Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Arculatelemzés Varga Istvánné Informatikus-könyvtáros

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Arculatelemzés Varga Istvánné Informatikus-könyvtáros"— Előadás másolata:

1 A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Központi Könyvtára
Arculatelemzés Varga Istvánné Informatikus-könyvtáros Távoktatás II. évfolyam

2 Tevékenysége A könyvtár gyűjti, feldolgozza és kölcsönzi az egyetem profiljának megfelelő dokumentumokat, valamint azokat, amelyek a hallgatók és az oktatók számára a tanuláshoz, az oktatáshoz és a szabadidő hasznos eltöltéséhez szükségesek.

3 A könyvtár feladata a közgazdasági tudomány hazai irodalmának teljes körű gyűjtése, valamint a külföldi irodalomból való válogatás. Országos szakkönyvtár

4 Célközönség A könyvtár nyilvános, ezért szolgáltatásai nem csak az egyetem oktatói, hallgatói, hanem minden érdeklődő számára rendelkezésre állnak.

5 A könyvtár filozófiája
„Egy egyetem sem válhat igazán naggyá egy kiváló könyvtár nélkül!” (Küldetésnyilatkozat) Az intézmény a hallgatókat és az oktatókat mindjárt az egyetemre kerülésük után megszólítja.

6 A könyvtár feladatának tekinti az információs igények színvonalas kielégítését és a felhasználók minőségi kiszolgálását.

7 Az olvasószolgálatnál fiatal, a tájékoztatásnál jól képzett munkatársakat foglalkoztatnak, így biztosítható a közvetlen hangnem és a magas színvonal.

8 Az intézmény vezetése megköveteli a dolgozóktól, hogy a könyvtár használóival szemben udvariasak, figyelmesek és segítőkészek legyenek.

9 Külső kapcsolatok A könyvtár jó kapcsolatot tart fenn és szívesen működik együtt más hazai és külföldi egyetemek vagy főiskolák könyvtáraival. Folyamatos közöttük a kiadványcsere.

10 Belső kapcsolatrendszer
A könyvek beszerzésekor szorosan együttműködik az egyetem tanári karával figyelembe véve azok javaslatait és ajánlásait. A hallgatók javaslataikat pedig a kívánságkönyvbe írhatják be.

11 Tájékoztató kiadvány A hallgatók már a beiratkozás alkalmával megkapják a könyvtári kalauzt, melyből fontos információkat tudhatnak meg a könyvtárról.

12 A kiadvány igényes kivitelű mappából és a szolgáltatásokat külön-külön népszerűsítő színes szórólapokból áll. A mappa hátsó borítóján a könyvtár megközelíthetősége, címe, elérhetőségei és nyitvatartási rendje szerepel.

13 A kiadványokon, levélpapírokon, borítékokon és az olvasókártyán az egyetem emblémája szerepel.

14 Külső megjelenés A könyvtár nem egy épületben helyezkedik el az egyetemmel, de közel van hozzá, ami igen fontos a hallgatók számára. Az utcán jól látható tábla hirdeti a könyvtárat.

15 Az épületbe a mozgáskorlátozottak bejutása biztosított, az emeletre való feljutást lift segíti.

16 Belső megjelenés A könyvtáron belüli tájékozódást a helyiségekben jól látható helyen kifüggesztett térképek segítik.

17 A földszinti helyiségben központi helyen található a kölcsönző és információs pult. Ezen a szinten található a szabadpolcos állomány, valamint itt olvashatjuk el a hírlapokat is. Az első és második emeleten az olvasótermeket találjuk.

18 Az új dokumentumokat külön polcon helyezik el, így hívják fel rájuk a látogatók figyelmét.
Ezeket a dokumentumokat a könyvtár internetes honlapján is megtalálhatjuk.

19 A tanulni, dolgozni vágyókat olvasói terminálok és kutatófülkék várják.
Az állomány megfelelő elhelyezése biztosítja a nyugodt légkört az elmélyült kutatáshoz, tanuláshoz.

20 A könyvtár olvasótermei vizsgaidőszakban a hallgatók igényeinek megfelelően vasárnap is nyitva tartanak.

21 Szolgáltatások Az olvasóknak Internet-elérhetőséget és szövegszerkesztő használatát biztosítják. A nem kölcsönözhető dokumentumokról térítés ellenében fénymásolat készíthető. A szaktájékoztatást meghatározott időben jól képzett szakemberek végzik.

22 Kérésre, megadott témában, szakbibliográfia összeállítását, irodalomkutatást és témafigyelést végeznek a könyvtár dolgozói. A szükséges dokumentumokat cédula- és elektronikus katalógusban is lehet keresni.

23 Az érdeklődők részére a könyvtár dolgozói folyamatosan szerveznek könyvtárhasználati oktatást és felhasználói tréningeket, hogy önállóan tudják kikeresni a szükséges dokumentumot.

24 Az könyvtár állományának nagysága 500.000 kötet.
Több mint ezer különböző magyar és külföldi folyóirat, valamint CD-ROM-ok és mikrofilmek állnak az olvasók rendelkezésére.

25 A könyvtárból hiányzó dokumentumot könyvtárközi kölcsönzés útján biztosítják más hazai könyvtárakból, sőt külföldről is. Azoknak a folyóiratoknak a megtalálását, melyek a könyvtárban nem lelhetők fel a folyóirat-lelőhelyjegyzék segíti.

26 Egy olvasó egyszerre meghatározott számú könyvet kölcsönözhet, melynek hosszabbítását telefonon és ben is kérheti. A látogatók kényelmét egy jól felszerelt büfé, édesség- és italautomata is szolgálja.

27 Megjelenés az Interneten
A könyvtár logója:

28 A könyvtárnak az interneten honlapja van, melyből megismerhetjük a könyvtár történetét, fontos információkat és az új kiadványokat. Internetes címe:

29 A honlap rendkívül tetszetős, melynek színvilága megegyezik a logó színeivel.
A szolgáltatásokat jól strukturált formában ajánlja. A keresés megkönnyítése érdekében számos kiemelést és linket alkalmaznak. A frissítés folyamatos!

30 Javaslatok Dolgozói egyenruha és kitűző használata
Még néhány eligazító tábla és téma szerinti csoportosítás a folyóiratok esetében Az egyetem aulájában könyvtári hirdetőtábla elhelyezése A gyorsabb kiszolgálás érdekében több fénymásoló működtetése

31 Könyvtári hírlevél kiadása
A Közgazdász című egyetemi lapban könyvtári rovat létesítése


Letölteni ppt "Arculatelemzés Varga Istvánné Informatikus-könyvtáros"

Hasonló előadás


Google Hirdetések