Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Aceton, butanol 2,3-butándiol
Biotechnológia 1 Aceton, butanol 2,3-butándiol
2
AB termelés EtOH után a 2. legfontosabb fermentációs termék
Pasteur (1861): mikrobiális butanol fermentáció 1900- szintetikus gumigyártás alapanyaga Clostridium acetobutylicum (1910-) Weizmann vs. Fernbach I. világháború UK: füstmentes lőporhoz aceton kellett Churchill felkéri Weizmann-t ipari termelésre Kukorica keményítőből, de UK-ban kevés volt Termelés Kanadában , USA-ban
3
AB termelés Háború után aceton igény csökkent Autóipar fejlődik
Festék és lakkiparnak butanol kell 1925: 100 tonna butanol/nap 1930: világ első szabadalmi pere Melléktermékek hasznosítása Aceton, i-propanol, H2 + CO2 Keményítő helyett melasz Gazdaságosság megnőtt
4
AB termelés II. Világháború: aceton igény ismét nőtt Háború után
Folyamatos fermentáció Folyamatos desztilláció Melasz alapanyag: USA Szovjetúnió, Japán is termel oldószert Háború után Olajipar fejlődik, olcsó oldószert gyárt Melaszt állati takarmányként dotálva hasznosítják Weizmann: Izrael első államelnöke Ma: ismét igény van a fermentációs iparra Megújuló üzemanyag
5
AB termelés Clostridium acetobutylicum Gram + Obligát anaerob
Spórát képez Keményítő hidrolizátumon, melaszon jól nő csicsóka, tejpermeátum, almalé, alga is jó táp Butanol:Aceton:EtOH = 6:3:1 arányban Frakcionált desztilláció Szakaszos, folyamatos üzemmódban
6
AB biokémia C. acetobutylicum Szerves oldószerek Szerves savak
butanol, aceton etanol, i-propanol Szerves savak ecetsav, tejsav vajsav
7
AB biokémia: Embden-Meyerhof
8
AB biokémia Acetogenezis Szolventogenezis
9
AB szabályzás Intracelluláris redox egyensúly szabályoz
Nehéz befolyásolni pH kritikus pH ≈ 6-7 → acetogenezis pH ≤ 4 → bespórázik
10
AB szabályzás Intracelluláris redox egyensúly szabályoz Fe limitáció
Acetogenezis utat Fe hiány gátolja Piruvát ferredoxin oxidoreduktáz (PFOR) NADH ferredoxin oxidoreduktáz [FeFe] hidrogenáz Szubsztrát limitáció Stacioner fázisban szerves savakat újra felhasználja → szolventogenezis
11
AB fejlesztés GMO Clostridia Immobilizáció Melléktermék hasznosítás
Cellulóz hasznosítás Oldószer tolerancia Immobilizáció Folyamatos fermentáció Folyamatos oldószer kivonás Melléktermék hasznosítás Biomassza: B-vitaminok H2, CO2: energia, vegyipar
12
AB hasznosítás Oldószer, vegyipari alapanyag Melléktermékek
Biomassza: B-vitaminok H2, CO2: energia, vegyipar Bioüzemanyag Jobb, mint EtOH bekeverés
13
2,3-butándiol XIX. század óta ismert fermentáció II. világháború
Butadién – műgumi alapanyag Kőolajból vegyipari szintézissel Háború után Verseny a kőolajiparral
14
2,3-butándiol Optikai izomerek Gyógyszeripari alapanyagok
15
2,3-butándiol biokémia Kevert savas fermentáció
Butándiol mellett acetát, etanol, stb.
16
2,3-butándiol biokémia Kevert savas fermentáció
Diacetil = vaj íze = mesterséges vaj
17
2,3-butándiol termeltetés
Acetát szint szabályoz Több gátló, indukáló és aktiváló hatás Nehezen kontrollálható
18
2,3-butándiol termeltetés
Enterobacter cloaceae Fakultatív anaerob, Gram - Sok O2 → sok ATP = biomassza termelés Kevés O2 → kevert termékek DOT ≤ 3% 2,3-butándiol a fő termék
19
2,3-butándiol termeltetés
Enterobacter cloaceae
20
2,3-butándiol termeltetés
E. cloaceae Fakultatív anaerob Sok O2 → sok ATP = biomassza termelés Kevés O2 → kevert termékek DOT ≤ 0,3% → 2,3-butándiol a fő termék
21
2,3-butándiol termeltetés
Alapanyag Melasz, tejpermeátum, keményítő vagy cellulóz hidrolizátum 30 – 37 °C pH = 5,0 - 5,8 mikroaerofil (!)
