Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mikrobaszaporodás alapösszefüggései

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mikrobaszaporodás alapösszefüggései"— Előadás másolata:

1 A mikrobaszaporodás alapösszefüggései
TÁPOLDATOK, TÁPTALAJOK

2 Fermentációs tápoldatok
BIM-BSc MIKROORGANIZMUSOK TÁPANYAG IGÉNYE TERMELŐKÉPESSÉG KÖRNYEZET GENOM Néhány mikroba összetétel összetétel a sejt szárazanyag százalékában Mikroorganizmus C H 0 N S Saccharomyces cerevisiae , ,6 9,0 Methylomonas methanolica 45, , , ,6 Penicillium chrysogenum , ,0 8,0

3 C-forrás + N-forrás + O2+ ásványi sók +
Fermentációs tápoldatok BIM C-forrás + N-forrás + O2+ ásványi sók + +speciális tápanyagok (pl. vitamin)  új sejttömeg(ΔX) + termék(ek) + CO2 + H2O Tápanyag igény HOZAMKIFEJEZÉS ÁLTALÁNOSITÁSA Tápoldatok szintetikus félszintetikus természetes alapú

4 Fermentációs tápoldatok
BIM 2009 Alapvető nutritív igények 70-90 %-a a M-nak víz! Csapvíz, desztvíz, ionmentes víz, pirogénmentes víz Tárolás st. nélkül befertőződik! műanyagedény: lágyítók! USA: rigorózus előírások Type I Type II 18 mΩ VÍZ C- és energiaforrások

5 S Z É N F O R R Á S S Z E R V E S SZÉN-DIOXID ENERGIAFORRÁS KÉMIAI
HETEROTRÓFOK AUTOTRÓFOK ENERGIAFORRÁS KÉMIAI FÉNY KEMO-ORGANOTRÓF FOTO-ORGANOTRÓF KEMO-LITOTRÓF FOTO-LITOTRÓF Legtöbb baktérium, gomba… magasabbrendű állatok Bíbor (nem kén-)baktérium. Néhány eukarióta alga SZERVES ELEKTRONDONOR ...glükóz... H-, S-, Fe-baktériumok Denitrifikáló baktériumok Zöld növények, Eukarióta algák (fényben) Kék/zöld algák Cianobaktériumok Fotoszintetizáló baktériumok SZERVETLEN en.forrás SZERVETLEN H2S, S, S2O32-, H2, Fe(II), NH+3, NO-2, H2O, H2S, S... Nettó szerves anyag termelők S Z É N F O R R Á S

6 Fermentációs tápoldatok BIM 2009
ARCHAEA H2 el. donor higrogénbakt O2 Methanobacter fény HIDROGÉN Szerves vegyületekből, vízből OXIGÉN Külön téma!!!! Aerob/anaerob FŐ TÁPOLDATKOMPONENSEK NITROGÉN N-fixálás Azotobacter nitrogenáz Rhizobium Általában: NH4+, NO3-, v. szerves N MINOR elemek MIKRO BIOSZANYAGOK: vitaminok, aminosavak, Pu,Pir., lipidek

7 TÁPANYAGOK ÉPÍTŐKÖVEK ENERGIA: ATP Redukáló erő: NADH SEJTALKOTÓRÉSZEK,SEJT ANABOLIZMUS KATABOLIZMUS

8 ATP NAD Acetil-CoA

9 CUKOR KATABOLIZMUS Glikolízis (Embden, Meyerhof Parnas )
legtöbb baktérium Állati és növényi sejtek

10 BIM-BSc 2009 Glikolízis NAD NADH Glucose Pyruvate C6 C3 ADP ATP

11 Citromsav ciklus Szentgyörgyi-Krebs ciklus
Acetil-CoA * NADH Pyr + CoA+NAD+ Acetil-CoA+ CO2+ NADH OXÁLACETÁTÁT CITRÁT Piruvát - dehirogenáz komplex NAD+ Acetil-CoA cis-AKONITÁT MALÁT GLIOXILÁT FUMARÁT IZO-CITRÁT FADH NAD+ * CO2 FAD+ SZUKCINÁT Pyr+ CO2+ ATP OXÁLACETÁT+ADP +Pi NADH 6 α-KETOGLUTARÁT Piruvát - karboxiláz CoA GTP SZUKCINIL-CoA NAD+ GDP CO2 * Anaplerotikus reakciók NADH

12 ΔG0 ADP + P ATP + H H O 2H 1/2O NADH ATP ATP ATP c a a O =+7,3
FP 2 2 2e - NADH FP KoenzimQ cyt b cyt c cyt a cyt a H O 1 3 2 2H + KJ 0,4 ATP ATP NAD ATP 0,27 V 51,2 kJ 168 Q b 0,22 V 41,6 kJ c a 84 0,53 V 100 kJ -0,8 a 3 ADP + P ATP + H O ΔG0 =+7,3 kcal =30,7 kJ i 2

13 Krebs Cycle (C4-C6 intermediate compounds)
BIM-BSc Krebs Cycle (C4-C6 intermediate compounds) NAD NADH Pyruvate 3CO2 (C3) (C1) Oxidative phosphorylation NADH NAD O2 H2O ADP ATP

