Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaZalán Varga Megváltozta több, mint 8 éve
1
Enzimológia Amiláz enzimek Dienes Dóra Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
2
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 2 Keményítő Termelődése zöld növényekben legfontosabb emberi szénhidrát-tartalmú táplálékokban: rizs búza kukorica burgonya manióka (trópusok) Funkciója energia-tárolás jobb keményítőként, mint glükózként, mert így nem vízoldható (hidegen) és kompaktabb Tárolása magokban, gyümölcsökben, gumókban, gyökértörzsekben félkristályos keményítő granulákként (kukorica: kb. 2-30 m, burgonya: 5-100 m) a kloroplasztban (levél) és az amiloplasztban (gumó, mag, gyökér) Starch
3
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 3 Keményítő Felhasználása egyiptomiak ruhák keményítésére lenszálak szövésénél papirusz ragasztására rómaiak kozmetikai krémekben haj porozására szószok sűrítésére perzsák, indiaiak édességekhez (halva) kínaiak papír felületi bevonására ma sűrítő Ragasztó, keményítő, textilipar írezés.... Starch
4
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 4 Keményítő Jellemzői fehér íztelen szagtalan por Felépítése szénhidrát poliszacharid, monomere: glükóz 2 féle glükózpolimer: amilóz, amilopektin a növényekre jellemző az amilóz/amilopektin arány ۰rozs: 26% amilóz ۰kukorica: 22-28% ۰viaszos tengeri: 1% ۰„high amylose corn”: 80% ۰búza: 17-27% ۰burgonya: 23% ۰banán: 17% Starch http://tonga.usip.edu/gmoyna/biochem341/lecture34.html
5
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 5 Keményítő Amilóz / -amylose lineáris -1,4 10-30% burgonya DP 1000-6000 kukorica DP 200-1200 redukáló és nem-redukáló vég gyengén vízoldható, micellákat képez helikális elrendeződés hajlamos visszaalakulni 2 molekula ütközik részlegesen dehidratálódik, kinyúlik hidrogén kötések asszociálódik pelyhes csapadék főleg az amilózra jellemző (öreg kenyér morzsásodása) jóddal kék szín Starch http://www.warren.usyd.edu.au/bulletin/NO52/ed52art6.htm, http://web.virginia.edu/Heidi/chapter7/chp7.htm
6
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 6 Keményítő Amilopektin / amylopectin elágazó láncban -1,4 elágazás csatlakozás -1,6 70-90% elágazás minden 12-30. cukormolekulán oldallánc: 15-45 monomer DP:akár >10.000 monomer egység vízben oldódik, micellákat képez jóddal vöröses lila szín Starch http://www.peoriaendocrine.com/diabetes_lecture.htm
7
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 7 Keményítő Lebontása a növény által lépésről-lépésre monomerré -1,4 a keményítő-foszforiláz által -1,6 az -1,6-glükozidáz által Starch http://web.virginia.edu/Heidi/chapter7/chp7.htm HPO 4 2-
8
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 8 Keményítő Lebontása az ember által kristályosat nehezen rezisztens keményítő: bontás nélkül megy át az emésztőrendszeren főzés emészthetőség Starch http://www.cheng.cam.ac.uk/research/groups/polymer/RMP/nitin/Starchstructure.html
9
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 9 Keményítő Élelmiszer-felhasználás / Starch as food élelmiszer szénhidrát élelmiszer adalékanyag sűrítő, stabilizáló (pudingok, szószok, salátaöntetek, tészták stb.) rezisztens keményítő tablettázó segédanyag keményítőcukrok (részlegesen / teljesen hidrolizálva) édesítő (pl. üdítőitalokban) maltodextrinek (dextróz egyenérték, DE 10-20%) – töltőanyag, sűrítő keményítő szörp/szirup (DE 30-70) – édesítő, sűrítő dextróz (DE 100) – kereskedelmi glükóz Izocukor, HFS (high fructose syrup) (glükózból glükóz-izomerázzal) cukoralkoholok (cukrok redukálásával v. fermentációval előállított édesítők) ált. nem v. kevésbé emelik a vércukrot, alacsony kalória-tartalmúak, nem okoznak fogszuvasodást Starch
