Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GÖRING, Hermann Wilhelm ( )

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GÖRING, Hermann Wilhelm ( )"— Előadás másolata:

1 GÖRING, Hermann Wilhelm (1893-1946)

2 A Nürnberg melletti Valdenstein gótikus kastélyában nőt fel
A Nürnberg melletti Valdenstein gótikus kastélyában nőt fel. Apja nyugdíjas köztisztviselő volt; valaha magas tisztet töltött be Német-Délnyugat-Afrikában, később haiti főkonzul lett. A kastély tulajdonosa és egyben Göring keresztapja egy Epenstein nevű gazdag zsidó volt. Hermannt hamar internátusba adták. Fegyelmezhetetlen, vakmerő kamasszá serdült, aki nem érzékelte a veszélyt. Kiválóan alkalmasnak tűnt tehát katonai pályára nyarán, a háború kitörésekor nagy reményekre jogosító gyalogostisztként szolgált, arra azonban nem tartották alkalmasnak, hogy bekerüljön a repülőiskolába. Így ezután Bruno Loerzer a legjobb barátja nélküle kezdte meg a pilótaképzést.

3  A nehézkes mozgású megfigyelőből Németország egyik leghíresebb pilótája lett, a nagy becsben lévő Pour le Mérite érdemrenddel is kitüntették, majd ban Richtofen utódaként a legendás hírű 1. vadászrepülő-század, a "repülő cirkusz" parancsnoka lett. A baráti gesztus Loerzer számára jó húzásnak bizonyult, mivel Göring július 19-én a Kroll Operában Loerzert repülőtábornokká léptették elő. Az első világháború német repülős hőse hamar a náci mozgalom tagjává vált, már ben. A háborús hős,s  hajdani tiszt jelenléte a náci pártban megnyugtatóan hatott a középosztályra, amelynek a támogatására a náciknak oly nagy szükségük volt. Már 1922-ben az SA első embere tól a Reichstag képviselője, 1932-tõl elnöke.

4 Hitler felismerte, milyen fontos ember Göring
 Hitler felismerte, milyen fontos ember Göring. Mihelyt a nácik hatalomra jutottak a Führer olyan hatáskörrel ruházta fel Göringet, amelynél csak az övé a nagyobb. Göring átszervezte a rohamcsapatokat (SA), megalakította a Gestapót, õ hozta létre az első koncentrációs táborokat. Göring kiváló lovas és céllövő volt, könnyedén összeegyeztette vadászszenvedélyét a természetbarát érzelmeivel és tiltakozott az élveboncolás ellen. Ifjúkorába szoknyavadász hírében állott, de két jól sikerült házassága olyan megállapodott emberré tette, amilyen alig akadt a náci vezetők között. Az első feleségével úgy ismerkedett meg, hogy repülőgépével kényszerleszállást hajtott végre egy befagyott tó jegén és menedéket kért egy közeli kastélyban. 

5  Hitler előjogokat élvező "náci" haderőnemként kezelte a légierőt, amíg hadseregét és haditengerészetét a régi rendszer "császári" örökségeként kezelte ben a nyugati győzelmek révén a negyvenhét éves Göring tovább növelte a hatalmát, de egyben megnőtt az étvágya a fényűző életmódra is. Amszterdamba járt gyémántot vásárolni, a párizsi Ritz szállóban lakosztályt tartott fenn, valamint beköltözött egy gazdátlan francia kastélyba. Hatalmas mennyiségű műkincseket vásárolt, lopott össze. Göring legnagyobb kiváltsága azonban a különvonat volt, amelynek Asia volt a neve és minden lehető kényelmi berendezéssel be volt rendezve (még fürdőszobával is). A vonat elejére különleges légvédelmi ütegeket szereltek fel, jóllehet a vonat mindig alagutak közelében állomásozott, védekezésképpen a légitámadások ellen. A náci vezér beceneve egyébként Der Eiserne (a "Vasember") volt.

6  A háborúban nagy jelentőséget tulajdonított a légierőnek, a harcászati bevetéseknél új technikákat alkalmazott, de a légiflotta gazdasági hátterét képtelen volt megszervezni. Emelett sokszor félreértelmezte a repülőgépek szerepét, például a Luftwaffe kellő számú nehéz bombázóval nem rendelkezett, mert Göring a vadászgépeket részesítette előnyben.1939-tõl Hitler helyettese volt. Népszerűsége az angliai csata után csökkenni kezdett. Miután képtelen volt megszervezni a sztálingrádi légihidat, fokozatosan kegyvesztetté vált. Hitler a háború vége felé árulás vádjával megfosztotta tisztségeitől .A háború végén a "kövér Hermann" kábítószerfüggő roncsként került az amerikaiak fogságába május 9-én.

7 A nürnbergi perben háborús bűnök sokaságát bizonyították rá, és halálra ítélték. Kivégzése előtt cellájában megmérgezte magát cián kapszula segítségével amit a hájredői közt rejtett el. Életét értékelve három részre kell bontsuk életútját, az első szakaszban a császári légierő hőse és a kiváló pilóta, a második szakaszban a magabiztos, nagyhatalmú hadúr aki "mindent megtehet"; erre az időszakra jellemzőek a következő kijelentései: "Hívjon engem majernek, ha Németországra bombák esnek.".

