Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaVeronika Mariska Kiss Megváltozta több, mint 8 éve
1
Öröklődő fruktóz intolerancia (HFI)
2
Fruktóz forrásaink és felszívásuk Gyümölcs, mogyoró Fru SzacharózFru+Glu Sorbitol(édesítőszer!)Fru Felszívódás facilitált diffúzióval Vérből GluT5, GluT2
3
FRUKTOZ METABOLIZMUS glicerinaldehid Dihidroxiaceton P fruktoz FRUKTOKINAZ ALDOLAZ B Fruktoz-6-P Fruktoz 1-PATP Fruktoz-1,6-bisP Glicerinaldehid-3-P Glukoz GLIKOLIZIS + Glukoz-6-P Lipid szintezis Glicerol-3-P + esszencialis fruktozuria fruktoz intolerancia ATPADP triozkinaz
4
Fruktóz intoleranciák Esszenciális fruktozuria: fruktokináz, nincs kóros tünete Öröklődő: Fru-aldoláz
5
Általános tünetek Gyermekkorban korán megjelenik Bizonyos ételek után rohamszerű rosszullétek averzió Hasi fájdalom, bélrendszeri zavartság További fru-bevitel következményei: Növekedési fejletlenség, angolkórhoz hasonló tünetek Hypoglikémia májcirrhozis
6
Aldoláz enzimcsalád Szerepük: a Fru-1-P vagy a Fru-1,6-bisP hasítása 3C molekulákra 3 izoforma: –A: Fru-1,6-bisP-re nagy affinitás glikolízisben ez működik izomra jellemző –B: Fru-1-P hasítás aktivitás ennek deficienciája okozza a tipikus HFI-t máj, bélhámsejtek, vese proximalis tubulus –C: agyra jellemző
7
A betegséget az aldolaz B enzim génjének mutációja és így csökkent katalitikus aktivitása okozza –Bizonyíték: immuncitokémiai vizsgálatok szabályozása: –Expressio hormonális szab. alatt –Aktivitás a bevitel után 18h-val maximális Hiánya esetén a májban is az aldolaz A veszi át a Fru-1,6-bisP-áz aktivitást, de affinitása a Fru-1-P-re 6X kisebb, így azt nem tudja helyettesíteni
8
HFI metabolikus patomechanizmusa Fru-1-P anorganikus Pi csapda Glikoneogenezis –Hypoglikémia –Glikogén emiatt májcirrhozis Májkárosodás miatt Sárgaság Acidózis Krónikus intoxikáció, részegség, retardáció Vese prox. tubulus visszaszívási zavarok Elektrolitikus zavarok, acidózis, hypercalcinoma, hypokalemia Vizelet savasodik: foszfáturia, aminosavuria, bikarbonát vesztés csontképzési zavarok, angolkóros tünetek, növekedési lemaradás
9
Molekuláris és genetikai háttér Autosomalis recessiven öröklődik 3 fő mutáció: –A149P Észak-Európa –A174P Dél-Európa –N334K Közép- és Kelet-Európa Ezen helyek enzimcseréje tipikusan az aldoláz B másodlagos és harmadlagos szerkezetét változtatja meg Ami minden aldolázban azonos: COOH vég közelében Tyr lánc maradvány, C-C protontranszfer a katalitikus hasítás során genetikai sodródás, belterjes helyeken kifejezettebb, gyakoriságára bizonytalan becslések
10
Kezelése: Napi max. 5g fruktóz bevitel Normális élet élhető Fogak egészségesek C-vitamin hiány, spec. bevitel Bevihető cukrok: laktóz, galaktóz, glukóz Hypoglikémiát nem javítja: glucagon, glycerol, dihidroxiaceton-P adása
11
Szűrése Kis mennyiségben intravénásan Fru adás –Roham –Vércukorszint csökkenés –Anorganikus szérum foszfát szint nyomon követése Németo., Svájc, Ausztria szűrés azonnal Kritikus időszak: anyatej tápszer átállás Fokozott figyelem a gyermek averziójára
12
Bónusz dia : a cukor orientált táplálkozás történelme Anyatej Barlangrajzok Kr.e.3000 India: cukornád művelés „sákkara”~”sukkar”~”sugar” Kr.e.2000 Egyiptom: méhészet Európa: XIII.sz. É-Afr, és Velencéből cukor Gyarmatosítás, rabszolgaság ültetvények XVIII.sz. ipari forradalom: finomítási eljárások Előállítás cukorrépából először Európában 1945-1970’ évente 2-4%-al nőtt a cukorfogyasztás a háztartásokban, azóta stagnál
13
Átlagos cukorfogyasztás növekedése „Furcsa, hogy az a manufactura, amely elnémítja a csecsemőket, és megnyugtatja az öregeket, milyen politikai kataszrófákra képes.” »(Disraeli)
14
Köszönöm, a figyelmet!
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.