Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Xenon lámpa Ívkisüléses lámpa (vagy fémhalogénlámpa vagy D lámpa)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Xenon lámpa Ívkisüléses lámpa (vagy fémhalogénlámpa vagy D lámpa)"— Előadás másolata:

1 Xenon lámpa Ívkisüléses lámpa (vagy fémhalogénlámpa vagy D lámpa)
A fény forrása : villamos ív D1-D4

2

3

4

5 Xenon lámpa jellemzői Nagy fényerő (vakít) Nagy a fénynyerés hatásfoka
Fényhasznosítása 95 lm/W (fényáram) Az ívfény színhőmérséklete 4200 K Drága izzó és drága elektronika élettartamuk végén ciklikus működés jellemzi a fényszórókon végzett munkálatok előtt mindig le kell húzni vezérlőegység betáplálásának csatlakozóját! a bekapcsolás pillanatában a névleges fényáram 5%-a, 3 mp-el később 90%-a áll 

6 Xenon lámpa A fény emissziót ívkisüléses gerjesztés hozza létre egy nagynyomású gázokkal és fémsókkal töltött kvarcüveg kisülő csőben A kisülő térben a xenon (Xe) töltőgáz mellett különböző halogének (jód vagy ritkábban bróm) és fémsók (fémhalogének) találhatók >>>ezek összetétele határozza meg az emittált spektrum összetevőit, vagyis közvetlen hatással van a fényforrás színére, színhőmérsékletére valamint a fényerősségre egyaránt. A leggyakoribb alkalmazott fémek a nátrium (Na), az indium (In), a tallium (Tl), ón (Sn) és lítium (Li), ritka földfémek a szkandium (Sc), diszprózium (Dy) és a holmium (Ho)

7 Működés A lámpa begyújtáshoz a két elektróda között kV-os gyújtófeszültség szükséges (kb. 2,5 A áramfelvétel), míg az ív fenntartásához és stabilizálásához 400 Hz-es 85 V-os váltakozó feszültség (kb. 0,5 A áramfelvétel) biztosítása szükséges. D2-es és D3-as csoportba tartozó típusoknál az üzemelési feszültség 42 V.

8 Bi xenon A reflektor használatakor a xenon fényforrást – és azzal együtt a kisülő teret – egy elektromágneses elven működő aktuátor mechanikusan átmozgatja az ellipszoid reflektortükör másik fókuszsíkjába.Így a kilépő fénysugarak útja megváltozik. 

9

10


Letölteni ppt "Xenon lámpa Ívkisüléses lámpa (vagy fémhalogénlámpa vagy D lámpa)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések