Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaEdit Csaláné Megváltozta több, mint 6 éve
1
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei
2
Az élelmiszerek alkotórészei
3
A táplálkozás jelentősége Célja: – elhasználódott anyagok pótlása – az életfolyamatokhoz szükséges energia biztosítása – a szervezet által előállítani lehetetlen anyagok (pl. C- vitamin) felvétele Alapfogalmak: – Élelmiszer – Anyagcsere – Étel – Tápanyag: alap és védő
4
Anyagcsere Az élő szervezet: Környezetéből anyagot vesz fel Felvett anyagokat lebontja Sejtekhez juttatja Sejtépítéshez vagy energia nyerésre fordítja Nem használható anyagokat kiválasztja
5
Élelmiszerek Állati, növenyi vagy ásványi eredetű anyagok, melyek változtatás nélkül vagy feldolgozás után fogyaszthatóak
6
Étel Konyhatechnológiával élelmiszerekből előállított termék
7
Tápanyagok A szervezet számára nélkülözhetetlen vagy legalább is fontos vegyületek. Tápanyaghoz tartoznak: Fehérjék Szénhidrátok Zsírok Vitaminok Ásványi sók
8
Az élelmiszerek összetevői
9
Mit tartalmaznak élelmiszereink? Tartósítószereket Tömegnövelőket Aromákat Színező anyagokat Íz fokozókat Édesítőszereket ( aszpartám! ) Antibiotikumokat Hormonokat
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.