatt van, azaz a nominális növekedés alternatívája a válság.

11 Central Government Debt % of GDP, source: World Bank
2/ Pénzteremtés ► Örökké arányos növekedés csak papíron létezik: Gazdasági ciklusok vannak. ► Ha a magánszféra nem vesz fel hitelt, akkor …. Államok eladósodottsága szükségszerű ► Nem mindegy milyen pénznemben van eladósodva egy ország ► Bank és nem bankok hierarchikus viszonyban vannak (tud/nem pénzt teremteni) ► Pénzteremtés haszna (seignorage) kit illessen? ► Ha a hitelállomány összefügg a pénzállománnyal, akkor a befektetési kedv befolyásolja a pénzmennyiséget, így: GDP, milliárd dollár Fizetőképesség és (gazdasági) függetlenség szempontjából A modern demokrácia diktatúra? „A szabadság szolgaság” (G. Orwell: 1984) Angus Deaton (2015 Nobel-díj): plutokrácia Central Government Debt % of GDP, source: World Bank GER ESP FRA GRE ITA Euro area HUN UK JAP US World 2011 53,4 61,8 79,5 111,1 108,3 71,7 90,9 96,9 181,8 90,2 82,5 2012 55,2 83,5 88,9 165,5 127,0 82,6 94,2 101,3 187,7 94,4 87,6 2013 52,2 96,5 88,6 181,7 134,8 88,1 94,3 97,8 191,9 96,6 89,5 Gazdasági kilengések nagyobbak, mintha nem függne össze termelés idő Hogyan lehet csökkenteni a piacgazdaság ciklusos kilengéseit?


Letölteni ppt "Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések