Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaDániel Jónás Megváltozta több, mint 8 éve
1
Zöldmalom eljárás ismertetése A TECHNOLÓGIA IDŐSZERŰSÉGE
2
Témakörök Fehérje veszteség, a széna készítés - mint hagyományos tartósítási módszer- során A fehérjevesztés okai, ellenük szükséges intézkedések A zöldmalom technológia bemutatása Levélfehérje mennyiségben és minőségben felülmúlja a mag fehérjét Lucerna LPC és extrahált szójadara beltartalmi összehasonlítása Tervezett 500 hektár lucernát feldolgozó üzem mennyiségi adatai Az zöldmalom eljárás agrotechnikai előnyei Jövedelmezőségi kilátások
3
Miért vagyunk elfogultak a lucernával szemben Több éves szántóföldi növény – három, négy évente egyszer kell vetni Növényvédőszer nélkül termeszthető – a telepítés évében végrehajtott gyomírtás kivételével Telepítést követően műtrágyát nem igényel, sőt nitrogén megkötő (rhizóbium szinbiózis) Mélyen gyökerezik, talajvizet is hasznosít, aszályra kevésbé érzékeny Mély gyökeresedése miatt a felső termőrétegből kimosódott tápanyagokhoz is hozzáfér Karó gyökereivel drénezi, lazítja szellőzteti a talajt Évente 5-6 betakarítása nem eredményez kiemelkedő munkacsúcsokat Kiváló az öntözési reakciója GMO mentes, hazai fehérje forrás
4
Öntözött és öntözetlen lucerna összehasonlítása 1 kaszálásra vonatkozó adatokÖntözetlenÖntözöttEltérés Becsült szárazanyag termés to/ha0,773,072,30 Becsült szénatermés to/ha0,883,502,62 Ténylegesen betakarított széna to/ha0,422,712,29 Betakarítási veszteség to/ha0,470,800,33 Betakarítási veszteség %53%23%-30% 1 évre ( 5,5 kaszálás) vonatkozó adatok ÖntözetlenÖntözöttEltérés Becsült szénatermés to/ha4,8519,2714,43 Ténylegesen betakarított széna to/ha2,2814,8812,60 Öntözve 2-3-szoros lucerna termés érhető el Csökkent hozam nagyobb betakarítási veszteség
5
Öntözött lucerna elméleti és tényleges hozama ElméletiTénylegesEltérés Széna termés (5,5 kaszálás) to/ha20 to/ha13 to/ha7 to/ha Nyers fehérje Sza %-ban27 %18 %9 % Fehérje termés kg/ha4644 kg2012 kg2632 kg Fehérje veszteség az elméleti fehérje hozam 56 %-a Fehérje veszteség a betakarított fehérje 130 %-a
6
A fehérje veszteség okai Levél és fiatal hajtásrész pergés már zölden is, szárítva a pergés fokozottabb Magas betakarítási mentszám 5-7 (kaszálás, rendterítés, forgatás, rendsodrás, bálázás, felrakás, szállítás) 3 év alatt 7x6x3=126 alkalom gépi taposás => korai kiritkulás, levegőtlen talaj Napégés, átlagosan 4 nap kaszálástól elszállításig Erjedés, mikrobiális, de a lucerna saját enzimeinek működése sem áll le Kilugzás (talajpára, csapadék) Nem csak a fehérje tartalom csökken (vitaminok, karotin stb.)
