Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

"Június volt, ujjongtunk, nincs tovább"… Mind az öt intenzíves osztály túlvan az érettségi megpróbáltatásain. A "veterán" pedagógusok, akiknek jó része.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: ""Június volt, ujjongtunk, nincs tovább"… Mind az öt intenzíves osztály túlvan az érettségi megpróbáltatásain. A "veterán" pedagógusok, akiknek jó része."— Előadás másolata:

1 "Június volt, ujjongtunk, nincs tovább"… Mind az öt intenzíves osztály túlvan az érettségi megpróbáltatásain. A "veterán" pedagógusok, akiknek jó része 1993-tól, az indulástól tanít az ilyen jellegű osztályokban, végre fellélegzenek: vége az idegeskedésnek. De "az egyik szemük sír, a másik meg nevet…"Örülnek, mert az idén végzett 133 intenzíves közül csak öt bukott meg egy-egy tantárgyból, a többi sikeresen vette az akadályokat. Szomorúak viszont, mert több ilyen jellegű osztály nem indul, pedig jó volt az intenzíveseket tanítani.

2 Mátyus Imréné: mindenik közel állt a szívemhez. Az elsőt (Bálint Jóskáék osztályát) az emberségükért szerettem, a második évfolyamot (Szász Anikóékat) a szorgalmukért. (Az év végén ők érték el a legmagasabb tanulmányi átlagot az iskolában.) Az ideiek azért kedvesek, mert ők az utolsók. Az idei tanévnek amúgy is különleges atmoszférája volt a Bajcsy miatt. Szokatlan volt a központi épülettől elég messze tanítani.

3 Fülöp Antalné: …… Egyébként szerintem ez a képzési forma hasznos volt, én úgy érzem, nemcsak annyiban, hogy érettségi bizonyítványt adott. A szolidan szólva "tájékozatlan" emberkék a szemünk előtt csiszolódtak. Beszédük, írásuk (hisz magyart is tanítottam) kulturáltabb lett, "kinyíltak" a műveltség irányába.

4 Farkas Józsefné: kaphatóak voltak (a tanulás mellett, vagy azon kívül) majdnem mindenre, ami a kultúrát jelenti. Szívesen jártak színházba Pestre vagy Kecskemétre, a Művelődési Ház előadásaira. Mint osztályfőnök gyakran mentem velük kirándulni. Tantárgyamat, a matematikát nem volt nekik nehezebb tanítani, mint a szakközépiskolásoknak, mert igyekeztek, meg akarták szerezni az érettségi bizonyítványt, és ehhez gyakorolni kellett.

5 Farkas József: jól lehetett velük dolgozni. Tantárgyam, a biológia számára szívesen "gyűjtögettek" növényt, bogarat vagy anyagot valamilyen "tudományos" munkához. Ők írták meg többek között a Kossuth utcai platánfák történetét. Soha nem felejtem el az egyik diák, Fekete Miklós biológia feleletét az érettségin. Hiába mondtuk, hogy jól van, elég volt, nem hagyta abba, mindenáron végig akarta mondani, amit tudott.

6 Piroska István: egyik-másik érettségi feleletre én is szívesen gondolok vissza. Ebben a korban a tanulók fogékonyabbak a tantárgyam, a fizika iránt, a bonyolultabb fogalmakat is könnyebben elsajátítják. Látványos volt, ahogy némelyik a "virtuális" fizikai kísérleteket milyen ügyesen mutatta be a számítógépen. Mint osztályfőnök csak a szépre emlékezem. "Nem emlékszem" például arra, hogy a pécsi kirándulás alatt nem jutottunk el egy múzeumba sem, a diszkóba viszont igen. A Bajcsy udvarán felrobbant petárdára sem emlékszem.

7 Piroska István: Szívesen gondolok vissza a szerenád közös énekléseire, mikor a három lány és a 20-nál több fiú (mint a doni kozákkórus) zengte a dalt, és igazi felnőttként búcsúzkodott tanáraitól.

8 Dr. Kis Katalin: felnőttek voltak, életkorukból adódóan a nyelvet (az én esetemben a németet) is könnyebb volt nekik tanítani. A tét is kisebb volt, hisz ők ebből a tantárgyból nem érettségiztek. A nyelvet csoportbontásban tanítottuk, de még így is differenciálni kellett, hiszen egy részük tanult idegen nyelvet (pld. a kereskedők), mások viszont nem. Arra törekedtem, hogy kommunikálni tanítsam őket, a nyelvtan az ő esetükben egy kicsit a háttérbe szorult.

