Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szülői értekezlet 8.A-b 2017-01-23.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szülői értekezlet 8.A-b 2017-01-23."— Előadás másolata:

1 Szülői értekezlet 8.A-b

2 Változó intézménytípusok
2015. évi LXVI. törvény A jelenlegi szakközépiskolai intézménytípus szakgimnáziumi intézménytípussá alakul Képzés a évfolyamokon. 12. évfolyam után szakképzési évfolyam(ok) Lényegi változás: az érettségit megelőző időszakban növekszik a szakmai képzés aránya, amely biztosítja, hogy a tanulók már az érettségi mellett egy szakképesítést szerezzenek (1 év  1,5 év) Az érettségit követő egy év alatt emelt szintű (technikus) képesítés szerezhető.

3 Változó intézménytípusok
A jelenlegi szakiskola intézménytípus szakközépiskolai intézménytípussá alakul. 3 éves szakmai képzés, mely komplex szakmai vizsgával zárul Automatikus továbblépési lehetőség kínálnak az érettségi megszerzéséhez  kétéves, érettségire felkészítő oktatási forma

4 A középfokú felvételi eljárás szakaszai
1. Szakasz Általános felvételi eljárás: január 21. – április Szakasz Rendkívüli felvételi eljárás: május 8. – június 19.

5 Az általános felvételi eljárás részei
A középfokú intézmények meghatározzák tanulmányi területeiket.  A középfokú intézmények nyilvánosságra hozzák felvételi tájékoztatójukat.  Az általános iskolák tájékoztatják tanulóikat a középfokú beiskolázásról.  Központi írásbeli vizsga  Az egyes középfokú intézmények felvételi eljárásának elemei: Mi alapján dönthet az intézmény a felvételről? - kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredmények - tanulmányi eredmények + központi írásbeli vizsga eredménye - tanulmányi eredmények + központi írásbeli vizsga + szóbeli vizsga eredménye (február 20 – március 9), esetleges alkalmassági követelmények (sportiskola, eg.ügyi alkalmasság)

6 A felvételi eljárás elemeinek egymáshoz való viszonya
Felvételi vizsga esetén a központi írásbeli vizsgán elérhető eredménynek az iskola felvételi eljárásában a megszerezhető felvételi összpontszám minimum 50%-át kell képviselnie. Az ÉRTÉKELŐ LAPOT be kell hozni az iskolába! Lehetséges, hogy egy adott tanulmányi területen az egyik tantárgyból elért eredményeket nagyobb súllyal számítja be, mint a másikét  felvételi tájékoztató A szóbeli vizsga eredménye maximum az elérhető felvételi összpontszám 25%-át teheti ki.

7 A tanulmányi eredmények figyelembe vétele a felvételi eljárás során
Kizárólag a bizonyítványban szereplő osztályzatok számíthatók be. (Mindenkinek leírjuk és egyeztetjük!!!-bizonyítványból) A magatartás és szorgalom értékelése nem számítható be. A középfokú iskola maga döntheti el, hogy mely tantárgyak osztályzatait veszi figyelembe, és azokból hogyan képez pontszámot saját felvételi eljárásában.  felvételi tájékoztató

8 A középfokú felvételi eljárás folyamata
A jelentkezés dokumentumainak biztosítása a jelentkezők számára  Adatbegyűjtő lap alapján A felvételi lapok kitöltését az általános iskola szervezi meg. A felvételi lapokat az általános iskola a kitöltéshez szükséges adatok begyűjtése, ellenőrzése és rögzítése után a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő rendszerben állítja elő, és megküldi a felvételt hirdető középfokú iskolába, valamint a Felvételi Központba. Szülők aláírása után! Rövid idő áll rendelkezésre! A dokumentumcsomag részei Jelentkezési lapok Tanulói adatlap Módosító tanulói adatlap Kitöltési útmutatók

9 A felvételi lapok benyújtása
Felvételi lapok: jelentkezési lapok + Tanulói adatlap A felvételi lapok aláírása hozzájárulást jelent ahhoz, hogy a jelentkező személyes adatait a középfokú iskola, az OH, a Felvételi Központ és a Kormányhivatal a felvételi eljárás törvényes lefolytatása érdekében kezelje.