22
2,3-butándiol termeltetés
Kinyerés Oldószeres extrakció nehézkes, drága Vákuum desztilláció (Fp = 180 °C) drága, sok veszteség Vízelvonással: metil-etil-keton (Fp = 80 °C) műgumi alapanyag
23
2,3-butándiol hasznosítás
Üzemanyag adalékként Környezetbarát, de vizet jól köt Fűtőanyag Vegyipar Oldószer Műgumi metil-etil-keton → 1,3-butadién
24
Szerves savak: citromsav, glükonsav, ecetsav Polihidroxi-alkánsavak
Biotechnológia 1 Szerves savak: citromsav, glükonsav, ecetsav Polihidroxi-alkánsavak
25
Citromsav Élelmiszeripar 1910-ig főleg citromból
30-40 t citrom → 1 t citromsav = 3 ha Currie: Aspergillus niger pH ≤ 2,5 → ≥ 60% konverzió Feltételek: Alacsony pH Alacsony [Mn2+] Sok cukor Alacsony növekedési sebesség 1930- világ citromsav termelés 90-95% gombával A. niger, Penicillium glaucum
26
Citromsav – Aspergillus niger
Eukaryota Aerob glikolízis Citrát ciklus Fonalas gomba Fekete micélium Spóra Jól tárolható Tanninon szelektíven nevelhető
27
Citrát ciklus Cukorból acetil-CoA Acetil-CoA megy a ciklusba
Szent-Györgyi - Krebs Nem keletkezik ATP, csak 2 CO2, 1 GTP és 8 e-
28
Citrát ciklus
29
Acetil-CoA Piruvát → Acetil-CoA lépés irreverzibilis
30
Kapcsolódás a sejtlégzéshez
8 energiadús elektron a cukorból elektronok O2-t redukálnak proton gradienst hozva létre proton gradiensből ATP
31
Kapcsolódás a sejtlégzéshez
Citrát kör + oxidatív foszforiláció adja az eukarióta sejtek energiájának 95%-át A két folyamat számára külön sejtszervecske alakult ki: mitokondrium
32
Kapcsolódás a sejtlégzéshez
Piruvát oxidatív dekarboxilezése és citrát kör (valamint zsírsav oxidáció) Oxidatív foszforiláció Átjárható Mátrix Belső mitokondrium membrán Külső
33
Citromsav biokémia Citrát ciklus csak a citromsavig megy el alacsony pH-n.
34
Citromsav termelés Fémhiányos környezetben
Alacsony pH a fém mobilizálásnak kedvez Citromsav kelátorként fém felvételt segíti Termeléshez a cukrot felveszi, citromsavat kiválasztja, fém-citrátot felveszi
35
Citromsav termelés Általános feltételek Tápanyag Oxigén ellátás Melasz
Szukróz (glükóz-fruktóz diszacharid) Invertáz enzim monoszacharidokra bontja Keményítő hidrolizátum Maltóz (glükóz-glükóz diszacharid) Oxigén ellátás Felületi fermentáció agar tálcákon
36
Citromsav termelés Specifikus feltételek pH ≤ 2,5
Fémion (Mn2+) koncentráció alacsony Kelátorok Na2-EDTA K4[Fe(CN)6] – hexaciano ferrát Kétfázisú fermentáció Micelium tenyésztés Lassú szaporodás mellett biokonverzió
37
Citromsav termelés Szilárd fázison fermentáció
38
Citromsav termelés Agar lemezbe Levegő áramoltatás Melasz
K-hexaciano-ferrát Puffer mentes Levegő áramoltatás Vízgőzzel telített
39
Citromsav termelés Spórából indul Kétfázisú fermentáció
biomassza termék Termelés végén citromsav az agarban
40
Citromsav kinyerés Agarból vízzel kimossák Koncentrálás
Nagy térfogatban Citromsav + minden vízoldékony Koncentrálás Ca(OH)2 (Ca)3-citrát kicsapódik Szűrés
41
Citromsav kinyerés (Ca)3-citrát oldás Ioncserélő kromatográfia
H2SO4 – erős sav Citromsav + CaSO4 Ioncserélő kromatográfia Kristályosítás
42
Citromsav felhasználás
Ma: tonna/év Élelmiszeripar tartósítószer üditő italok GRAS Kozmetikai ipar Kelátor Vízlágyító pl. Calgon fémtisztító Biopolimerek citrát-laktát polimerek Biofilterek pl. SO2 emisszió
43
Glükonsav Aspergillus niger Neutrális pH Fémion (Mn2+) kell
44
Glükonsav biokémia Aspergillus niger Glükóz oxidáz Kataláz
Extracelluláris enzim FAD-ot tartalmaz Redox folyamat Kataláz Kapcsolt reakció H2O2 védekezésre jó Lignin degradáció
45
Glükonsav biokémia Aspergillus niger Glükóz oxidáz
Extracelluláris enzim FAD-ot tartalmaz Redox folyamatok pH=3 alatt inaktiválódik
46
Glükonsav termelés A. niger Általános feltételek Specifikus feltételek
sok cukor aerob 35-37 °C alacsony P és/vagy S Specifikus feltételek pH> 5 min. 10 mM Mn2+ Extracelluláris reakció Termék az agarban
47
Glükonsav kinyerés Oldás vízben Ca(OH)2 kicsapás H2SO4 leszorítás
Hagyományos tisztítás ld. Citromsav
48
Glükonsav felhasználás
tonna/év Tisztítószerek vízlágyítók Kelátoló szerek Nehézfém ionokat megköti Táp vagy élelmiszer adalék pl. tofu Bioszenzor Glükóz oxidáz
49
Ecetsav termelés Aerob – Acetobacter sp. Alkohol oxidáció
kevert ecetsav baktérium kultúra Alkohol oxidáció Alkohol dehidrogenáz Aldehid dehidrogenáz Oxigén limitált Immobilizálás pl. forgácson Biofilm = nagy felület
50
Ecetsav termelés Szubsztát és termékgátlás
10-15% alkoholból 10-15% ecetsav ≈ 100% konverziós hatásfok bor vs. tömény italok Félfolyamatos vagy kétlépéses eljárások
51
Ecetsav hatásfok növelés
Immobilizálás bezárással pl. alginát, karrageán, porózus kerámia Gradiensek térben
52
Ecetsav Anaerob – Clostridium thermoaceticum glükóz → ecetsav
Savstressz ellen pH kontroll pH ≈ 7,0 20-25% acetát koncentráció Ipari célra
53
Ecetsav kinyerés Élelmiszeripar Vegyipar 10-15% ecet
Kombinált eljárások
54
Ecetsav felhasználás 200 000 tonna/év Élelmiszeripar
Legrégebben használt tartósítószer Specialitás: kombucha Savanyított zöldségek
55
Ecetsav felhasználás Élelmiszeripar Legrégebben használt tartósítószer
Specialitás: rizsecet
56
Ecetsav felhasználás Vegyipar Ca-Mg-acetát = “zöld só”
-15 °C-ig használható Talajbaktériumok lebontják Nem korrodeál
57
Polihidroxi-alkánsavak
3-OH-vajsav OH-alkánsavak Prokarióta tartalék tápanyag Metanogének és tejsav baktériumok nem termelik Ralstonia eutropha aerob, könnyen tenyészthető, toxint nem termel
58
Polihidroxi-alkánsavak
59
Polihidroxi-alkánsav: bioszintézis
PHA szintáz CoA-aktivált OH-alkánsav Konzervált –SH Láncnövekedés átészterezéssel Lánchossz fajtól függ Hidrofób polimer kicsapódik Ca-PHA granulum a sejtben
60
Polihidroxi-alkánsav: bioszintézis
61
Polihidroxi-alkánsav: bioszintézis
PHA szintáz CoA-aktivált OH-alkánsav Konzervált –SH Láncnövekedés átészterezéssel Lánchossz fajtól függ Hidrofób polimer kicsapódik Ca-PHA granulum a sejtben
62
Polihidroxi-alkánsav: indukció
Táplálék felesleg Fontos elem limitáció P – nukleinsav szintézis S – fehérje szintézis Nem tud szaporodni Tartalék tápanyagot halmoz fel
63
Polihidroxi-alkánsav: in vivo
Tartalék tápanyag Ozmotikusan inert a sejtben Nem toxikus Intracellulárisan jól megőrződik Nitrogenázt védi 02 ellen
64
Polihidroxi-alkánsav: granula
Ca-só, vízben nem oldódik PHA PHA szintáz PHA depolimeráz Strukturális fehérjék
65
Polihidroxi-alkánsav: tulajdonságok
PHA termoplasztikus elasztoplasztikus vízben nem oldódik biokompatibilis biológiailag lebontható optikailag aktív piezoelektromos
66
Polihidroxi-alkánsav: termeltetés
R. eutropha (Zeneca) Két fázisú fermentálás biomassza szaporítás P vagy S limitált növekedés és sok szénforrás mellett PHA termeltetés Kinyerés sejtfeltárás granulák elválasztása centrifugálás szűrés szerves oldószerrel extrakció spray drying
67
Polihidroxi-alkánsav: felhasználás
Csomagolóanyag Flakon (Wella) Zacskó, tálca, folyadék Biológiailag lebomlik
68
Polihidroxi-alkánsav: felhasználás
Prosztetikum, sebész cérna Kapszula, bioretard anyagok Lipáz, eszteráz bontja
69
Polihidroxi-alkánsav: felhasználás
Prosztetikum, sebész cérna Kapszula, bioretard anyagok Lipáz, eszteráz bontja
70
Polihidroxi-alkánsav: lebontás
Depolimeráz Hidrolizáló enzim Más észter kötést bontó Eszteráz Lipáz Celluláz Glükanáz Nem specifikus enzimek bioremediáció
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.