Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rubens élete, … portrék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rubens élete, … portrék."— Előadás másolata:

1 Rubens élete, … portrék

2 Rubens képeinek áttekintése előtt, tegyünk fel magunknak néhány kérdést… Mi a PORTRÉ?
A festészeti műben előállított képmás lehet vagy egyszerűen rajz, vagy a festés bármely technikájával készült festmény. A rajzolt vagy festett képmás általában nem haladja meg az életnagyságot, legfeljebb ritka esetben, ha elhelyezésénél fogva nagyobb távolságról való hatásra szánják. Életnagyságon alul, minden méretben készülnek festett képmások. A festett képmás lehet bármily nagyságban, egész alak, térdkép, fél alak, mellkép, vagy csupán fej. A képmás a fej helyzete szerint az arcot szemben, vagy oldalnézetben ábrázolja.

3 Peter Paul Rubens Rubenst lenyűgöző élete során egész Európa festőfejedelemként ismerte. Az uralkodók, miniszterek modellt ültek neki. Róma, Genova, Mantova uralkodókörei, főnemesei a képek tömegét rendelik meg nála. Párizsban, Londonban, Antwerpenben és Brüsszelben nagy megbízatások jutnak neki. Felhasználja a múlt tradícióit, de újra is teremti azokat. A legnehezebb feladatot tűzi ki magának: a római formák, a velencei színek és a flamand vulgáris életöröm összeegyeztetését. Technikája nagyon széles skálán mozog. Az ecset mellett tökéletes mestere a ceruza, tintarajzoknak. Mint született kolorista, gyakran színezi rajzait. Színezett papírt, tintát, vízfestéket, gouache-t, krétát, és pasztellt használ. Elutazik Itáliába és itt ismerkedik meg Tiziano, Tintoretto és Veronése munkáival, itt találkozik a mantovai herceggel.

4 Vincenzo Gonzaga

5 Mantova, Vincenzo Gonzaga nagyra becsülte, de nem ismerte fel benne a zsenit, adottságait jó másolóként használta fel. Más művész lázadozott volna ez ellen, de ő szorgalmasan fáradhatatlan energiával másolta a nagy mesterek remekműveit. A herceg diplomáciai útra küldi III. Fülöp Spanyol királyhoz. Megbízatása abban állott, hogy az útközben megrongálódott festményeket javítsa.

6 Lerma herceg lovasportréja (1603)
Fiatal kori próbálkozásai során, Spanyolországban aratta az első nagy sikert. Felfogása teljesen eltért az eddigi spanyol stílustól. Lerma herceg képmása hozza meg számára az igazi elismerést. Kitűnő fogadtatásban részesül és megragadja az alkalmat, hogy számos portrét készítsen.

7 Marchesa Brigida Spinola Doria portréja,1606
Visszatérve Genovába, a Dorina és Spinola család nőtagjairól készített portrékat. A merev kosztümök nehéz díszítései nem tudták elnyomni a festő fantáziáját. A kontúrok mozgékonysága, a drapériák suhogása, az alakok elhelyezése teraszon vagy palotában, véget vetett az egyforma típusú arcfestésnek.

8

9 Maria Pypelinckx Még Itáliában tartózkodott, mikor anyja ( a képen) betegségére hivatkozva haza utazik hazájába és letelepszik Antwerpenben. Azonban édesanyja ekkor már nem él.

10 VII Albert osztrák főherceg 1615
1609-ben Albert spanyol főherceg és Izabella főhercegnő udvari festővé nevezte ki.

11 Infanta Isabella Clara Eugenia (1566–1633)

12 Ezen a képen a főherceg ül háromnegyed profilban.
Rubens itt a nemességet, rangot, egy piros függönnyel emeli ki. A háttér Tervuren kastély, több uralkodó és herceg tartózkodási helye.

13 Izabella Klára Eugénia spanyol infánsnő

14 Isabella Clara Eugenia,
Amikor Albert 1621-ben meghalt, özvegye - Isabella - csatlakozott a Szent Ferenc harmadik rendjéhez.

15 Isabella Infásnő udvarhölgye
oil on panel. 64 × 48 cm Szent Petervár, Hermitage Museum.

16 Egy hölgy arcképe. Esetleg, Isabella Brant A pásztorlány
Még ebben az évben feleségül veszi Isabella Brantot, egy ügyvéd, humanista lányát.