7
Mivel csökkenthető a fehérje veszteség hagyományos technológia keretein belül Fonnyasztás nélküli zöldliszt gyártrás (nem gazdaságos) Elpárologtatandó víz 3,3 kg/1 kg zöldliszt Vízelvonás gázköltsége 50 Ft/kg zöldliszt, megközelíti a zöldliszt piaci árát Lucerna szenázs készítés (itt is fonnyasztani kell) Kíméletes rendkezelő gépek Roc gépcsalád Jó munkaszervezés, tábláról irányított optimálisan időzített műveletek A hagyományos technológiák alkalmazásával csak mérsékelhető a fehérje veszteség
8
Miért nem szeretik a keverők a lucerna lisztetet (pellettet) Alacsony a fehérje tartalma 17-18 % Energiában szegényíti a takarmány keveréket Alacsony a karotin tartalma Földel szennyezett, poros VÁLTOZÓ beltartalmi paraméterek
9
Elvárás az új növényi fehérje kinyerési technológiával szemben Csökkentett betakarítási menetszám, kevesebb taposás, lucerna esetében 3 éven túl termesztésben tartás Pergési veszteség csökkentése (hozamvesztés elkerülése) Friss növény betakarítás, táblán fonnyasztás kiiktatása Minőség javulás, fehérje és vitamin tartalomban Földmentesség Állandó beltartalom Gazdaságosság, a fehérje ára legyen olcsóbb mint az import extrahált szójadaráé GMO mentesség
10
A zöldmalom technológia lényegi elemei Friss növény betakarítása, 1 vagy két menetben (szemben a széna 7, silózás 5 menetével) Aprítás, fizikai feltárás (már 5 cm-es szeletelés is megfelelő) Préselés Préslé – zöldlé hőkezelése Keletkezett zöld túró elválasztása a savótól (barnalétől) Zöld túró hűtése, préselése Préselt túró szárítása Présrost erjesztése vagy szárítása Barnalé feldolgozása vagy kijuttatása trágyaléként
11
Levélfehérje mennyiségben és minőségben felülmúlja a mag fehérjét Rozs szemtermésRozs szenázsEltérés Hozam3,5 to/ha20 to/ha17 to/ha Szárazanyag tartalom86 %30 % Nyers fehérje Sza %-ban12 %20 %8 % Fehérje termés kg/ha361 kg1200 kg839 kg Rozs levélfehérje hozama 3,3 szorosa a magfehérjének
12
Lucerna LPC és extrahált szójadara beltartalmi összehasonlítása (szárazanyagra vetítve) Extarahált szójadaraLucerna levélfehérje koncentrátum (LPC) Nyers fehérje g/kg460,0535,0 Nyers zsír g/kg20,0113,0 Nyers rost g/kg55,06,0 Ca g/kg3,416,9 P g/kg6,44,7 Lizin %2,953,43
13
Tervezett 500 hektár lucernát feldolgozó üzem mennyiségi adatai (adatok to.) 1 ha500 ha Zöld lucerna90,0045 000 Szárazanyag tartalom19,488 768 Széna érték (12 % víz)20,3910 196 Fehérje tartalom4,5592 280 Zöldlé49,6824 840 Zöld túró (csepegtettet,nem préselt)16,928 460 Zöld túró préselt12,696 345 Barnalé36,9918 495 Szárítmány, fehérje koncentrátum LPC3,851 926 Száraz rost15,127 560 vagy nedves rost40,3220 160
14
Tervezett 500 hektár lucernát feldolgozó üzem mennyiségi adatai, idő alapon to/napkg/órakg/perc Zöld lucerna37515 625260 Fehérje tartalom1979213 Zöldlé2078 625144 Zöld túró (csepegtettet, nem préselt)712 93849 Zöld túró préselt532 20337 Barnalé1546 422107 Szárítmány, fehérje koncentrátum LPC1666911 Száraz rost632 62544 vagy nedves rost1687 000117
15
Az zöldmalom eljárás agrotechnikai előnyei a szántóföldön Nem csak lucerna, hanem virágzás előtt betakarított gabona és egyéb növények is feldolgozhatók Szinesíti a vetésforgót, több növényfaj termeszthető Növelhető az őszi vetések aránya, téli csapadék hasznosítás Az aszályos időjáráshoz alkalmazkodás egyik eszköze lehet Rövidebb tenyészidő, tábla foglalás Kettőstermesztés lehetősége Jó hígtrágya hasznosítási lehetőség (ősszel 15 napon belüli bevetés) Gyomírtószer használat mellőzhető (a gyom is alapanyag) Kisebb esőben is betakarítható Hulladékhő hasznosítás fűtési szezonnal ellentétes időszakban (májustól-októberig)
16
A lucerna LPC várható ára Fehérje sza %-banNettó egységár Ft/kgFehérje ára Ft/kg Extr. szójadara46,00%136,23296,15 Lucerna LPC azonos fehérje árral53,00%156,96296,15 LPC 20 % árelőnnyel53,00%125,57236,92 1 kg lucerna LPC-vel kiváltható: 1,152 kg extrahált szójadara
17
Az új technológia várható megtérülése Mennyiség to Érték FtEgységár Ft/kg Táp mennyiség %-a Táp érték %-a Éves szója felhasználás2 716370 000 000136,2316,15%27,36% Szója kiváltása lucerna LPC-vel2 357296 000 544125,5714,02%23,16% Megtakarítás tápköltségben73 999 4565,47% Az LPC előállítás ezen az árszinten jelentős termelői jövedelmet is tartalmaz.
18
Összefoglalás Egy időben fehérje hiány a takarmányozásban és jelentős fehérje veszteség a szántóföldön A veszteségek mérséklésére van kidolgozott betakarítási és feldolgozási technológia Ez a zöldmalom eljárás A keletkezett fehérje mennyiségben, minőségben felülmúlja a magfehérjéket A fő termék előállítása gazdaságos A technológia ipari szintű alkalmazásához további kutatások szükségesek Ha nem lépünk a versenytársak leköröznek GINOP 2.2.1, Proteomill K+F program
19
Köszönöm megtisztelő figyelmüket Deme Albert Tedej Zrt. demealbert@tedejrt.hu
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.