10
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 10 Keményítő Starch http://www.health.gov/dietaryguidelines/dga95/9DIETGUI.HTM
11
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 11 Keményítő Ipari felhasználás / Industrial applications papíripar felületi enyvezés szilárdság, felület simasága, fehérség, nyomtathatóság hullámpapír ragasztó enyv enyv-ragasztás könyvkötés, tapéta, papírzsák, boríték, üveg-cimke ragasztás ruha keményítés sima, ropogó élek, szennyeződések könnyebb eltávolítása térkitöltő törékeny áru csomagolásához / „starch-based packing peanuts” gipszkarton, álmennyezet (ragaszt és erősít) textilipar pamutszálak bevonása szövés előtt (írezés) hintőpor (talkum helyett) bioműanyagok Bioüzemanyag (etanol) Starch
12
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 12 Amilázok Keményítőbontó enzimek endo-enzim: αlfa-amiláz, elfolyósít ۰αlfa-1,4 kötést bont ۰rövidebb láncokat, dextrineket (6-7 monomer) termel, αlfa-határdextrin exo-enzimek: β-amiláz ۰nem-redukáló végről ۰maltózt hasít le, határdextrinek maradnak (elágazó amilopektin miatt) γ-amiláz (emberi bélflórában), amiloglükozidáz/glükoamiláz (mikrobák termelik) ۰nem-redukáló végről ۰glükóz egységeket választ le (maltózt csak lassan bontja) elágazásoknál α-1,6 kötéseket bont megszünteti az elágazásokat növényekben: R-enzim, mikrobákban: pullulanáz, izoamiláz transzferázok: α-1,4 glikozidkötés bontása után új glikozidkötést hoznak létre Amylases
13
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 13 Amilázok -amiláz / -amylase növények (magok csírázása), állatok, gombák, baktériumok (különböző eredetű enzimek!) endo-enzim anomer konfigurációt megtartó („retaining”) amilózból maltózt, maltotriózt szabadít fel amilopektinből glükózt, maltózt, dextrineket ( -határdextrinek) működéséhez Ca 2+ kell emberi nyálban (emberében van, de pl. ló, kutya, macska nyálában nincs amiláz) ۰5 izoenzime ismert ۰élelem lebontása 1. lépés ۰kevés cukor, sok keményítő + nyál és rágás édesebb ۰nyál -amilázt a gyomorsav inaktiválja (S-tal együtt részben aktív marad) ۰pH opt. 5,6-6,9 ۰evolúció több kódoló gén másolat nagyobb arányú keményítő-táplálék fogyasztóknál pl. japánok (sok rizs) 14, pigmeusok (esőerdő vadászat) 6 hasnyálmirigyben termelődik Amylases
14
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 14 Amilázok -amiláz / -amylase növények, gombák, baktériumok (Bacillus polymyxa) állatok nem termelik, csak az emésztőrendszer baktériumai exo-enzim a nem-redukáló végről anomer konfigurációt átfordító („inverting”) β konfigurációjú maltózt képez stabilitáshoz, aktivitáshoz nem kell Ca 2+ gyümölcsök érésekor: -amiláz bontás cukrok édes íz magokban csírázás előtt aktív sörfőzés: -amiláz árpa csírázáskor maláta készítése Maltóz glükóz dimer -1,4 kötés a két glükóz között maltáz enzim hidrolizálja glükózzá (egyensúlyi reakció) Amylases
15
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 15 Amilázok -amiláz – amiloglükozidáz v. glükoamiláz / -amylase - amyloglucosidase exo-enzim amilóz és amilopektin nem-redukáló végéről -1,4 kötés bontásával glükózt szabadít fel és terminális -1,6 kötést is bont maltózt csak nagyon lassan bontja pH opt. 3,0-4,0 mikrobák, elsősorban penészek termelik Aspergillus, Rhisopus magasabb rendű élőlények bélflóraja Amylases
16
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 16 Amilázok Amylases
17