10 A felvételi lapok kitöltése
Annyi Jelentkezési lapot kell kitölteni, ahány középfokú iskolába kíván jelentkezni a tanuló. (iskola állítja elő elektronikus formában) Az adott iskolán belüli több tanulmányterület is megjelölhető. A Tanulói adatlapot két példányban kell kitölteni, függetlenül attól, hogy a tanuló hány középfokú iskolába jelentkezik. Mindkét példányt az általános iskola kezeli. (iskola állítja elő elektronikus formában) A felvételi lapok kitöltését az általános iskola a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő- rendszerben végi el, majd a rendszerből kinyomtatott és a tanuló, valamint a szülő által ellenőrzött, és az általuk valamint az iskola által hitelesített Jelentkezési lapokat küldi el a középiskoláknak, a Tanulói Adatlapot pedig a Felvételi Központnak.

11 A jelentkezési lapok szerepe és tartalma
Továbbtanulási szándék az adott középiskolában. Szerepelnek rajta az általános iskolai eredmények, továbbá egyéb információk (kollégium igénye, idegen nyelv) Jelige megadható, de nem szükséges, ebben az esetben a tanuló OM azonosítója szerepel majd a felvételi sorrenden. Én a jeligét nem javaslom, mert külön nyilatkozat kell hozzá, bonyolítja… Legfontosabb adatok: Tanulói alapadatok OM azonosítók(intézményi 6 számjegyű – lehet a 0 is első) A feladatellátási hely kódja (intézmény telephelye) A tanulmányi területek kódjai (szak) – 4 számjegyű

12 A Tanulói adatlap szerepe és tartalma
A tanulmányi területek sorrendbe állítása, amelyekre a tanuló jelentkezett. Az adatlap csak a Felvételi Központ zárt rendszerébe kerül be adatfeldogozásra, ezért a középiskola döntését nem befolyásolja, hogy ki hányadik helyen jelölte meg az adott tanulmányi területet, mert a felvételi eljárás során a középiskolák nem látják a sorrendet. Az adatlapok alapján készül a felvételi jegyzék a középfokú iskolák beírhatják az egyes tanulókkal kapcsolatos döntésüket (rangsorban elfoglalt hely, elutasítás ténye) A sorrend megállapításához össze kell gyűjteni valamennyi Jelentkezési lapról az ott szereplő tanulmányi területeket, minden területet adatait fel kell tüntetni (OM azonosító, feladatellátási hely, tanulmányi terület kód).

13 A jelentkezési lapok feldolgozása a középfokú iskolákban
Az adatok adatbázisba rendezése a szóbeli vizsgák lebonyolítása után történik (febr. 20. – márc. 9.) A jelentkezők felvételi jegyzékének elkészítése – tanulmányi területenként, valamennyi, az adott területre jelentkező tanuló feltüntetésével (azonosító adat, eredmény, rangsorban elfoglalt hely) A középiskoláknak nyilvánosságra kell hozni a felvételi jegyzéket – kifüggesztik és/vagy honlap. Határidő: március 10.

14 A tanulói adatlapok feldolgozása a felvételi központban
Adatbázis létrehozása Az Oktatási Hivatal iskolánként elkészíti a jelentkezők listáját, amely tanulmányi területenként tartalmazza ABC sorrendben a jelentkezők névsorát. Március 23- áig a középiskolák rendelkezésére bocsátja. A középfokú iskola igazgatója a jelentkezők listájának felhasználásával tanulmányi területenként elkészíti az ideiglenes felvételi rangsort + feltünteti a felvehető tanulók létszámát is.

