Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Medvetörténelem Készítette: Novák Ilona

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Medvetörténelem Készítette: Novák Ilona"— Előadás másolata:

1 Medvetörténelem Készítette: Novák Ilona
Téma

2 A medve és az időjárás Mit csinálnak az állatok télen?
Elemózsiát gyűjtenek, melegebb területre mennek, földalatti üregeket keresnek. A medvék különleges alkalmazkodást  "dolgoztak ki" az evolúció során; elemózsiát gyűjtenek, de zsírréteg formájában  "raktározzák el".  Arra használják az ősz bőségét, hogy fölhizlalják magukat télire. Aztán feltűnően csökkentik az anyagcseréjüket és egyfajta energiatakarékos módra állnak át, a téli álomra. Néhány rágcsáló (pl. a hörcsög, a vakond, stb.) a testi funkcióikat még inkább kikapcsolják és igazi, mély álomba esnek, téli álomba. Kiviheted ezeket az állatokat az üregeikből, és akkor sem ébrednek föl.

3 A téli álom A barlangjában téli álmot alvó medvéhez nem szabad túl közel menni, mert gyorsan "akcióba tud lendülni". Egy medve nagyságú állat nem tudja a funkcionális anyagcseréjét túlságosan lecsökkenteni, mert az azzal a kockázattal járna, hogy nem tudja azt ismét megnövelni. A téli álomra nem úgy kell gondolni, mint egy merev folyamatra; a környezet szabályozóként működik benne közre. A kezdete, a vége és a pihenési fázisok megszakításai függnek a hőmérséklettől, a medve tápláltságától és hasonló dolgoktól. Mielőtt megkeresi a barlangját, a medve megszabadítja az emésztőrendszerét az összes maradék ételtől. A fű, levelek és a hasonló dolgok dugulást okozhatnának a végbélben. Azután a medve táplálkozása megszakad. A hideg terülteken a pihenő szakaszok öt hónapig is eltarthatnak.

4 Amikor a medve kijön a barlangjából...
Tudnunk kell, hogy e szokás gyökerei Erdélyben találhatók, de a szálak onnan is tovább vezetnek, egyenesen Jókai Mórhoz. Sokak szerint a nagy mesemondó fantáziájában született meg az időjós medve máig élő alakja. Azt, hogy honnét vette Jókai a kárpáti medvék időjós hírét, nem tudjuk. Nem valószínű, hogy ismerte volna a Volga középső folyásánál élő cseremiszek jövendölését, akik valami hasonlót hisznek. Szerintük, ha a medve Prokov ünnepén a barlangjába megy, hideg lesz a tél, de ha Prokov ünnep után megpillantjuk a mackó lábnyomait a hóban, enyhe tél fog következni. A két jövendölés között csak látszólag van összefüggés, mert a cseremiszek medvéje az elkövetkezendő telet és nem a tavaszt jósolja meg.

5 A medve, mint időjós Gyertyaszentelő napjáról több népi hiedelem is ismert. Az egyik Európa legnagyobb termetű ragadozójára, a barnamedvére hivatkozik, és azt állítja, hogy ezen a napon a téli álmot alvó medve felébred, kitekint a barlangja bejáratán, hogy megnézze, milyen az idő. Ha derült az ég és szépen süt a nap, enyhe a levegő, akkor visszamegy és folytatja az alvást. Tudja (érzi?), hogy még nincs vége a télnek, mert havas förgetegek, csikorgó hidegek lehetnek. Ha viszont hideg, téli időt talál, kinn marad, mert érzi, hogy hamarosan vége a télnek, rövidesen megenyhül az idő.

6 Jókai Mór: Az új földesúr c. regénye (részlet)
Van aztán egy napja a télnek, aminek "gyertyaszentelő" a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavaszkék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megulgulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve - visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik; talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; - mert ez még csak a tél kacérkodása; mint a régi rendszer minisztériuma szabadelvű program mellett.

7 Medveárnyék Valószínűleg erdélyi eredetű a megfigyelés, de elterjedését Jókai Mórnak köszönhetjük. Már a 17. században ismert volt a mondás, hogy ha gyertyaszentelőkor megcsordul az eresz, még visszajön a tél ("Ha fénylik gyertyaszentelő, a szűrödet vedd elő." "Ha február hóban bundádat leteszed, húsvétkor bizonnyal ismét fölveszed."), a 19. században a magyar író ehhez tette hozzá a medvét.

8 Medvehiedelem A népi meteorológia nagy jelentőséget
tulajdonít Gyertyaszentelő Boldogasszony napjának, amely február másodikára esik. A régi megfigyelések szerint ugyanis ennek a napnak az időjárása alapján következtetni lehet a tél hosszára, illetve a tavasz beköszöntének idejére. A hagyomány ráadásul ezt a megfigyelést a medvékkel kapcsolja össze, hiszen úgy tartják, a téli álom után a medve ezen a napon jön elő a barlangjából, hogy megnézze, milyen időjárás van. Ha szép az idő, és így a medve jól látható árnyékot vet, a népi megfigyelés hosszú telet jósol, így a medve is "megijed a saját árnyékától", és visszatér a barlangjába. Ha viszont az idő nem annyira kedvező, kevés a fény, és így a medve árnyéka sem rajzolódik ki, a tavasz korai beköszöntével számol a hagyomány, és eszerint a mackó sem tér már vissza pihenőhelyére.