14 BIM-BSc 2009 !

15 BIM-BSc 2009 ANAEROB ANYAGCSERE
SZUBSZTRÁT SZINTŰ FOSZFORILEZÉS (GIKOLÍZIS, TCA) NEMCSAK MIKROBÁKBAN: TEJSAV (homolaktikus fementáció

16 NADH visszaoxidálása egy sor anyagcseretermék, más elektronakceptorok
BIM-BSc egy sor anyagcseretermék: heterolaktikus fermentáció Gl GA3P PEP Pyr Laktát glikolízis Pi NAD+ NADH NADH NAD+ ADP ATP ATP ADP Gl Gl-6P P-glükonát Ribulóz-5P Xilulóz-5P ATP ADP NAD+ NADH CO2 AcetilP GA3P Acetaldehid Etanol NAD+ NADH PEP Pyr Lactát HOMOLAKTIKUS FERMENTÁCIÓ HETEROLAKTIKUS

17 Glükóz l GLICERIN R TEJSAV Trióz-P H2 R Oxaloacetát Pyr AcO ETANOL
1 egy sor anyagcseretermék: anaerob NADH regeneráló anyagcsereutak, végtermékek Glükóz l GLICERIN CO2 R TEJSAV HANGYASAV Trióz-P H2 CO2 R Oxaloacetát Pyr AcO ETANOL BOROSTYÁNKŐSAV R AcCoA Acetolaktát ACETOIN Szukcinil-CoA R Acetoacetil-CoA PROPIONSAV CoA, CO2 R 2,3-BUTÁNDIOL PROPANOL Butiril-CoA ACETON R IZOPROPANOL VAJSAV PROPANOL BUTANOL R NAD-regenerálás

18 BIM-BSc 2009 NADH visszaoxidálása: más elektronakceptorok
Energiaforrás Oxidáns Respiráció Példa (redukáló=oxi- (terminális elekt- termékei dálódó vegyület) ron akceptor) *H2 SO42- H2O+S Desulfovibrio *Szerves ve- NO3- N2+CO2 Denitrifikáló baktérium gyület S NO N2 +elemi S Thiomargarita

19 BIOSZINTÉZIS Primer anyagcsere TROPOFÁZIS kiegyensúlyozott növekedés
BIM-BSc 2009 BIOSZINTÉZIS Primer anyagcsere TROPOFÁZIS kiegyensúlyozott növekedés balanced growth Szekunder anyagcsere IDIOFÁZIS kiegyensúlyozatlan növ, fenntartás: folyik a primer anyagcsere részben: m á s f e l é

20 Fermentációs tápoldatok BIM2-BSc 2009 „REDUKÁLÓ ERŐ”
REDUKÁLT ÜZEMANYAG ENERGIA FORRÁS OXIDÁLT ÜZEMANYAG KATABOLIZMUS NAD+ NADP+ NADH NADPH (REDUKTÍV) BIOSZINTÉZIS ANABOLIZMUS REDUKÁLT BIOSZINTÉZIS TERMÉK OXIDÁLT PREKURZOR

21 Fermentációs tápoldatok
BIM-BSc 2009 Átlagos baktérium és tápoldat % (szárazanyag tar- H o z a m E 1 e m talomra vonatkozóan) (g sz.anyag/g elem) élesztő baktérium Szén * Nitrogén 7, P (P043- -ben számolva) 1,5 3, S 1,0 l,0 1oo 0 30,0 20,0 * Mg o,5 o,5 2oo H 6,5 7,0 ** hamu 8,0 7,0 ** A hamu elem tartalma:P, Mg, Cu,Co, Fe, Mn,Mo, Zn,Ca, K,Na

22 Fermentációs tápoldatok
BIM-BSc 2009 szintetikus E táptalaj 30 g/dm3 Candida utilis élesztő elõállítására alkalmas szakaszos tenyészetben g/dm3 Hozam C-forrás : metanol ,5 vagy etanol ,75 vagy glükóz * vagy hexadekán ,0** N-forrás: (NH4)2SO4 12 P-forrás KH2PO4 1,3 MgSO4 1,5 Elemnyomok: Cu, Co, Fe, Ca, Zn, Mo, Mn 10-4 mol/dm3 mennyiségben. *jellemzõ érték szénhidrátokra (glükóz, keményítő, cellulóz stb.) **jellemző érték telített szénhidrogénekre (n-paraffinok)

23 Félszintetikus tt. gomba eredetű proteáz termelésére
Fermentációs tápoldatok BIM-BSc 2009 Félszintetikus tt. gomba eredetű proteáz termelésére Kukoricakeményítő 30g/dm3 Kukoricalekvár 5 Szójaliszt 10 Kazein 12 Zselatin 5 Szeszmoslék por 5 KH2PO4 2,4 NaNO3 1 NH4C1 1 FeSO4 0,01

24 természetes alapú tt. baktériumok eltartására
Fermentációs tápoldatok BIM-BSc 2009 természetes alapú tt. baktériumok eltartására húskivonat (BACTO BEEF EXTRACT) 10g/dm3 pepton (BACTO PEPTONE) 10 élesztõkivonat (BACTO YEAST EXTRACT) 5 NaCl agar

25 Fermentációs tápoldatok
BIM-BSc 2009 Ipari táptalajok


Letölteni ppt "A mikrobaszaporodás alapösszefüggései"

Hasonló előadás


Google Hirdetések