9 Piroska Katalin: a magyar nyelvtannal ezt viszont nem lehetett megtenni. Jó néhány ritka rossz helyesíró volt. Egyikük például az otthoni dolgozatot szövegszerkesztőn készítette, hogy ne legyen benne hiba, aztán kézírással átmásolta. Az érettségi dolgozatok pedig szinte piroslottak a javítások után. Szerepelni viszont tudtak és szerettek. Az Irodalmi Színpad "nagyjai" közülük kerültek ki, némelyik kimondott tehetség volt (Makai Mónika, Kovács Imre).

10 Wieder Judit: nagyrészük "partner" volt az iskolai rendezvények megszervezésében, a rendtartásban. A rájuk bízott feladatokat felnőttként végezték el. Élveztem jópofaságukat, humorukat az érettségi banketten, de év közben is. Bízzunk benne, hogy az utódképzési forma, a három évre változtatott 10/e is felnő majd hozzájuk.

11 Visszatekintés: a szakmunkásképző intézményekben végzett tanulók számára szerveződött dolgozók háromévfolyamos szakközépiskolája 2 éves három napos esti tagozat 3 éves két napos levelező tagozat 1984-től 4 éves, két napos levelező képzési formában ruhaipari és cipőipari szakközépiskolai osztályok

12 Az eltelt 36 év alatt megvalósult képzési formák:
Dolgozók háromévfolyamos szakközépiskolája 3 éves, 2 napos, levelező Szakmunkások szakközépiskolája, esti tagozaton 2 éves, 3 napos Cipőipari Szakközépiskola 4 éves, 2 napos, levelező Cipőipari, majd ruhaipari technikusképzés 1 éves, 2 napos, levelező rendszerű nappali rendszerű, úgynevezett intenzív tagozat, képzési idő: 2 év.

13 KIS-KUN FÉLEGYHÁZI VÁROSI ALSÓFOKU IPARISKOLA
1885. február 1. Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Kossuth Lajos Középiskolája és Szakiskolája 2008. június 6.

14 Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium
Kossuth Lajos Középiskola és Szakiskola Speciális Szakiskola Közgazdasági Szakközépiskola Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskola és Szakiskola

15 KOSSUTH KÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA - 2007/08 TANÉV
TANULÓLÉTSZÁM FŐ SZAKISKOLA FŐ SZAKKÖZÉPISKOLA FŐ GIMNÁZIUM FŐ - 90 estis SZAKKÉPZÉS FŐ KOLLÉGIUM FŐ

16 KOSSUTH KÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA - 2007/08 TANÉV
ELMÉLETI ÓRASZÁM ÓRA/HÉT OKTATOTT SZAKMÁK SZÁMA 20 KÜLSŐ GYAKORLÓ HELY 63 ISKOLAI TANMŰHELYBEN OKTATOTT TANULÓK SZÁMA 308 FŐ PEDAGÓGUS 94 FŐ SZFP II osztályban

17 intenzív tagozat óraterve:
Tantárgy I. évf. II. évf. magyar nyelv irodalom történelem 3 4 Matematika fizika kémia biológia földrajz művészettörténet - 1

18 intenzív tagozat, képzési idő: 2 év.
intenzív tagozat óraterve: Tantárgy I. évf. II. évf. idegen nyelv vállalkozási ismeretek 1 - tesnevelés osztályfőnöki számítástechnika ÖSSZESEN

19 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról 27§ (15) Ha a szakiskolai nevelés és oktatás középiskolai nevelést és oktatást ellátó többcélú intézményben folyik, a szakiskola tanulója a szakmai vizsga letételét követően – a kilencedik-tizedik évfolyamon folytatott tanulmányainak beszámításával – folytathatja tanulmányait az érettségi vizsgára történő felkészülés céljából.

20 KÖZÉPISKOLAI OKTATÁS 10. évf. 11. évf. 12. évf. Magyar nyelv 2+2
Irodalom 3 4 6 Történelem és társ-i ismeretek Idegen nyelv 4+4 6+6 Matematika 5+5 Ének-zene 1 Rajz és vizuális kultúra

21 KÖZÉPISKOLAI OKTATÁS 10. évf. 11. évf. 12. évf. Osztályfőnöki óra 1
Testnevelés és sport 2 Fizika Földünk és környezetünk Biológia Kémia Informatika 2+2

22 KÖZÉPISKOLAI OKTATÁS 10. évf. 11. évf. 12. évf.
Osztály összes óraszáma 40 48 Bevezetés éve 2008/09 2009/10 2010/11

23 KÖZÉPISKOLAI OKTATÁS 2 évfolyamos legyen? SzFP módszerek?
Tanulásmódszertan? SzFP módszerek? Jelenleg jelentkezett 26 fő. Esti tagozatra 26 fő 10 fő 10. évfolyamos tanuló – szakképzés mellett


Letölteni ppt ""Június volt, ujjongtunk, nincs tovább"… Mind az öt intenzíves osztály túlvan az érettségi megpróbáltatásain. A "veterán" pedagógusok, akiknek jó része."

Hasonló előadás


Google Hirdetések