Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Póker kártyajáték algoritmusa

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Póker kártyajáték algoritmusa"— Előadás másolata:

1 Póker kártyajáték algoritmusa
A texas hold’em póker játékszabálya

2 Texas Hold’em Az egyik legnépszerűbb pókerjáték, mely az egész világon elterjedt, a Texas Hold’em. Minden póker játék normál 52 lapos francia kártyapaklit használ és a kártyák sorrendje a következő Ász,2,3,4,5,6,7,8,9,10,bubi,dáma,király,ász. (Az ászok mind magas, mind alacsony lapként játszanak.) A pakliban nincs különbség a kártyaszínek tekintetében. A cél az, hogy az öt lehető legjobb kártya legyen a kézben azok közül a kártyák közül, amiket leosztanak. A Holdem-ben minden egyes játékos két-két lapot kap, melyeket “zárt lapok“-nak nevezünk. Ezeket a lapokat az adott játékoson kívül mások nem láthatják! Ezzel ellentétben van az ún. “board“, mely az asztalra színnel felfelé néző öt közös lapot jelenti.

3 Pre-flop A Hold’em egyik nagyon fontos kelléke a “button“-nak nevezett tárgy, mely mindig az osztót jelöli. Az osztás előtt, az a játékos, aki az osztótól balra foglal helyet, beteszi a “kis vak” licitet (“small blind“), a “kis vak”-tól balra következő játékos, pedig a “nagy vak” licitet (“big blind“). Ezután minden játékosnak két “zárt lap“-ot oszt ki az osztó. Ezt követően a “big blind” mellett balra ülő (osztótól harmadik személy) játékos kezdi meg az első licitet. A lapok állása alapján három dolgot tehet: Eldobja a kezében lévő kártyalapokat (Fold) Tartja a licitet, vagyis ugyanannyi zsetonnal lép játékba, mint a “big blind” (Call) Emeli a licitet. (Az asztalnál érvényes licitszabályokat kielégítve) (Raise) A következő játékosok ugyanezeket tehetik meg. A “big blind” is tarthatja az emeléseket, sőt, akár rá is emelhet. Ezt a licitkört nevezzük “Pre-flop“-nak.

4 A játék folytatása Ha mindenki végzett. akkor jön a “Flop“.
Az osztó három “nyílt lapot” tesz az asztal közepére. (Ezeket a lapokat minden játékos láthatja.) A leosztás után a “kis vak” (“small blind”) teszi meg az első licitet. Az alábbi lehetőségek közül választhat: Passzol (“Check“), azaz nem tesz be tétet. Erre minden játékosnak egészen addig van lehetősége, amíg senki nem tett be tétet (“Bet“). Amint valaki megtette az első limitet, onnantól kezdve már nem lehet “Check”-kelni ebben a körben. Amit eztán tehet a játékos,az az, hogy vagy tartja a hívást vagy emeli a limitet, vagy eldobja a lapot. (Tehát: “Fold“, “Call” vagy “Raise“) “Turn” A „dealer”, vagyis osztó leteszi az asztalra a negyedik „nyílt lap”-ot is, melyet szintén minden játékos láthat,s felhasználhat saját kombinációjához.Újabb licitkör jön. “River” A „nyílt lap”-ok utolsó, azaz ötödik lapja. Ezt követően újabb téteket lehet tenni, melyek a fent említett módon történnek. ˝Showdown˝ Végül a játékosok megmutatják lapjaikat. Az a játékos, akinek a bemutatott kártyáknál gyengébb lapja van, nem köteles bemutatni saját lapjait. A legerősebb lapok nyernek!

5 Lapok erő sorrendje HIGH CARD (magas lap)
ONE PAIR (pár: 2 db egyforma értékű lap) TWO PAIRS (2 pár) DRILL (3 db egyforma értékű lap) STRAIGHT (sor: legalább 5 db egymás melletti értékű lap) FLUSS (szín: legalább 5 db egyszínű lap) FULL HOUSE (1 drill és 1 pár) POKER (4 db egyforma értékű lap) STRAIGHT FLUSS (színsor) ROYAL FLUSS (színsor 10-től Ász-ig)

6 A nyeremény elosztása A legerősebb lapokkal rendelkező játékos nyer.
Döntetlen esetén az összegyűlt tétet el kell osztani a két, vagy több azonos erősségű lapokkal rendelkező játékosok között. A következő osztás előtt a “button”-t, mely az osztót jelöli, egyel balra kell helyezni. Ezáltal minden egyes körben más lesz az osztó és más adja a “blind”-okat.