15 Módosító tanulói adatlap
De mindezek előtt lehetőség van, amennyiben szükséges, a rangsor módosítására (2017. március 16 – 17-én). Tanulmányi területet nem lehet törölni, sem újat beírni. Az eredetileg megadott sorrend módosítható! Megjelölt iskolán belül új tanulmányi terület felvehető, egyeztetés után és módosító tanulói adatlap alapján a KIFIR rendszerben… Határidő: március – az általános iskola intézi a szülő kérése alapján A módosító tanulói adatlapok beérkezése után korrigált ideiglenes felvételi rangsort készít a középiskola. (április 7.)  továbbítja a Felvételi Központba

16 A felvételi eljárás zárása
A Felvételi Központ az ideiglenes felvételi rangsorok és a tanulói adatlapok egyeztetése, összevetése alapján megállapítja, hogy melyik tanulót melyik iskolába és milyen szakra vették fel  egyeztetett felvételi jegyzék A középiskolák az egyeztetett jegyzéket április 19-ig megkapják a hivataltól. Tanulói értesítés a felvételről: április 26-áig minden olyan középfokú intézmény írásbeli értesítést küld, ahova a tanuló jelentkezési lapot adott be. Jogorvoslati lehetőségek a döntés ellen a fenntartónak címezve. A rendkívüli felvételi eljárás, ha a tanuló nem nyert felvételt sehová május 8. után → egyénileg a középiskolákba való jelentkezéssel, ha ez sem → Köznevelési Hídprogram – intézményeket a KLIK jelöl ki jún. 19-ig.

17 Adatbegyűjtő lap kitöltése
A tanuló adatai: Név, szül. hely, idő Anyja neve Lakcíme Állampolgárásga 11 jegyű OM azonosítója Értesítési adatok cím Értesítési cím, ha különbözik az állandó lakcímtől Ha 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezik, tegyen X-et A továbbtanulásra megjelölt középiskolák száma A megjelölt középiskolák adatai A megjelölt középiskolák és tanulmányi területeik sorrendje a jelentkező választásának megfelelően

18 A megjelölt középiskolák adatai
Az iskola 6 jegyű OM azonosítója Neve Címe Egyéb információk megadása (diákotthon, idegen nyelv, stb.) Jelige megadása (ha nem a tanulói OM azonosító alapján szeretnék a gyereküket azonosítani a felvételi jegyzéken) KIFIR tanulmányi terület és felvételi tájékoztató kereső – fontos honlap!!! Oktatási Hivatal holnlapja: ( a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2016/2017. tanév) menüpont.

19 A középiskolák adatai OM azonosító: 6 jegyű szám pl.: 030685 (Révai)
(Győri Műszaki Szakképzési Centrum) Feladatellátási hely kódja (az iskola telephelye) pl.: 002 (Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskolája és Kollégiuma) Tanulmányi terület kódja pl.: 0711 (szakgimnáziumi kerettanterv, 4 évfolyamos, tervezett kimenet: mechatronikai technikus, stb.

20 Közeli FONTOS HATÁRIDŐK
2017. FEBRUÁR A mindkét szülő és a tanuló által aláírt, kitöltött felvételi jelentkezési- és adatlap visszaküldése az iskolába. Az írásbeli felvételit író tanulók ÉRTÉKELŐ LAPJÁT is legkésőbb ekkora kérjük beküldeni! 2017. FEBRUÁR 13. HÉTFŐ ÓRA A kinyomtatott jelentkezési és adatlapok aláírása az iskolában, mindkét szülő illetve a tanuló részéről. 2017. FEBRUÁR 14. KEDD A felvételi lapok a középiskoláknak, az adatlapok az Oktatási Hivatalnak kerülnek postázásra.


Letölteni ppt "Szülői értekezlet 8.A-b 2017-01-23."

Hasonló előadás


Google Hirdetések