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 17 Amilázok Maltáz – -glükozidáz / maltase αlfa-1,4 (néha αlfa-1,6) glikozid kötések hidrolízise nem-redukáló végről maltózt és malto-oligoszachariodokat hidrolizál termék: αlfa-glükóz csírázó magvak, burgonya élesztő, baktériumok, penészgombák nyál, hasnyálmirigy, vér, bélnedv emberben 4 féle αlfa-glükozidáz maltázok szukráz/invertáz (szacharóz) és izomaltáz (izomaltóz: αlfa-1,6) Amylases
18
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 18 Amilázok Elágazásbontó enzimek / debranching enzymes elágazásoknál αlfa-1,6 kötéseket és határdextrint bont izoamiláz csak αlfa-1,6 kötéseket bont, αlfa-1,4-et nem Pullulanáz (Aerobacter aerogenez termeli) pullulánt is bontja pullulán: Pullularia pullulans (ma helyesen: Aureobasidium pullulans, élesztőszerű gomba) tartalék tápanyaga, glükóz polimer, maltotrióz láncokból α-1,6 kötéssel épül fel (α-1,4 és α-1,6 kötés) (pullulán ehető, ízetlen; felhasználása: élelmiszeradalék, kapszula- alapanyag) I-es típus: α-1,6 kötéseket vág maltotriózt szabadít fel II-es típus: α-1,4 és 1,6 kötéseket is vág (α-amiláz-pullulanáz) maltózt és maltotriózt szabadít fel neopullulanáz: α-1,4 és α-1,6 kötések bontása után transzglikozilációval új α-1,4 és α-1,6 kötést hoz létre Amylases
19
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 19 Amilázok Aktivitásuk mérése Az -amiláz aktivitás meghatározásának alapjai a redukáló cukrok mennyiségének növekedése keményítő hasítása dextrinek kisebb egységek (maltoteteraóz, maltotrióz, maltóz és glükóz) új cukor redukáló végek megjelenése pl. dinitro-szalicilsavas eljárás: 3,5-dinitro-szalicilsav oxidálja a glükóz aldehid csoportját 3-amino-5-nitro-szalicilsav keletkezik barnás-sárgás szín, fotometriásan mérhető a keményítő-jód komplex kék színének intenzitáscsökkenése amiláz kezdetben hosszabb molekulájú dextrinek jóddal barnásvörös szín keményítő teljes lebomlása az elegy jóddal nem ad színreakciót keményítő szuszpenzió viszkozitásának változása mesterséges szubsztrát hidrolízise kromofór csoport felszabadulása fotometriásan mérhető Amylases
20
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 20 Amilázok Enzim források baktériumok Bacillus Streptomyces Pseudomonas Aerobacter gombák Saccharomyces Pullalaria pullulans Aspergillus Mucor Rhisopus Amylases
21
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 21 Amilázok felhasználása Ipari felhasználás / Industrial applications sütőipar cukrok élesztő C-forrása CO 2 amiláz a pékáruk térfogata , állaga javul élelmiszeradalék: E 1100 sütőipari állományjavító, stabilizáló sertés hasnyálmirigyből penészgombák által termelt textilipar: keményítő bevonat eltávolítása -amilázzal (írtelenítés), bakteriális amilázok papíripar detergensek: bakteriális amilázok gyógyászati, klinikai alkalmazások maltooligoszacharidokból -amilázzal tiszta, viszkózus oldat csecsemők, idősek, betegek táplálása nyálmirigy és hasnyálmirigy eredetű rendellenességek indikátorai sörgyártás: cukor- és alkohol-tartalom beállítása gyümölcslevek: keményítő-tartalmú gyümölcsök (pl. éretlenül szedett alma) takarmányok emészthetőségének javítására Industrial applications
22
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 22 Amilázok felhasználása Ipari felhasználás / Industrial applications kukorica keményítő bontása glükóz eá. -amilázzal, pullulanázzal, amiloglükozidázzal izocukor eá. -amilázzal, amiloglükozidázzal, glükóz-izomerázzal HFS eá. (fruktóz 55% ioncserével) keményítőszörp eá. (glükóz + dextrinek, DE kb. 40%; édesipar: cukorkák eá.) maltóz szirup eá. -amilázzal Industrial applications
23
