Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi is az az Ubuntu? ● Linux alapú, ● Nyílt forráskódú, ingyenes, ● operációs rendszer.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi is az az Ubuntu? ● Linux alapú, ● Nyílt forráskódú, ingyenes, ● operációs rendszer."— Előadás másolata:

1

2 Mi is az az Ubuntu? ● Linux alapú, ● Nyílt forráskódú, ingyenes, ● operációs rendszer.

3 Az operációs rendszer ● A számítógép alapprogramja ● Kezeli a számítógép részegységeit (hardverek) ● Futtatja a programokat (szoftverek)

4 A nyílt forráskód ● A program forrása szabadon hozzáférhető ● Bárki (aki ért hozzá): ● Olvashatja, ● módosíthatja, ● továbbfejlesztheti, ● terjesztheti.

5 A nyílt forráskód ● Több szem többet lát: ● Hamarabb kiderülnek a programhibák, ● ezeket gyorsabban javítják, ● A fejlesztő nem tud eldugni benne „hátsóajtókat”, nem tud visszaélni vele.

6 A nyílt forráskód ● Globális együttműködés a fejlesztők és a projektek között ● Rendkívül hatékony és sikeres fejlesztési modell ● Nem jelentkezik az egy szállítótól való függés problémája (Vendor lock-in)

7 A LINUX

8 Mi az a Linux? ● Nyílt forráskódú operációs rendszerek “családja” ● Alapja a Linux kernel (rendszermag) ● A kernelre több, mint 350 féle disztribúció (változat) épül

9 Alapitó ● Linus Torvalds

10 A Linux disztribúciók ● Ubuntu ● SUSE (Novell) ● Red Hat/Fedora ● Frugalware ● Debian

11 UBUNTU

12 Az Ubuntu ● A legnépszerűbb Linux változat (disztribúció) ● Kezdők számára is ajánlható

13 Szoftver és filozófia ● Ubuntu szó jelentése: „emberséggel mások felé” ● Az Ubuntu filozófiája: ● A szoftvernek ingyenesnek, és mindenki számára elérhetőnek kell lennie. ● Szóljon az anyanyelvén az emberhez. ● Mindenkinek joga van a szoftvert használni, megosztani másokkal, vagy kedve és igényei szerint módosítani.

14 A Canonical ● Az Ubuntu mögött a Canonical áll ● Tulajdonosa Mark Shuttleworth ● Dél-Afrikai üzletember ● Az első afrikai az űrben ● A második űrturista

15 Az Ubuntu története ● Első kiadás: 2004. október 20. ● A verziószám a kiadás dátumára utal ● Fél évente jelenik meg új kiadás ● A legfrissebb a 10.10 es verzió (2010) ● A következő a 11.10-es verzió lesz (2010)

16 Az Ubuntu és a Debian ● Ubuntu a Debianon alapul ● A Debian: ● Fejlesztése 1993. augusztusában indult, ● Közösségi projekt, ● Óriási tapasztalat, szellemi tőke áll mögötte, amire az Ubuntu is támaszkodhat.

17 MIRE HASZNÁLHATOM?

18 Mire használhatom? ● Internet böngészésre

19 Mire használhatom? ● Levelezésre, csevegésre

20 Mire használhatom? ● Grafikára ● pixeles ● vektoros

21 Mire használhatom? ● Szórakozás ● Zenehallgatás ● Képnézegetés ● Képkategorizálás ● Filmnézés

22 Mire használhatom? ● Irodai feladatokra ● szövegszerkesztés, ● kiadványszerkesztés, ● táblázatkezelés, ● prezentáció, ● stb.

23 Mire használhatom? ● Filmkészítés ● Hangszerkesztés ● 3D grafika ● Rendering ● Digitális utómunka ● vágás ● fényelés ● effektek ● www.elephantsdream.org

24 Mire használhatom? ● Webfejlesztés ● HTML ● Java ● PHP ● stb. ● Programozás ● C ● Python ● stb.

25 Mire használhatom? ● Hálózati felhasználás ● Otthoni, vállalati szerver, ● FTP szerver, ● WEB szerver, ● tűzfal, ● adatbázis szerver, ● stb.

26 AZ UBUNTU SAJÁTOSSÁGAI

27 Az Ubuntu nem Windows ● Nem futnak rajta a Windows-ra írt: ● Programok, ● játékok, ● vírusok, ● férgek, ● kémprogramok.

28 Az Ubuntu nem Windows ● Telepítheted a Windows mellé: ● Induláskor választhatod ki, hogy melyiket szeretnéd használni. ● Ubuntu alól is elérheted a Windows-os adataidat, dokumentumaidat, zenéidet, képeidet, stb. ● Linuxon belül is futtathatunk Windows-t (virtualizáció) ● Van Windows emulátor (Wine), aminek segítségével sok programot elindíthatunk.

29 A csomagkezelés ● A programokat a csomagkezelővel tudjuk telepíteni

30 A csomagkezelés ● Kényelmesebb: ● Programok telepítése egy-két kattintással, ● egyszerre akár több programot is telepíthetünk, ● a biztonsági frissítéseket minden programhoz megkapjuk, ● kényelmesen frissíthetünk újabb Ubuntu verzióra. ● Biztonságosabb: ● A programok ellenőrzött, garantált, hitelesített forrásból származnak.

31 A csomagkezelés ● Rugalmasabb: ● Az alaptelepítést pillanatok alatt átalakíthatjuk igényeink szerint, ● egyszerűen nyilvántarthatjuk a telepített programokat, ● a telepítés, frissítés és eltávolításhoz központilag menedzselhető.

32 AZ UBUNTU VÁLTOZATAI

33 Az Ubuntu változatai ● Ubuntu ● Gnome ablakkezelővel

34 Az Ubuntu változatai ● Kubuntu ● KDE ablakkezelővel

35 Az Ubuntu változatai ● Xubuntu ● XFCE ablakkezelővel (gyengébb gépekre is)

36 Az Ubuntu változatai ● Edubuntu ● Gnome ablakkezelővel, oktatási célokra

37 PRÓBÁLD KI!

38 Hogyan próbálhatom ki? ● Az Ubuntu változatai egy-egy Live CD-n érkeznek. ● Csak letöltjük, behelyezzük a meghajtóba, újraindítjuk a gépet, és máris kipróbálhatjuk. ● A CD-ről pedig rögtön telepíthetjük is. ● Telepítés közben is használhatjuk.

39 Hogyan szerezhetem be? ● Letöltés: ● Ubuntu: ubuntu.com ● Kubuntu: kubuntu.com ● Xubuntu: xubuntu.com ● Edubuntu: edubuntu.com ● Shipit: ● Ha megrendeljük, postán is elküldik ● LoCo: ● A hazai Ubuntu felhasználói közösségtől

40 Ki tud segíteni? ● Ubuntu LoCo (helyi közösség): ● www.ubuntu.hu ● fórum ● levelezési lista ● IRC ● #ubuntu-hu csatorna (magyar nyelvű) ● #ubuntu csatorna (angol nyelvű) ● HUP informatikai portál (www.hup.hu)


Letölteni ppt "Mi is az az Ubuntu? ● Linux alapú, ● Nyílt forráskódú, ingyenes, ● operációs rendszer."

Hasonló előadás


Google Hirdetések