9 Medvetörténelem- Híres medvék
TEDDY mackó története A.A. Milne: MICIMACKÓ története Híres rajzfilmfigurák Medvék az irodalomban

10 Megszületik Teddy mackó
Az amerikaiak szerint a játék mackók (teddybears ahogy ott ismerik őket) amerikai találmány. Morris Michtom orosz emigráns a feltaláló, aki az orosz népmese világból már erősen kötődött a macikhoz. Moriss Michton a feleségével egy kis játékgyárat üzemeltettek New Yorkban. Morris Michtom1902-ben Theodore Roosevelt amerikai elnök vadászaton járt Mississippi államban. Mint ahogy azt a Washington Post tudósítója leírta, az elnök vadászai nyomon követtek, és lasszóval befogtak egy szikár, fekete medvét, majd egy fához kötözték. Hívták az elnököt, de amikor az a helyszínre ért, nem lőtte le a kikötött, kimerült medvét, mert azt sportszerűtlennek találta.

11 A híres karikatúra Másnap, november 16-án, Cliffor Barryman, a Washington Star vezető karikaturistája a címlapon megörökítette az esetet. Barryman úgy ábrázolta Rooseveltet, hogy az a puskáját maga előtt tartva, hátat fordít a medvének, és arcán az elutasítás látszik, amint éppen megtagadja a trófea lelövését. A karikatúra alsó részén a következő felírat található: "Határvonalat húzva Mississippiben" - mely e vadász eseményt összeköttetésbe hozta egy korabeli politikai vitával.

12 A plüssmedvék- játéktörténet
A karikatúra egyből nagy érdeklődést váltott ki. Brooklyn-ban (New York), Morris Michtom kereskedő két játék mackót tett ki üzlete ablakába. A mackókat felesége, Rose készítette fagyapottal kitömött plüssből, fekete cipőgombokból készítve szemeket nekik. Michtom felismerte az új játék azonnali népszerűségét és Roosevelt-től személyesen engedélyt kért és kapott, hogy a medvéket róla nevezze el Teddy mackóknak (Teddy's Bears).

13 Plüss mackó történelem
Először a Butler Brothers áruházláncnál, majd 1904-től a Sears Roebuck áruházláncnál lehetett kapni a Morris Michtom féle teddymackókat. A Moriss Michton játékgyár fellendült, és 1907-től mint The Ideal Toy Corporation vált mind ismertebbé. Jó üzleti érzéke ellenére Morris Micthom két hibát követett el. Nem szabadalmaztatta a játék mackót, és nem helyezte védjegyoltalom alá a Teddy Bear mackókat. Ennek megfelelően mind több és több gyártó követte a jövedelmező példát és gyártott nagyon hasonló játék mackókat. A német változat Ezzel egy időben a Teddy Mackó Németországban is napvilágot látott. A giengen-i Steiff cég megalkotta az első mozgatható végtagú kitömött medvét 1902 és 1903 között. Margarete Steiff 1847-ben született Németország Würtemberg tartományának egy kis városkájában Giengen-am-Brenzben.

14 Micimackó igaz története

15 Winnie az ezred kabalaállata lett és Angliába
ment a katonákkal együtt. Amikor az ezredet a francia harcmezőkre, Colebourn-ba vezényelték át, a most már kapitánnyá (századossá) előlépett Harry a medvét a Londoni Állatkertbe vitte megőrzésre, majd a francia frontról vissztérve a medvét 1919 decemberében véglegesen odaajándékozta. Winnie az állatkert népszerű tagjává vált és 1934-ig élt. Christopher Milne kisfiával együtt a Londoni állatkertben találkozott először Winnivel.

16 Róbert Gida és Micimackó

17 Medvés érdekességek Végezetül néhány érdekesség a játék mackók világából A felnőttek 40%-ának még ma is megvan a gyerekkori játékmackója. A játékmackó gyűjtés tudományos megnevezése Arctofilia, a medve jelentésű arctos és a szeretet jelentésű philos szavkból. A játékmackók gyűjtését gyakran mackó dédelgetésnek nevezik: angolul hug of bears. Egy játékmackó túlélte a TITANIC katasztrófáját, gazdája Gaspare Gatti sajnos nem. Egy 1926-os gyártású Steiff játékmackó amerikai dollárért kelt el a Sotheby aukciós ház árverésén.

18 Macik az irodalomban és filmekben
BALU, MICIMACKÓ, VACKOR, BRUMI Dr. Dolittle 2.-ben Archie és Ava MACI LACI Po, a Kung FU Panda főszereplője Rupert maci kalandjai TV Maci, Fülesmackó Topi maci Maci, Steven Spielberg A.I. „A mesterséges értelem” című filmjének robot Teddy macija a borzalmas vicceket mesélő medve a Muppet Show-ban A Balu kapuitány kalandjai és a Gumimacik sorozatok szereplői.

19 Csukás István: Mackómese
Mackó brummog: Irgum-burgum Bundám rongyos, ezért morgom. Elballagott a szabóhoz, De a szabó pénzért foltoz. A mackónak nincsen pénze, Elköltötte akácmézre. Szegény mackó, mi lesz veled? Hogyha megjön a nagy hideg?


Letölteni ppt "Medvetörténelem Készítette: Novák Ilona"

Hasonló előadás


Google Hirdetések