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 23 Amilázok felhasználása Glükóz előállítása (lsd. Mezőgazd.Iparok) kukorica keményítő kinyerése a kukoricaszemekből eltávolítják a fehérjetartalmú csírát állati takarmány/csíraolaj kinyerése a csírátlanított szemeket megőrlik a keményítőt elkülönítik, tisztítják előhidrolízis, elfolyósítás 105-110°C, 5 perc (gélesítés) <1 DE 30-40% sz.a. szuszpenzióhoz α-amiláz (B. licheniformis) (+ 20 ppm Ca 2+ ) 85-95°C, pH 6,0, 1-2 óra 8-18 DE elcukrosítás hígítás 10-20% amiloglükozidáz (A. niger) + pullulanáz (Bacillus) további hidrolízis glükóz 60°C, pH 4,5, 48-96 óra 95 DE szűrés termék: 95-98% glükóz Industrial applications
24
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 24 Keményítő Dextróz egyenérték a keményítő hidrolízis mértéke elbontott glikozidkötések száma / kezdeti összes [%] redukáló cukor glükózban kifejezve / teljes szénhidrát mennyiség [%] a szárazanyag %-ában számított redukálóképesség a keményítő hány %-a van dextróz (glükóz) formában DE = 180/(162 x n + 18) x 100 ahol n az átlagos DP glükóz DE 100 maltóz DE 53 maltotrióz DE 36 keményítő DE közel 0 fordítva arányos a polimerizációs fokkal, a maltodextrinek móltömegével Starch
25
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 25 Amilázok felhasználása Industrial applications
26
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 26 Amilázok felhasználása Industrial applications
27
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 27 Amilázok felhasználása Izocukor élőállítása kukorica keményítőből eá. glükózoldat tisztítása, töményítése (40% sz.a.) a glükóz-oldatot immobilizált glükóz-izomeráz (xilóz izomeráz) enzimmel feltöltött oszlopokon engedik át (pH 7-8) intracelluláris E nehéz kinyerni immobilizálják az enzimet Bacillus coagulans baktérium tenyésztésével állítják elő (Novozymes) xilóz alapú fermentáció (xilán és xilóz tartalmú búzakorpán) glükóz-izomeráz (xilóz izomeráz) indukciója egyensúlyi reakció a glükóz egy része fruktózzá izomerizálódik elméletileg max. 50% fruktóz rövidebb reakcióidő kevesebb melléktermék, de így csak 42% fruktóz oldatot tisztítása töményítése bepárlással kb. 64%-osra glükóz és fruktóz kromatográfiás elválasztása fruktóz bekeverése a 42%-osba HFCS (high fructose corn syrup) ált 55% fruktóz Industrial applications
28
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 28 Amilázok felhasználása Industrial applications
29
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 29 Amilázok felhasználása Izocukor glükóz-fruktóz elegy tömény vizes oldata élelmiszeriparban édesítőszerként nehezen kristályosodik erős nedvszívó képességű megakadályozza a készítmény vízvesztését Mo.: Szabadegyháza, Hungrana Kft. Európa legnagyobb kukoricafeldolgozója (3.000 t/nap feldolgozási kapacitás) Európa legnagyobb izocukor-kvótája (220.000 t/év) EU termelés 27%-a Industrial applications
30
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 30 Amilázok felhasználása http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose Industrial applications
31
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 31 Amilázok felhasználása http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose Industrial applications
32
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 32 Amilázok felhasználása http://www.starch.dk/isi/glucose/glucose.asp Keményítő savas / enzimes bontása (Keményítőszörpök) savas katalízissel (régebben) 28-55 DE elfolyósítás savval, elcukrosítás amiloglükozidázzal további lebontás hőstabil amiláz felfedezése még több lehetőség a termék összetételére enzimes, enzimes technológia porlasztva szárítható termékek (pl. kávékrémporba) lekvárokban magas cukor-tartalom mikrobák növekedését gátolja glükóz szirup kedvezőbb mint a szacharóz, mert kevésbé édes hagyományos felhasználásuk: keménycukorkákban később: italokban (sör) magas maltóz-tartalmú szirupok felhasználása Industrial applications
33
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 33 Amilázok felhasználása http://www.starch.dk/isi/glucose/glucose.asp Sütőipar az élesztő erjeszti a cukrokat alkohol és CO 2 keletkezik a tészta megkel az élesztő termel amilázokat, de hosszadalmas (hosszú idejű kelt tészták, savanyú kenyerek) amiláz hozzáadás a keményítőszemcséinek lebontása kismolekulájú dextrinekre az élesztő tovább tudja bontani gyors csíráztatott árpa (maláta) vagy gombaeredetű α-amiláz megnő a tészta térfogata, és javul a bélzet textúrája, rugalmassága + öregedés késleltetése ! már csekély túladagolásuk ragadós, gumiszerű tésztát eredményez α-amiláz hatására keletkező elágazó DP 20-100 maltodextrin miatt elágazásbontó enzim, pl. pullulanáz adagolása Industrial applications
34
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 34 Amilázok felhasználása http://www.starch.dk/isi/glucose/glucose.asp Textilipar a fonalat szövés előtt dextrinnel vagy keményítővel vonják be: írezés a felületet simává teszik növelik a szilárdságot a kész textíliákból amilázzal eltávolítják: írtelenítés szelektív eltávolítás, a rostok nem sérülnek előmosás ۰nedvesítés és a nem keményítő anyagok eltávolítása impregnálás az enzimoldattal ۰65-70 / 75-80°C keményítőhidrolízis (már az impregnálásnál is) ۰2-16 óra reakcióidő, pH 6-7 (az enzim optimumán), 70-75 / 90-110°C utómosás: az enzim és a hidrolízistermékek eltávolítása ۰szintetikus detergens + NaOH, 95-100°C, sav hozzáadás a lúg semlegesítésére hőtűrő bakteriális amiláz Industrial applications
35
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 35 Amilázok felhasználása http://www.starch.dk/isi/glucose/glucose.asp Papíripar primer rostok feldolgozásakor (fából kinyert cellulóz) felületi kezelésére vagy ragasztóanyagként alacsony viszkozitású, nagy molekula tömegű keményítő-származékokok, dextrin ennek előállítása: -amilázzal szekunder rostok felhasználásakor (hulladékpapír) amilázos kezeléssel a rostok felülete megtisztítható az előző feldolgozás során alkalmazott keményítő alapú segédanyagoktól a rost–rost kapcsolat fokozódik erősebb papírokat lehet előállítani javulnak a nedvesedési tulajdonságok a rostosítás gyorsul Industrial applications
36
2009Enzimológia – Amiláz enzimek 36 Amilázok felhasználása Juice Industry ► Amylase AG XXL Glucoamylase ► Biocip Membrane Glucoamylase / Polygalacturonase / Cellulase Brewing Industry ► Attenuzyme Glucoamylase ► Ceremix Plus Alpha-amylase / Protease / Betaglucanase ► Cerezyme Sorghum Alpha-amylase / Protease / Betaglucanase Starch industry ► DextrozymePullulanase / Amyloglucosidase ► Liquozyme Alpha-amylase ► Maltogenase Maltogenic amylase ► Termamyl All except Termamyl Classic Alpha-amylase ► Liquozyme Alpha-amylase Baking industry ► Fungamyl Super MA Alpha-amylase / Xylanase ► Novamyl Maltogenic amylase Alcohol Industry ► Saczyme Glucoamylase ► SAN Extra Glucoamylase ► SAN Super 360L Glucoamylase / Alpha-amylase / Protease ► Spirizyme Glucoamylase ► Liquozyme Alpha-amylase ► Novozym 50004 Glucoamylase Textile industry ► Aquazym Alpha-amylase ► Novoprime D 659 Alpha-amylase Detergent industry ► Duramyl Alpha-amylase ► Stainzyme Alpha-amylase ► Termamyl Alpha-amylase Pet food industry ► Extruzyme Pro Alpha-amylase Industrial applications
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.