8  Életének harmadik szakaszában a háború vége felé kórosan elhízott, kábítószerfüggő lett (akárcsak Hitler) és nem ismerte be, hogy a háborút márpedig elveszítik, erre egy példa:amikor Mustangok (P-51) már Berlinig tudták védeni bombázókat, és ezt próbálták elmagyarázni neki:

9 Winston Churchill Sir Winston Leonard Spencer Churchill 1874. november 30. –  London, 1965.január 24.) brit politikus, miniszterelnök 1940–1945 és 1951–1955 között. Kiemelkedő képességű államférfi, szónok és stratéga, abrit hadsereg tisztje. Katonai pályafutása során Churchill harcolt a malakandi hadseregben az északnyugati határvidéken (India és Afganisztán határán),Szudánban az omdurmáni csatában és Dél-Afrikában a második búr háborúban. Ebben az időben komoly ismertségre és hírnévre tett szert helyszíni tudósítóként.

10 A második világháború kitörése után Churchillt ismét kinevezték az Admiralitás Első Lordjává. Neville Chamberlain lemondását követően, 1940 májusában az Egyesült Királyság miniszterelnöke lett, és ő vezette a tengelyhatalmak legyőzésére irányuló brit erőfeszítéseket. Beszédei óriási mozgósító erőt jelentettek a szövetséges erők és a brit lakosság számára egyaránt. 1945-ben, az elvesztett általános választások után az ellenzék vezére lett. 1951-ben ismét miniszterelnök lett, majd 1955-ben végleg visszavonult

11 Bár Churchill második világháborúban játszott szerepét nehéz lenne túlbecsülni, Nagy- Britanniában számos ellenséget szerzett. Elutasítóan viszonyult számos népszerű eszméhez, mint például az államilag finanszírozott általános egészségbiztosításhoz és a közoktatás fokozottabb támogatásához. Ez jelentős társadalmi ellenállást váltott ki, különösen a háborút megjártak körében. Alig ért véget a háború, vereséget szenvedett az 1945-ös általános választásokon a Clement Attlee vezette Munkáspárttal szemben.[70] Számos történész szerint sok brit választó úgy gondolta, hogy Churchill, bár kiváló vezetőnek bizonyult a háború során, békében nem állná meg ugyanolyan jól a helyét. Mások szerint az eredmény nem Churchill személyének szól, hanem a Konzervatív Párt 30-as évekbeli, Baldwin és Chamberlain alatt nyújtott teljesítményének.

12 Churchill agyi érkatasztrófában 1955.április.7-én hal meg

13 Erwin Johannes Eugen Rommel német tábornagya második világháborúban, a  Deutsches Afrikakorps első parancsnoka, a normandiai partraszállásnál a védekező német csapatok vezetője. Parancsnoka felfedezte rátermettségét, ezért tiszti iskolába, a danzigi Königliche Kriegsschuléba küldte, aminek elvégzése után hadnagyként tért vissza ezredéhez. Az első világháború elején egy rohamcsapat tisztje volt, az első vonalban szolgált. 1914szeptemberében egy roham során sebesült társa odaadta neki fegyverét és lőszerét, ő rátámadt három francia katonára, kettőt lelőtt, a harmadikra szuronnyal támadt (a harmadik katona sorsa ismeretlen), a kézitusában megsérült (combon lőtték), kórházba került, majd hősi cselekedetét 1915-ben a másodosztályú Vaskereszttel jutalmazták.

14 A Hitler ellen július 20-án Rastenburgban végrehajtott sikertelen merénylet a tábornokkal szemben elindított egy olyan erőteljes bizalmatlansággal párosuló folyamatot, amely végül is Rommel1 halálához vezetett.

15 Heinrich Luitpold Himmler (München, 1900. október 7. – 1945. május 23
Heinrich Luitpold Himmler (München, 1900. október 7. –  1945. május 23.) a nemzetiszocialista Németország politikusa, aNemzetiszocialista Német Munkáspárt magas rangú vezére, a Schutzstaffel (SS) vezetője. A második világháború alatt a III. Birodalom második legbefolyásosabb embere volt Hitler után. Az összes rendőrségi és biztonsági erő, beleértve a Gestapót is, az ő irányítása alatt állt. Mint a koncentrációs táborok, a haláltáborok és a bevetési csoportok felügyelője, Himmler körülbelül 5,5-6 milliózsidó, több mint kétszázezer roma, kétmillió szovjet hadifogoly, kétmillió lengyel és több százezer kommunista, homoszexuális, valamint fizikailag és mentálisan sérült ember haláláért terhelte volna felelősség, de felelősségre vonás elől öngyilkosságba menekült.

16 telén a Waffen-SS tagjainak száma 910 ezer fő volt (bár papíron a becsült számuk 2 millió volt) tavaszán Himmler is belátta, hogy a háború elveszett, a Harmadik Birodalom elbukott. Ezért elutazott Lübeckbe, hogy ott Bernadotte Folke svéd diplomata segítségével nyugatra szökhessen. 1945 áprilisában különbéke-kísérletei miatt Hitler megfosztotta minden tisztétől, és a pártból is kizárták. 1945. május 20-án brit hadifogságba került, majd 4 nappal később Lüneburgban vitatott körülmények között öngyilkos lett.

17 Géringer Lola 


Letölteni ppt "GÖRING, Hermann Wilhelm ( )"

Hasonló előadás


Google Hirdetések