7 Licitálási határ alapján a Texas Hold’em négy fő variánsa különböztethető meg. Ezek a következők:
Limit Texas Holdem No Limit Texas Holdem A Fix Limites Hold’em-ben meg van szabva az emelés mértéke, melynél sem kevesebb, sem több emelés egyszerre nem megengedett. A legtöbb esetben megszabják azt is, hogy egy körben a megengedett maximum emelések száma négy lehet. Ebben az esetben számít a tét, az emelés, a tartás (megadás/visszaemelés), és a “tetőzés”, vagyis az utolsó emelés. Így kapjuk meg a maximum emelési számot, a négyet. No Limites Hold’em esetén a korlátozások száma csekély. A minimális emelésnek minimum annyinak kell lennie, mint az adott körben az emelés összege volt. A felső korlátot egyedül az határozza meg, mennyi zsetonnal rendelkezik az adott játékos, vagyis mennyi a “stack” mérete az adott játékosnak.

8 Pot Limit Texas Holdem Mixed Texas Holdem A Pot Limites Hold’em átmenetet képez a Limites és No Limites póker között. Az adott körben lévő utolsó emelésnél nem lehet kisebb a minimális emelés, viszont az addig berakott pénznél nem is lehet magasabb. Itt is meg van szabva mennyi maximum pénzzel lehet beülni az adott teremben az adott asztalhoz. A maximálisan megengedett pénz az asztalnál itt is egyenesarányosságban áll a “blind”-del. Vegyes Texas Hold’em esetén a Limit- és No Limit Hold’em körök váltakoznak a játékban. Mikor egyik Hold’em a másik Hold’em- re változik, a vakok emelkednek. Ezáltal minden leosztásnál körülbelül egyenlő lesz a “pot” átlagértéke.

9 A póker és a matematika Egy jó pókerjátékos nem csak a szerencsében bízik,hiszen a póker nemcsak játék hanem matematika is. Mivel a pókert 52 lapos francia kártyával játsszák,így egy lap a kihúzásának a matematikai valószínűsége 1:52, azaz 1,923%. Az esélyek kiszámításához a valószínűségeket a kedvező és az összes lehetséges kimenetel arányában kell vizsgálni. Erre használatosak az Outs-ok.A felsorolás számokkal leírja az autentikus pókerben legismertebb kombináció esélyét: High Card 0,5012 One Pair 0,4226 Two Pair 0,0475 Set ,0211 Straight 0,0039 Flush 0,0020 Full House 0,0014 Quads 0,00024 Straight Flush 0,000014 Royal Flush 0, A matematika pókerben való hasznosítássa több korlátba ütközik. A biztos valószínűség kiszámítása jelenlegi tudásunk szerint szinte lehetetlen, csak egyszerű műveletek elvégzésére van lehetőségünk. A komolyabb matematikai műveletek alkalmazása a póker játék során azért is nehézkes, mert a matematikai képletek, algoritmusok nem „számolnak” az ellenfelek irracionális vagy váratlan döntéseivel. Az értékelési folyamat nagyon bonyolult, és a mostani törvényszerűségek szerint nem lehet egzakt algoritmusokkal leírni. A pókerben tehát nincs is pontos valószínűség, mert az ellenfelek is irracionális vagy intuitív döntéseket hoznak gyakran, amiket racionális eszközökkel nehéz megfogni.

10 Köszönöm a figyelmet! Mindenkinek jó játékot és sok nyereményt kívánok! Ja és a legfontosabb kellékről (napszemüveg) ne feledkezz el!!


Letölteni ppt "Póker kártyajáték algoritmusa"

Hasonló előadás


Google Hirdetések