17 A festő és Brant Isabella házasságuk évében c. 1609
A képen fedezzük fel a Barokk stílus néhány jellemzőit: - A gazdag, élénk színvilágot, - mozgásban való ábrázolást, dinamizmust, - perspektíva-játékot - a kidolgozott részleteket (pl. a ruhák redőzetét, háttért, fényt) - érzelmek patetikus ábrázolását - pompát és színpadiasságot…

18 Isabella Brant portré c. 1621 (Brit Múzeum , London )

19 Portré Isabella Brant 1625 ( Galleria degli Uffizi , Firenze )

20 … gyermekeik: Clara Serena

21 Nicolas Rubens

22 Albert és Nicholas Rubens

23 Susanna Lunden portréja A szalmakalapos c. 1625
Susanna, Rubens jövőbeli második feleségének Helena Fourment testvére . A portré valószínűleg a Susanna második házasságának idejében 1622-ben készülhetett. A szalmakalap alól, egy végtelen bájos arc tekint a szemlélőre. A női szépség ábrázolásában, a legmagasabbra jut fel. Itt érvényesül a Barokk stílus egyik jellemzője: a fény-árnyék hatások maximális kifejező erejének felhasználása.

24

25 Charlotte Marguerite Charlotte Marguerite de Montmorency francia kancellária család egyik tagja.

26 Medici Mária sorozatból néhány kép:
Kevés festőnek adatott meg az egész művészettörténetben, hogy olyan monumentális feladathoz jusson, mint a Medici-ciklus, amely már egymagában is évszázadokra fenntartotta volna hírnevét. ig készült el 22 db festmény, amely Medici Mária életét, trónra jutását, uralkodását, valamint elhunyt férjének IV. Henriknek dicsőítését mutatja be a Luxembourg palotában. Mi, most néhány portréját szemléjük meg, íme, a képek:

27 Medici Mária portréjának bemutatása c
Medici Mária portréjának bemutatása c , oil on canvas, 394 x 295 cm (Musée du Louvre)

28 Medici Mária francia királyné 1610

29

30

31

32 Medici Maria a Bellona 1621 - 1625 Olaj, 276 - 149 cm
(Bellona a harc istennője az ókori Rómában, Mars nővére)

33 Helena Fourment Antwerpenbe visszatérve, 1630-ban 53 éves korában feleségül veszi a 16 éves Helena Fourment, első feleségének , Izabella Brant nővérének, - egy gazdag selyem- és kárpitkereskedő polgár leányát. A képen ragyogó szemek, elragadtatott tekintettel néznek a szemlélőre. A szép függöny ibolyaszíne új hangsúly a rózsaszínnek és az aranynak. A ruha, csillogó gazdagsága és a díszes szépsége, a finoman festett redőzet a velencei tradíciók visszhangja. Nemcsak rendkívüli szépségű, de kivételesen intelligens nő volt, aki az enciklopédikus műveltségű művésznek nemcsak odaadó felesége, de beszélgetőpartnere is tudott lenni. Nem csoda, hogy gyakran szerepeltette képein.

34 Helena Fourment menyasszonyi ruhában 1631 olaj, 163,5 x 136,9 cm München, Alte Pinakotek

35 Hélène öt gyermeket szült neki
(a hatodik gyermeke Rubens halála után nyolc hónappal született), akiket Rubens újra és újra megfestett

36 Venus bundában 1638 Legintimebb hatású festménye, késői műve az úgynevezett Bundás Vénusz, amely a bécsi Kunsthistorisches Múzeum kincse. Kivételesen szépasszonyt ábrázol, a színek csodálatos egysége még jobban hangsúlyozza a fiatal test szépségét. Rubens ezt a képét haláláig megőrizte, végrendeletében feleségére hagyta, mint legszemélyesebb tulajdonát.

37 Rubens, második feleségével, Helena Fourment és fia, Peter Paul c. 1639

38 Hélène-t ismerhetjük fel a szépséges Vénuszokban, Gráciákban
Nemcsak portrékat készített róla, fáradhatatlan rajongással, szenvedélyes szerelemmel képzelte bele felesége arcát, alakját, - profán, mitológiai témájú kompozícióiba. Hélène-t ismerhetjük fel a szépséges Vénuszokban, Gráciákban

39 Önarckép 1640 körül. Olaj, fa 109x83cm Bécs , Kunsthistorisches Museum
Rubens képeit szemlélve, egy kicsit elemezve, picit megismertük a kort, amelyet politikusként eredményesen képviselt, az embereket, akik történeteik, képeik fenn maradtak általa, a csendes szorgalmat, amelynek következményeként megteremtője lett egy új, csodálatos, hatalmas képzőművészeti stílusnak, a BAROKKNAK!


Letölteni ppt "Rubens élete, … portrék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések