Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Lebontó folyamatok
2
Anyagforgalom Anyagcsere fogalma Energiaáramlás Információáramlás Csoportosítása: Autotróf Heterotróf Mixotróf
3
Anyagforgalom: Lebontó Felépítő Lebontó folyamatok csoportosítása: Biológiai oxidáció Erjedés Lebontó folyamatok összehasonlítása
5
Acetil csoport jelentősége
Koenzim-A szerepe
6
Biológiai oxidáció Lépései 1. Lépés: (Sejtplazma)
Szénhidrátoknál: Glikolízis Aminosavaknál: Dezaminálás Zsírsavaknál: b-oxidáció 2. Lépés: (Mitokondrium plazmája: mátrix) Citromsavciklus 3. Lépés: (Mitokondrium belső membránja) Terminális oxidáció, oxidatív foszforiláció
8
Glikolízis Definíciója Főbb lépései: a táblán Glikolízis termékei:
(Acetil konezim-A keletkezésével együtt) 2 mol ATP bruttó 4 NADH + H+ 2 mol acetil-koenzim-A 2 mol CO2
9
Piroszőlősav jelentősége
11
Citromsavciklus Termékei: Főbb lépései: a táblán 4 mol CO2 2 mol GTP
6 mol NADH + H+ 2 mol FADH2 Főbb lépései: a táblán Ciklusok biokémiai előnyei: multienzimek, más molekulák szintézise (pl. aminosavszintézis ) Szent-Györgyi Albert jelentősége
13
Terminális oxidáció, oxidatív foszforiláció
H+ és e- egyesülnek az O2 NADH + H+, FADH2 Folyamat során ATP keletkezik NADH + H+-ból 3 ATP FADH2--ből 2 ATP Magyarázata
14
Porfirin váz Fe2+, Fe3+ HEM csoport
15
Töltéskülönbség alakul ki a
ATP szintézis: Töltéskülönbség alakul ki a mitokondrium belső membránjának két oldala között. A folyamatot az elektronok szállítása során bekövetkező energia-felszabadulás fedezi. A H+ átáramlásának hatásra víz keletkezik és ATP Terminális oxidáció és oxidatív foszforiláció eredménye
17
Gátló szerek
19
Aminosavak lebontása Oxidatív dezaminálás Transzaminálás
A C lánc lebontása a glikolízis, citromsavciklus útvonalon halad tovább
20
Aminosavak lebontása: biogén aminok szintézise
Lecitin szintézis Acetil-kolin szintézis
21
Zsírsavak lebontása Lipáz enzimmel zsírsavak és glicerinszármazék
keletkezik. A zsírsavak lebontása b-oxidációval megy végbe. Minden ciklusban 1-1 NADH + H+, és FADH2 keletkezik. Ezek a terminális oxidációba kerülnek. Sok-sok ATP.
22
Erjedés Definíciója Mi a rothadás, korhadás. Erjedés összehasonlítása
a biológiai oxidációval: Pasteaur effektus Élesztő- gombák Erjedés termékei Etil -alkohol Ecetsav Tejsav Tejsavbaktériumok, vázizomszövet Vajsav Fakultatív és obligát anaerob élőlények.
23
Reakcióutak Erjedés ipari jelentősége: élelmiszeripar, szeszipar, gyógyszeripar
24
VÉGE
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.